Institutt for Finans
Institutt for finans forsker og underviser på alle temaer innen finans. Staben har bakgrunn fra ledende universiteter internasjonalt, og publiserer sin forskning i ledende internasjonale fag-tidsskrifter.
Institutt for finans forsker og underviser på alle temaer innen finans. Staben har bakgrunn fra ledende universiteter internasjonalt, og publiserer sin forskning i ledende internasjonale fag-tidsskrifter.
Hvordan er tilstanden i boligmarkedet? Blir det evig oppgang i boligprisene? Og hvor slutter politikken i pengepolitikken?
Fredag hevdet Espen Henriksen ved Handelshøyskolen BI at rentedifferansene i liten grad kan forklare svekkelsen, og henviser til det han kaller «risikopremier», som er en sekkepost for øvrige forhold.
Espen Henriksen, BI, avviser at renteendringene kan forklare kronesvekkelsen. - Det må ha skjedd noe med risikopremien i norske kroner.
Femten tusen milliarder kroner av vår felles formue er investert på de internasjonale finansmarkedene. I disse dager diskuterer politikerne fondets strategi i en brytningstid med krig, klimakrise og deglobalisering. Skal fondet styres mer aktivt og satse på selskaper utenfor børs? Eller er det en dårlig idé? Gjest i ukens episode er Espen Henriksen fra institutt for finans på Handelshøyskolen BI.
Familieeide bedrifter er en stabiliserende faktor i økonomien. Denne positive effekten kan svekkes når familieeid kapital flytter ut av landet, skriver Bogdan Stacescu og Charlotte Østergaard ved Handelshøyskolen BI.
Espen Henriksen, er ikke enig med Midelfart i at indeksmodellen er historie. Han peker på at suksessen til Oljefondet skyldes at det nettopp er blitt forvaltet som et indeksfond. Erfaringene fra Oljefondet har vel vist at indeksforvaltningen har vært enda mer robust og verdifull i krevende tider enn i roligere oppgangsperioder, sier Henriksen.
Valutasikring av utenlandske aksjeinvesteringer kan faktisk øke investorenes risiko.
Henriksen sier det er fare for at sammenbrudd i et par amerikanske banker kanskje kan få store ringvirkninger i mange land. I USA og andre land er det nå frykt for det skal avdekkes flere banker med slike svakheter, understreker Henriksen.
Feil uansett: Selv om USA ikke hadde overgått forventningene kraftig og Europa skuffet, ville valget av regionvekter vært feil, mener Espen Henriksen. Her med Ole Christian Bech-Moen, tidligere investeringsdirektør i NBIM, nå direktør i Norges Bank, og tidligere visesentralbanksjef.
Finansprofessor Øyvind Norli ved BI forklarer generelt at alle investeringsbanker tjener penger på å hjelpe selskaper med å skaffe kapital.
Skatteutvalget foreslår skatt på beslutninger som allerede er tatt fordi det ikke endrer adferd(!) og omtaler konfiskasjon av 22 prosent av boligverdien som «forsiktig».
Dagfinn Rime, professor i finans ved BI, poengterer at en dårlig kronekurs ikke bare er dårlig nytt for norsk økonomi, i hvert fall innenfor reiselivsbransjen.
Professor Charlotte Østergaard mener mener investorer i utgangspunktet finner sammen med andre folk som de har sammenfallende interesser med. Det vil si at man har samme preferanser med hensyn til hvor mye risiko man ønsker å ta og samme syn på strategien i investeringen.