– Det var et klasserom med smarte folk jeg kunne lære av
Rekrutteringsekspert Henrik Andersson mener det er klokt å ha en klar formening om hva du ønsker å være god på, og være tydelig med omverden på hva du kan.
Vi treffer Henrik Andersson i et av de mange nye og moderne byggene som reiser seg i Lillestrøm. Den lille, men raskt voksende byen, er blitt hjem til rekrutterings- og rådgivningsselskapet Andersson Partners. Gjennom de store vindusflatene kan vi titte ned på mennesker som haster forbi.
– Jobben er kanskje av og til litt som familielivet, sier jeg, mens jeg skuler ned på et ungt par med barnevogn som passerer gjennom parken utenfor.
Henrik smiler tilbake.
– Jeg tror det ofte er lurt å være forsiktig med å bruke slike bilder, som å si at «vi er som en familie», eller dra paralleller til idretten – det kan skape forvirring, svarer han.
Du tenker at det er upresist, spør jeg.
– Ja, hvordan den andre tolker det er subjektivt. Alle som kjenner familiedynamikken vet at det er både opp- og nedturer. Å kommunisere tydelig, både for selskaper og søkere, er alltid best. Si det du mener, helst uten bildebruk eller metaforer, oppfordrer Andersson.
Vil du gjøre som Henrik?
Alle våre videreutdanningskurs på bachelornivå er utviklet for deg med arbeidserfaring. Se mulighetene her.
De som er tydelige gjør det bedre i søkeprosesser
Etter mange år innen HR og rekruttering, både i bedrift og byrå, tok Henrik det tøffe valget om å starte sin egen virksomhet. Ønsket om å skape noe helt eget fristet.
– Jeg er veldig stolt av å ha startet mitt eget selskap og å ha fått det til å fungere. Å kunne bygge videre på de gode erfaringene fra tidligere arbeidsgivere, og lage noe helt eget fra bunnen av, har vært utrolig givende, sier han.
Å søke jobb, eller å velge kandidater blant søkere, er ingen enkel oppgave. Mange er godt kvalifiserte, men mange gjør også de samme feilene.
– Hva er den vanligste feilen folk gjør når de søker en jobb, spør jeg.
Henrik åpner opp i et varmt smil.
– Mange bommer dessverre allerede fra start ved å levere for generelle søknader. De som våger å ta noen antakelser, som våger å spisse budskapet sitt, de går det ofte bedre for, svarer Andersson.
Han har tro på spissing av ferdigheter og å bestemme seg for å være god innenfor et område. Det samme mener han er medisinen som motvirker generelle og uklare søknader.
– De som gjør det bra i rekrutteringsprosesser er tydelige og konsekvente. De har en klar idé om hvem de er, med en sammenheng gjennom alle intervjurundene, forklarer Andersson.
I tillegg så har de beste et klart kjennetegn allerede i søknadene sine.
– Søknadene deres kjennetegnes ofte ved at de har en oppsummering med to-tre grunner for å velge nettopp seg, der de er bevisste på hva de har fått til, hvilken kompetanse de har med seg, og hva de kan bidra med, utdyper han.
Ikke undervurder verdien av nettverk
Det bor 5.5 millioner mennesker i Norge og sannsynligheten for at du kommer til å møte på tidligere kollegaer eller forbindelser igjen gjennom karrieren er overraskende stor. Å være bevisst på lange relasjoner og nettverk lønner seg.
– Her har vi mye å lære av andre land. I Norge er vi ikke alltid så flinke til å pleie de profesjonelle relasjonene. Hold kontakten, behandle de du møter på en ryddig og respektfull måte, og vær bevisst på verdien av nettverk, sier Andersson.
For han er nettverk en rød tråd i alt han gjør. Ikke nødvendigvis fordi man skal ha noe av motparten, men fordi man kan utveksle erfaringer og fordi det er hyggelig på et menneskelig plan.
– Relasjoner og nettverk må være noe som pleies uten at vi nødvendigvis er i en situasjon der vi ønsker å få noe av den andre. Det er ofte bare den hyggelige praten over en kaffekopp, snakke litt om liv eller jobb, uten så mye mer, sier han.
– Det er smart, også er det ikke minst berikende, sier Andersson.
Også videreutdanningen han tok på BI har gitt varige nettverk.
– Sett i ettertid så vil jeg si at nettverket og de varige båndene med medstudentene mine er noe av det jeg verdsetter høyest fra studiene. Jeg har fortsatt god kontakt med mange av de jeg studerte med, sier han.
Mener det er smart å omgi seg med folk du kan lære av
Helt siden han var ung og ny i karrieren har Henrik vært bevisst på at det er mye å lære av de som har lenger fartstid enn han selv. Hans første jobb som rådgiver for finansdirektøren i Storebrand var en kilde til rask læring.
– Det var en fantastisk mulighet til å tidlig lære hvordan de tenker på toppen. Jeg fikk jobbe tett på konsernledelsen i et børsnotert selskap. En tid jeg fortsatt har med meg, sier han.
Etter flere år i Storebrand økte interessen for det å koble mennesker og bedrifter sammen.
– Jeg fikk være med på en del intervjuer og merket at det å møte folk, høre deres historier, og forsøke å koble det på bedriftens behov, var noe jeg fant veldig interessant. Jeg oppdaget at rekruttering var min hylle, forklarer Andersson.
I dette dukket også behovet opp for å bygge ut kompetansen sin med relevant utdanning og teori.
– Heldigvis hadde jeg en arbeidsgiver som ga meg muligheten da jeg ønsket å studere ved siden av jobb. Storebrand la til rette for en god gjennomføring, og jeg vokste mye på de studiene.
Andersson mener det var spesielt nyttig å studere i voksen alder.
– Jeg fikk en mer reflektert tilnærming til studiene, og opplevde mer tyngde i vurderingene og refleksjonene i studiene nettopp fordi jeg hadde praktiske erfaringer å henge kunnskapen på, sier han.
I tillegg trekker han frem det gode miljøet på BI.
– Jeg må si at foreleserne var fantastiske, samtidig som jeg lærte mye av medstudentene mine. Det å omgi seg med folk som er bedre enn deg selv på noe du selv ønsker å utvikle deg på, er kjempesmart, poengterer Andersson.
Anderssons råd til deg som vil videre i karrieren
Det er ikke alltid du trenger å velte om på alt i livet for å få ny vind i karrieren. Å bygge videre på det du allerede har gjort, men justere retningen dit du ønsker, er ofte tilstrekkelig endring.
– Det er viktig å gå varsomt frem med store karriereendringer. Ofte kan små justeringer og videreutdanning være nok til å få deg på riktig spor. Det handler om å identifisere dine styrker og bygge videre på dem, fremfor å starte helt på nytt.
Han mener også at det er bedre å være skikkelig god på noe, enn å være litt god på mye.
– Spesialisering er nøkkelen her, det er bedre å være den foretrukne på ett område enn å være generalisten som faller mellom flere stoler, sier Andersson.
Det samme tenker han om valg av videreutdanning.
– Det er avgjørende å velge riktig type videreutdanning. Kursene du velger bør være noe som tilfører verdi for deg. Studiene kan hjelpe deg til å bli virkelig god på et område, noe som er avgjørende i dagens arbeidsmarked.
Interessert i rekruttering eller HR?
Her er noen kurs som kan passe for deg:
- Arbeidsrett; lover og reguleringer (7,5 studiepoeng)
- Forhandling og forhandlingsteknikk (7,5 studiepoeng)
- Human Resource Management (15 studiepoeng)
- HRM og arbeidsrett (30 studiepoeng)
- Rekruttering og onboarding (7.5 studiepoeng - vår 2025)
Alt dette krever at du har et bevisst forhold til hvor du vil, og hva du ønsker å oppnå.
– For mange jobbsøkere går fra noe, mer enn å være bevisst på hva de ønsker å gå til. Det siste krever at man tenker over egne ambisjoner, mål og ønsker. Vi må alle være litt ærlige med oss selv – både på hva vi kan og ikke kan, forklarer han.
Når vi bedre vet hvor vi befinner oss, så blir det lettere å ta valgene som leder oss dit vi ønsker.
– Bruk tid på hvorfor du vil ha en konkret stilling, fremfor hvorfor du vil bort fra den gamle. Dette gir indre motivasjon, og et mye bedre inntrykk hos mulige arbeidsgivere. Men det krever at du er bevisst på hva du kan og vil.
Tips til andre som vurderer videreutdanning
– Velg emner som støtter ambisjonene dine, og få med deg arbeidsgiver og familien på laget. Det krever litt å studere ved siden av jobb, men det er enklere om du har støtte fra de rundt deg, er Anderssons anbefaling.
– Og viktigst: hold kontakten med medstudentene dine!
Tekst og foto: Jo-Inge Mandt / Handelshøyskolen BI
Se alle høstens kurs på Masternivå
Bygg din egen, unike Master of Management-grad
Se alle høstens kurs på Bachelornivå
Bachelor of Management er vår mest fleksible grad