-
Kurs masternivå

Nasjonalt topplederprogram for kommune- og spesialisthelsetjenesten

Dette masterkurset skal sikre at toppledere i kommune- og spesialisthelsetjenesten skaper koordinerte helsetjenester for pasienter, uavhengig av organisasjon, nivå og finansiering.

Dette lærer du:

  • Strategisk ledelse og strategiutvikling i helse- og omsorgstjenesten.
  • Ledelse på tvers og organisering for samarbeid.
  • Strategisk innovasjonsledelse og innovasjonsstrategi.
  • Helseøkonomi, teknologi og endring.
  • Gjennomføring og kvalitet.
  • Kommunikasjon og helhetlig styring.

Helsetjenestene står overfor betydelige utfordringer og muligheter når det gjelder utviklingen og leveringen av pasientens helsetjeneste i lys av ny teknologi, ressursbegrensninger og økt organisatorisk kompleksitet. Dette setter nye krav til sektorens toppledere.

Kurset gir deg som toppleder styrket kompetanse til å lede strategisk utvikling på tvers av ulike tjenestenivåer, virksomheter, avdelinger og fagprofesjoner. Deltakerne vil tilegne seg forskningsbasert kunnskap og ferdigheter innen strategisk ledelse gjennom en kombinasjon av forelesninger, oppgaveløsning og praktisk trening, både individuelt og i gruppesetting.

Deltakerne vil utvikle evnen til å grundig analysere, konseptualisere, begrunne og implementere strategiske endrings- og forbedringsprosjekter. Disse prosjektene vil bidra konstruktivt til å takle de komplekse samfunnsmessige, teknologiske og kompetansemessige utfordringene som helsetjenesten står overfor.

Det er to parallelle læringsspor: 1. Lederutvikling (personlig lederskap) og 2. Organisasjons-, samfunns- og samhandlingsforståelse. Begge sporene inneholder en kombinasjon av forskningsbasert kunnskap og praktisk arbeid for utvikling av lederferdigheter og samtidig endring av virksomhet og samhandling. 

I løpet av kurset vil deltagerne få møte en rekke anerkjent forskere og praktikere innenfor temaene som skal dekkes.

Hvem er kurset for

Kurset er for toppledere med ansvar på strategisk nivå med personal- og økonomiansvar. Fra kommunehelsetjenesten er dette gjerne kommunalsjef, kommunedirektør eller helse- og omsorgssjef, mens det i spesialisthelsetjenesten er eksempelvis divisjonsdirektør, klinikkleder og avdelingsleder (med flere underliggende seksjoner).

Det tilbys 40 studieplasser for toppledere som kan delta på programmet hvert år. Studieplassene fordeles slik at 20 av deltakerne kommer fra kommunehelsetjenesten og 20 fra spesialisthelsetjenesten. Opptakskomiteen består av KS og de regionale helseforetakene og vil sammen med BI være involverte parter i utvelgelse av deltakere.

Det er en fordel om ledere som deltar kommer fra organisasjoner som har planer om prosjekter fremover som har nytteverdi for sektoren eller som har til hensikt å forbedre samhandlingen på tvers av primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten.

Deltakerne må ha et sterkt ønske om å gjennomføre hele kurset, samt være tilstede og delta aktivt på alle samlingene. 

"Topplederprogrammet har gitt meg god oversikt over praktiske verktøy innen ledelsesfaget, og jeg fikk en dypere forståelse av kompleksiteten innen helsetjenesten. Dette gjorde meg bedre i stand til å bidra i den digitale transformasjonen som ligger foran oss."

Cecilie B. Løken

Teknologidirektør, Vestre Viken HF

Opptakskrav

For å ta dette kurset må du:  

  • ha fylt 25 år
  • ha fullført en bachelorgrad  
  • ha fire års arbeidserfaring i full stilling (tre år dersom du har en fullført mastergrad fra før) 

Les mer om opptakskravene på masternivå


I tillegg til de generelle opptakskravene, må du kunne dokumentere datert inneværende år at du

  • har topplederstilling med ansvar på strategisk nivå med personal- og økonomiansvar i enten kommune- eller spesialisthelsetjenesten

Ta kurset alene eller som del av en grad

Dette kurset kan inngå som en del av en Executive Master of Management.

Hvis du vil, kan du derfor ta flere kurs senere og bygge en hel mastergrad.  
Dette kurset gir 30 studiepoeng, en executive master består av 90 studiepoeng. Sammensetningen av kurs bestemmer du selv, basert på hva du vil lære og hva du skal bruke kunnskapen til. 

Samlinger og kursinnhold

Kurset består av seks fysiske samlinger over to semestre. Hver samling varer i tre til fire hele dager. Samlingene vil hovedsakelig gjennomføres på campus Oslo i Nydalen. Samling 3 gjennomføres i utgangspunktet som en utenlandsmodul. Kurset starter i august/september og avsluttes med eksamen i mai/juni. 

  1. 23. - 26. september
  2. 28 - 31 oktober
  3. 04. - 06. desember * utenlandsmodul
  4. 05. - 07. februar 2025
  5. 17. - 19. mars
  6. 05. - 07. mai


Vi tar forbehold om at endringer i timeplanen kan forekomme.

Pensum blir tilgjengelig så snart man er tatt opp til kurset.  

Eksamen består av en prosjektoppgave i grupper (inntil 40 sider) som teller 60% av totalkarakteren og en individuell hjemmeeksamen (over 72 timer) som teller 40%.

Eksamen er relatert til strategiutvikling, organisering og samspill på tvers av tjenestenivå. Toppledere fra hhv. kommune- og spesialisthelsetjenesten vil gjennom kurset jobbe sammen i utviklingsprosjekter i team på fire, med henholdsvis to fra kommune- og to fra spesialisthelsetjenesten. 

Utviklingsprosjektene gir erfaring med å benytte brukerorientering til å identifisere konkrete utfordringer. Gruppene skal, i samarbeid med ulike aktører fra sektoren, utvikle og teste mulige løsningsforslag basert på nyere forskning om samarbeidsorganisering og smidig utviklingsarbeid.

Utviklingsprosjektene presenteres for oppdragsgivere og interessenter på kursets siste samling.

Et utvalg av utviklingsprosjektene fra tidligere deltakere er presentert her for inspirasjon for andre i sektoren som skal arbeide med tilsvarende utfordringer. 

Fagansvarlige

Andre faglige ressurser

Slik søker du 

Det er vesentlig at din deltakelse er forankret hos din leder, med forståelse for den tiden kurset krever og forventinger om videre utvikling etter endt studie.

Ledere fra kommuner

Før du kan søke på kurset trenger vi noe bakgrunnsinformasjon om deg. KS og de regionale helseforetakene vil sammen med BI være involverte parter i utvelgelse og opptaket av deltakerne til det nasjonale topplederprogrammet. 

Frist for innsending av bakgrunnsskjema er 15.mars. 

Etter utvelgelse, som skjer i perioden 15.mars - 15.april, vil aktuelle kandidater motta en søkerlenke for formell søknad til kurset. I den formelle søknaden ber vi deg laste opp et forankringsbrev fra din leder hvor forståelse for tiden det krever å delta på kurset kommer frem samt forventninger til utvikling.

Ledere fra regionale helseforetak

Det er egne søknadsprosesser i de regionale helseforetakene. Ta kontakt med din nærmeste representant for å søke:

  • Helse Sør-Øst: Jarle Henriksen (934 87 303/ jahenrik@helse-sorost.no)
  • Helse Vest: June Glomsaker (922 44 644/ june.oddfrid.glomsaker@sus.no)
  • Helse Midt: Bodil Hope (917 05 297/ bodil.hope@helse-midt.no)
  • Helse Nord RHF: Knut Langeland (930 63 720/ knut langeland@helse-nord.no)

Felles for den formelle søknaden

Aktuelle kandidater mottar en søkerlenke for formell søknad til kurset.

Husk å ha dette klart før du registrerer din søknad:

Komplett vitnemål på fullført bachelorgrad tilsvarende 180 studiepoeng, arbeidsattest som dokumenterer fire års arbeidserfaring fulltid og CV. Vennligst les gjennom opptakskravene før du registrerer søknaden din.

Oppdragsgivere

Finansiering

De regionale helseforetakene dekker studieavgiften, reise og opphold for deltakere fra spesialisthelsetjenesten. Hver enkelt deltaker fra kommunehelsetjenesten vil motta faktura for studieavgiften, og avtaler videre med egen arbeidsgiver om dekking av kostnad for studieavgift, reise og opphold i forbindelse med kurset.

Det må også regnes med kostnader til reise og opphold i forbindelse med ekstern samling. 

Kommunene kan søke OU-midler på inntil kr. 35.000 til dekking av deler av studieavgiften. Søk ved å benytte skjema for OU-midler. Vær oppmerksom på bestemmelser for søknad om og tildeling av OU midler for din kommune.

Forventet tidsbruk

Alle våre kurs er lagt opp slik at de skal kunne kombineres med jobb og familie, men noe tid må du regne med å sette av.  

Du kommer til å bruke totalt 20 arbeidsdager på samlinger, og tre dager til hjemmeeksamen. 

Du må også sette av tid til å lese pensum og skrive prosjektoppgave. Hvor mye tid studentene bruker på dette er veldig individuelt, og dette er noe du i stor grad kan tilpasse livet ellers. 

"Lederutdanningen på BI har gjort meg tryggere på mine oppgaver som leder i helse. Min viktigste lærdom var å sette mine egne styrker og svakheter i kontekst for jobben som skal utføres. Jeg fikk verktøy til å utvikle meg som person og som leder."

Ronny Holm

Avdelingsleder, Bråset legevakt, Asker kommune

Vil du vite mer?

Ta kontakt med oss på info@bi.no dersom du har spørsmål.

Se liknende kurs

Vi har flere kurs innen helseledelse.

Se liknende kurs

 

Kursdetaljer

Vi tar forbehold ved endringer i timeplanen.