Nasjonalt topplederprogram for kommune- og spesialisthelsetjenesten
Dette programmet skal bidra til at kommune- og spesialisthelsetjenesten har toppledere som sørger for at pasientene opplever en koordinert helsetjeneste uavhengig av organisasjon, nivå og finansiering.
- Norsk
- Deltid
- Studiepoeng: 30
- Oslo
- Se timeplan
Om programmet
Helsetjenestene står ovenfor store utfordringer og muligheter når man skal utvikle og levere pasientens helsetjeneste i møte med endrede forventninger, ny teknologi, ressursbegrensinger, behov for beredskap, samt faglig og organisatorisk kompleksitet. Dette setter nye krav til sektorens toppledere.
Programmet gir toppledere økt kompetanse til å lede strategisk utvikling på tvers av tjenestenivå, virksomheter, avdelinger og profesjoner. Deltakerne vil få forskningsbasert kunnskap og ferdigheter i strategisk ledelse gjennom forelesninger, oppgaver og aktiv trening individuelt og i grupper.
Målgruppe og kriterier for opptak
Det tilbys 40 studieplasser for toppledere som kan delta på programmet hvert år - 20 av disse kommer fra kommune- og 20 fra spesialisthelsetjenesten.
Målgruppen er toppledere med ansvar på strategisk nivå med personal- og økonomiansvar. Fra kommunehelsetjenesten er dette gjerne kommunalsjef, kommunedirektør eller helse- og omsorgssjef, mens det i spesialisthelsetjenesten er eksempelvis divisjonsdirektør, klinikkleder og avdelingsleder (med flere underliggende seksjoner).
Det er obligatorisk oppmøte og en klar forventning om at alle bidrar aktivt på samlinger. Det er en fordel om ledere som deltar kommer fra organisasjoner som har planer om prosjekter fremover som har nytteverdi for sektoren eller som har til hensikt å forbedre samhandlingen på tvers av primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Deltakere skal ha et tydelig ønske om gevinst ved å gjennomføre programmet.
Opptakskomiteen består av KS og de regionale helseforetakene og vil sammen med BI være involverte parter i utvelgelse av deltakere.
Oppdragsgivere


Direktør personal og kompetanseutvikling i Helse Sør-Øst RHF
Svein Tore Valsø


Avdelingsdirektør for arbeidsgiverpolitikk, KS
Marit Roxrud Leinhardt
Programmets Læringsmål:
Kunnskapsmål
- Inngående kunnskap om drivere, verdier og kulturer i samfunn og organisasjoner som påvirker helsetjenestene.
- Inngående kunnskap om organisering, samt systemer for styring og finansiering i kommune- og spesialisthelsetjenesten.
- Bred kunnskap om ledelsesutfordringer knyttet til implementering av helseteknologi.
- Avansert kunnskap innen strategisk ledelse, endringsledelse og annen ledelsesteori og hva som må til for å bidra til utvikling.
- Inngående kunnskap om kommunikasjon og samhandling i lederrollen.
Ferdighetsmål
- Kan analysere, foreslå, begrunne og gjennomføre strategiske endrings- og forbedringsprosjekter som kan bidra til å møte de samfunnsmessige, teknologiske og kompetansemessige utfordringer i helsetjenesten.
- Kan analysere og forstå utviklingen i helsetjenesten og dens rammevilkår.
- Kan analysere, legge til rette for og ta i bruk nye organisasjonsformer som fremmer utvikling, effektivitet og samspill i helsetjenestene.
- Kan bruke relevante metoder for å sette egen ledergruppe og støttefunksjoner i stand til å jobbe effektivt og målrettet.
Generell kompetanse
- Kan anvende kunnskap og lederferdigheter som kreves når man skal lede på tvers av formelle strukturer.
- Kan anvende kunnskap og ferdigheter på nye områder for å skape innovasjon og utvikling av helsetjenestene, samt evne til å kommunisere handlingsrommet på en faglig velbegrunnet og forståelig måte til brukere, ansatte og samfunnet for øvrig
- Kan reflektere over egne og andres personlige reaksjoner i utøvelse av ledelse, spesielt i krevende situasjoner.
- Kan fremstå som trygg, innovativ og endringskompetent toppleder i kommune- og spesialisthelsetjenesten.
"Lederutdanningen på BI har gjort meg tryggere på mine oppgaver som leder i helse. Å jobbe i helsevesenet kan være utfordrende og når jeg skulle planlegge styrking av min kompetanse som leder var det naturlig å se mot BI. Min viktigste lærdom på BI var å sette mine egne styrker og svakheter i kontekst for jobben som skal utføres. Jeg fikk verktøy til å utvikle meg som person og som leder."
Avdelingsleder, Bråset legevakt, Asker kommune
"Topplederprogrammet har gitt meg god oversikt over aktuell forskning innen ledelsesfaget og innsikt i relevante ledelsesbegreper og praktiske verktøy. Gjennom programmet fikk jeg en dypere forståelse av kompleksiteten innen helsetjenesten og sammenhengen mellom primær- og spesialisthelsetjenesten. Dette er kunnskap som gjør meg bedre i stand til å bidra i den digitale transformasjonen som ligger foran oss når vi sammen skal skape vår felles helsetjeneste. "
Teknologidirektør, Vestre Viken HF
PROGRAMMETS SAMLINGER
- Strategisk ledelse og strategiutvikling i helse- og omsorgstjenesten
- Ledelse på tvers og organisering for samarbeid
- Strategisk innovasjonsledelse og innovasjonsstrategi
- Helseøkonomi, teknologi og endring
- Gjennomføring og kvalitet
- Kommunikasjon og helhetlig styring
Det er to parallelle læringsspor:
1. Lederutvikling (personlig lederskap) og 2. Organisasjons-, samfunns- og samhandlingsforståelse. Begge sporene inneholder en kombinasjon av forskningsbasert kunnskap og praktisk arbeid for utvikling av lederferdigheter og samtidig endring av virksomhet og samhandling.
Lederne vil gjennom programmet jobbe i et utviklingsprosjekt i team på fire på tvers av spesialist- og kommunehelsetjenesten. Gruppene skal utvikle og teste løsningsforslag basert på nyere forskning om samarbeidsorganisering og smidig utviklingsarbeid.
Praktisk informasjon
-
Programmet er på masternivå, gjennomføres på deltid og skal kunne kombineres med fulltidsjobb. Utdanningen gir 30 studiepoeng ved bestått eksamen. Dette programmet kan inngå i graden Executive Master of Management
Man vil evalueres i form av en prosjektoppgave i grupper (inntil 40 sider) som teller 60% av totalkarakteren og en individuell hjemmeeksamen (over 72 timer) som teller 40%. Eksamen er relatert til strategiutvikling, organisering og samspill på tvers av tjenestenivå. Toppledere fra hhv. kommune- og spesialisthelsetjenesten vil jobbe sammen i utviklingsprosjekter, og det skal være lik representasjon i gruppene fra hver av disse to.
Begge eksamensformer må være bestått for at kursbevis i programmet skal bli tildelt.
-
Programmet starter i august/september og avsluttes med eksamen i mai/juni. Det arrangeres seks studiesamlinger, hver på 3-4 hele dager.
Samlingene vil hovedsakelig være på BI Oslo i Nydalen. Samling 3 gjennomføres i utgangspunktet som en utenlandsmodul.
-
De regionale helseforetakene dekker studieavgiften, reise og opphold for deltakere fra spesialisthelsetjenesten. Kommunene dekker studieavgiften, reise og opphold for deltakere fra kommunehelsetjenesten. Det må også påregnes kostnader til reise og opphold i forbindelse med ekstern samling. Studieavgiften faktureres den enkelte kommune før oppstart.
Kommunene kan søke OU-midler på inntil kr. 35.000 til dekking av deler av studieavgiften. Søk ved å benytte skjema for OU-midler.
-
Formelle opptakskrav på masterstudiet er bachelor eller tilsvarende på minimum 180 studiepoeng, over 25 år og minimum fire års arbeidserfaring. Se for øvrig målgruppekriterier.
-
Ledere fra kommuner: Før du kan søke på programmet trenger vi noe bakgrunnsinformasjon om deg. KS og de regionale helseforetakene vil sammen med BI være involverte parter i utvelgelse og opptaket av deltakerne til Topplederprogrammet.
Ledere fra regionale helseforetak: Det er egne søknadsprosesser i de regionale helseforetakene. Ta kontakt med din nærmeste representant for å søke:
- Helse Sør-Øst: Jarle Henriksen (934 87 303/ jahenrik@helse-sorost.no)
- Helse Vest: June Glomsaker (922 44 644/ june.oddfrid.glomsaker@sus.no)
- Helse Midt: Bodil Hope (917 05 297/ bodil.hope@helse-midt.no)
- Helse Nord RHF: Knut Langeland (930 63 720/ knut langeland@helse-nord.no)
Fagansvarlige
Andre faglige ressurser


Margunn Aanestad
I løpet av programmet vil deltagerne få møte en rekke internasjonalt anerkjent forskere og praktikere innenfor temaene som skal dekkes.
Gjennom studieåret gjennomfører deltakerne utviklingsprosjekter. Et utvalg av utviklingsprosjektene i videoversjoner er presentert her for inspirasjon for andre i sektoren som skal arbeide med tilsvarende utfordringer.
Bredt tilbud av tilpassede kurs
BI har et bredt tilbud av programmer med studiepoeng tilpasset helsesektorens behov for kompetanse, både på bachelor- og masternivå. BI har og kortere skreddersydde kurs uten studiepoeng.
Timeplan
Gjennomføring høst 2023/vår 2024:
Samling 1: 21. august - 24. august
Samling 2: 16. oktober - 19. oktober
Samling 3: 20. november - 22. november* utenlandsmodul
Samling 4: 15. januar - 17. januar
Samling 5: 6. mars - 8. mars
Samling 6: 3. april - 5. april
Vi tar forbehold ved endringer i timeplanen.
- Norsk
- Deltid
- Studiepoeng: 30
- Oslo