-
Kurs masternivå

Helseledelse

Dette kurset har som mål å gi ledere innen helse- og omsorgstjenesten kompetanse til å utnytte det brede handlingsrommet for forbedringer, innenfor de rammene som er satt av politikk og forvaltning.

Dette lærer du:

  • Utvikle kompetanse til å gjennomføre organisasjons- og personalrettet utviklingsarbeid, og ta stilling til strategiske pasientfokuserte prioriteringer i spenningsfeltene mellom fag, ressurser og politikk.
  • Trenes i å praktisere ledelse i komplekse organisasjoner, som gjør det mulig å nå målene om kvalitet for brukerne og samtidig effektiv ressursutnyttelse.
  • Utvikle kompetanse om brukerinnflytelse, innovasjon, velferdsteknologi og nettverksorganisering, som utfordrer og forbedrer helse- og omsorgssektoren. 

Voksende utfordringer i helse- og omsorgssektoren, og den fylkeskommunale tannhelsetjenesten gjør behovet for innovasjon- og endringskompetanse hos ledere stadig større. Effektiv omstilling og samhandling med forvaltning, ansatte, brukere og samfunnet er viktige fokusområder. Det overordnede målet med kurset er å bringe verdi til samfunnet gjennom å bidra til bedre helsetjenester for brukere og pasienter.

Helsedirektoratet har i samarbeid med KS gitt Handelshøyskolen BI i oppdrag å levere dette kurset. Nasjonal lederutdanning for primærhelsetjenesten er et sentralt tiltak i Kompetanseløft 2025. Det er regjeringens plan for rekruttering, kompetanseheving og fagutvikling for 2021 - 2025. 

Kurset leveres som et samarbeid mellom Handelshøyskolen BI, Institutt for helse og samfunn fra Universitetet i Oslo og Experio Lab i Karlstad. 

Hvem er kurset for

Kurset er for ledere med personal- og økonomiansvar i kommunale helse- og omsorgstjenester, og fylkeskommunale tannhelsetjenester som rapporterer til kommunalsjef/kommunaldirektør/virksomhetsleder eller fylkestannlegenivået.

Gjennom handlingsplanen har regjeringen forpliktet seg til å styrke ledelsen i fastlegeordningen og øvrig allmennlegetjeneste i kommunene. Dette følges opp gjennom økt bevilgning til Helseledelse for å utvide antall plasser øremerket for leger i kommunale helse- og omsorgstjenester. Vi oppfordrer derfor kommuneoverleger og allmennleger som er ledere for teambaserte fastlegepraksiser til å søke. 

"Det viktigste jeg har lært gjennom kurset er betydningen av de mellommenneskelige relasjonene på arbeidsplassen. Kurset har gitt meg en slags helhetlig ramme rundt de fragmentene jeg selv har lært meg gjennom fire år som leder, og jeg syntes det var veldig artig å studere igjen!"

Silje Røssvoll

Fastlege i Rana kommune

Opptakskrav

For å ta dette kurset må du

  • ha fylt 25 år
  • ha fullført en bachelorgrad  
  • ha fire års arbeidserfaring i full stilling (tre år dersom du har en fullført mastergrad fra før) 

Les mer om opptakskravene på masternivå


I tillegg til de generelle opptakskravene, må du kunne dokumentere at du

  • er ansatt på ledernivå i kommunale helse- og omsorgstjenester, eller i fylkeskommunale tannhelsetjenester som rapporterer til kommunalsjef/kommunaldirektør/virksomhetsleder eller fylkestannlegenivået
  • har personal- og økonomiansvar

Ta kurset alene eller som del av en grad

Dette kurset kan inngå som en del av en Executive Master of Management.

Hvis du vil, kan du derfor ta flere kurs senere og bygge en hel mastergrad.  
Dette kurset gir 30 studiepoeng, en executive master består av 90 studiepoeng. Sammensetningen av kurs bestemmer du selv, basert på hva du vil lære og hva du skal bruke kunnskapen til. 

Samlinger og kursinnhold

Kurset består av seks samlinger over to semestre. Hver samling varer i tre til fire hele dager, og foregår på campus på dagtid. Kurset starter i august/september og avsluttes med eksamen i mai/juni.

På samtlige samlinger er det faglige diskusjoner, gruppe- og prosessarbeid. Dette er vesentlig for utviklingen av evnen til refleksjon og for å kunne prestere godt både på den individuelle eksamen så vel som prosjektoppgaven. Det skapes også relasjoner på tvers av kommuner, fylker og yrkesprofesjoner som er viktige i dette studiet.

Det er en forventning om at alle som tar kurset er tilstede og bidrar aktivt på samlinger.

Pensum blir tilgjengelig så snart man er tatt opp til kurset.  

Eksamen består av en prosjektoppgave som teller 60% av totalkarakteren, og en individuell 72 timers hjemmeeksamen som teller 40%. Prosjektoppgaven kan skrives individuelt eller i grupper på inntil tre personer.

Gjennom kurset skal man identifisere, forankre og gjennomføre et utviklingsprosjekt i egen virksomhet. Det anbefales å jobbe i gruppe, og at man velger prosjekt relatert til en eller flere av gruppemedlemmenes virksomheter.

Samlinger høst 2024/vår 2025

Forelesere

Bjørn Erik Mørk
Bjørn Erik Mørk

Bjørn Erik Mørk

Bjørn Erik Mørk er utdannet organisasjonssosiolog fra Universitetet i Oslo, og er professor i innovasjon ved Handelshøyskolen BI. Ved BI er han er programdirektør for helse, og fagansvarlig for den nasjonale lederutdanningen i primærhelsetjenesten.

Pamela Nowell
Pamela Nowell

Pamela Nowell

Pamela Nowell er postdoktorstipendiat innen helse og entreprenørskap ved Handelshøyskolen BI. Hennes forskning og undervisning setter søkelys på temaer som teamarbeid og ledelse innen helsevesenet, samt i gründerkontekster. Ved BI er hun klasseansvarlig for den nasjonale lederutdanningen i primærhelsetjenesten.

Tord Mortensen
Tord Mortensen

Tord Mortensen

Tord F. Mortensen er psykolog og er tilknyttet Handelshøyskolen BI, Institutt for ledelse og organisasjon innen utvalgte Executive-programmer, spesielt temaer som går på lederutvikling og arbeid i profesjonsbaserte virksomheter.

Slik søker du

Vi åpner opp for søknader 1. februar.

Før du får tilgang til å søke på programmet Nasjonal lederutdanning for primærhelsetjenesten må du fylle ut et bakgrunnsskjema.

Merk at både skjema og søknad må være innsendt for at vi skal kunne vurdere deg for opptak.

Søknadsfristen er 15. mars.

Husk å ha dette klart før du registrerer din søknad:

Komplett vitnemål på fullført bachelorgrad tilsvarende 180 studiepoeng, arbeidsattest som dokumenterer fire års arbeidserfaring fulltid og CV. Vennligst les gjennom opptakskravene før du registrerer søknaden din.

Før studieplasser kan tildeles må vi gå i gjennom alle søknader som har kommet inn. Antall studieplasser reguleres gjennom tildeling av midler fra statsbudsjettet. Det er derfor en grundig opptaksprosess i samarbeid med oppdragsgiverne. Svar på søknaden din kommer etter opptaksmøtet med KS og Helsedirektoratet hvor studieplasser blir tildelt medio juni.

Forventet tidsbruk

Alle våre kurs er lagt opp slik at de skal kunne kombineres med jobb og familie, men noe tid må du regne med å sette av.  

Du kommer til å bruke totalt 20 arbeidsdager på samlinger. I tillegg kommer 3 dager til hjemmeeksamen.  

Du må også sette av tid til å lese pensum og skrive prosjektoppgave. Hvor mye tid studentene bruker på dette er veldig individuelt, og dette er noe du i stor grad kan tilpasse livet ellers. 

"Gjennom kurset har jeg fått anvendelig kunnskap som gjør meg godt rustet til å gjøre bedre valg som leder. Kurset ga meg og en kollega mulighet til å ta tak i felles problemstillinger i egen organisasjon, som ga læring på tvers av kompetanseområdene våre."

Stian Wik Rasmussen

Helsesjef i Bodø Kommune

Finansiering

Studieavgiften er dekket av Helsedirektoratet. Deltakerne må selv dekke kostnader til reise, opphold og pensum. Studieåret 2023/2024 var kostnaden på ekstern samling i Karlstad ca. 9000,-.

Det oppfordres til å søke OU midler i god tid før studiestart. Vær oppmerksom på bestemmelser for søknad om og tildeling av OU midler for din kommune.

Vil du vite mer?

Ta kontakt med oss på info@bi.no dersom du har spørsmål.

Se lignende kurs

Ikke helt kurset for deg? Vi har flere kurs innen helseledelse.

Se lignende kurs

 

Kursdetaljer