-
Ledelse

Mest leste saker i 2020

Matindustriraid fra skatteparadis, effekten av lederes humør, hvordan lede fra hjemmekontoret og stressmestring. Få med deg hvilke saker som engasjerte flest i året som gikk.

Før vi vender blikket mot et nytt år har vi i BI Business Review-redaksjonen sett på hvilket forskningsstoff som fenget flest og aller best i 2020.

Helt på topp av listen, med over 30.000 lesere, finner vi en eldre artikkel fra 2017. Saken fikk en ny oppblomstring i sosiale medier i mai i år:

1) Matindustriraid fra skatteparadis

"Per Ingvar Olsen skrev den gang om Sørlandschips, Synnøve, Finsbråten og Leiv Vidars eierkonsern som synes rigget for aggressiv skatteplanlegging, der overskuddene havner i skatteparadis." 

Årets nest mest leste sak i 2020 er også en eldre kronikk fra 2018. Øystein Noreng mener at EUs klimapolitikk er mislykket:

2) EUs sugerør i oljepengene

"Norge har forpliktet seg til større utslippskutt enn det EU selv ikke evner. Professor emeritus Øystein Noreng hevder det er en urimelig avtale." 

På bronseplass kommer en kronikk fra Linda Lai fra januar i år. Hun peker på nyere forskning som viser at det ikke lønner seg å være såkalt autentisk gjennom å vise dårlig humør og negative følelser i jobbsammenheng, spesielt hvis man er leder eller samarbeider tett med andre:

3) Effektene av lederens humør kan være store

"Når lønner det seg å skjule negative følelser, og når bør man vise dem?"

Susann Gjerde fenget leserne med en formidlingsartikkel om mellomlederen som ofte blir omtalt som «dritten i midten»:

4) Tre råd til mellomledere som vil beskytte medarbeidere

"Sammen med svenske forskere har Gjerde gjennomført en studie på mellomledere i akademia. Basert på dette kommer hun med tre råd til mellomlederen for å hindre forsurende regn fra oven."

Koronapandemien har satt sitt preg på hva vi har vært opptatt av dette året. På femteplass finner vi Donatella De Paoli, med en sak hvor hun gir oss fem råd for hvordan vi skal kunne lede når ledere og medarbeidere kun kommuniserer gjennom skjermer: 

5) 5 tips til hvordan lede fra hjemmekontoret

"Koronaviruset har endret arbeidshverdagen for mange. På kort tid foregår det meste i det digitale. Dette fører også til andre krav til hvordan drive ledelse."

Elin Akre Trønnes sier at en velkjent kilde til stress er mangel på sosial støtte. I midten av mars kom hun derfor med relevante strategier for å «lede seg selv» på en produktiv og ikke minst stressreduserende måte uansett hvor man befinner seg på «stress-skalaen»:

6) 3 strategier for selvledelse og stressmestring

"Koronaviruset er ikke bare en helsetrussel, det skaper også enorme konsekvenser for økonomien i samfunnet. Samtidig som mange permitteres eller mister jobben, er det andre samfunnsgrupper som nå må jobbe på en helt annen måte enn de er vant til."

Dette er en klassiker fra 2014 som stadig dukker opp igjen i statistikken for BI Business Review. Mange har googlet "gode visjoner" og funnet fram til artikkelen hvor Jan Ketil Arnulf gir oss fem kjennetegn på gode visjoner:

7) Fem kjennetegn på gode visjoner

"Professor Jan Ketil Arnulf er ikke i tvil om at gode visjoner kan hjelpe medarbeidere til å fortolke usikkerhet og motgang. Visjoner viser vei, og kan inspirere til ekstra innsats."

Det er åpenbart at mange ville høre mer om hvilke erfaringer Thomas Huang hadde gjort seg under karanteneperioden i Kina:

8) Kriseledelse: Erfaringer fra karantene

"Fra Hangzhou i Kina forteller Thomas Huang om kriseledelse i karantene under COVIDー19 i podcasten «Sjefen» til Jan Ketil Arnulf og Henning Asklien."

På niendeplass dukker Linda Lai opp igjen, med en sak om ulike lederstiler:

9) Glemmer mange ledere noe av det viktigste ved ledelse?

"Mange ledere undervurderer betydningen av å aktivt legge til rette for godt samarbeid mellom medarbeidere."

Sist, men ikke minst, finner vi en artikkel fra Ole Iversen. Leserne av BI Business Review er opptatt av ledelse og relasjoner til medarbeidere. Mange klikket seg inn for å finne ut hvordan man skal velge de rette lederne:

10) Hvordan kjenkjenne en god leder?

"Gode ledere skaper trivsel, mestring og motivasjon – som alle leder til positive resultater. Og dårlige ledere gjør det motsatte. De skaper frustrasjon, sykefravær og turnover."

Publisert 22. desember 2020

Du kan også se alle nyheter her.