-
Ledelse

Dette er tiden for å dyrke avstandsflørten

Øyvind Kvalnes

Flørten skaper energi i relasjoner på jobb, og må vedlikeholdes gjennom krisen.

Flørting er en aktivitet som skaper energi og kraft i relasjoner. Hva skjer med flørten i en krise, hvor vi må holde avstand til andre og mest treffes digitalt? Hvordan kan vi holde liv i noe så avgjørende for menneskelig livslyst og trivsel, når alminnelige sosiale arenaer stenges ned?

Flørting er noe vi driver med det hele livet. Babyer og smårollinger flørter aktivt for å oppnå bekreftende kontakt med andre. De bruker blikk, smil og gurglelyder for at vi skal se dem og helst også berøre dem. Flørtingen på et eldresenter foregår på andre måter. Replikker og smil kan sitte løst når folk passerer hverandre med rullator. Flørten forblir en styrkedrikk så lenge vi lever.

"Jeg ser deg"

De siste årene har psykolog Fanny Duckert og jeg utforsket flørtens nyanser til et bokprosjekt. Vi har vært nysgjerrige på hvilken rolle flørten spiller for mennesker i ulike aldre og livssituasjoner. Utgangspunktet vårt er at den som flørter sier til et annet menneske «Jeg ser deg – og jeg liker det jeg ser». Flørten er en uforpliktende gave. Det å utveksle slike gaver kan fylle oss opp med energi.

Hva skjer med flørten i en krisesituasjon som den vi er i nå? Det er vanskeligere å utveksle smil, blikk og komplimenter når vi arbeider hjemmefra og oppfordres til å holde avstand til andre mennesker. Handlingsrommet for den hverdagslige flørten er trangere. Flørt innebærer å se hverandre inn i øynene, dulte kjærlig borti hverandre på gangen og sende et smil til kollegaen på den andre siden av pulten. Flørten består av kvikke og spontane replikker ved kaffemaskinen. Vi kjenner nærhet og utveksler anerkjennende signaler frem og tilbake. Den slags har vi innskrenket mulighet til drive med i disse dager.

Digitale arenaer

Dette er tiden for å dyrke avstandsflørten. Vi må finne andre måter å gi hverandre positive bekreftelser på. Digitale flater gir oss muligheten til det. Sosiale medier kan være en flørtearena. Det samme kan de digitale møtene. «Jeg ser og hører deg gjennom pc-en – og liker det du kommer med». Så er det ikke like enkelt å flørte via Skype, Teams eller Zoom. Vi simulerer øyekontakt, men har det egentlig ikke. Det gjelder å holde hodet i en vinkel foran kameraet som gjør at vi tilsynelatende snakker ansikt til ansikt. I virkeligheten møtes ikke blikkene våre. Vi får ikke den dypere øyekontakten som kan gjøre at energien strømmer på.

Stemmen er det annerledes med. Den ser ut til å komme mer til sin rett i digitale utvekslinger. Når det visuelle nedtones, får stemmen mer oppmerksomhet. Vi kan forsterke dette ved å variere stemmeleie og rytmen i replikkene. De siste dagene har jeg spilt inn flere korte forelesninger til studentene mine. Der har jeg fulgt faglige råd om å variere stemmebruken og ligge langt unna monoton og messende fremføring. Da er sjansen større for at lytterne tar til seg budskapet. Trolig gjelder det samme for digital flørt. Vi kan legge mening og tyngde ikke bare i ordene, men i hvordan vi artikulerer dem.

Respektfull flørt

Flørten er en vesentlig energikilde for mennesker. Den skaper livsgnist og styrker pågangsmotet. Derfor er det viktig med respektfull flørt til fordel for dem som nå står i ytterste linje for å holde samfunnet i gang. Er det noen som fortjener et smil og en positiv replikk i disse dager, så er det sykepleiere, leger og annet helsepersonell. Vi kan gjerne fortelle dem klart og tydelig «Jeg ser deg og hva du gjør for oss – og verdsetter det jeg ser». Folk som jobber i butikker og sørger for at vi får handlet inn livsnødvendige varer, er også helter. Vi andre kan tilby dem en slurk av flørtens styrkedrikk. Så er flørten selvsagt en frivillig ting, både når relasjonen er nær og når vi inviterer til en avstandsflørt. Den andre kan velge å si nei takk.

Dette er en tid hvor vi for det meste er henvist til avstandsflørten. Den mangler det fysiske elementet, den lette og kjærlige berøringen som betyr så mye for alt fra babyer til de aller eldste på sykehjemmet. Derfor kan den bare være en midlertidig erstatning for den nære flørten, den som foregår når vi er i samme rom og puster inn den samme luften. Før eller siden kommer den tiden tilbake.

Referanse

Innlegget ble først publisert i DN.no 29.03.20.

Publisert 7. april 2020

Du kan også se alle nyheter her.