Lederkurs for allmennleger
Formålet med kurset er å gi deg kunnskap og ferdigheter som gjør deg mer trygg og effektiv i utøvelsen av din lederrolle på fastlegekontoret og i teamet ditt. Dette kurset er godkjent av Legeforeningen og skal styrke deg som allmennlege i tider med store utfordringer og nye oppgaver.
- Norsk
- Deltid
- Studiepoeng: 5
- Se timeplan
OM KURSET
Helsetjenesten står i dag fremfor en økning i antall brukere med komplekse og sammensatte behov samtidig som det pågår en kompleks medisinskfaglig og teknologisk utvikling. Lederkurset for allmennleger skal bidra til at du som lege kan legge til rette for kontinuerlig forbedringsarbeid på en måte som sikrer god kvalitet og pasientsikkerhet i tjenestene. Kurset skal styrke din evne til å se muligheter for god samhandling og utnyttelse av ressurser mellom tjenestene i kommunen og mellom tjenestenivåer.
Kurset vil styrke din kompetanse som leder, og er tilpasset din hverdag som allmennlege. Lederutfordringene kommer normalt med erfaring og tid, og for å lykkes best mulig trenger man kunnskap, metoder og innspill. Fokuset kommer til å rettes mot det konkrete daglige teamsamspillet mellom deg som leder og dine medarbeidere. Kurset gir deg verktøyer til hvordan du kan stå i krysningen mellom rollen som virksomhetens daglige leder, i rollen som operativ teamleder og i samhandling mellom ulike profesjoner.
Introduksjonskurs til ledelse for allmennleger er et sentralt tiltak i handlingsplan for allmennlegetjenesten 2020-2024, som har som formål å utvikle en teamorganisert tjeneste, styrke og endre kompetansen, styrke ledelse og bedre tilgjengeligheten til data. Les mer her.
Når man har gjennomført dette introduksjonskurset og ønsker ytterligere styrking av lederkompetansen, er det naturlig at man går videre på Nasjonal lederutdanning for primærhelsetjenesten.
Kurset er godkjent av Legeforeningen med tilsammen 60 kurspoeng for videre- og etterutdanning, og studieavgiften dekkes av Helsedirektoratet.
KURSETS SAMLINGER
Lederkurs for allmennleger består av ti temaer fordelt på syv moduler. Modul 1 gjennomføres over to dager med fysisk samling ved campus Oslo, mens de resterende seks samlingene gjennomføres digitalt:
- Modul 1: Ledelse og organisasjon
- Modul 2: Organisasjonskulturer og læring
- Modul 3: Kommunikasjon
- Modul 4: Kontinuerlig forbedring på fastlegekontoret
- Modul 5: Teknologi og nye måter å jobbe på
- Modul 6: Motivasjon og tillit
- Modul 7: Perspektiver og samhandling
KUNNSKAPSMÅL
- Ha tilegnet seg bred kunnskap om hva lederskap handler om og kunne sette dette i sammenheng med egen praksis.
- Ha tilegnet seg inngående kunnskap om av hvordan ledere opplever inter- og intra rollekonflikter, og hvordan ledelse påvirkes av situasjoner og kontekst.
- Ha tilegnet seg kunnskap fra et bredt spekter av områder fra ledelsesforskningen, blant disse hvordan medarbeidere motiveres, hvordan man bygger mestringsklima, hvordan man bygger en velfungerende gruppe, og hvordan man håndterer endring og konflikter.
- Ha tilegnet seg god innsikt i hvordan systematisk kvalitetsarbeid og nye måter å jobbe på kan bidra til økt pasientsikkerhet.


FAGANSVARLIG


PROGRAMDIREKTØR
Praktisk informasjon
-
Opptakskrav for kurs på masternivå:
- Fullført bachelorgrad, tilsvarende 180 offentlig godkjente studiepoeng fra høyskole, universitet eller tilsvarende.
- Søkeren må være minst 25 år.
- Det kreves minimum fire års arbeidserfaring. For søkere som har en fullført mastergrad fra før, kreves det tre års arbeidserfaring.
- CV.
Opptakskravene nevnt over er generelle formalkrav bestemt av Universitet- og høyskoleloven som gjelder for erfaringsbaserte kurs på masternivå. Vi vil her gi en kort forklaring på hva slags dokumentasjon som må legges ved den formelle søknaden for å kvalifisere for opptak.
Dokumenter som må legges ved den formelle søknaden:
- Fullført bachelorgrad: komplett vitnemål på fullført medisinstudie (cand.mag-grad). Det vil ikke være tilstrekkelig å sende inn autorisasjonsbeviset.
- Over 25 år: Et av de formelle opptakskravene ved erfaringsbaserte masterkurs og opplyses derfor som et av kravene.
- Arbeidserfaring: Signert attest som dokumenterer minimum 4 års arbeidserfaring.
- CV – forenklet oversikt som viser relevant arbeidserfaring.
Om du ikke har alle dokumentene tilgjengelig ved innsending av formell søknad kan dette ettersendes. Spørsmål rundt dokumentasjon rettes til Martine Lorentzen eller Erlend Sørensen.
-
Studieavgiften er dekket av helsedirektoratet. Deltakere må selv dekke kostnader knyttet til reise og opphold til samling, samt pensum.
Utdanningsfond 2:
Legitimerte utgifter til reise og overnatting kan søkes refundert. Les mer her. -
Kurset har oppstart høst og vår, og avsluttes med en individuell hjemmeeksamen.
Kurset gjennomføres over ett semester.
Det arrangeres syv moduler, hvorav den første samlingen holdes fysisk på BI i Nydalen mens de resterende seks samlingene gjennomføres digitalt.
-
Lederkurs for allmennleger er godkjent av DNLF og gir totalt 30 poeng klinisk emnekurs i allmennmedisin samt 30 valgfrie kurspoeng i videre- og etterutdanningen, totalt 60 kurspoeng. I Legeforeningens kurskatalog finner du mer informasjon.
Kurset avsluttes med en hjemmeeksamen som går over en helg. Eksamensoppgaven gjennomføres via en digital plattform og utleveres fredag og skal innleveres mandag. Eksamensoppgaven kobler kursets innhold med utvikling av egen praksis.
Kurset gir også 5 studiepoeng (ECTS) på akademisk masternivå. Kurset gjennomføres på deltid, hovedsakelig nettbasert foruten første samling som er fysisk, og skal kunne kombineres med fulltidsjobb. Etter fullført og bestått kurs vil deltakere få utstedt et kursbevis.
-
Før du får tilgang til å sende en formell søknad på kurset Lederkurs for allmennleger må du fylle ut et bakgrunnsskjema. Når bakgrunnsskjemaet er fylt ut og innsendt vil du få opp en bekreftelse med søkerlink og pinkode i webleseren din.
Merk at både skjema og formell søknad må være innsendt for at vi skal kunne vurdere deg for opptak. Løpende opptak. Vi vil gå igjennom bakgrunnskjemaer, behandle søknader og gi studietilbud fortløpende.Husk å ha dette klart før du registrerer den formelle søknaden:
- Komplett vitnemål, tilsvarende 180 offentlig godkjente studiepoeng fra høyskole, universitet eller tilsvarende.
- Arbeidsattest som dokumenterer fire års yrkeserfaring full tid.
- Oversikt over arbeidserfaring (Curriculum vitae).
Kontakt en av oss for spørsmål
Erlend Sørensen: erlend.sorensen@bi.no
+47 907 07 575
Beate Halvorsen: beate.halvorsen@bi.no
+47 934 18 441
Timeplan
Gjennomføring høst 2022:
Klasse 1
1. samling: 1. september, kl 18:00 22:00 og 2. september, kl 09:00-17:00 (fysisk på BI Nydalen)
2. samling: 16. september, kl 08:00-09:30 (digital)
3. samling: 28. september, kl 08:00-09:30 (digital)
4. samling: 12. oktober, kl 08:00-09:30 (digital)
5. samling: 26. oktober, kl 08:00-09:30 (digital)
6. samling: 11. november, kl 08:00-11:00 (digital)
7. samling: 25. november, kl 08:00-11:00 (digital)
Klasse 2
1. samling: 8. september, kl 18:00-22:00 og 9. september, kl 09:00-17:00 (fysisk på BI Nydalen)
2. samling: 23. september, kl 08:00-09:30 (digital)
3. samling: 4. oktober, kl 08:00-09:30 (digital)
4. samling: 18. oktober, kl 08:00-09:30 (digital)
5. samling: 1. november, kl 08:00-09:30 (digital)
6. samling: 15. november, kl 08:00-11:00 (digital)
7. samling: 22. november, kl 08:00-11:00 (digital)
- Norsk
- Deltid
- Studiepoeng: 5