-

Er Ole Gunnar Solskjær en dyktig trener?

Hva kan vi lære om ledelse og organisasjoner av Ole Gunnar Solskjærs opp- og nedturer som trener for Manchester United? Det vil professor Jan Ketil Arnulf svare på.

Av Jan Ketil Arnulf
Dean Executive, Professor Studier og programmer


Ole Gunnar Solskjær fikk en drømmestart som trener for fotballklubben Manchester United. Han gliste seg fra den ene seieren til den andre. Solskjær fikk heltestatus og fast ansettelse i trenerjobben. Solskjær-effekten ble raskt et begrep.

Så begynte Manchester United å tape den ene kampen etter den andre, også mot antatt svakere lag.

Var det lurt eller dumt å ansette Ole Gunnar som trener i Manchester United? Hvor dyktig er han egentlig som trener og leder? Og hva kan vi lære om organisasjoner av Solskjærs opp- og nedturer?


Professor Jan Ketil Arnulf  har tidligere gjennomført en studie av effekten av å sparke fotballtrenere. Det han fant ut var:

  • Fotballag som sparker trenere etter mange tap bedrer prestasjonen etter å ha byttet trener
  • MEN fotballag som IKKE sparker treneren bedrer prestasjonen mer
  • Synlige effekter av treneren på lagets prestasjoner varierer med tidsperspektivet du velger
  • Gjensidige effekter av lag og trener på prestasjoner vil øke over tid
  • Tiden det tar for treneren til å prestere er mindre avhengig av trenerens læringskurve enn av lagets tabellplassering når treneren overtar
  • OND SPIRAL: Lag som begynner å sparke trenere vil oftere sparke treneren, og trenere som bytter jobb ofte vil oftere bli sparket. Sammen huler de ut hverandres kompetanse.

- Historien om Ole Gunnar Solskjær som trener i Manchester United er en god anledning til å minne om at helteglorier demper sunn kritisk sans, fremholder Arnulf. Det gjelder ikke bare på fotballarenaen. Også næringslivsledere tildeles helte- og skurkestatus.

Så hva er egentlig Solskjær-effekten?

Solskjær-effekten handler om folk som snarere tror på håp enn erfaring, og som synes det er en lettelse å slippe å tenke vanskelige tanker. MEN; Håp er ingen plan. Og ledelse handler ikke nødvendigvis om lederen.

For å få med deg hele foredraget kan du se video under.

Lederens verktøykasse er en seminarserie ved Handelshøyskolen BI.

Lederens verktøykasse: Solskjær-effekten