-
Nye vaner som kosebukser og  null reisetid,  hva tar vi med oss den dagen korona ikke lenger tvinger oss til å ha hjemmekontor?
Ledelse

Arbeidsplassen etter korona

Anne Berit Swanberg

Etter månedsvis på hjemmekontor har vi fått nye vaner. Noen er gode, mens andre er kanskje ikke bærekraftige i lengden. Hva skal vi ta med oss den dagen samfunnet åpner opp på ordentlig?

For et år siden stengte vi ned over natta, haste-etablerte hjemmekontoret, endret våre samarbeidsmåter, fant nye verktøy, fikk andre frustrasjoner. Selvledelse og fjernledelse var plutselig dagsaktuelle begrep, vi redefinerte «arbeidsplassen» og har lært oss å jobbe fra bilen, en krok i soverommet eller kjøkkenbordet.

Lite ante vi om hvor lenge det ville vare og hva alt kommer til å si på lengre sikt.

Koronakontoret

Selv de mest innadvendte blant oss har savnet å være sammen med kolleger og når alt av arbeid foregår via skjerm, er det vanskelig å ikke stadig oppleve skjermtretthet.

Likevel har mange verdsatt hvor fleksibel den nye tilværelsen har blitt. Vi bestemmer mer over arbeidsdagen vår. Flere nevner dessuten at de har satt pris på å slippe jobbreiser, enten køen til og fra kontoret i hverdagene eller de lengre reisene der vi sjelden ser mer enn flyplasser og konferansehoteller uansett. Hjemmekontoret har også gitt etterlengtet arbeidsro, i hvert fall for de som ikke har måttet håndtere hjemmeskole samtidig.

Å kunne sove litt lenger på morgenen, bruke kun sekunder på å tasse seg fra frokostbordet til PC’n iført kosebuksen, er vaner som vi kanskje ikke heller har så lyst til å oppgi?

Samlivet på delt hjemmekontor

Hva tar vi med oss videre?

Selv de mest ihuga forkjemperne av analoge løsninger, ble hastedigitalisert i løpet av første nedstengningen. Vi har lært oss Zoom, Teams og alle jobber fra skyen. Den digitale kompetansen vi tar med oss kan bidra til god digital kultur i organisasjoner, og en styrket evne til å løse utfordringer fremover.

Vi har også blitt bevisst betydningen av tillit. I mars var det en del ledere som kalte inn til daglige morgenmøter for å være sikre på at ansatte ikke sløvet bort dagene. Men det viste seg ganske fort at det ikke var behov for så mye kontroll. Arbeidsgiverne har til og med opplevd at produktiviteten har gått opp og at medarbeiderne tar mer ansvar. Tillit gir åpenbart god avkastning.

Hund på hjemmekontor

Mange av de nye firbente familiemedlemmene får også en ny tilværelse etter korona.
Lærdommer i ledelse

Utover det at kontroll byttes ut med tillit, har vi sett viktigheten av ledere som fokuserer på relasjoner. Ledelse skjer i møtet mellom leder og medarbeider. Tankegodset om at ledelse er en samskapingsprosess, hadde allerede fått feste før korona og blir trolig mer dominerende fremover.  

Når ledelse gjøres sammen, uten at vi er fysisk tilstede, blir god dialog avgjørende. Når vi ikke kan treffes på kontoret, krever det at lederne følger opp på en annen måte. Noen medarbeidere seg helt fint med en chat på Workplace, andre setter pris på en telefon, mens de som er i en livssituasjon der de ender opp mye alene, kanskje walk and talk- møte er best?

Om mange fortsetter å jobbe fra hjemmekontoret, vil dessuten behovet for god selvledelse være fortsette å være viktig.  

Slik leder du fra hjemmekontoret 

Verdien av avbrekk, bevegelse og frisk luft

Utover på høsten så arbeidsgiverne i økende grad behovet for å legge til rette for pauser og ivareta ansattes ve og vel. Når ansatte på hjemmekontor sitter som limt til stolen og går mindre enn 3000 skritt hver dag, blinker helsevarselampene rødt.

For å sikre at medarbeiderne rekker å riste på beina og får tatt seg en tur på toalettet, har bedrifter lagt inn kalenderfunksjoner som gjør at møtene avsluttes i god tid før neste møte. Noen organisasjoner har også pålagt ansatte til å ta seg en time fri i løpet av dagen for å rekke å spise og ta en spasertur i dagslys.

Ledere har delt bilder fra skiløypa for å få sine medarbeidere ut i friluft i løpet av dagen og hyttekontor kommer nok ikke lenger være uglesett. Når radiusen i hverdagen er på få meter, er «workation» til fjells kjærkommen variasjon og avbrekk.   

Nye utfordringer?

Selv om mange sier de knapt kan vente med å troppe opp på kontoret igjen, rapporterer en stor andel arbeidstakerne at de ønsker å fortsette med hjemmekontor flere dager i uken. Flere bedrifter har allerede gått ut og sagt at de ikke krever at alle skal returnere til kontoret.

Spørsmålet er hvordan det blir da? Vil hybride løsninger være tilfredsstillende? Mange har allerede erfart at møter, der noen er tilstede fysisk og andre digitalt, fungerer bare halvveis. Hva vil det si for arbeidsmiljøet på sikt når kolleger ikke møtes ofte nok? Selv om vi har blitt bedre på digital small-talk, mister vi mye om vi sjelden deltar i den uformelle praten i gangene.

Tiden vil vise, men uansett er det lett å anta at pandemien vil gi dype vare endringer i arbeidsmønstrene våre.

Se Lederens Verktøykasse med Anne Berit Swanberg under: Hun reflekter om hva vi har blitt bedre på under korona. Hvilke verktøy, arbeidsmåter og ledelsesfilosofier blir med oss videre i det som blir en ny normal i arbeidslivet når vi en dag gjenåpner samfunnet?

 

Business as unusual

Publisert 10. mars 2021

Du kan også se alle nyheter her .