Matematikk for økonomer
Matematikk for økonomer er et matematisk introduksjonskurs som gir deg grunnleggende ferdigheter til å kunne forstå matematiske problemstillinger og velge egnede strategier for å løse disse.
Hvorfor Matematikk for økonomer?
Dette kurset gir deg en grunnleggende innføring i matematiske begreper og tenkemåter. Matematisk begrepsforståelse innebærer blant annet evnen til å se sammenhenger mellom algebraiske og grafiske representasjoner av ett og samme problem, og se sammenhenger mellom matematikk og andre fag - spesielt økonomifaget. Kurset gir deg derfor et godt grunnlag å bygge videre på, på tvers av fagretninger.
Emneoversikt
- Elementær algebra: Likninger og likningssystemer
- Funksjonsbegrepet og grunnleggende funksjoner: Polynomfunksjoner, rasjonale funksjoner, eksponensial og logaritmefunksjoner
- Derivasjon og funksjonsanalyse: Grenser, kontinuitet, derivasjonsregler, derivasjon av sammensatte funksjoner, anvendelse av derivasjon i økonomiske problemstillinger, funksjonsdrøfting, elastisiteter
- Funksjoner av flere variabler: Partielle deriverte, stasjonære punkter. Maksimums og minimumsproblemer for to variabler med og uten bibetingelses (Lagranges metode)
Informasjon om forkurs
Nye deltagere på kurset vårsemesteret 2025 vil også få tilgang til å delta på et forkurs i matematikk for økonomer. Dette gjennomføres på Itslearning, og åpner opp for selvstudium fra 2. desember 2024. Fra og med uke to til uke syv vil kurset ha en nettlærer.
Kurset vil inneholde undervisning i webinarer, temavideoer, frivillige innsendingsoppgaver og diskusjonsgruppe for spørsmål og svar. Det gjennomføres parallelt med hovedkurset, som starter mandag uke tre.
Forkurset baserer seg på kapittel en og to i læreboka.
Praktisk informasjon
-
Dette høyskolekurset er på 7,5 studiepoeng og gjennomføres på ett semester. Det gjennomføres et frivillig gratis forkurs i forbindelse med hovedkurset. Kurset kan brukes som frie studiepoeng i en Bachelor of Management. Kurset er obligatorisk for Bachelor i økonomi og administrasjon.
Nettstudier: Kurset gjennomføres som en kombinasjon av webinarer, temabaserte videoer og andre relevante læringsaktiviteter.
Vi anbefaler å forberede deg til webinarer for best mulig faglig utbytte (min 60-90 minutter). Total arbeidsmengde for et kurs à 7,5 studiepoeng er ca 200 timer.De fleste kurs gjennomfører webinarer ukentlig eller annenhver uke, med 1 - 2 timer per webinar. Webinarer gjennomføres normalt i tidsrommet kl. 17.00 - 21.00 på ukedagene mandag til torsdag.
Vær oppmerksom på at tidspunkter og hyppighet kan variere fra kurs til kurs.
-
Generell studiekompetanse gir deg opptak til dette kurset.
-
Det stilles ingen krav til forkunnskaper ut over opptakskravene.
-
Studentene vurderes etter to eksamener. Del 1 er en tre timers individuell flervalgseksamen og teller 20 %. Del 2 er en fire timers individuell skriftlig eksamen og teller 80 %. Studentene vil også måtte bestå to individuelle innleveringsoppgaver i løpet av semesteret for å oppnå endelig karakter i kurset.
-
Undervisningsspråket er på norsk.
-
Pensumliste er tilgjengelig for søkere som er tatt opp på programmet inne på studentportalen. Brukernavn og passord til studentportalen får du tilsendt i forkant av studiestart.
-
Studieavgiften faktureres normalt i begynnelsen av hvert semester og gjelder for det aktuelle semesteret.
Faktura vil du finne under Min faktura inne på studentportalen etter kursstart.
-
- Robert Gunder Hansen, førstelektor ved institutt for samfunnsøkonomi.
Timeplan
Stavanger: vår 2025
Nettstudier: vår 2025
Studiestart nettstudier: mandag 13. januar
Alle kurs har individuelle webinartidspunkter gjennom hele semesteret.