En ny generasjon inntar arbeidslivet, hvordan bør dagens ledere forberede seg på å møte dem?
Superledelse vil bli stadig viktigere
Kombinasjonen av hjemmekontor og jobbkontor gir nye lederutfordringer.
3. september 2021
Cecilie Asting, Anne Berit Swanberg
En ny generasjon inntar arbeidslivet, hvordan bør dagens ledere forberede seg på å møte dem?
Generasjon Z er beskrevet som digitale, uselvstendige, utålmodige og selvopptatte. De er selvsagt påvirket av tiden de har vokst opp i, godt hjulpet av «generasjon curlingforeldre». De er med andre ord vant til å bli sett og hørt, kjørt og båret frem og de forventer det samme når de tar skrittet ut i arbeidslivet.
Vi var nysgjerrige på hvilke forventninger denne generasjonen har til ledelse og gjennomførte derfor en undersøkelse blant første-års Bachelorstudenter på BI.
Resultatene indikerer at det er de menneskelige eller relasjonsorienterte dimensjonene ved ledelse som er de viktigste også for denne generasjonen arbeidstakere, blant annet var de opptatt av at leder skal være motiverende, forståelsesfull og tillitsfull.
Dette stemmer med det mange mener er den mest effektive formen for ledelse. I relasjonsledelse ligger blant annet det å vise interesse, omsorg og empati for sine medarbeidere.
På ett område skilte resultatene våre seg noe fra det som vanligvis ligger i relasjonsledelse. Mange av studentene svarte at «rettferdighet» var en viktig del av god ledelse. Og vi spør: Hva kan ligge i denne forventningen?
Begrepet rettferdighet kan forstås på flere måter:
Ett av de begrepene vi hyppig møter i litteraturen når vi leser om ledelse i vår tid er “VUCA”. Å lede i en VUCA (volatile, uncertain, complex and ambiguous) verden, eller i en VUCA tid med Covid-19 pandemien som det ferskeste eksempelet, fremtvinger egenskaper som smidighet, endringsvillighet, risikoforståelse og tydelighet.
En slik «grenseløs» kontekst møter Gen Z når de kommer inn i arbeidslivet. For ledere betyr det at de i tillegg til de ovennevnte egenskapene også forstå hvem de leder. Mens medarbeidere trenger teamferdigheter, innovasjonsevne og endringsvillighet - trenger lederen å skape rammer, se medarbeiderne for hvem de er, motivere, delegere og følge opp.
Ledere anno 2021 har god grunn til å være nysgjerrige på de unge som nå entrer jobblivet, ofte beskrevet som uselvstendige, utålmodige, og selvopptatte perfeksjonister.
Men hva er det Gen Z kan som eksisterende arbeidsstokk ikke har kompetanse på? Hva er deres bidrag til å skape økonomiske resultater i organisasjoner på en måte som er bærekraftig i vid forstand?
Hvilke muligheter kan du gå glipp av uten deres blikk?
Kilder:
Asting, Cecilie & Swanberg, Anne Berit (2020) Nye forventninger til ledelse? Praktisk økonomi & finans, s. 200- 209. Doi: https://doi.org/10.18261/issn.1504-2871
Hør Cecilie Asting og Anne Berit Swanberg snakke om sin forskning om Generasjon Z i podkasten Oppgradert. I episoden vil du også høre Anita Krohn Traaseth dele sine tanker om skillet mellom generasjoner og viktigheten av samarbeid på tvers av alder.