Bærekraft i praksis
Om din bedrift skal være med inn i fremtiden så må du forholde deg til bærekraft. Det er forventet fra dine ansatte, kunder, leverandører og myndigheter. I dette programmet vil du lære å utvikle strategier for implementering av bærekraft på en måte som ivaretar både miljø og økonomi.
- Norsk
- Deltid
- Studiepoeng: 15
- Pris: 50 200 kr
- Bergen
- Se timeplan
Hvorfor Bærekraft i praksis?
Både nasjonalt og internasjonalt stiller myndigheter økende krav til bærekraftig drift og rapportering. Samtidig stilles det også krav i leverandørkjeden til at bedrifter kan dokumentere at de forholder seg til samfunnsansvar og bærekraft. Programmet er praktisk orientert og representanter fra næringslivet vil være involvert og bidra til dialog og deling av erfaringer, også på tvers av landegrenser.
Gjennom programmet vil vi diskutere og utvikle ferdigheter i emner som sirkulær økonomi, innovasjon, integrasjon av strategier, livsløps- og interessentanalyser, ledelse og ansatte, organisering av bærekraft, formidling og retorikk, risikostyring, finans (ESG), omdømme og anti-korrupsjonsarbeid.
Bærekraft i praksis er altså et helhetlig bærekrafts program der du vil utvikle bred innsikt i de forskjellige sidene av fagområdet. Du vil få en solid forankret oversikt over bærekraft sett fra ulike perspektiv.
Hvem passer programmet for?
Deg som søker en bred oversikt over temaet bærekraft, og ønsker å få grep om emnet slik at det blir anvendbart og håndterbart i din bedrift eller organisasjon.
Foreleser


Caroline Dale Ditlev-Simonsen
Kursets innhold
Undervisningen vil bli i form av forelesninger, case, gruppearbeid, presentasjoner, gjesteforelesninger, business case og multimedieverktøy. Følgende er tema som vil bli dekket, men det kan oppstå endringer og oppdateringer. Det er stadig utvikling innen dette feltet og dette vil bli tatt hensyn til i kursets innhold.
- Hvor er vi i dag i forhold til miljø- og sosiale forhold – og hvordan endte vi opp her? Økonomisk teori og bærekraft; historie og utvikling, innovasjon og systemendring.
- FNs bærekrafts mål; hva innebærer de og hvordan anvende/integrere i bedriften. Ulike verktøy for bærekraft og bedrift, samt sertifisering. Relevante lover og regler innen feltet.
- Slik utvikler du en bærekrafts strategi – steg for steg og implementering, Ledelsesteori og organisasjonsendring i forhold til bærekraft, innovasjon.
- «Business case for sustainability» - fra uvitenhet til forretningsmulighet: morgendagens vinnere, med konkurransefortrinn. Sirkulær økonomi, livsløpsanalyse og klimaregnskap.
- Kunders forhold til bærekraft – holdning, atferd og nudge/dulting, hvordan få med kundene. Myndigheters rolle i bærekraft – lover, regler, avgifter og insitamenter, effekt av ulike tiltak
- Ansatte og bærekraft – når er bærekraft engasjement positivt for ansatte – og når er det ikke det. Få ansatte involvert og på laget.
- Bærekraft i et internasjonalt perspektiv; leverandørkjeden og oppfyllelse av innkjøpskrav og lover.
- Hvordan kan samarbeid og partnerskap med ideelle organisasjoner (miljø og sosial) bidra til bærekraftig utvikling – nasjonalt og internasjonalt?
- Hvem har ansvar for hva? Etikk og moral knyttet til samfunnsansvar. Utarbeide etiske retningslinjer – og sikre seg at ansatte kjenner dem og følger dem (anti-korrupsjon).
- Bedriftsutvikling i utviklings land /emerging economies i forhold til miljø- og sosiale forhold, Forretningsmuligheter og utfordringer, digitale løsninger.
- Bærekraft og finans – Environmental Social and Governance (ESG) og etiske investeringer og impact assessment.
- Hvordan forholde seg til media når alt er bra - og hvordan takle media når skade skjer (skandale /tragedie). Trening.
"Jeg følte at alle snakker om bærekraft men få vet egentlig hva det dreier seg om i det store bildet. Skal vi takle dette som samfunn må vi forstå det bedre enn det vi gjør i dag. Bærekraft i Praksis har gitt meg en solid innføring i et kompleks tema som er aktuelt for alle bedrifter. Jeg følger meg mye bedre forberedt til å diskutere med mine kunder om de mulighetene og utfordringer bærekraft temaet byr på. "
Senior Solution Manager, Dun & Bradstreet Norway
Praktisk informasjon
-
Dette masterprogrammet er på 15 studiepoeng. Gjennomføringen er fordelt på tre intensive samlinger (som hver går over to dager) over ett semester. Ved kommunikasjon via nettet benyttes både vår læringsplattform og videokonferanse. Se timeplanen for mer detaljer.
Du må også beregne tid til veiledning, selvstudium, gruppearbeid og eksamen.
- Dette programmet kan inngå i graden Executive Master of Management.
-
- Du har fullført bachelorgrad, tilsvarende 180 offentlig godkjente studiepoeng fra høyskole, universitet eller tilsvarende.
- Du har fylt 25 år.
- Du har fire års yrkeserfaring full tid. For søkere som har en fullført mastergrad fra før, kreves det tre års arbeidserfaring.
Les mer om opptakskravene for dette programmet.
Vi praktiserer fortløpende opptak frem til studiestart av hvert enkelt kurs og program. Les mer om søknadsprosessen.
-
Det stilles ingen krav til forkunnskaper ut over opptakskravene.
-
Studentene evalueres gjennom en prosjektoppgave som teller 60% av totalkarakteren og en individuell tre timers hjemmeeksamen som teller 40%. Prosjektoppgaven kan skrives individuelt eller i grupper på inntil tre personer. Alle eksamener må bestås for at vitnemål i programmet skal bli tildelt.
-
Undervisningsspråket er på norsk. Engelskspråkelige gjesteforelesere kan forekomme.
Pensumlitteratur på engelsk forekommer.
-
Pensumliste er tilgjengelig for søkere som er tatt opp på programmet inne på studentportalen. Brukernavn og passord til studentportalen får du tilsendt i forkant av studiestart.
-
Fakturering: Studieavgiften faktureres normalt i etterkant av studiestart. Fakturaen vil du finne under Min faktura inne på studentportalen.
Se priser ved Handelshøyskolen BI for fullstendig oversikt over gjeldende studieavgifter.
-
Executive Master of Management praktiserer rullerende opptak av studenter på de enkelte programmene så lenge det er kapasitet.
Er det venteliste på programmet? Les mer om dette her.
Video: Caroline Dale Ditlev-Simonsen om hvordan virksomheter kan bli mer bærekraftige
Fem steg for en mer bærekraftig og lønnsom virksomhet
Timeplan
Bergen: Gjennomføring høst 2023
1. samling: 13.09 - 14.09
2. samling: 18.10 - 19.10
3. samling: 15.11 - 16.11
Vi tar forbehold om endringer i timeplanen.
- Norsk
- Deltid
- Studiepoeng: 15
- Pris: 50 200 kr
- Bergen