Ytringsklima og ledelse
Dette kurset setter søkelys på hvordan du kan bygge psykologisk trygghet i team og organisasjoner.
Dette lærer du:
- Hva som kreves for å etablere og vedlikeholde et godt ytringsklima.
- Hvordan fremme psykologisk trygghet i grupper og organisasjoner.
- Hvilke fordeler godt ytringsklima fører med seg for organisasjoner og bedrifter.
Et godt ytringsklima er nødvendig for å etablere samarbeid, bygge team, unngå konflikter på arbeidsplassen, inngå partnerskap og drive forhandlinger. På dette kurset lærer du konkrete grep for å få det til i praksis.
Kurset baseres på ulike psykologiske teorier og kunnskap fra internasjonal forskning. Emnene vi skal gjennom er psykologisk trygghet, aktiv lytting og empati, lederskap og tillit, mestring, ytringsetikk, beslutningsfeller og skapende motstand, anerkjennelse og feilbarlighet.
Etter kurset vil du ha de verktøyene du trenger for å kunne forbedre ytringsklimaet i en organisasjon, og du vil ha kunnskap om hva slags lederskap som må til for å fremme psykologisk trygghet i grupper og organisasjoner.
Informasjonswebinar – Ytringsklima og ledelse
Vurderer du masterkurset Ytringsklima og ledelse? Bli med på webinaret 23. oktober for å lære mer om kurset!
"Kurset var veldig relevant for jobben min som ansvarlig for internkommunikasjon, og jeg bruker kunnskapen fra kurset hver eneste dag. Jeg har også brukt kurset som utgangspunkt for workshops med ledergrupper og medarbeidere."
Opptakskrav
For å ta dette kurset må du
- ha fylt 25 år
- ha fullført en bachelorgrad
- ha fire års arbeidserfaring i full stilling (tre år dersom du har en fullført mastergrad fra før)
Ta kurset alene eller som del av en grad
Dette kurset kan inngå som en del av en Executive Master of Management.
Hvis du vil, kan du derfor ta flere kurs senere og bygge en hel mastergrad.
Dette kurset gir 15 studiepoeng, en executive master består av 90 studiepoeng. Sammensetningen av kurs bestemmer du selv, basert på hva du vil lære og hva du skal bruke kunnskapen til.
Samlinger og kursinnhold
Kurset består av 3 fysiske samlinger og digital undervisning i mellomperiodene. Hver samling varer i to dager og foregår på campus Stavanger på dagtid.
Pensum blir tilgjengelig så snart man er tatt opp til kurset.
Eksamen består av en prosjektoppgave som teller 60 % av totalkarakteren, og en individuell 72 timers hjemmeeksamen som teller 40%. Prosjektoppgaven kan skrives individuelt eller i grupper på inntil tre personer, og skal være på maks 20 sider.
Samlinger
-
Innføring med teori og eksempler. Kunnskapsdeling mellom studentene. Dialogteater for å illustrere hvordan ytringsklimaet kan forbedres og forsterkes.
-
Hva er det som hemmer og fremmer trygghet til å snakke ut og komme med motforestillinger? Strategier for å skape ytringsklima hvor ansatte bidrar med konstruktivt med kritikk. Feilbarlighet og samarbeid mellom profesjoner.
-
Avsluttende samling for å trekke tråder mellom teorien i kurset og egen praksis. Ytringsetikk og tillit. Mestring og rivalisering. Forumteater for å utforske teoretiske elementer fra kurset.
Forelesere
Filosofen Øyvind Kvalnes er kursansvarlig og professor ved Institutt for ledelse og organisasjon. Han forsker på ledelse, samarbeid og etikk i organisasjoner. Han har skrevet boken Ytringsklima som er pensum i faget, og er vert for podcasten med samme navn.
Mer fra Øyvind Kvalnes:
Artikler fra BI Business Review:
Hør foreleser Øyvind Kvalnes snakke om ytringsklima og ledelse
Forventet tidsbruk
Alle våre kurs er lagt opp slik at de skal kunne kombineres med jobb og familie, men noe tid må du regne med å sette av.
Du kommer til å bruke totalt 6 arbeidsdager på samlinger og 4 arbeidsdager på digitale moduler mellom samlingene. I tillegg kommer 72 timer til hjemmeeksamen.
Du må også sette av tid til å lese pensum og skrive prosjektoppgave. Hvor mye tid studentene bruker på dette er veldig individuelt, og dette er noe du i stor grad kan tilpasse livet ellers.
Finansiering og fakturering
Studiet er godkjent for støtte fra Statens lånekasse. Studieavgiften for kurs faktureres etter studiestart, normalt 1. mars.
Vil du vite mer?
Vi arrangerer jevnlig informasjonswebinarer du kan delta på. Der møter du en veileder, og du får mulighet til å stille spørsmål.
Se lignende kurs
Ikke helt kurset for deg? Vi har flere kurs innen samme fagområde -
alt fra korte kurs til deltidsstudier på masternivå.
Kursdetaljer
- Norsk
- Deltid
- Studiepoeng: 15
- Pris: 52 600 kr
- Stavanger