Samspill og ledelse
Dette kurset gir deg innsikt i hva som påvirker produktivitet, trivsel og endring i organisasjoner og team. Det er utviklet av psykologer og baserer seg på anvendt organisasjonspsykologi.
Dette lærer du:
- Organisasjonspsykologi, personlighetspsykologi og sosialpsykologi.
- Metoder for å håndtere relasjoner og gruppeledelse basert på psykologisk teori.
- Økt selvinnsikt og forståelse for andres perspektiver.
Dette kurset er for deg som vil forstå det komplekse samspillet mellom mennesker i en organisasjon, og hvordan psykologiske prosesser påvirker virksomheter fra innsiden.
Kurset tilbyr vitenskapelig dokumentert kunnskap om samspill og ledelse hentet fra bl. a. gruppepsykologi, personlighetspsykologi og organisasjonspsykologi. Du lærer om hvordan de menneskelige sidene ved organisasjoner påvirker lederskap, beslutninger og arbeidsprestasjoner.
Deltakerne på dette kurset blir utfordret til selvrefleksjon. I tillegg til å erfare gjennom praktiske øvelser lærer du relevant teori for å bedre forstå psykologiske prosesser på individ og gruppenivå. Deltakerne jobber mye med refleksjon rundt egne erfaringer. Undervisningen er i stor grad basert på interaksjon med de andre studentene, og man lærer av hverandre.
"Kurset har gitt meg en inngangsdør til å jobbe med organisasjonsutvikling og ledelse på min arbeidsplass, noe jeg brenner for. Kurset ledes av psykologer, som har lært meg hvordan det mellommenneskelige samspillet kan styrkes."
Opptakskrav
For å ta dette kurset må du
- ha fylt 25 år
- ha fullført en bachelorgrad
- ha fire års arbeidserfaring i full stilling (tre år dersom du har en fullført mastergrad fra før)
Ta kurset alene eller som del av en grad
Dette kurset kan inngå som en del av en Executive Master of Management.
Hvis du vil, kan du derfor ta flere kurs senere og bygge en hel mastergrad.
Dette kurset gir 30 studiepoeng, en executive master består av 90 studiepoeng. Sammensetningen av kurs bestemmer du selv, basert på hva du vil lære og hva du skal bruke kunnskapen til.
Samlinger og kursinnhold
Kurset består av fem samlinger over to semestre. Hver samling varer tre til fem fulle dager, og du må delta på minst 75 prosent av samlingene, det vil si 15 av totalt 20 dager. Samlingene foregår på campus på dagtid.
Pensum blir tilgjengeliggjort på studentportalen som alle deltakerne får tilgang på før studiestart.
Eksamen består av en prosjektoppgave som teller 60 % av totalkarakteren og en individuell 72 timers hjemmeeksamen som teller 40 %. Prosjektoppgaven kan skrives individuelt eller i grupper på inntil tre personer. På den siste samlingen vil du få mye hjelp til eksamensforberedelsene.
Samlinger vår/høst 2025
-
- Gruppepsykologi: Ledelse og samspill i og mellom team (7. - 11. april)
Vi tar for oss emner som teamutvikling, ledelse, erfaringslæring, konkurranse og samarbeid, relasjoner til eksterne konsulenter, ledere og medarbeidere, gruppeidentitet og gruppekultur. - Refleksjonsteam (6. - 8. mai)
Du får mulighet til å studere egen og andres gruppeatferd og relasjonskompetanse i lys av klassisk og nyere psykologiske forskningsresultater. Vi tar for oss emner som vinnende team, teamutvikling, samspillroller, personlighet makt, psykologisk trygghet og konflikthåndtering. - Prosesskompetanse som overlevelsesfaktor (2. - 5. juni)
Denne samlingen dreier seg om psykologiske faktorer i oppstart, utvikling, markedsføring og opprettholdelse av kunnskapsbedrifter. Relasjonskompetanse og inntrykkspåvirkning, både individuelt og mellom organisasjoner, blir viktige faktorer for bedriftens overlevelse. - Personlighet og ledelse (1. - 5. september)
Selvinnsikt og emosjonell kompetanse er en viktig del av lederrollen. På denne samlingen vil du gjennom arbeid i små grupper få økt selvinnsikt. Ved hjelp av vitenskapelig dokumenterte psykologiske metoder og praktiske oppgaver vil deltakerne bli utfordret til å videreutvikle emosjonell intelligens. Temaer som blir dekket er blant annet personlighet, barndommens innflytelse, åpenhet og hjelperrollen, personlighetsendring og emosjonell intelligens. - Oppsummering av kurset og generalisering til lederrollen (14. - 16. oktober)
Samlingen gir deltakerne trening i å anvende opparbeidet kunnskap til å løse lederoppgaver og utvikle nye muligheter, ved hjelp av dialogisk kommunikasjon, kollega-coaching og relasjonskompetanse.
- Gruppepsykologi: Ledelse og samspill i og mellom team (7. - 11. april)
Forelesere
— Å forstå samspillet mellom mennesker og hvordan du virker inn på andre er avgjørende for å lykkes både som leder og som medarbeider, sier førsteamanuensis Hallvard Føllesdal og høyskolelektor Kathrine Johannesen ved institutt for ledelse og organisasjon.
Føllesdal og Johannesen er begge psykologer fra Universitet i Oslo. Føllesdal har en doktorgrad i psykologi fra Universitetet i Oslo innenfor emosjonell intelligens og ledelse.
Kurset er utviklet av Paul Moxnes i samarbeid med flere psykologer. Kathrine Johannesen og Hallvard Føllesdal har vært fagansvarlige siden høsten 2011/2012.
Forventet tidsbruk
Alle våre kurs er lagt opp slik at de skal kunne kombineres med jobb og familie, men noe tid må du regne med å sette av.
Du kommer til å bruke 20 dager på samlinger. Dersom du ikke kan alle dagene går det bra, men du må delta minimum 15 dager for å få godkjent vitnemål. I tillegg kommer du til å bruke tre dager på individuell eksamen.
Du må også sette av tid til å lese pensum og skrive prosjektoppgave. Hvor mye tid studentene bruker på dette er veldig individuelt, og dette er noe du i stor grad kan tilpasse livet ellers.
Finansiering og fakturering
Studiet er godkjent for støtte fra Statens lånekasse. Studieavgiften faktureres i to rater. Første faktura kommer normalt 1. mars, og andre faktura 1. september.
Vil du vite mer?
Vi arrangerer jevnlig informasjonswebinarer du kan delta på. Der treffer du en veileder, og kan få svar på det du måtte lure på.
Se lignende kurs
Ikke helt kurset for deg? Vi har flere kurs innen samme fagområde -
alt fra korte kurs til deltidsstudier på masternivå.