-
Ledelse

Ronaldo må vekk

Øyvind Kvalnes

Aldrende stjerne trenger å møtes med en egen form for primadonnaledelse.

Av og til byr fotballen på ledelsesdramatikk som publikum kan følge i spenning fra dag til dag. For tiden gjelder dette situasjonen i Manchester United, med den aldrende stjernen Cristiano Ronaldo. I fjor kom han tilbake til klubben hvor han slo igjennom for mange år siden.

Isolert sett forteller den personlige statistikken at portugiserens retur har vært vellykket. Atten ligamål på tretti kamper er imponerende. Verre er det med Ronaldos innflytelse på medspillerne sine.

Fotball er et relasjonelt spill. De enkelte spillerne må finne den rette avstanden til hverandre, og spille fra seg ballen og være klar til å ta den imot til rett tid. Løp og bevegelser må koordineres, slik at laget fungerer som en organisk enhet. Nøling og usikkerhet kan svekke rytmen i samspillet. Hvis spillerne tviler på sine egne ferdigheter, kan det hende at de sender fra seg ballen litt for tidlig, eller løper med den alene inn i ingenmannsland.

Selv på toppnivå er hver enkelt spiller avhengig av å få jevnlige mestringsopplevelser og bekreftelser fra trener og medspillere på at innsatsen deres verdsettes.

Spiller medspillere dårlige

De beste fotballagene består av utøvere som spiller hverandre gode, som Nils Arne Eggen var glad i å si. Blant fotballspillere er det særlig de mest erfarne som har ansvaret for å styrke de andre. En viktig oppgave for dem er å støtte og oppmuntre de yngre, spesielt når de har slått en feilpasning eller mislykkes med en dribling. Det siste året har Ronaldo gjort akkurat det motsatte i United.

De fleste medspillerne hans har blitt dårligere det siste året. De nøler med ballen og misforstår hverandres løp og initiativ ute på banen. Samspillet sitter ikke. Mye av ansvaret for at det er blitt slik ligger hos Ronaldo. Han slår ut med armene og kjefter hvis ballen ikke serveres til han akkurat slik han har bedt om.

United har fått ny trener denne sesongen. Nederlenderen Erik ten Hag er den som har ansvaret for å få dette laget til å fungere. Tidlig fikk han høre at Ronaldo ønsket seg vekk fra klubben. Han var misfornøyd med at United ikke skulle spille Champions League denne sesongen, og kjempe med de aller beste klubbene i Europa.

Her begikk ten Hag en ledelsestabbe som gjør at hverdagen hans akkurat nå er ekstra krevende. Han sa tvert nei til den portugisiske stjernens ønske om å flytte på seg. Enkelte toppledere har en tendens til å være over-optimistiske med tanke på hva de kan få til gjennom lederskapet sitt.

Det er denne fellen ten Hag ser ut til å ha gått i. Han har nettopp blitt utnevnt til leder for en av verdens største klubber. Slike utnevnelser er egnet til å få selvfølelsen til å gå i taket. De gir næring til overoptimisme, og kan føre til ukloke beslutninger. Ten Hag ser ut til å ha tenkt at en trener av hans kaliber selvsagt vil være i stand å innlemme Ronaldo i det nye United som han skal skape.

Egen form for primadonnaledelse

En miniatyrutgave av dramaet rundt Ronaldo har foregått i norsk fotball denne sesongen. Den tidligere scoringsmaskinen Vidar Ørn Kjartansson ble hentet til Vålerenga for å gjenskape magien han leverte i forrige periode i klubben. I likhet med Ronaldo var han frustrert over egne og medspillernes prestasjoner. Kroppsspråk og fakter sendte negative signaler og svekket energien i spillergruppen.

Vålerenga startet sesongen elendig med islendingen på topp. Så kom han og klubben til enighet om å avslutte kontrakten. Straks snudde resultatene og prestasjonene seg. Hovedstadslaget vant fem kamper på rad. Ten Hag følger neppe med på utviklingen i norsk fotball. Noen i den store fotballfamilien burde hviske noen ord i øret hans om hvordan vi finner utveier for primadonnaer her i landet.

Fortellingen om Ronaldos gjenkomst til United kan skape lærdom i helt andre bransjer og organisasjoner. Aldrende stjerner kan svekke prestasjoner i fellesskap langt utenfor fotballen. De krever stor plass, og kan svekke selvtilliten hos kollegaene sine. Hvis de virkelig skal innpasses, så kreves det en egen form for primadonnaledelse.

Dette er nemlig primadonnaer på hell, personer som har lagt storhetstiden sin bak seg og fremdeles henger igjen i fortiden. De må behandles varsomt og gis tydelige og avgrensede roller som minimerer skaden de kan gjøre på andre. Best er det trolig å hjelpe dem bort ved å skape en ærefull og akseptabel avskjed.

Referanse:

Innlegget ble først publisert i Dagens Næringsliv 21.08.22: https://www.dn.no/ledelse/cristiano-ronaldo/jobb-og-ledelse/fotball/spaltist-ronaldo-ma-vekk/2-1-1280639

Publisert 29. august 2022

Du kan også se alle nyheter her.