-
Kurs masternivå

Terrorisme og terror­bekjempelse

Få innsikt i ulike forklaringer på, og bli rustet til å analysere utfordringer knyttet til terrorisme og strategier for å bekjempe terrorisme.

Dette lærer du:

Få innsikt i politisk motivert vold og strategier for å håndtere dette, og bli rustet til å analysere og vurdere trusler mot norske aktører.

Ekstremisme og politisk motivert vold i form av terrorisme er en vedvarende og alvorlig trussel ikke bare for myndighetene, men også for norsk næringsliv og frivillige organisasjoner. Situasjonen i Midtøsten, fremveksten av statlig støttet terrorisme, den destabiliserende effekten av terrorgrupper i Afrika, og økningen i antall forsøk på terrorangrep i Europa aktualiserer trusselen og øker behovet for innsikt i terrorisme som fenomen. 

Evnen til å analysere et trusselbilde og vurdere ondsinnede aktørers intensjon og kapasitet er et grunnleggende element i god sikkerhetsledelse. Trusselvurderinger er således et viktig verktøy for virksomheters risikostyring. Kurset bruker faglig og praktisk kunnskap om ekstremisme, terrorisme og terrorbekjempelse for å styrke deltakernes kompetanse til å utarbeide trusselvurderinger. 

Over tre moduler ser vi på årsaker til ekstremistisk voldsutøvelse og terrorisme, terroristers (handlemåte) modus operandi, og strategier for forebygging og bekjempelse av terrorisme. Hvorfor tar noen grupper i bruk vold mot sivile aktører og organisasjoner for å spre frykt, og hva ønsker de å oppnå? Hvordan gjennomfører terrorister angrep, og hvordan kan terrorangrep forhindres eller stoppes? Hva er styrker og svakheter ved forskjellige strategier for å bekjempe terrorisme?

Kurset tar for seg dagsaktuelle trusler fra islamistiske terrorgrupper, høyreekstremister, venstreekstremister og nasjonalistiske terrororganisasjoner, både hjemme og der norsk militære og norske virksomheter opererer i utlandet. Det tar også for seg trusler fra såkalte hybride terrorgrupper som opererer med statlig støtte og utfører både terror og alvorlig kriminalitet som en del av hybrid krigføring. Kurset baserer seg på både historiske og aktuelle case studier og faglitteratur, og gir god oversikt over litteratur og samfunnsdebatten rundt terrorbekjempelse.  

Deltakerne skriver en trusselvurdering som fagoppgave.

"Terrorisme er en viktig sikkerhetspolitisk utfordring: hvordan forstå, motarbeide og bekjempe denne."

Nick Sitter

Professor

Hvem er kurset for

På dette kurset møter du erfarne deltakere med god kompetanse fra forsvar, politi, sivile- og frivillige organisasjoner. 

Opptakskrav

For å ta dette kurset må du

  • ha fylt 25 år
  • ha fullført en bachelorgrad  
  • ha fire års arbeidserfaring i full stilling (tre år dersom du har en fullført mastergrad fra før)

Les mer om opptakskravene på masternivå. 

Ta kurset alene eller som del av en grad

Dette kurset er en del av vår Executive Master of Management i Sikkerhetsledelse. Denne unike graden bringer sammen erfarne deltakere fra politi, forsvar, sivile- og frivillige organisasjoner. Kurset kan også inngå i en Executive Master of Management-grad.

Samlinger og kursinnhold

Kurset går over ett semester, og består av tre samlinger. Hver samling varer i tre hele dager, og foregår på campus Oslo i Nydalen. 

Pensum blir tilgjengeliggjort på studentportalen som alle deltakerne får tilgang på før studiestart.

Eksamen består av en prosjektoppgave som teller 60 % av totalkarakteren og en individuell 72 timers hjemmeeksamen som teller 40 %. Prosjektoppgaven kan skrives individuelt eller i grupper på inntil tre personer.

Samlinger

Forelesere

Forventet tidsbruk

Alle våre kurs er lagt opp slik at de skal kunne kombineres med jobb og familie, men noe tid må du regne med å sette av.  

Du kommer til å bruke ni dager på samlinger. I tillegg kommer du til å bruke tre dager på individuell eksamen. 

Du må også sette av tid til å lese pensum og skrive prosjektoppgave. Hvor mye tid studentene bruker på dette er veldig individuelt, og dette er noe du i stor grad kan tilpasse livet ellers. 

Finansiering og fakturering

Studiet er godkjent for støtte fra Statens lånekasse. Studieavgiften for kurs faktureres etter studiestart, normalt 1. mars.

Vil du vite mer?

Ta kontakt med oss på info@bi.no dersom du har spørsmål.

Se liknende kurs

Vi har flere kurs innen sikkerhetsledelse.


Se liknende kurs