Nasjonal lederutdanning for primærhelsetjenesten
Dette masterprogrammet skal utdanne handlekraftige og kompetente ledere for helse- og omsorgstjenester. Her bygger du kompetanse for å håndtere sektorens behov for endring, utvikling og innovasjon.
- Norsk
- Deltid
- Oslo, Trondheim
- Se timeplan
Voksende utfordringer i helse- og omsorgssektoren, og den fylkeskommunale tannhelsetjenesten gjør behovet for endringskompetanse hos ledere stadig større. Med dette programmet skal ledere i kommuner og fylkeskommuner få kompetanse i å utnytte det brede handlingsrommet for forbedringer som står til rådighet innenfor rammebetingelsene gitt av politikk og forvaltning. Effektiv omstilling og samhandling med forvaltning, ansatte, brukere og samfunnet er også viktige fokusområder. Det overordnede målet er å bringe verdi til samfunnet gjennom å bidra til bedre helsetjenester for brukere og pasienter.
Nasjonal lederutdanning for primærhelsetjenesten har som mål å nå ledere fra ulike profesjoner for å bidra til mer læring, bedre kommunikasjon og økt tverrfaglighet på tvers i helsesektoren. Helsedirektoratet har i samarbeid med KS gitt Handelshøyskolen BI i oppdrag å levere dette programmet. Nasjonal lederutdanning for primærhelsetjenesten er et sentralt tiltak i Kompetanseløft 2025, som er regjeringens plan for rekruttering, kompetanseheving og fagutvikling for 2021 - 2025.
"Ledere i helse- og omsorgssektoren må hver dag løse svært kompliserte oppgaver. Lederutdanningen på BI gir dem verktøyene. Skal vi gi innbyggerne gode helsetjenester er vi avhengig av godt lederskap i kommunene"
Helse- og omsorgsminister
Hva lærer du?
Programmet har definerte læringsmål knyttet til kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse. Kort oppsummert er sentrale aspekter av det du vil lære følgende:
- Du vil utvikle kompetanse til å gjennomføre organisasjons- og personalrettet utviklingsarbeid, og ta stilling til strategiske pasientfokuserte prioriteringer i spenningsfeltene mellom fag, ressurser og politikk.
- Du vil gjennom lederutvikling trenes i å praktisere ledelse i komplekse organisasjoner, som gjør det mulig å nå målene om kvalitet for brukerne og samtidig effektiv ressursutnyttelse.
- Brukerinnflytelse, innovasjon, velferdsteknologi og nettverksorganisering er drivere som utfordrer og forbedrer helse- og omsorgssektoren. Gjennom studiet skal man identifisere, forankre og gjennomføre et utviklingsprosjekt i egen virksomhet. Det anbefales å jobbe i gruppe (1 – 3 personer), og at man velger prosjekt relatert til en eller flere av gruppemedlemmenes virksomheter.
EMNEOVERSIKT
Undervisningen vil gis av forskere som representerer den internasjonale forskningsfronten innenfor disse temaene. Samtlige forelesere har mange års erfaring med undervisning og veiledning innenfor primærhelsetjenesten så vel som fra spesialisthelsetjenesten. Programmet leveres som et samarbeid mellom Handelshøyskolen BI og Institutt for helse og samfunn fra Universitetet i Oslo. I tillegg vil det være bidrag om digitalisering fra fagekspert fra Universitetet i Agder og tjenestedesign fra fagekspert fra AHO. Forelesere fra Handelshøyskolen BI vil levere samlingene 1-4, mens samling 5 og 6 vil leveres i samarbeid med Universitetet i Oslo.
- Samling 1: Ledelse og tjenesteutvikling i helse og omsorg
- Samling 2: Kompetanseutvikling, mestring og kontinuerlig forbedring
- Samling 3: Organisering, digitalisering og samarbeid
- Samling 4: Innovasjon og tjenestedesign
- Samling 5: Forvaltning, pasientsikkerhet og kvalitet
- Samling 6: Helseøkonomi, styring og forbedring
Om gjennomføringen:
På samtlige samlinger er det faglige diskusjoner, gruppe- og prosessarbeid. Dette er vesentlig for utviklingen av evnen til refleksjon og for å kunne prestere godt både på den individuelle eksamen så vel som prosjektoppgaven. Det skapes også relasjoner på tvers av kommuner, fylker og yrkesprofesjoner som er viktige i dette studiet.
Det er en forventning om at alle som går på programmet er tilstede og bidrar aktivt på samlinger.
HVEM PASSER PROGRAMMET FOR?
Målgruppen er ledere med personal- og økonomiansvar i kommunale helse- og omsorgstjenester og fylkeskommunale tannhelsetjenester som rapporterer til kommunalsjef/kommunaldirektør/virksomhetsleder eller fylkestannlegenivået. Dette er f.eks. ledere av hjemmebaserte omsorgstjenester, sykehjem, psykisk helse- og rustjenester, miljøarbeidertjenester, habilitering- og rehabiliteringstjenester, helsestasjon- og skolehelsetjenesten, legetjenester og tannhelsetjenester. Ledergrupper fra samme kommune vil ha stort utbytte av å gjennomføre utdanningen samtidig.
Slik søker du
FØR du får tilgang til å søke på programmet Nasjonal lederutdanning for primærhelsetjenesten må du fylle ut et bakgrunnsskjema:
Merk at både skjema og søknad må være innsendt for at vi skal kunne vurdere deg for opptak.
Søknadsfristen er 15. mars.
Husk å ha dette klart før du registrerer din søknad:
- Komplett vitnemål på fullført bachelorgrad tilsvarende 180 studiepoeng, arbeidsattest som dokumenterer fire års arbeidserfaring fulltid og CV. Vennligst les gjennom opptakskravene før du registrerer søknaden din.
INTERNASJONAL ANERKJENNELSE TIL HELSELEDELSE
Nasjonal lederutdanning for primærhelsetjenesten er tildelt finaleplass i European Foundation for Management Development sin prestisjefylte kåring.
Fagansvarlig
Bjørn Erik Mørk er førsteamanuensis i innovasjon ved institutt for strategi og entreprenørskap. Han er også Associate Dean for BI sin doktorgradsspesialisering i innovasjon og entreprenørskap. Bjørn Erik er utdannet organisasjonssosiolog fra Universitetet i Oslo (UiO), og har en doktorgrad i organisasjon og ledelse (også fra UiO). Videre er han Honorary Associate Professor ved IKON Research Unit, Warwick Business School.
Tidligere studenter
"Programmet har gitt meg en dypere innsikt i lederrollen og hva er det jeg må jobbe med for å kunne bli en bedre leder for mine ansatte".
Svetlana Kobets, tannlege, Halden kommune
"Programmet har vært avgjørende for fremdriften i mitt eget prosjektarbeid med nasjonal pilot for primærhelseteam. Jeg er nå hele tiden på utkikk etter verktøy for bedre å kunne forutse og legge til rette for endring som kan komme".
Aleksander Sandnes, fastlege, Kristiansand
"Gjennom dette programmet fikk vi tilgang på mye nyttig kunnskap og erfaring, som gav en utrolig flott inspirasjon i lederarbeidet".
Liv N. Kleppe, Daglig leder Pårørendesenteret Stavanger
Hør flere deltakere fortelle om nytten av å gå på programmet Helseledelse.
Hvorfor Helseledelse?
Praktisk informasjon
-
Opptakskravene er:
- Du har fullført bachelorgrad, tilsvarende 180 offentlig godkjente studiepoeng fra høyskole, universitet eller tilsvarende.
- Du har fylt 25 år.
- Du har fire års yrkeserfaring full tid. For søkere som har en fullført mastergrad fra før, kreves det tre års arbeidserfaring.
Slik beregnes din yrkeserfaring: Hver jobb må ha vært sammenhengende i minst 6 måneder, i minimum 50 % stilling. Yrkeserfaringen må være opparbeidet etter fylte 18 år. Yrkeserfaringen omregnes til full tid, slik at dersom du f.eks. kun har jobbet i 50 % stilling, må du ha jobbet i minst 8 år.
Dokumentasjonskrav
- Komplett vitnemål, dvs. ALLE sider, inkludert forside og eventuelt Diploma Supplement i tillegg til karakterutskrift. Dersom du har vitnemål på annet språk enn skandinavisk eller engelsk må det, i tillegg til originalvitnemål, også være med oversettelse gjort av offentlig godkjent translatør, tolketjeneste eller oversettelsesbyrå.
- Arbeidserfaringen dokumenteres med arbeidsattester som inneholder: tidsrom for arbeidsforholdet og stillingsbrøk, firmaets logo/ heading på brevpapiret, eventuelt et stempel. Dato og signatur er obligatoriske formelle krav.
- CV
- Navneendring
Realkompetanse
Realkompetanse kan i noen grad kompensere for mangelfull bachelorutdanning. Det stilles imidlertid krav til at tidligere utdanning tilsvarer minst 90 studiepoeng fra en akkreditert utdanningsinstitusjon.Vurdering av realkompetanse baseres på følgende kriterier:
- Studiepoeng utover kravet på 90 studiepoeng
- Arbeidslivserfaring etter fylte 25 år
- Nivå på nåværende stilling
- Erfaring fra organisasjonsarbeid
- Egne publikasjoner
- Særlig tung ledererfaring
-
Lederprogrammet ved Handelshøyskolen BI er på oppdrag av Helsedirektoratet. KS er samarbeidspart i programmet.
Programmet er på masternivå, gjennomføres på deltid og skal kunne kombineres med fulltidsjobb. Utdanningen gir 30 studiepoeng ved bestått eksamen. Studenten vil evalueres i form av en prosjektoppgave som utgjør 18 studiepoeng og en hjemmeeksamen (over 72 timer) som utgjør 12 studiepoeng. Begge eksamensformer må være bestått.
-
Programmet starter i august/september 2021 og avsluttes med eksamen i juni 2022. Det arrangeres seks studiesamlinger, hver på 3-4 hele dager.
-
Studentene evalueres gjennom prosjektoppgave som teller 60% av totalkarakteren og en individuell 72 timers hjemmeeksamen som teller 40%. Prosjektoppgaven kan skrives individuelt eller i grupper på inntil tre personer. Alle eksamener må bestås for at kursbevis i programmet skal bli tildelt.
-
Studieavgiften er dekket av Helsedirektoratet. Deltakerne må selv dekke kostnader til reise og opphold.
Bredt tilbud av tilpassede kurs
BI har et bredt tilbud av programmer med studiepoeng tilpasset helsesektorens behov for kompetanse, både på bachelor- og masternivå. BI har og kortere skreddersydde kurs uten studiepoeng.
Timeplan
Ta kontakt dersom du har spørsmål knyttet til søknad og opptak.
Oslo: høst 2021/vår 2022
Oslo klasse 1
1. samling: 30. august - 2. september
2. samling: 18. - 20. oktober
3. samling: 22. - 24. november
4. samling: 17. - 19. januar *Utenlandsmodul
5. samling: 07. - 09. mars
6. samling: 19. - 22. april
Oslo klasse 2
1. samling: 06. - 09. september
2. samling: 20. - 22. oktober
3. samling: 24. - 26. november
4. samling: 19. - 21. januar *Utenlandsmodul
5. samling: 09. - 11. mars
6. samling: 25. - 28. april
Oslo klasse 3
1. samling: 13. - 16. september
2. samling: 25. - 27. oktober
3. samling: 29. november - 01. desember
4. samling: 24. - 26. januar *Utenlandsmodul
5. samling: 14. - 16. mars
6. samling: 26. - 29. april
Trondheim: høst 2021/vår 2022
1. samling: 20. - 23. september
2. samling: 27. -29. oktober
3. samling: 01. -03. desember
4. samling: 26. - 28. januar *Utenlandsmodul
5. samling: 16. - 18. mars
6. samling: 2. - 5. mai
- Norsk
- Deltid
- Oslo, Trondheim