Ingen utløpsdato på ambisjoner
Hockeyspiller Anders Tangen Henriksen vet at alt kan endre seg på et øyeblikk. Og at livet som toppidrettsutøver kommer ubønnhørlig med en utløpsdato.
Svjusj, bang! Det smeller bak motstanderes mål i et fullsatt DNB Arena i siste perioden av hockeykampen mellom Stavanger Oilers og Comet. 5000 mennesker holder synkront pusten på tribunen.
Oilers-spiller og BI-student Anders Tangen Henriksen blir liggende på isen. Vi har dratt til Stavanger for å snakke med han om studier, idrett og fremtid. Ufrivillig ble temaet nå mer aktuelt enn hadde tenkt.
Da vi møtes neste dag har Anders fått skinne på kneet, et par krykker lagets lege mener han med hell kan bruke, og en rask påminnelse på hvor raskt ting kan endre seg som profesjonell hockeyspiller.
– Ting kan snu fort? spør jeg.
– Alt kan snu veldig fort, svarer han.
Før han blir litt mer ettertenksom, mens han titter skrått opp på premieskapet.
– Jeg er jo bare én skade eller et uheldig øyeblikk unna å plutselig måtte legge opp.
Forberedelser til neste fase i karrieren
Helt siden han var liten har Anders trent for den jobben han har i dag. Tusenvis av timer er lagt ned for å kunne bli blant de få i et årskull som er gode nok til å leve av idretten.
Men det er en karriere som kommer med en tidlig utløpsdato.
Derfor har Anders helt siden han var ung i karrieren tenkt at det er lurt å ha flere ben å stå på.
– Grunnen til at jeg begynte å studere på BI ved siden av jobben som hockeyspiller er jo at jeg ønsker best mulig forutsetninger for å få den jobben jeg ønsker meg, den dagen jeg er ferdig som idrettsutøver.
Det er fort gjort å glorifisere toppidrett, men faktum er at det er en karrierevei med få arbeidsår. Det eneste visse i idretten er at man vil bli pensjonert allerede i det som normalt bare er starten av et arbeidsliv.
En karriere som krever fleksible rammer
Livet som hockeyspiller er serie av treninger, kamper og reiser. Nye steder. Nye klubber. Å være på et fast sted til en fast tid i uken er sjelden gjennomførbart.
Derfor valgte Anders å starte på en bachelorgrad via BIs nettstudier da han bestemte seg for å bli student. Med god hjelp fra veilederne på BIs campus i Stavanger.
– Jobben min har en lang sesong og låser meg fast til fysiske steder på dag, kveld og i helger. Derfor ble nettstudier løsningen for meg. Det har gjort at jeg har kunnet studere der jeg er. Og i det tempoet som har passet meg, forklarer han.
Lagånd i studiene så vel som på isen
Anders forteller at nettopp denne fleksibiliteten var avgjørende da han valgte studieplass. Toppidrettslivet gir sjelden rom for mange dager på campus.
– Hadde det ikke vært for nettstudiene og den fleksible ordningen mellom BI i Stavanger og Oilers, ville jeg nok aldri kommet i mål med studiene mine. Den fleksibiliteten har gitt meg muligheten til å kunne satse på utdanning samtidig som jeg satser på hockey, forklarer han.
At flere på laget studerer har også skapt et miljø som hjelper dem å holde fokus. Anders mener det er lettere å lykkes når man er flere som drar i samme retning, enten det gjelder trening eller skolearbeid.
– Når flere sitter sammen etter trening, blir det automatisk enklere å få ting gjort. Vi drar hverandre med oss, akkurat som vi gjør ute på isen. Lagkameratene blir også studiekamerater, og det gjør en stor forskjell i en ellers hektisk hverdag, sier han.
Studier gir en verdifull mental pause
Å studere ved siden av idrettskarrieren handler ikke bare om praktiske løsninger og logistikk. Anders peker på at utdanningen også gir ham en mental avkobling. Det skaper balanse i en hverdag som ofte kan være preget av prestasjonspress og fysiske belastninger.
– Når du har jobbet lenge med å bli god i én ting, som i mitt tilfelle hockey, kan det være sunt å få tankene over på noe helt annet. Det gir meg en mental pause, men samtidig en følelse av at jeg bruker tiden min klokt. Studiene gir meg noe annet å bryne meg på, og det setter jeg stor pris på.
Han legger til at han mener parallellene mellom toppidrett og studier er større enn mange tror. Begge deler krever struktur, disiplin og kontinuerlig innsats.
– Skal du lykkes på banen, må du trene jevnt og jobbe målrettet. Akkurat det samme gjelder for å lykkes med studier. Det er ikke én enkelt innsats som teller, men summen av alt arbeidet du legger ned over tid. Jeg opplever at det ene gir meg styrke og motivasjon til det andre, sier Anders.
Klar for det som kommer etter karrieren
Med en nå fullført bachelor fra BIs nettstudier, og med en påbegynt mastergrad på deltid, står Anders godt rustet til å møte fremtiden etter toppidretten. Han er realistisk på at den dagen kommer, men samtidig optimistisk.
– Målet mitt er ganske enkelt å ha flest mulig dører åpne den dagen jeg tar av meg skøytene for siste gang. Ingen vet når den dagen kommer, og derfor er det godt å vite at jeg står godt rustet med en solid utdannelse. Jeg har gjort det jeg kan for å gi meg selv gode muligheter, avslutter han.
På veggen bak ham glitrer medaljene i premieskapet - beviser på hardt arbeid og gode prestasjoner.
Men kanskje ligger den største seieren ikke der, men i vissheten om at han allerede har lagt grunnlaget for det som kommer etter at lysene i DNB Arena slukkes.
Tekst og foto: Jo-Inge Mandt / BI
Webinarer og eventer
Få kursinformasjon og faglig inspirasjon
Se alle vårens kurs på Masternivå
Bygg din egen, unike Master of Management-grad
Se alle kurs på nettstudier
Enkeltkurs for deg som ønsker å studere online
Se alle vårens kurs på Bachelornivå
Bachelor of Management er vår mest fleksible grad