Faglig godkjenning
Har du relevant bakgrunn kan faglig godkjenning være aktuelt. Her finner du informasjon om de typer godkjenning som praktiseres på BI.
Har du relevant bakgrunn kan faglig godkjenning være aktuelt. Her finner du informasjon om de typer godkjenning som praktiseres på BI.
Reglementet nedenfor gjelder for alle søknader til studier og kurs fra og med høsten 2023.
Har du utdanning eller annen formell/ikke-formell kompetanse som er faglig dekkende med kurs/programmer du skal ta i forbindelse med studiet ditt på BI, kan du søke faglig godkjenning.
Formell kompetanse
Formell kompetanse vil si at din tidligere utdanning, kurs eller eksamen er tatt på en høyskole eller universitet som har akkreditering eller offentlig godkjenning for utdanningen.
Ikke-formell kompetanse og realkompetanse
Ikke-formell kompetanse vil si at utdanningen du har tatt (kurs og eksamener) ikke er akkreditert eller offentlig godkjent av/i studielandet. Realkompetanse går også under betegnelsen ikke-formell kompetanse. Ikke-formell kompetanse/realkompetanse skal være tilegnet etter fylte 18 år.
BI skal sørge for at studenter får uttelling for tidligere avlagte kurs i sin grad ved BI, samtidig som vi er pålagt å sørge for at studenter ikke gis uttelling for det samme arbeidet flere ganger. I praksis betyr dette at studenter skal få godkjent kurs som de allerede har avlagt, og som er tilstrekkelig likt kursene de har i sin studieplan.
Har du tidligere bestått utdanning fra BI, vil dette automatisk bli vurdert av saksbehandler for overlapp dersom du søker opptak til en grad hos oss. Du vil få tilbakemelding på hva som evt. godkjennes av din tidligere utdanning, samt hva du blir pålagt å ta av nye kurs for å fullføre ønsket studium, sammen med et tilbud om studieplass på studiet du har søkt opptak til. Resultatet av en slik godkjenning ligger vedlagt studiekontrakten som du må signere. Det er ikke mulig å få en forhåndsvurdering på faglig overlapp uten at det foreligger søknad om opptak til studium.
Det kreves ingen særskilt søknad om faglig godkjenning dersom du har utdanning fra BI du ønsker vurdert, og du trenger heller ikke å laste opp dine tidligere resultater fra BI sammen med søknad om opptak. Saksbehandler vil ha tilgang til alle dine tidligere resultater fra BI.
Vær oppmerksom på at en vurdering av eldre, utgåtte kurs kan innebære lengre saksbehandlingstid enn en vurdering av kurs i dagens kursportefølje.
Fra og med høsten 2023 endres innholdet og kurssammensetningen i de fleste av BI sine årsenheter og bachelorgrader. Dette innebærer bl.a. at en rekke kurs i dagens studiemodeller utgår, og nye kurs introduseres. Denne overgangen fra gammel til ny bachelormodell vil kunne påvirke studenter med tidligere beståtte BI-kurs som søker opptak til årsenhet eller bachelorgrad med oppstart høsten 2023 eller senere. Eventuelle utgåtte kurs vil kunne benyttes som valgkurs inn i en ny grad, med forbehold om at ikke innholdet i kurset overlapper for mye med innholdet i andre kurs som inngår i graden. Grad av overlapp, og ev. godkjenning av beståtte kurs i gammel modell, vil automatisk vurderes ved en søknad om opptak til nytt studium fra og med høsten 2023.
I de fleste tilfeller er det mulig å oppnå flere grader på samme nivå ved Handelshøyskolen BI. Det er utarbeidet et eget regelverk for hvordan slike saker skal saksbehandles, og det stilles blant annet krav om faglig sammensetning, samt minimumskrav til antall nye studiepoeng for å få utstedt ny grad.
Handelshøyskolen BI er forpliktet til å følge Forskrift om godkjenning av norsk og utenlandsk høyere utdanning og av realkompetanse (godkjenningsforskriften) som regulerer kravet for tildeling av grader:
§ 3. Krav om ny utdanning
Ved godskriving av utdanning som tidligere har inngått i beregningsgrunnlaget for en grad eller som del av en grad eller yrkesutdanning, må en student i tillegg ha avlagt minst 60 nye studiepoeng før det kan utstedes et nytt vitnemål eller tildeles en ny grad.
Institusjonene kan selv fastsette krav om inntil 90 nye studiepoeng for bestemte utdanninger. Institusjonene fastsetter selv hvilke utdanninger dette gjelder.
§ 3.Tilknytningskrav for tildeling av grad eller yrkesutdanning
For at en institusjon skal kunne tildele en grad eller utstede vitnemål for fullført utdanning, må minst 60 av studiepoengene som skal inngå i grunnlaget for graden, være avlagt ved institusjonen. Det forutsettes at utdanning og/eller annen kompetanse som godkjennes etter denne forskriften, er i samsvar med de faglige kravene for den aktuelle graden, og at det samlede læringsutbyttet for graden er likeverdig det som gjelder for dem som tar hele utdanningen ved institusjonen.
Institusjonen kan ikke oppstille et strengere tilknytningskrav enn det som følger av første ledd.
Det kan gjøres unntak fra tilknytningskravet for masterprogram i helse- og sosialfag som bygger på rammeplanstyrte videreutdanninger innenfor samme fagområde, det vil si at rammeplanstyrte videreutdanninger på samme fagområde kan godkjennes som del av graden.
§ 4.Krav ved tildeling av flere grader på delvis samme grunnlag
Ved godskriving eller fritak av utdanning og/eller annen kompetanse som tidligere har inngått i grunnlaget for en grad eller som del av en grad eller yrkesutdanning, må en student i tillegg avlegge minst 60 nye studiepoeng, det vil si studiepoeng som ikke har inngått i den tidligere (godkjente) graden, ved institusjonen før det kan utstedes et nytt vitnemål eller tildeles en ny grad. Institusjonene kan selv fastsette krav om inntil 90 nye studiepoeng for bestemte utdanninger.
Den nye graden må som hovedregel ha en annen faglig fordypning enn tidligere grad. Institusjonene kan selv fastsette krav til hvilke deler av graden som må være nye. Det samlede læringsutbyttet for den nye graden skal være likeverdig det som gjelder for dem som tar hele utdanningen som første utdanning ved institusjonen.
To bachelorgrader ved Handelshøyskolen BI:
Minimumskrav til nye studiepoeng:
Hovedregelen på BI er at studenter som skal innpasses til bachelorgrad nummer to, må minimum ta 75 nye studiepoeng. Hvis fullføring av ny grad krever mindre enn 75 studiepoeng, vil opptak ikke innvilges.
Bachelor i eiendomsmegling, jus og økonomi, samt Bachelor i økonomi og administrasjon med regnskapsførerspesialisering (ARF) er unntatt fra regelen om minimum 75 nye studiepoeng. Disse studentene pålegges kun minimum 60 nye studiepoeng. Dette skyldes at disse utdanningene er knyttet til autorisasjonsordninger med egne krav.
Vær oppmerksom på at søkere til bachelorgrad nummer to i disse gradene ofte pålegges flere enn 60 studiepoeng siden fagkravene alltid skal være dekket. Studenter som har oppnådd bachelorgrad i Økonomi og administrasjon kan ikke få nytt vitnemål for oppnådd grad i Økonomi og administrasjon med ARF, eller omvendt. Det er kun 52,5 studiepoeng som skiller disse to studiene, og de kan derfor ikke regnes som to ulike grader, men heller to varianter av økonomi og administrasjonsgraden.
Fagkrav til bachelorgrad nummer to:
Handelshøyskolen BI stiller i tillegg bestemte fagkrav. Ved opptak til bachelorgrad nummer to skal alle fag som skiller de to ulike studieretninger dekkes. Dette fører til at de fleste studenter som ønsker to grader blir pålagt mer enn minimumskravet på 75 eller 60 nye studiepoeng.
Undervisningsutvalget Bachelor, som vedtar studieplanene ved Handelshøyskolen BI, har vedtatt at man ikke kan få godkjent en fordypning eller bacheloroppgave som tidligere har inngått i en grad, inn i en ny grad. Dersom du har startet på en bachelorgrad som du har valgt ikke å fullføre og i etterkant starter på en ny grad, kan du få godkjent en tidligere gjennomført fordypning/bacheloroppgave i en ny grad. Dette må du søke spesielt om, og det er en forutsetning at du fraskriver deg retten til å benytte den samme fordypningen eller bacheloroppgaven i en annen grad på Handelshøyskolen BI.
Søknadsprosess:
For å bli vurdert til bachelorgrad nummer to må du ha fullført, og tatt ut vitnemål for oppnådd bachelorgrad nummer en. Dersom du allerede har vært tatt opp som student på alle tre år i en bachelor tidligere, men ikke har til hensikt å fullføre den første graden, må du fraskrive deg retten til å fullføre den første idet du søker opptak til ny bachelorgrad.
Du søker opptak til ny bachelorgrad i vår søkeweb, på samme måte som man søker opptak til alle våre studier. Du må møte alle opptakskrav til studiet du søker deg til. Ofte vil en tidligere oppnådd bachelorgrad fra BI gjøre at du kvalifiserer for opptak direkte til 2. studieår i en ny grad, i noen tilfeller også opptak direkte til 3. studieår. Vær oppmerksom på at saksbehandling på to bachelorgrader kan ta noe tid, siden den saksbehandles ved flere instanser.
To mastergrader ved Handelshøyskolen BI:
Minimumskrav til nye studiepoeng:
Hovedregelen på BI er at studenter som skal innpasses til mastergrad nummer to, minimum må ta 60 nye studiepoeng. Hvis fullføring av ny grad krever mindre enn 60 studiepoeng, vil opptak ikke innvilges.
Fagkrav til mastergrad nummer to:
Handelshøyskolen BI stiller i tillegg bestemte fagkrav. Ved opptak til mastergrad nummer to skal alle fag som skiller de to ulike studieretninger dekkes, og studenter må skrive ny masteroppgave*. Dette fører til at mange studenter som ønsker to grader blir pålagt mer enn minimumskravet på 60 nye studiepoeng.
* NB! Det er formalisert egne unntaksregler for grad to i Master i regnskap og revisjon og MSc in Quantitative Finance.
Søknadsprosess:
For å bli vurdert til mastergrad nummer to må du ha fullført, og tatt ut vitnemål for oppnådd mastergrad nummer en.
Du søker opptak til ny mastergrad i vår søkeweb, på samme måte som man søker opptak til alle våre studier. Du må møte alle opptakskrav til studiet du søker deg til.
1. Til deg som skal søke opptak til et studium på BI (og ikke allerede har aktiv studentstatus)
Dersom du skal søke opptak til Bachelorstudier, Master of Science, eller Executive Master på BI, og du allerede har utdanning fra et annet lærested som du mener kan dekke det samme læringsutbyttet i kurs som inngår i BI-graden, søker du om faglig godkjenning samtidig som du sender inn søknad om opptak til ønsket studium i vår søkeweb.
I tillegg til å dokumentere at du møter opptakskravene til ønsket studium, må du laste opp minimum tre dokumenter relatert til faglig godkjenning i søkeweben: (1) ferdig utfylt søknadsskjema (under: Faglig godkjenning – søknad), (2) dine akademiske resultater (under: Faglig godkjenning – transcript/diploma), og (3) kursbeskrivelser (under: Faglig godkjenning – kursbeskrivelser/pensum). Før du søker må du gjøre deg kjent med innholdet og emnene(/kursene) i graden du søker opptak til, og med hvilke krav som stilles til dokumentasjon under punkt 3.
2. Til deg som allerede er student på BI (har en aktiv studentstatus)
Dersom du allerede er tatt opp til Bachelorstudier, Master of Science, eller Executive Master på BI, og du har utdanning fra et annet lærested som du mener kan dekke det samme læringsutbyttet i kurs som inngår i BI-graden, søker du om faglig godkjenning via dette skjemaet i studentportalen. Før du søker må du gjøre deg kjent med innholdet i kurs/programmer i graden du søker opptak til, og med hvilke krav som stilles til dokumentasjon under punkt 3.
3. Krav til dokumentasjon
Dersom du søker om faglig godkjenning av kurs bestått ved andre høyskoler eller universiteter enn BI, trenger vi følgende dokumentasjon for å kunne behandle søknaden:
Dersom dokumentasjonen ikke er på engelsk eller norsk/svensk/dansk, må offisielt godkjent oversettelse medfølge.
Ved eksamen avlagt ved utenlandsk universitet/høyskole, må kursets vekting i forhold til full studieprogresjon dokumenteres.
4. Søknadsperioder og behandlingstid
Søknad om faglig godkjenning ifm søknad om opptak til studium: Du kan søke faglig godkjenning så lenge det er mulig å søke opptak. Du kan få svar på din søknad om faglig godkjenning enten sammen med ev. tilbud om studieplass og studiekontrakt, som krever din signatur og aksept, eller separat. Merk deg imidlertid følgende frister:
Søknad om faglig godkjenning til Executive Master:
Søknad om faglig godkjenning dersom du allerede er tatt opp som student: Du kan søke faglig godkjenning når som helst i studieåret, men følgende frister gjelder:
Våren 2023 er siste gang du kan søke fag-for-fag-fritak. Fra og med høsten 2023 vil du i stedet kunne søke faglig godkjenning med betalingsfritak. Vi anbefaler at du våren 2023 kun sender søknader som gjelder kurs som gjennomføres dette semesteret. Søknader for øvrige kurs bør du vente med.
Det er mulig å søke fram til 01.02.2023.
Du kan søke fritak for eksamen dersom du har tatt kurs eller har annen formell eller uformell utdanning som dekker kurs du skal ta i forbindelse med studiet ditt på BI.
Spesielt for dokumentert formell kompetanse
Fritakssøknader med dokumentert formell kompetanse må ha relevant faglig bakgrunn som i sum minimum dekker BI-kursets antall studiepoeng.
Spesielt for ikke-formell kompetanse / realkompetanse
Ikke-formell kompetanse / realkompetanse skal være tilegnet etter fylte 18 år, og du kan få innvilget fag-for-fag-fritak med denne bakgrunn for til sammen maksimum 29 studiepoeng.
Det er ikke anledning til å søke fritak på bakgrunn av ikke-formell kompetanse / realkompetanse for eksamener / studier som danner grunnlag for autorisasjon og dermed har karakterkrav (se forskriften)
Tildeling av grad/vitnemål
Studenten må ha avlagt minimum 60 studiepoeng ved Handelshøyskolen BI for at det kan tildeles en grad. For å få kursbevis etter ett-årige, ikke-gradsgivende studier, må minimum 30 studiepoeng være avlagt ved Handelshøyskolen BI.
Søknadsperiode for fritak for eksamen
1. januar-1. februar: Søknaden vil være ferdigbehandlet av BI før 25. februar.
For Master of Science er fristene for å søke fritak:
Masteradministrasjonen kan nås via info@bi.no ved spørsmål.
Du kan også søke faglig godkjenning av ikke-formell kompetanse (realkompetanse) tilegnet etter fylte 18 år, med unntak av kurs eller studier som danner grunnlag for autorisasjon og har karakterkrav. Du må ved søknad (enten i forbindelse med en søknad om opptak, eller underveis i studieløpet) kunne dokumentere at læringsmålene i kurset/programmet du søker godkjent er dekket. Læringsmål hentes fra kursbeskrivelsen.
I forbindelse med søknad om opptak
Søknad om faglig godkjenning av ikke-formell kompetanse kan legges ved søknad om studieplass, og svar vil entes gis sammen med et eventuelt tilbud, eller separat.
Underveis i studieløpet
Søknad om faglig godkjenning av ikke-formell kompetanse underveis i studieløpet kan sendes inn ved å benytte skjemaet som ligger i studentportalen.
For å kunne foreta en faglig vurdering av den ikke-formelle kompetansen, må oppnådde ferdigheter som dekker de ulike elementene/læringsmålene i kursbeskrivelsen være tilstrekkelig dokumentert. All dokumentasjon må være skriftlig.
Ikke-formell kompetanse/realkompetanse kan dokumenteres med følgende:
Handelshøyskolen BI kan kreve at originaler av dokumentene legges fram. Vi kan også be om verifisering av dokumenter direkte fra utsteder.
Du kan søke om godkjenning av tidligere grad (jevngodhetsvurdering) mot en grad fra BI dersom du har fullført et studium i utlandet. Du får da rett til å bruke tittelen som er fastsatt for en slik grad. Utdannelsen du søker jevngodhetsvurdering for må være akkreditert eller offentlig godkjent.
Formell kompetanse
Ved søknad om godkjenning av tidligere grad (jevngodhetsvurdering) på bakgrunn av formell kompetanse, skal følgende dokumenter legges ved:
Ikke-formell kompetanse og realkompetanse
Du kan ikke søke om godkjenning av tidligere grad (jevngodhetsvurdering) på bakgrunn av ikke-formell kompetanse/realkompetanse dersom eksamen eller studiet danner grunnlag for autorisasjon og har karakterkrav.
Denne kompetansen kan dokumenteres på følgende måte:
Handelshøyskolen BI kan kreve at originaler av dokumentene legges fram. Vi kan også be om verifisering av dokumenter direkte fra utsteder.
Er du f.eks. flyktning og på grunn av helt spesielle omstendigheter ikke kan dokumentere din akademiske kompetanse, har du også anledning til å få din utdanning jevngodhetsvurdert ved Handelshøyskolen BI. Din utdanning må være innenfor BIs fagområder, og du må selv sette deg inn i våre studier for å søke din utdanning mot en relevant grad. Du vil bli testet i fagområdene.
Søknader om faglig godkjenning som blir avvist eller avslått kan påklages.
Klage må fremsettes skriftlig innen 3 uker etter at avslaget ble gjort kjent for søker. Klagen bør være saklig begrunnet, og det anbefales at det vedlegges ytterligere relevant informasjon. Klagen rettes til vedtaksenheten.
Dersom klagen ikke tas til følge fullt ut i vedtaksenheten, skal vedtaksenheten oversende saken til Nemnd for studentsaker ved Handelshøyskolen BI.
Vi anbefaler en formell struktur på klagebrevet. Se forslag her.
Det kan i perioder være lang behandlingstid i Nemnd for studentsaker.
Sist oppdatert 13. april 2023