Senter for helseledelse
Senter for helseledelse ved Handelshøyskolen BI er et tverrfaglig forskningssenter med en klar ambisjon om å bidra til utvikling av helse- og omsorgssektoren.
Senter for helseledelse ved Handelshøyskolen BI er et tverrfaglig forskningssenter med en klar ambisjon om å bidra til utvikling av helse- og omsorgssektoren.
Under daglig oppgaveløsing har tidspress, mangel på ressurser – og juridisk ansvar – stor betydning for måten profesjoner tilnærmer seg tverrfaglig samarbeid på.
- Det er ikke alltid klart hvem som er ekspertene, og hvem som er lærlingene.
Profesjonsgrenser oppfattes ofte som barrierer for tverrfaglig samarbeid. Samtidig viser nyere forskning at hvis slike grenser er for uklare – eller fjernes – kan det ha negative konsekvenser.
Betina Riis Asplin er stipendiat ved Handelshøyskolen BI. Hun har sammen med Thomas Hoholm forsket på hvilke forhold som kan hindre reell brukermedvirkning. I dette intervjuet snakker hun også om nye forskningsmetoder som kan myndiggjøre brukerne.
Kompleksitet, økte og til dels motstridende forventninger, usikkerhet og skiftende prioriteringer, gjør at det blir stadig viktigere at flere nivåer i helsevesenet øker evnen til å sette seg inn i andres perspektiver.
Digitale møter gir redusert psykologisk trygghet og fare for såkalt «Zoom- utmattelse», et faguttrykk på lik linje med å «google».
Det norske anskaffelsesregimet er systemet som alle misliker, men ingen unnslipper. Jon Bingen Sande mener utfordringen er at offentlige anskaffelser er, vel, offentlige.
Kontorer som kan gjøres om til sengeposter, egne smitteinnganger, enorme venterom og parkaktige omgivelser. Pandemien endrer allerede hvordan sykehus vil se ut. Kværner, K. (2021).
Kommunalsjef for helse og velferd i Melhus, Trude Wikdahl, mener hun er blitt en bedre leder etter at hun satte seg på skolebenken for å lære mer om ledelse.
Nasjonal lederutdanning for primærhelsetjenesten gir positive endringer hos deltakerne, viser evaluering. Lederne har blant annet blitt mer utviklings- og innovasjonsorienterte, de tilrettelegger bedre for brukermedvirkning og har blitt bedre på økonomistyring.
Josina Vink, leder for C3s Partnerforum for Design, mener helsevesenet sårt trenger designernes utålmodighet. -Det er den enorme kompleksiteten i helsevesenet som trigger meg, sier Josina Vink, førsteamanuensis ved AHO og forskningsleder i C3 Senter for fremtidig helse.
Å sikre hensiktsmessig arbeidsdeling, god koordinering og samhandling både innad i organisasjonen og på tvers av kommune- og spesialisthelsetjenesten, kan bidra til likeverdige og gode helsetjenester for alle. I praksis er dette krevende å få til.
Allerede før anskaffelsen var slagpasientene, sykehuset, kommunen – og helseindustrien som skulle utvikle tjenesten for avstandsbehandling – enige om behovene som skulle løses. Hvordan det gikk til er nå publisert i BMJ Innovations.
EU-prosjektet CRANE gjør kroniske pasienter i Agder til modell for fremtidens europeiske helseløsninger. -Data kan redde liv, sier Kari Kværner i C3.
At innovasjon betyr bråk, er noe Thomas Hoholm sier rett som det er. Han forteller hvordan verdens ledende nytenkingseksperter tenker om en usikker fremtid.
Alexander Kempton har forsket på hvordan mennesket bak all pasientdataen på skjermen skal få tre frem.
Til tross for en rekke positive effekter for organisasjonen blir ansatte ofte avvist når de har gode forbedringsideer. Men i enhver organisasjon er det viktig å ta hensyn til ansattes ekspertise og erfaringer.
Handelshøyskolen BI fornyer kontrakten med Helsedirektoratet for å levere nasjonal lederutdanning for primærhelsetjenesten for en ny periode på inntil ni år.
Det er hensiktsmessig å skille mellom unngåelige feil, kompleksitetsrelaterte feil og intelligente feil.
BI arrangerte 4 debatter under DN Studio 11.-13.aug, et digitalt alternativ til Arendalsuka. Se dem her.
Kritisk refleksjon om hvordan pasienten involveres, bør bakes inn både i politiske beslutningsprosesser og i rutiner for brukermedvirkning i praksis. Dette vil skape mer åpenhet og – til syvende og sist – bedre og mer effektive tjenester for brukere, på brukernes premisser.
«Centre for research-based innovation on Mobile Mental Health» blir sjukehusets første Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI).
Koronapandemien illustrerer godt hvorfor det er viktig at helsevesenet ser på kunnskap som noe vi gjør i praksis.
I denne live-samtalen snakker Kari Kværner om hvordan hjernen reagerer og påvirker oss, spesielt under kriser og store endringer.
Den liker det vante og velkjente og frykter forandring. Blir den redd og stressa, går den i vranglås og fungerer dårlig. Blir du kjent med hjernen, blir du en bedre leder.
Endring på jobben krever små skritt og forståelse for medarbeidernes følelser. Kari Kværner har skrevet bok om hvordan kunnskap om hjernen kan gi bedre ledelse.
Ei ny evaluering av nasjonal leiarutdanning for primærhelsetenesta viser at leiarar som har deltatt i utdanninga kjenner seg tryggare i leiarrolla.
Slik går du frem for å skape en smartere bedrift – der menneske og maskin spiller på lag.
I den første episoden av podcasten "Verdens smarteste land?"ser vi på betydningen av kunstig intelligens. Her møter du Accenture-sjef Tonje Sandberg, en av Norges ledende arbeidslivsforskere Vegard Kolbjørnsrud fra Handelshøyskolen BI og Karl Vestli i Helsedirektoratet.
Handelshøyskolen BI har vunnet konkurransen om et nytt nasjonalt topplederprogram som samler ledere fra både spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten for å styrke samarbeid og samordning i helsesektoren.
Utviklingen i helsevesenet gjør at vi ser stadig flere eksempler på grensearbeid mellom grupper, profesjoner og organisasjoner.
Førsteamanuensis Bjørn Erik Mørk er utnevnt som programdirektør for Helseledelse ved Handelshøyskolen BI.
Å styre mot nye mål, bedre løsninger for pasienter og endrede arbeidsmåter for ansatte i et ideologisk spenningsfelt, involverer ofte uløselige floker. En lydhør, ydmyk, kunnskapssøkende og fordomsfri tilnærmingsmåte er en forutsetning for å unngå feil behandling av komplekse problemer.
Det er nødvendig, men fullt mulig, mener Vegard Kolbjørnsrud. For selv om offentlig forvaltning er designet for stabilitet og forutsigbarhet, har sektoren også noen egenskaper som er avgjørende for å lykkes med smidig organisering.
Mange har foreslått og drømt om organisasjonsendringer som kan fjerne samhandlingsutfordringene. Slike forestillinger bygger på myter. Det er avgjørende å tenke at vi alle har felles ansvar for at helsetjenesten fungerer til pasientens beste, på pasientens premisser.
Over 100 studier har demonstrert at psykologisk trygghet er viktig for ansvarliggjøring av ansatte, læring, rapportering av feil, kreativitet og kvalitetsforbedringer.
Den har vel egentlig vært varslet lenge, og nå har evalueringen av fastlegeordningen bekreftet bildet: Vi har faktisk en fastlegekrise under oppseiling. En ordning befolkningen stort sett er meget fornøyd med, og et uttrykk for den norske samfunnsorden: gode tjenester tilgjengelig for alle, og med lav terskel. Men det kunne ikke vare, eller?
Handelshøyskolen BIs masterprogram Nasjonal lederutdanning for primærhelsetjenesten får internasjonal anerkjennelse av European Foundation for Management Development (EFMD).
Verden i de øvre ledelsessfærer preges like mye av trender som underholdningsindustrien og gatemoten.
Kolbjørnsrud’s research into AI has suggested that emerging economies may be more open to business management via Artificial Intelligence (AI). A study of 1,770 managers from 14 countries looked into attitudes to working with AI systems.
Evry har fått flere kvinnelige ansatte etter at selskapet robotiserte rekrutteringsprosessen.
Roboter står klare for å ta over mange av oppgavene på norske arbeidsplasser. Som for eksempel jobbintervjuer.
Rekrutterere fremelsker én personlighetstype. Det er et stort problem, mener Espen Skorstad, spesialist i arbeids- og organisasjonspsykologi i Cut-e.
Etter lite vekst og omstilling i 2016 forlater Trigger arbeidsmetoden som gjorde byrået til et av Norges største. BI-lektor mener nysatsingen må møtes med «sunn skepsis».
Pasienter må ofte reise mellom forskjellige sykehus, legekontorer og fysioterapeuter, og vente i lange køer. Forsker mener det nye helsevesenet vil være mer opptatt av pasienten.
Er man kreativ og mobiliserer rundt hvordan man er organisert, så finnes det muligheter, sier Thomas Hoholm ved BI.
– Roboter vil sitte i bedriftenes ledergrupper i fremtiden, sier seniorforsker Vegard Kolbjørnsrud.
Watch the latest explainer videos, case study discussions, and whiteboard sessions, featuring ideas and practical advice for leaders.
… for å komme helskinnet gjennom en endringsprosess.
Kompetent ledelse i helsetjenesten forutsetter systematisk kunnskap, trening og refleksjon.
Vi må lære oss å omgås roboter. Kunstig intelligens vil gjøre seg mer og mer gjeldene på alle nivåer i arbeidslivet. Men de vil neppe skyve oss dødelige helt av banen.
Knapt noen i verden er mer skeptiske til robotkollegaer enn oss i Norden. Men skepsisen kan bli farligere enn robotene, advarer både forsker og bedriftsleder.
Et fargerikt hverdagsmagasin, fra hele landet til hele landet. I dag om bedrifter som ledes av roboter, om hvor mye penger veldedige organisasjoner bruker på takkebrev, og dagens øvelse i Kontorlekene er: Sekkeløp med opplukk og pakkepakking!
I desember møter de første robotene på jobb hos SR-Bank i Rogaland. Roboter vil fremover ta over opptil 40 prosent av arbeidet i banker, mener Accenture.