Ærlige, ydmyke, omgjengelige og ekstroverte ledere opplever mindre motstand mot ledelse enn andre. Det samme gjør «smarte» ledere, de som scorer høyt på kognitive evner.
Det er gode grunner til at mesteparten av ledelsesforskningen antar et medarbeider-perspektiv. Samtidig bør vi som forskere og formidlere også være åpne for et mer rendyrket ledelsesperspektiv.
En nylig publisert studie om motstand mot ledelse er et godt eksempel på det.
I studien ble det først utviklet oversikt over fem ulike typer av motstand på bakgrunn av dybdeintervjuer med 40 ledere. Deretter ble det gjort en spørreundersøkelse med data fra over 1200 ledere. Den skulle undersøke blant annet forekomsten av de ulike typene motstand, og hvor skadelig de ble oppfattet som, samt om det var noen sammenheng mellom forekomst og ledernes personlighet og kognitive evner.
Spørreundersøkelsen indikerer at:
- Motstand mot ledelse er relativt vanlig, med et gjennomsnitt på 2,7 på en skal fra 1 til 5 (hvor 1 = aldri og 5 = alltid).
- Den klart vanligst forekommende typen motstand er «berettigelse»: adferd som lederen mener uttrykker et overdrevent selvbilde, der medarbeiderne alltid må ha rett eller gir uttrykk for at de vet bedre enn lederen (gjennomsnittlig score på 2,95).
- Deretter følger «ustabile følelser», «innsatsunngåelse» og «kontakt-søking/unngåelse» med like gjennomsnitt på cirka 2,7.
Ustabile følelser gjelder adferd hvor medarbeider kommer med følelsesmessige utbrudd, er overfølsomme, svært lukket i sin kommunikasjon eller veldig følelsesmessig ustabile.
Innsatsunngåelse omhandler adferd hvor medarbeideren beskytter status quo, bevisst underpresterer, overlater egne oppgaver til kolleger eller lederen selv, eller opptrer som om lederen rett og slett er dum.
Kontakt-søking/unngåelse gjelder det at medarbeidere stadig spør lederen om hvordan en oppgave skal utføres eller helt unngår å kommunisere med lederen gjennom for eksempel å holde tilbake viktig informasjon – eller at samme medarbeider skifter mellom å «mase» og å holde seg unna.
Med et gjennomsnitt på 2,51 er «teamundergraving» den minst forekommende typen av motstand mot ledelse.
Teamundergraving omhandler adferd hvor medarbeideren sprer motsatte holdninger av det lederen står for, isolerer seg fra resten av teamet, forsøker å isolere lederen fra teamet, skylder på andre, ikke gjør som man er blitt enige om i teamet eller konstant kommer i konflikt med andre teammedlemmer.