-
<--
Studier

Fra internship til drømmejobb i Viking

Markus Grass (24) har tross sin unge alder vært med på en helt spesiell reise hos Viking de siste årene. I dag er økonomisjefen den yngste i eliteserien, men det hele startet i 2016 med internship i fotballklubben.

 

Hvordan endte du opp som økonomisjef hos Viking?

Allerede første studieår på BI fikk jeg spørsmålet:” Hva er drømmejobben?” Jeg hadde på dette tidspunktet egentlig ikke noe konkret svar. Etter å ha tenkt litt visste jeg at drømmejobben var hos Viking. Senere i studietiden våknet drømmen til live igjen gjennom foredrag med salgssjefen i Brann. Det gikk det opp for meg at studiet på BI faktisk kunne resultere i det å jobbe for en fotballklubb.

BI tilbyr på sitt 3. studieår internship i en valgfri bedrift. Selv om jeg var student på heltid i Bergen, så slo det meg at jeg måtte jo bare prøve. Jeg forhørte meg med ansvarlig for kurset. Da fikk jeg tilbakemelding om at så lenge jeg fikk det til å fungere, så heiet hun på det. Jeg kontaktet klubben, og vi ble enige om å gi det et forsøk. Etter tiden som intern ønsket klubben å ha meg med videre. De la til rette for at jeg kunne fullføre studiene fra BI - campus Stavanger. Jeg ble på dette tidspunktet værende i klubben på frivillig basis. Da det med dårlige økonomiske tider hadde vært nedbemanninger i klubben. Etter kort tid åpnet det seg likevel opp en fast stilling, som var en mulighet jeg bare måtte gripe.

 

Hvorfor valgte du studier på BI?

BI hadde etter min oppfatning en tett kontakt med næringslivet. Det var mer fokus på hva som faktisk ventet der ute. Muligheten for internship var også en sentral trigger. Det å få mulighet til å være ute og ta pulsen på en organisasjon, bygger opp en selvtillit. Du har den kompetansen næringslivet trenger. Fleksibiliteten som BI tilbyr var også med på å gi en trygghet. Det faktum at man kunne bytte både campus eller studieretning gjorde det lettere å ta det endelige valget. Den fleksibiliteten var helt avgjørende, både i internship og trainee-situasjonen min. Hadde ikke den fleksibiliteten vært der, så hadde jeg mest sannsynlig ikke jobbet der jeg gjør i dag.

 

Hva er det mest spennende med jobben din?

Fotball er unikt når man sammenligner det med andre virksomheter. Vi er en liten organisasjon som pulserer veldig mye, noe jeg tror idrett og kulturorganisasjoner har til felles. I tillegg til det sportslige driver vi med alt fra kurs- og konferansevirksomhet, kiosk, konserter, kantinevirksomhet, næringslokaler, eventer og mer. Det å få være med å diskutere alt fra hvordan en optimaliserer en konsert med 25.000 mennesker. I tillegg til å se på drifts- og vedlikeholdsplan for en gigantisk arena, er noe som utfordrer deg veldig. Det er en næring som er i konstant utvikling, noe som også gir rom for videreutvikling av egen kompetanse.

 

Hvilken kompetanse har fotballklubber mest behov for i dag?

Det viktigste, uansett hvor du jobber, er pågangsmot og vilje til å gjøre det lille ekstra. Man bør også være omstillingsdyktig. Fotballklubber går litt opp og ned økonomisk. Omstillingsdyktig personell, som er nysgjerrig på nye områder, er noe bransjen trenger for å få en mer stabil hverdag.

 

Hva vil du si er det viktigste du har tatt med deg som student på BI?

Det viktigste man lærer er å anvende verktøykassen. Det du lærer på skolebenken går ikke alltid rett ut i en direkte case. Verktøykassen hjelper deg med å forstå og styre hvordan du skal angripe ulike scenarioer. Du får ikke en bruksanvisning som du anvender direkte ut i jobben. Jeg vil heller beskrive det du lærer som et hjelpemiddel til å for eksempel kunne forstå trender og forstå forbrukere. Til og videre praktisere dette i real-life situasjoner. Du må rett og slett rive elementer fra hverandre og bruke disse til å danne nye bilder eller verktøykasser. Bruk de som er relevante for den stillingen du besitter. 

 

Hva er god ledelse for deg?

God ledelse er en av de viktigste faktorene til at Viking har lykkes de siste årene. I en organisasjon som dette, så klarer ikke et individ alene å oppnå vekst. Det handler om å få det beste ut av individer i en gruppe. Det som har vært en suksessfaktor i Viking er en ”oss” og ”vi”-mentalitet, fremfor en ”oss” og ”de”-betegnelse. Fellesskapsfølelsen og følelsen av at vi jobber sammen mot noe preger helt klart Viking- kulturen. Det beste med daglig leder er at han anerkjenner dette ”vi-et”. Han anerkjenner alle som en del av snuoperasjonen som har pågått de siste årene.

 

Hvem anbefaler du å velge din karrierevei?

De som liker høy puls i arbeidshverdagen, ønsker å utfordre seg selv. I tillegg til å tørre og ta utfordringer, og ønsker at arbeidshverdagen skal være noe mer enn 8-4.