Nasjonal rektorutdanning
Dette programmet er Handelshøyskolens BIs tilbud til skoleledere som ønsker å gjennomføre den nasjonale rektorutdanningen, på BI kalt Lederskap og omstilling i skolen.
- Norsk
- Deltid
- Studiepoeng: 30
- Oslo, Stavanger
- Se timeplan
Hvorfor Lederskap og omstilling i skolen?
Gjennom dette programmet skal skoleledere få tilført nødvendig kunnskap og kompetanse innen ledelse og utvikling av organisasjonen. Handelshøyskolen BIs program er særlig innrettet mot forbedring av elevens læringsutbytte. Målet er å styrke elevenes læringsutbytte gjennom god pedagogisk praksis og godt samarbeid mellom lærere.
Programmet skal gi kunnskap om sentrale emner i rektors arbeidshverdag, som ledelse, organisasjon, styring, økonomi og jus. Studentene skal som ledere ha evnen til å tolke og forstå omgivelsenes krav til skolen. Lederrollen i skolen er kjennetegnet av stort ansvar og handlingsrom. Programmet skal gi trygghet og mot til å lede skolen i retning av en stadig mer avansert og kompetent kunnskapsorganisasjon, i kontinuerlig utvikling. Ferdigheter i form av pedagogiske, organisatoriske og mellommenneskelige relasjoner for kontinuerlig forbedring av skolen vil bli vektlagt.
Masterprogrammet er karakterisert av følgende:
- Sterkt fokus på lederens ansvar for resultater.
- Spesielt opptatt av elevenes læringsutbytte og derfor på ”læringstrykket” til skolen.
- Undervisningen innenfor emnene ledelse, organisasjon, styring, økonomi og jus (i tillegg til den pedagogiske ledelsen) er forskningsbasert samtidig som den er rettet mot de utfordringene norsk skole står overfor i dag.
- Lederutvikling, og dermed ferdighetstrening i ledelse er lagt opp slik at den blir et gjennomgående grep for dem som ønsker å gå videre mot en mastergrad ved BI.
Erfaringsdeling og nettverksbygging:
I programmet vil det legges til rette for erfaringsdeling og nettverksbygging gjennom gruppearbeid. Gruppene vil jobbe med prosesskriving av deloppgaver og diskutere sammen, både på og mellom samlinger. Etter hver innlevering vil studentene delta i nettbaserte diskusjonsforum hvor de presenterer hovedfunn fra egen kontekst, som blir diskutert og styrt av en fasilitator. Diskusjonen er lagt opp som kollegaveiledning hvor deltakerne skal gi tilbakemelding til hverandre. Fasilitatorens rolle er å være en ordstyrer og sette premisser for diskusjonene og gruppearbeidet. Fasilitatorene er dyktige skoleledere som har tatt full Master of Management-grad i skoleledelse på BI og som fungerer som mentorer gjennom programmet.
- Dette programmet kan inngå i graden Executive Master of Management med spesialisering i utdanningsledelse.
SLIK SØKER DU
Handelshøyskolen BI er valgt ut for å levere nasjonal rektorutdanning – på BI kjent som Lederskap og omstilling i skolen (30 studiepoeng). Dette er et tilbud for skoleledere i grunnopplæringen og videregående.
Programmet er på masternivå og inngår i Master of Management-graden med spesialisering i spesialisering i utdanningsledelse.
-
Søknadsperioden starter 1.februar 2023 og søknadsfrist er 1.mars 2023.
- Du søker opptak via Utdanningsdirektoratets sider og her finner du også informasjon om søknadsprosessen.
Viktige datoer i 2023:
- 1. februar: Søknadsskjema blir tilgjengelig på udir.no
- 1. mars: Søknadsfrist for rektorer og andre skoleledere
- 15. mars: Frist for skoleeiere til å godkjenne eller avslå søknader, og til å prioritere mellom godkjente søknader
- 30. april: Frist for Udir til å behandle søknader som er godkjent av skoleeiere, og til å gjennomføre første fordeling av studieplasser
- 15. juni: Frist for Udir til å gjennomføre andre fordeling av studieplasser
Utdanningsdirektoratet
Programmet er del av utdanningsdirektoratet sitt studietilbud. Studieplassene er finansiert av staten, men det er ingen stipend- eller vikarordning knyttet til rektorutdanningen. Utgifter til relevant studiemateriell og til reise og opphold i forbindelse med samlinger, må dekkes av skoleeier eller av deltakeren selv.
Programmets samlinger
- Skoleeffektivitet og ledelse på egen skole: Vi ser på ulike eierstyringsmodeller for skolen og hvordan dette påvirker elevenes læringsutbytte, elevresultater på egen skole i forhold til elevgrunnlag, stabilitet og variasjon over tid. Ferdighetstrening: Fokus på en analytisk tilnærming til endringsarbeid i skolen. Hvordan forstå skoleforskning, elevdata, og kvantitativ metode.
- Ledelse av forbedringsarbeid: Vi ser nærmere på relasjonsledelse, lærende ledelse, og motivasjon og mestring som en forutsetning for å kunne lede et forbedringsarbeid på egen skole. Modeller for å analysere læringsmiljøet og læringsutbytte til elevene blir introdusert. Ferdighetstrening: Fokus på forbedringsarbeid basert på analyse av egen skole, utarbeidelse av tiltak- og utviklingsplan for å øke elevenes faglige og sosiale læringsutbytte.
- Ledelse av utvikling og endring på egen skole: Vi ser nærmere på betingelser for endring av kunnskapsorganisasjoner, endring av kultur og atferd, juridiske rammebetingelser for endring, rektors styringsrett, skoleledelse i teori og praksis, studentorientert ledelse, ledelsens påvirkning på elevenes læring. Ferdighetstrening: Fokus på hvordan man kan analysere og lede endringsarbeid i praksis på egen skole.
- Profesjonelle felleskap i utvikling: Denne samlingen gjennomføres i London. Vi ser på hva som kjennetegner fremragende skoler vi besøker, rektor rolle som kapasitetsbygger, hvordan gode skoler bygger kapasitet for utvikling og forbedring, kvalitetskriterier for undervisning, elevresultater og ledelse, samt reformer for skoleeffektivitet.
- Læringsmiljø: Vi ser nærmere på elevens rett til et godt skolemiljø, skolens plikter, §§ 9 A-3 til 9 A-5, krenkelsesbegrepet, og elevenes rett til å bli hørt. Fokuset er på ledelsens ansvar for å etterleve regelverket og jobbe med skolemiljøet for å oppnå et inkluderende og godt miljø som møter alle enkeltelevens forutsetninger og behov.
- Ferdighetstrening: Hvordan jobbe helhetlig og systematisk med elevenes skolemiljø. Forebygging og håndtering av mobbing og krenkelser.
- Utvikling av profesjonelle felleskap i fremtidens skole: Vi ser på hvordan skoler skal jobbe med profesjonelle læringsfelleskap, hvordan de kan utnytte potensialet best mulig og drive kompetanseutvikling i fellesskap. Fokuset ligger spesielt på hvordan man kan benytte seg av digitalisering som en driver av utvikling og endring.
- Ledelse og utvikling av min skole: Vi ser på skoleledelse i teori og praksis, studentorientert ledelse og fagfornyelsen med overordnet del, verdigrunnlag og prinsipper og hvordan den bør ledes. Hva legger man i begreper som dybdelæring; skaperglede engasjement og utforskertrang, kritisk tenking og refleksjon. Juridiske rammebetingelser for endring og rektors styringsrett er i fokus.
Hvem passer programmet for?
Programmet passer for deg som er skoleleder og ønsker å få tilført nødvendig kunnskap og kompetanse innen ledelse og utvikling av organisasjonen.
Praktisk informasjon
-
Dette masterprogrammet er på 30 studiepoeng. Programmet tilbys ved BIs studiesteder i Oslo og Stavanger.
Programmet går over to eller tre semestre og består av syv samlinger, hvorav én gjennomføres i London. Vi gjør oppmerksom på at reise og opphold i forbindelse med samling i London må dekkes av den enkelte. Mellom samlingene vil deltakerne jobbe med delinnleveringer.
- Dette programmet kan inngå i graden Executive Master of Management og Executive Master of Management med spesialisering i utdanningsledelse.
-
Opptak via Utdanningsdirektoratet
Hovedopptak til Lederskap og omstilling i skolen vil gå gjennom utdanningsdirektoratet som også dekker studieavgiften til dette studiet. Programmet er altså gratis for deltakerne. Det kan påløpe noe kostnader til reise og opphold, samt pensum som deltakere eller skoleeier dekker selv.
Søknader sendes via Utdanningsdirektoratets hjemmeside innen 1. mars.
Søkere som får tildelt studieplass via Udir vil bli kontaktet av BI når vi har mottatt søkeroversikt fra Udir. Dette skjer i juni måned. Søkere vil da få en link fra BI med tilgang til søknadsskjema og informasjon om videre søknadsprosess.
Kostnader utover studieavgiften
Studieavgiften er dekket av Utdanningsdirektoratet. Lunsj er inkludert under samlinger som foregår ved BIs studiesteder.
Utgifter som kommer i tillegg er pensum, reise og opphold. Pensumlitteratur ligger mellom kr. 3 000 og 6 000 kroner. Deltakerne må selv dekke kostnader til reise og opphold. På programmer som har samling i utlandet, eller utenfor studiestedet, påløper reise- og oppholdskostnader i tillegg.
Opptakskrav
Les opptakskravene for programmene som inngår i spesialiseringen
-
Det stilles ingen krav til forkunnskaper ut over opptakskravene.
-
Studentene evalueres gjennom en prosjektoppgave (60%) og en 72 timers hjemmeeksamen (40%). Begge eksamensformer må bestås for å oppnå karakter i kurset.
-
Undervisning og eksamener gjennomføres på norsk. På utenlandssamlingen vil de fleste forelesningene foregå på engelsk. Mengden av engelsk litteratur vil variere fra program til program.
-
Pensumliste er tilgjengelig for søkere som er tatt opp på programmet inne på studentportalen. Brukernavn og passord til studentportalen får du tilsendt i forkant av studiestart.
-
Studieavgiften er dekket av Utdanningsdirektoratet.
-
Studieavgiften er dekket av Utdanningsdirektoratet. Lunsj er inkludert under samlinger som foregår ved BIs studiesteder.
Utgifter som kommer i tillegg er pensum, reise og opphold. Pensumlitteratur ligger mellom kr. 3 000 og 6 000 kroner. Deltakerne må selv dekke kostnader til reise og opphold. På programmer som har samling i utlandet, eller utenfor studiestedet, påløper reise- og oppholdskostnader i tillegg.
-
Søk via Utdanningsdirektoratet
Forelesere
Timeplan
Oslo: Gjennomføring over tre semestre: høst 2023, vår 2024 og høst 2024
Klasse 1
1. samling: 25.09 - 27.09 2023
2. samling: 20.11 - 22.11 2023
3. samling: 16.01 - 18.01 2024
4. samling: 03.03 - 06.03 2024 (samlingen gjennomføres i London)
5. samling: 12.04 - 14.04 2024
6.samling: høst 2024 datoer kommer
7.samling: høst 2024 datoer kommer
Klasse 2
1. samling: 18.09 - 20.09 2023
2. samling: 22.11 - 24.11 2023
3. samling: 23.01 - 25.01 2024
4. samling: 17.03 - 20.03 2024 (samlingen gjennomføres i London)
5. samling: 22.04 - 24.04 2024
6.samling: høst 2024 datoer kommer
7.samling: høst 2024 datoer kommer
Stavanger:
1. samling: 06.09 - 08.09 2023
2. samling: 28.11 - 30.11 2023
3. samling: 17.01 - 19.01 2024
4. samling: 04.02 - 07.02 2024 (samlingen gjennomføres i London)
5. samling: 24.04 - 26.04 2024
6. samling: høst 2024 datoer kommer
7. samling: høst 2024 datoer kommer
Vi tar forbehold om endringer i timeplanen.
- Norsk
- Deltid
- Studiepoeng: 30
- Oslo, Stavanger