-
Næringsliv

Hvordan kan du bli litt mer digital?

Espen Andersen

Mange er redde for digitalisering, særlig ledere. Hva er folk mest redd for? Hva kan vi gjøre med det? Espen Andersen vil gjerne hjelpe deg.

SPØR FORSKERNE: Espen Andersen hjelper deg med digitalisering

Jeg har et mulig prosjekt jeg har tenkt endel på. Jeg har lagt merke til at mange mennesker er redde for digitalisering. Særlig ledere er redde for digitalisering, og stritter imot, ikke fordi de ikke forstår teknologien (skjønt det er et element) men fordi de er usikre på hvordan den påvirker deres egen rolle og situasjon.

Folk som arbeider i store organisasjoner er også nervøse for ny teknologi, om ikke annet så fordi mange norske ledere ser ut til å tro at mer digitalisering ensidig betyr færre medarbeidere (eller mindre budsjetter.)

Jeg er ikke redd for digitalisering, men så har jeg jo også pustet digitalisering (og fått betalt for å digitalisere ting) siden sånn rundt omkring 1983.

Fra arrogant bråkmaker til folkeopplyser

Og min strategi for å overbevise folk om å blir mer digitale har vært nokså klar:

Å påvise muligheter og trusler og overbevise folk med vektige og rasjonelle (og nokså spissformulerte) argumenter om hvor fremtiden ligger og hvor fort man bør se å komme seg dit.

Det var greit så lenge jeg var ung og ildslukende, men nå er jeg 56 og har oppdaget at mange av de som er redde for digitalisering er betydelig yngre enn meg selv.

Rollen som arrogant bråkmaker er grei nok, men jeg begynner å lure på om ikke litt mer folkeopplysning er tingen. Rasisme og innvandrerfrykt har en tendens til å forsvinne om man har positive opplevelser og bedre kunnskaper. Kanskje det er slik med digitalisering også?

Video mot digital frykt

En annen sak er at jeg har lyst til å begynne med et nytt medium, nemlig video. Ikke bare standup foran en tavle, som jeg har gjort masse av, men et fastere format med struktur og innhold og gjentatt over en viss periode.

Det gir muligheten til å kjøpe seg en masse kul teknologi og dessuten lære nye programmer.

Dessuten gir det kanskje muligheten til å komme i kontakt med et nytt publikum, nemlig de som ikke er så sikre på dette med digitalisering og kanskje trenger en bedre forklaring, gjerne med eksempler, på hva det er og hvorfor man ikke trenger å være så redd for det.

Norge har mangel på arbeidskraft og et knallsterk (relativt, i hvert fall) sikkerhetsnett. Vi har ikke noe å være redd for, det er nok å gjøre og nok å tjene penger på selv om robotene kommer og tar rutinejobbene.

Hva lurer folk på?

I alle fall, planen er å begynne å eksperimentere med videoprogrammer, kanskje en serie, kanskje noe mer formelt, rundt spørsmålet….

«Hvordan kan jeg bli litt mer digital?»

…for de som ikke føler seg så veldig digitale. Tanken er ikke bare å forklare teknologi, men også gi folk et perspektiv på hva de bør mene om den (og noen tips på veien).

Og dermed mitt spørsmål til de som måtte ha ideer der ute:

  1. Hva er folk mest redd for og vil ha forklaring (og kanskje litt trøst) om?
  2. Hva synes folk er vanskelig å gjøre med teknologi, og trenger hjelp med?

Blockchain, Big Data og sikkerhet, kryptering og batteritid er jo selvsagte temaer, men mer spesifikt: Hva funker og hva funker ikke, hva vil du ha hjelp til å bli bedre på?

Referanse:

Denne artikkelen er basert på et blogginnlegg publisert på Espen Andersens blogg Tversover 9. november 2017 med overskriften «Digital redsel – hva gjør man med det?».

Tekst: Førsteamanuensis Espen Andersen, Institutt for strategi og entreprenørskap ved Handelshøyskolen BI. 

Publisert 10. januar 2018

Du kan også se alle nyheter her.