Metode og statistisk dataanalyse
Kurset gir en innføring i samfunnsvitenskapelig metode og dataanalyse. Du vil benytte kvalitative og kvantitative metoder for analysering av data, samt bruk av statistiske verktøy.
Dette lærer du:
- Grunnleggende prinsipper for samfunnsvitenskapelig metode, både kvalitative og kvantitative.
- Utføre multivariant statistisk dataanalyse ved hjelp av statistisk programvare.
- Hvordan vurdere og tolke resultater fra analyser.
Dette kurset gir deg en dypere forståelse av samfunnsvitenskapelige metoder og statistisk analyse, med fokus på økonomisk-administrative problemstillinger. Du vil lære å samle inn, bearbeide og tolke data på en metodisk måte på en systematisk måte, og bruke statistiske verktøy til å løse komplekse oppgaver innen utredning, prognoser, og kvalitetskontroll.
Når kurset er ferdig, vil du kunne gjennomføre multivariat dataanalyse ved hjelp av statistisk programvare, og kritisk vurdere både egne og andres analyser. Du vil ha ferdigheter i å tolke data, velge passende modeller for ulike formål, og anvende kunnskapen i praktiske, økonomisk-administrative sammenhenger.
Hvem kan ta kurset?
Opptakskrav: For å ta et bachelorkurs må du som hovedregel ha generell studiekompetanse. Har du ikke det, kan du likevel søke på bakgrunn av realkompetanse dersom du er 25 år eller eldre i opptaksåret.
Forkunnskapskrav: Dette kurset bygger på andre kurs, og det er derfor krav om at du har én av de følgende kurssammensetningene fra før:
- MET 2920 Statistikk for økonomer
- MET 3431 Statistikk, eller lignende
Ta kurset alene eller som del av en grad
Dette kurset gir verdifull kunnskap i seg selv, men det gir også formell kompetanse.
Gjennomført kurs gir 7,5 studiepoeng som kan inngå i en bachelorgrad. Kurset kan brukes som frie studiepoeng i en Bachelor of Management, en fleksibel grad hvor du har muligheten til å skreddersy innholdet. Kurset er obligatorisk for Bachelor i økonomi og administrasjon.
Praktisk informasjon og gjennomføring
Undervisningen består av webinarer, totalt 8-12 i løpet av et semester. I vårsemesteret er første webinar i uke 3, på høsten starter de i uke 34.
Webinarene:
- Varer 1-2 timer.
- Settes normalt opp en gang i uka eller annenhver uke.
- Gjennomføres alltid mellom 17 og 21 mandag til torsdag.
I tillegg til webinarene består nettkursene av ulike læringsaktiviteter, som f.eks. digitale selvtester, temavideoer, oppgaver, diskusjonsgrupper, caser og lignende. Du får tilgang til alle læringsaktivitetene gjennom en digital læringsplattform. Der finner du også studieguiden - en håndbok med hjelp og råd om gjennomføringen.
Eksamen: Består av en individuell 3-timers skoleeksamen som teller 100% av totalkarakteren.
Obligatoriske arbeidskrav: Dette kurset har to obligatoriske arbeidskrav i løpet av semesteret, som må være godkjent for å kunne ta eksamen.
Pensum: Blir tilgjengelig i studentportalen etter at du er tatt opp på kurset. Pensumliste for dette kurset kan du også finne her.
Dataverktøy: Den statistiske programvaren STATA brukes i forelesningene, men studentene kan – på eget initiativ og ansvar – i stedet bruke R, Gretl, Python eller tilsvarende hvis de ønsker.
Kursinnhold
- Samfunnsvitenskapelig metode og grunnlagsproblemer
- Enkel og multippel regresjon
- Ulike funksjonsformer
- Regresjon med kvalitative høyresidevariabler via dummy variabler
- Heteroskedastisitet
- Analyse av kategoriske variabler
- Dynamisk analyse
- Modellvalg, læring og "kunstig intelligens"
Tidsbruk
Alle våre kurs er lagt opp slik at de skal kunne kombineres med jobb og familie, men noe tid må du regne med å sette av. Et kurs på 7,5 studiepoeng tilsvarer en arbeidsmengde på minimum 200 timer.
Hvor mye tid de forskjellige deltakerne bruker på kursene er veldig individuelt. Undervisningen skjer til faste tider, men er lagt til ettermiddager og spredt utover slik at det skal kunne kombineres med livet ellers. Tiden du skal bruke til å lese pensum og gjøre andre læringsaktiviteter, kan du i stor grad bestemme over selv ut ifra hva som passer for deg og din hverdag.
Kursansvarlig
Finansiering og fakturering
Studiet er godkjent for støtte fra Statens lånekasse. Studieavgiften faktureres normalt rett etter studiestart.
Vil du vite mer?
Vi arrangerer jevnlig informasjonswebinarer du kan delta på. Der vil du treffe en veileder og få svar på det du måtte lure på.
Se lignende kurs
Ikke helt kurset for deg? Vi har flere nettkurs innen samme fagområde.