-

– Det har forandret meg som menneske

Luljeta «Lola» Misini (41) kom som flyktning fra Makedonia til Arna som 11-åring. Som ung kom hun inn i et trøblete miljø. Kaoset i livet til Lola har ikke roet seg før nå.

– Det har forandret meg som menneske, for å si det mildt. Det er ikke mange som kan si det, forteller Lola om møtet med videreutdanningen på BI Executive i Bergen.

Lola får øye på en av veilederne sine på BI, Marianne Grung Farsund, og går bort til henne og gir henne en klem. Det er åpenbart at Lola har hatt et sterkt møte med BI. Men, det var ikke gitt at hun skulle ta høyere utdannelse.

Det store kulturskiftet

Da Lola kom til Norge var hun livredd. I tidligere Jugoslavia opplevde hun at foreldrene ble trakassert på grunn av sitt etniske opphav og hørte lyden av bomber. Krigen satte preg på den lille jenta. I Norge ventet et stort kulturskifte.

– Dette er nesten litt flaut å si, men jeg hadde hørt at det gikk isbjørner løs i gatene og nordmenn var vikinger og voldtektsmenn, ler hun før hun blir alvorlig igjen.

Lola startet på Nygård skole i sentrum, som siden 1985 har vært mottaksskole for fremmedspråklige elever fra 1.-10. klasse.

– Her begynte jeg å henge i gjenger og ble det vi kaller for en «Torgallmenningen-jente».

Blant annet hang hun med anakonda-gjengen, som på 90-tallet var en velkjent gjeng i byen.

– De fleste var bare irriterte og redde i et fremmed land. Hva gjør man da? Da bråker man for oppmerksomhet, forteller Lola og beskriver den perioden som ganske ille.

Illustrasjon av digital kommunikasjon

Hold deg oppdatert!

Motta nyheter, invitasjoner og annen relevant kommunikasjon fra Handelshøyskolen BI.

LULJETA «LOLA» MISINI  (41)

Bosted: Minde, Bergen

Tidligere erfaring: Leder innen sko-, utelivs- og klesbransjen.

Studerer: Executive Master of Management

Tidligere studert: Årsenhet i ledelse og Bachelor of Management

Ble ikke hørt uten utdannelse

Lola er den første i sin familie som tar høyere utdanning.

– Det var skummelt å ville mer. Ingen andre har hatt lyst til det og ingen andre har gjort det før meg. Hvorfor skulle jeg få den muligheten?

– Alle i min familie har jobbet på gulvet, og det samme har jeg. Men uansett hvor jeg har jobbet så har jeg jobbet meg opp. Jeg har begynt som ringehjelp og endt opp som leder.

Selv om Lola jobbet seg oppover til leder i samtlige jobber ble hun møtt med spørsmål da hun kom med forslag til forbedring.

– «Kem er du til å si det? Du har ikkje utdannelse til det» er det mange som har sagt til meg.

Etter å ha jobbet som leder i flere bransjer åpnet muligheten seg endelig til å ta en utdannelse.

Tungt møte med høyere utdannelse


I 2017 startet Lola på BI på Marineholmen. Planen var å ta en årsenhet i ledelse, men så ble hun bitt av basillen og i dag har hun kun et halvt år igjen av en mastergrad. Lola er helt ærlig om sitt første møte med høyere utdannelse:

– Det var drit tungt. Jeg var i en gruppe med folk som hadde høye ambisjoner til karakterene sine, mens jeg tenkte at overlever jeg året er jeg fornøyd.

For da Lola startet på skolen stormet livet rundt henne. Hun og mannen prøvde å bli gravide med assistert befruktning, men opplevde flere spontanaborter. Samtidig holdt mannen på å bli lam.

– Nesten alt kollapset samtidig. Men skolen har gitt meg vanvittig med energi, og ble mitt fristed i alt kaoset.

–  Å gå fra å være en del av det miljøet til å nå kunne gå på BI og ta meg en utdannelse, det er ganske stort.

 «Torgallmenningen-jenten» som går på BI

Etter første året ble ting bare bedre og bedre. Uansett hvor hun gikk på skolen, ble hun møtt med et smil og alle ville hjelpe til.

– Foreleserne er jo så skarpe og flinke at jeg ble helt oppslukt. Da kjente jeg at her hører jeg til.

Hun legger ikke skjul på at det har vært en hard kamp.

– Jeg har måtte jobbe hardere og smartere for å oppnå det. Men her er jeg; «Torgallmenning-jenten» som går på BI.

Nye muligheter med BI Executive Bergen


Studieveileder Marianne Grung Farsund, forteller at de som søker videreutdanning på BI Executive i Bergen står i forskjellige livssituasjoner.

 Veileder Marianne, forteller at mange tar videreutdanning for å oppdatere kompetansen sin.

– Noen har ikke fullført utdanning tidligere, andre ønsker en endring i livet, mens noen ønsker å holde tritt og vil oppdatere kompetansen sin. De som søker her er alt fra lærere til sykepleiere. Du trenger ikke å ha vært leder før for å ta en grad hos oss, forteller Marianne.

Med deltidsutdanningene hos BI Executiv i Bergen legges det til rette for at du kan fortsette i jobben samtidig som du får en videreutdannelse.

– Du får nye muligheter og kan trygge deg i jobben du allerede har. Endringer skjer hyppig nå, og da er det viktig å oppgradere og vedlikeholde kompetansen sin.

Fått ryggmargen som manglet

Etter snart fem år på skolen har kaoset endelig roet seg for Lola. Mannen er blitt frisk og etter syv år med assistert befruktning har hun endelig kommet til andre trimester med sitt første barn. Til neste vår står Lola med vitnemålet fra Master of Management i hånden.

– Jeg har snublet mange ganger på veien fordi jeg ikke har hatt de riktige verktøyene. Der kommer BI inn. De har gitt meg en grunnmur, redskaper og ryggmargen jeg har manglet. Både i jobbsammenheng og i livet.