Grønn vekst og konkurransekraft
Vil du bli bærekrafts-direktør? ESG-spesialist? Grønn grunder eller leder for miljø-prosjekter eller sirkulære innovasjoner?
Dette lærer du:
- Lønnsomme løsninger, verktøy og strategier for grønn omstilling og bærekraft.
- Siste nytt innen metoder og teorier for grønn økonomi.
- Innovasjon, forretningsutvikling og sirkulære løsninger.
- Smart bruk av grønt regnskap og rapportering som møter nye krav fra EU og investorer (CSRD++).
- Personlig trygghet til å lede medarbeidere og skape engasjement også hos kunder og interessenter.
Kurset gir deg verktøyene du trenger innen lønnsomme investeringer, strategier, ledelse, entreprenørskap og rapportering for å bidra til at din virksomhet kan ta ledelsen i en grønn økonomi.
Verdensøkonomien er nå på vei inn i den raskeste transformasjonen noengang; mot en økologisk bærekraftig økonomi som kan løse natur- og klima-krisene vi ellers vil havne i.
Kurset legger særlig vekt på grønne strategier, forretningsmodeller, innovasjon og organisering for å lykkes med å gjøre grønn økonomi til lønnsom og raskt voksende i praksis. Du vil få verktøyene du trenger for å utvikle retningslinjer for grønt regnskap, og analysere lønnsomheten i grønne innovasjoner.
Et masterstudie om kurset (Siljehaug 2023) viste at studentene i svært stor grad opplevde positive karriereløft etter fullføring.
"Det å diskutere bærekraft med hjelp av modeller, godt faglig pensum og sterke foredragsholdere har vært viktig for å forstå overflaten av kompleksiteten vi står overfor. Kurset har gjort meg tryggere i dialog rundt bærekraft hvor jeg nå kan bidra positivt."
"Jeg gir dette kurset min varmeste anbefaling. Kurset har gitt meg innsikt i hvordan bærekraft kan integreres i forretningsstrategier på en lønnsom og innovativ måte. Med praktiske verktøy og inspirerende forelesere har jeg fått en dypere forståelse av hvordan både jeg og min virksomhet kan bidra."
Opptakskrav
For å ta dette kurset må du
- ha fylt 25 år
- ha fullført en bachelorgrad
- ha fire års arbeidserfaring i full stilling (tre år dersom du har en fullført mastergrad fra før)
Ta kurset alene eller som del av en grad
Dette kurset kan inngå som en del av en Executive Master of Management.
Hvis du vil, kan du derfor ta flere kurs senere og bygge en hel mastergrad.
Dette kurset gir 30 studiepoeng, en executive master består av 90 studiepoeng. Sammensetningen av kurs bestemmer du selv, basert på hva du vil lære og hva du skal bruke kunnskapen til.
Samlinger og kursinnhold
Kurset består av fem samlinger over to semestre. Hver samling varer fire fulle dager og foregår på campus i Oslo på dagtid.
Pensum blir tilgjengelig for neste skoleår medio juni.
Eksamen består av en prosjektoppgave (60% av totalkarakteren) og en individuell 24 timers hjemmeeksamen (40% av totalkarakteren). Prosjektoppgaven kan skrives individuelt eller i grupper på inntil tre personer.
Samlinger
-
Den første samlingen tar for seg en innføring i bærekraftig vekst, økonomi og sirkulær økonomi. Du vil lære å gjenkjenne grønnvasking – når er «grønn» bare en merkelapp og når er det svindel?
Samlingen vil se på de de viktigste forskjellene mellom grønn vekst og konvensjonell økonomisk teori. Du vil også lære hvordan du kan gjennomføre en grønn strategi for virksomheter i praksis.
-
På denne samlingen utforsker vi innovasjonsprosessen og lønnsomheten til bærekraftige investeringer. Vi vil se på trender og fallgruver knyttet til finansiering av grønne innovasjoner, og hva som kjennetegner gode pitcher til investor / CFO som vekker tillit og engasjement.
Samlingen vil også ta for seg hvordan det er mulig å håndtere systemisk og organisatorisk motstand mot endring og innovasjon.
-
Denne samlingen undersøker forskjellige fremtidsscenarioer knyttet til klimaendringer. Vi vil vurderer i hvilke grad menneskelig kreativitet og innovasjon kan være tilstrekkelig for å takle disse utfordringene.
-
På denne samlingen vil vi se på gjeldende krav for grønn rapportering og integrert regnskap, samt fremtidige trender innen dette feltet. Samlingen tar også for seg ulike verktøy for vurdering av sosial- og miljøpåvirkning.
-
Denne samlingen vil se på hvordan man utvikler en grønn forretningsstrategi, samt utforske politiske strategier for å fremme en grønn økonomi og øke lønnsomheten i nordiske land.
Vi vil se på hva grønn- og bærekraftig ledelse betyr i praksis.
Foreleser
Per Espen Stoknes har doktorgrad i grønn økonomi og er også psykolog fra Universitet i Oslo. Han er serie-grunder innen grønn innovasjon bedrifter, og har tidligere jobbet både som klinisk psykolog og organisasjonspsykolog. Hans forskningsområder er klima- og miljøstrategier, økonomisk psykologi og energisystemer.
Forventet tidsbruk
Alle våre kurs er lagt opp slik at de skal kunne kombineres med jobb og familie, men noe tid må du regne med å sette av.
Du kommer til å bruke totalt 20 arbeidsdager på samlinger. I tillegg kommer 24 timer til hjemmeeksamen.
Du må også sette av tid til å lese pensum og skrive prosjektoppgave. Hvor mye tid studentene bruker på dette er veldig individuelt, og dette er noe du i stor grad kan tilpasse livet ellers.
"Studiet ga meg et fokusskifte i karrieren. Det var både relevant og godt mulig å gjennomføre ved siden av full jobb."
Finansiering og fakturering
Studiet er godkjent for støtte fra Statens lånekasse. Studieavgiften faktureres i to rater. Første faktura kommer normalt 1. oktober, og andre faktura 1. desember.
Vil du vite mer?
Vi arrangerer jevnlig informasjonswebinarer du kan delta på. Der møter du en veileder, og du får mulighet til å stille spørsmål.
Finnes genuin grønn vekst?
Er det mulig å få til genuin grønn vekst over tid? Hva må til? Eller er alt snakket om grønn vekst i realiteten grønt vås? Forsker Per Espen Stoknes om temaet det grønne skiftet.
Lønner seg å la verden gå til grunne
Hva bør samfunnet gjøre dersom vi regner oss frem til at det er mest lønnsomt å la verden gå til grunne?
Vi kan ikke spise oss mer enn mette
FNs bærekraftsmål kan med fordel erstatte BNP og andre økonomiske vekstmål, skriver Werner Christie.
Norge trenger en grønn «New Deal»
Karbonprising er ikke nok til å få satt fart på det grønne skiftet. Vi har ikke tid til å fortsette med «business as usual».
Fire kjennetegn på bedrifter som satser på bærekraft
Norden er ledende i utvikling av bærekraft innenfor bioøkonomi. Her er fire fellestrekk ved bedrifter som velger bærekraftige løsninger.
Se lignende kurs
Ikke helt kurset for deg? Vi har flere kurs innen samme fagområde -
alt fra korte kurs til deltidsstudier på masternivå.