Marked, kriser og bærekraft
I dette kurset vil du tilegne deg god kunnskap om markedsøkonomi som økonomisk system og hva som er styrker og utfordringer med dette, knyttet opp mot staten, næringslivet og individets rolle.
- Norsk
- Deltid
- Studiepoeng: 7,5
- Pris: 13 650 kr
- Bergen
- Se timeplan
HVORFOR MARKED, KRISER OG BÆREKRAFT?
Kurset tar opp markedsøkonomi som økonomisk system og hva som er styrker og utfordringer med dette. Utgangspunktet er Adam Smiths syn, slik han la det fram i sitt banebrytende verk Nasjonenes Velstand fra 1776. Deretter blir ideer fra kjente økonomer helt fram til i dag presentert, både tilhengere av markedsøkonomi og de mer kritiske.
Det blir også trukket inn moderne økonomisk teori som vurderer markedets funksjoner ut fra aktørenes tilgang på informasjon og psykologiske faktorer. Markedsøkonomiens globale og nasjonale utfordringer i dag, for eksempel kriser, miljø- og ressursutfordringer og inntektsfordeling, vil bli drøftet i lys av de ideene som gjennomgås i kurset. Et viktig spørsmål er om og hvorvidt eller hvordan en markedsøkonomi kan gi grunnlag for et bærekraftig økonomisk system.
EMNEOVERSIKT
- Adam Smiths teori om den usynlige hånd og det frie marked
- Frihandel, proteksjonisme og økonomisk utvikling
- Den nyklassiske teorien om fullkommen konkurranse
- Kritikken av den nyklassiske teorien
- Teorien om ufullkommen konkurranse
- Alfred Pigou og de senere miljøøkonomene
- De markedsvennlige økonomene i etterkrigstiden
- Om årsaken til finanskrisen i 2008
- Begrenset rasjonalitet
Praktisk informasjon
-
Nettstudier: Kurset gjennomføres som en kombinasjon av webinarer, temabaserte videoer og andre relevante læringsaktiviteter.
Vi anbefaler å forberede deg til webinarer for best mulig faglig utbytte (min 60-90 minutter). Total arbeidsmengde for et kurs à 7,5 studiepoeng er ca 200 timer. -
Generell studiekompetanse gir deg opptak til dette kurset.
-
Det kreves ingen spesielle forkunnskaper.
-
Karakter i kurset er basert på en mappeevaluering som teller 100%, og kan gjøres individuelt eller i grupper på inntil tre studenter. Studentene skal på Itslearning utvikle en systematisk sett av oppgaver som viser innsats, prosess, fremdrift, og refleksjon. Arbeidene i den elektroniske mappen gjennom semestret danner grunnlag for innleveringen av den endelige eksamensoppgaven i slutten av semesteret.
Nøyaktig tidspunkt og oppgavetekst for innleveringer/publiseringer oppgis ved kursstart.
-
Undervisningsspråket er på norsk. Pensumlitteratur på engelsk forekommer.
-
Pensumliste er tilgjengelig for søkere som er tatt opp på programmet inne på studentportalen. Brukernavn og passord til studentportalen får du tilsendt i forkant av studiestart.
-
Fakturering: Studieavgiften faktureres normalt etter oppstart i hvert semester. Faktura vil du finne under Min faktura inne på studentportalen etter kursstart.
Se Priser ved Handelshøyskolen BI for fullstendig oversikt.Finansiering: Studiekontrakten inngås med deg og ikke din arbeidsgiver selv om arbeidsgiver betaler for studiet. Studiet er godkjent for tildeling av støtte fra Statens lånekasse for utdanning etter reglene for høyere og annen utdanning.
-
- Pål Nygaard: Førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap og styring
Timeplan
Gjennomføring Bergen: høst 2023
- Norsk
- Deltid
- Studiepoeng: 7,5
- Pris: 13 650 kr
- Bergen