-
Kurs masternivå

Lederkurs for allmennleger

Dette kurset gir deg kunnskap og ferdigheter som gjør deg mer trygg og effektiv i utøvelsen av din lederrolle på fastlegekontoret og i teamet ditt. Kurset er godkjent av Legeforeningen.

Dette lærer du:

  • Hva lederskap handler om og kunne sette dette i sammenheng med egen praksis.
  • Hvordan ledere opplever inter- og intra rollekonflikter, og hvordan ledelse påvirkes av situasjoner og kontekst.
  • Et bredt spekter av områder fra ledelsesforskningen; hvordan medarbeidere motiveres, hvordan man bygger mestringsklima, hvordan man bygger en velfungerende gruppe, og hvordan man håndterer endring og konflikter.
  • Hvordan systematisk kvalitetsarbeid og nye måter å jobbe på kan bidra til økt pasientsikkerhet.

Helsetjenesten står i dag fremfor en økning i antall brukere med komplekse og sammensatte behov. Samtidig pågår det en medisinskfaglig og teknologisk utvikling i høyt tempo. Dette kurset er et sentralt tiltak i handlingsplan for allmennlegetjenesten 2020-2024

Lederkurs for allmennleger skal bidra til at du som fastlege - og leder - kan legge til rette for kontinuerlig forbedringsarbeid på en måte som sikrer god kvalitet og pasientsikkerhet i tjenestene.

Kurset vil styrke din lederkompetanse og er tilpasset din hverdag som fastlege. Du får jobbe med litteratur, artikler, videoer, podcaster og gruppeøvelser som bidrar til å belyse ulike sider ved det å lede fastlegekontoret. Målet er at du skal bli bedre kjent med deg selv som leder, styrke samspillet med dine medarbeidere og bli mer bevisst hvilke verktøy som kan hjelpe deg i din ledergjerning. 

Kurset er godkjent av Legeforeningen og gir 30 emnekurspoeng og 30 valgfrie poeng innen allmennmedisin, samt 40 timer for spesialistenes etterutdanning innen samfunnsmedisin. I Legeforeningens kurskatalog finner du mer informasjon

Når man har gjennomført dette introduksjonskurset og ønsker ytterligere styrking av lederkompetansen, er det naturlig at man går videre på masterkurset Helseledelse.

Hvem er kurset for

Kurset er for fastleger som leder teambaserte fastlegepraksiser, andre praksiser og øvrige fastleger i kommunal helse- og omsorgstjeneste. 

"Kurset gjorde meg mer bevisst på min egen atferd som leder. Jeg fikk økt kunnskap om hva det vil si å være leder og hvor nyttig det er å sette av tid og ressurser til ledelsesoppgaver. Jeg er mer forberedt på å håndtere ansattes motstand til endring på en klart bedre måte."

Nadeem Asjid

Fastlege ved MediCo Legesenter, Nordre Follo kommune

Opptakskrav

For å ta dette kurset må du:  

  • ha fylt 25 år
  • ha fullført en bachelorgrad  
  • ha fire års arbeidserfaring i full stilling (tre år dersom du har en fullført mastergrad fra før)
  • ha en fastlegestilling på minimum 50%

Les mer om opptakskravene på masternivå

Samlinger og kursinnhold

Kurset går over ett semester, og består av syv samlinger. Den første samlingen gjennomføres fysisk på campus Oslo i Nydalen over to dager, og de resterende seks samlingene gjennomføres digitalt.

Alle samlingene gjennomføres som aktive undervisningsøkter med fokus på deg som leder på fastlegekontoret. Vi ser blant annet på:

  • Ulike lederstiler og -lederroller: Hvilken «hatt» skal du ha på når?
  • Mine ansatte og kollegaer: Hvordan få det beste ut av dem i hverdagen og i endringsprosesser?
  • Ny teknologi og ledelse: Hva er viktig når ny teknolog skal implementeres og anvendes på fastlegekontoret?

Vi tar forbehold om at endringer i timeplanen kan forekomme.

Pensum blir tilgjengelig så snart man er tatt opp til kurset.

Eksamen består av en en individuell hjemmeeksamen. Eksamensoppgaven kobler kursets innhold med utvikling av egen praksis.

Eksamensoppgaven gjennomføres via en digital plattform og varer over en helg; utleveres fredag og skal innleveres mandag. Eksamen høst 2024 holdes 29. november - 2. desember.

Samlinger vår 2025

Fagansvarlige

Slik søker du

Før du får tilgang til å sende en formell søknad på kurset Lederkurs for allmennleger må du fylle ut et bakgrunnsskjema. Når bakgrunnsskjemaet er fylt ut og innsendt vil du få opp en bekreftelse med søkerlink og pinkode i webleseren din.

Merk at både skjema og formell søknad må være innsendt for at vi skal kunne vurdere deg for opptak. 

Vi har løpende opptak og 40 studieplasser.

Vi vil gå igjennom bakgrunnsskjema, behandle søknader og gi studietilbud fortløpende. Husk å ha dette klart før du registrerer den formelle søknaden: 

  • Komplett vitnemål, tilsvarende 180 offentlig godkjente studiepoeng fra høyskole, universitet eller tilsvarende.
  • Arbeidsattest som dokumenterer fire års yrkeserfaring full tid.
  • Oversikt over arbeidserfaring (Curriculum vitae). 


Bakgrunnskjema

 

 

Forventet tidsbruk

Alle våre kurs er lagt opp slik at de skal kunne kombineres med jobb og familie, men noe tid må du regne med å sette av.  

Du kommer til å bruke totalt to arbeidsdager på første samling, samt 12 timer fordelt på de resterende seks digitale samlingene.

Du må også sette av tid til å lese pensum og ha hjemmeeksamen. Hvor mye tid studentene bruker på dette er veldig individuelt, og dette er noe du i stor grad kan tilpasse livet ellers. 

Finansiering

Studieavgiften er dekket av Helsedirektoratet. Deltakere må selv dekke kostnader knyttet til reise og opphold til samling, samt pensum.

Legeforeningen har etablert en midlertidig tilskuddsordning til fastleger som tar lederutdanning. Refusjonsordningen dekker utgifter i forbindelse med fravær fra egen praksis

Ta kontakt med fastlegekurs-ksfond@legeforeningen.no dersom du har noen spørsmål til refusjonsordningen. 

Legeforeningen har også etablert Utdanningsfond II for å fremme allmennpraktiserende legers videre- og etterutdanning, hvor legitimerte utgifter til reise og overnatting kan søkes refundert.

Vil du vite mer?

Ta kontakt med oss på info@bi.no dersom du har spørsmål.

Se liknende kurs

Vi har flere kurs innen helseledelse.

Se liknende kurs

 

Kursdetaljer

Vi tar forbehold om endringer i timeplanen.