Fastlegeordningen er under press. I 2023 bodde nesten halvparten av Norges innbyggere i kommuner der ingen fastleger hadde åpne lister, og 350.000 sto på venteliste for å få ny fastlege. Slike kapasitetsutfordringer kan reduseres ved å forbedre måten vi tilordner innbyggere til fastleger. Algoritmen «Top-trading cycles» (TTC) er en slik løsning – en billig løsning.
I teorien har landets innbyggere frihet til å velge hvem de ønsker som fastlege. I praksis er valgfriheten likevel begrenset av listekapasiteten til fastlegene. I 2022 hadde kun 12 prosent av fastlegene ledig plass på sine lister.
Når det ikke er ledig plass til å bytte direkte, kan man stå på venteliste hos én bestemt fastlege, og vil bli tildelt plass etter «førstemann til mølla»-prinsippet når en plass åpner seg.
Imidlertid er det ineffektivt å bytte kun basert på dette prinsippet:
- Tenk deg at du har to fulle eggekartonger der alle eggene skal bytte plass.
- Det blir vanskelig, fordi flyttingen kun kan starte om det finnes en ledig plass i en av kartongene.
- Deretter kan man kun flytte ett og ett egg.
Slik er også proppen i fastlegeordningen i flere kommuner. Mange står på venteliste for hverandres fastleger, men får ikke byttet fordi de står langt bak i køen.
Krever bare programmering
Om to innbyggere står på ventelisten til hverandres fastleger, blir begge sittende fast med «feil» fastlege, selv om de kunne fått en mer foretrukket fastlege ved å bytte med hverandre.
Slike bytter tillates ikke i dagens system. Med TTC-algoritmen kan slike byttemuligheter identifiseres og gjennomføres.
Algoritmen finner også byttemuligheter blant flere personer samtidig, for eksempel i en syklus der person A får fastlegen til person B, B til person C, og C til A.
TTC-algoritmen er en effektiv og rettferdig måte å fordele goder og tjenester som er sentraliserte og ikke-prisbaserte, og brukes allerede verden over i fordelingen av for eksempel kommunale boliger og donornyrer.
I ny forskning beregner vi at 15 prosent av pasientene som sto på venteliste i desember 2019 kunne fått en mer foretrukket fastlege dersom vi gjennomførte kun én runde med TTC. Over en fireårsperiode – fra 2016 til 2019 – ville antall pasienter på venteliste blitt redusert med rundt 23 prosent.
Siden antall personer på ventelister har tredoblet seg siden 2019, vil gevinstene fra TTC trolig være enda større i dag.
Utfordringen med algoritmen er at ikke alle vil få det bedre enn under dagens system. Selv om flere får en fastlege de foretrekker, vil enkelte få det dårligere.
Vi kan se for oss en situasjon der to innbyggere ønsker å bytte fastlege med hverandre, men der også en tredje har lyst til å bytte til en av deres fastleger. Dersom de to første bytter med hverandre, kan det innebære at den tredje må stå lengre tid på venteliste før han får oppfylt sitt ønske.
Er det da rettferdig at de to første kan bytte med hverandre uten å vente til de kommer først i køen?
Eller er det rettferdig at de må vente to år på å kunne bytte plass med hverandre?
Vår forskning tyder på at å introdusere TTC reduserer gjennomsnittlige ventetider og øker befolkningens totale velferd. Særlig kvinner og de som nettopp har flyttet, som er grupper som kommer dårligere ut i dagens system, vil tjene på dette.
Samtidig vil pasienter som har en upopulær lege komme dårligere ut fordi muligheten til å bytte er større jo flere som ønsker legen din. For å redusere denne ulempen, men samtidig bevare fordelene fra algoritmen, kan man gi høyere prioritet til pasienter som har upopulære leger.
Ved å tenke grundigere gjennom hvordan vi bruker ventelister for å la innbyggere bytte fastlege, kan vi gjøre enkle, men betydelige forbedringer i dagens fastlegeordning. Løsningen er billig. Ekspertutvalget støtter forslaget vårt. Helsedirektoratet er villige.
Alt som kreves er finansiering til å implementere programmeringen som kreves.
Teksten ble først publisert i Dagens Næringsliv: https://www.dn.no/innlegg/helse/leger/fastleger/enkelt-a-forbedre-fastlegeordningen-med-en-algoritme/2-1-1692543