Grunnutdanning i ledelse
Få de verktøyene du trenger for å bli en god leder! Dette studiet gir deg grunnleggende teoretisk og praktisk kunnskap om ledelse, strategi, markedsføring og økonomi.
Hva er Grunnutdanning i ledelse?
Dette deltidsstudiet er satt sammen av fire kurs som gir deg de ferdighetene du trenger for å lykkes som leder. Kurspakken kan tas ved siden av full jobb på ett år.
I løpet av studiet vil du få tilgang til en rekke praktiske ledelsesverktøy som du kan ta i bruk umiddelbart dersom du allerede jobber som leder. Samtidig vil du oppleve en personlig vekst som vil gjøre deg til en sterkere leder og medarbeider. Du vil utvikle deg både som individ og i jobbsammenheng, og du vil bli bedre rustet til å påta deg ulike lederroller.
Etter ett års deltidsstudier vil du ha bygget deg grunnleggende kompetanse til å fungere godt i en lederrolle, og til å trives i en lederposisjon.
Hvem passer det for?
Grunnutdanning i ledelse passer for alle som er interessert i fagområdet ledelse og som ønsker å kvalifisere seg til mer lederansvar i fremtiden. Kurspakken er utviklet spesielt for deg som har lederansvar og ønsker mer formell kompetanse innen ledelse, økonomi, markedsføring og personalhåndtering.
Grunnutdanning i ledelse krever ingen spesielle forkunnskaper og det spiller ingen rolle hvilken bransje du jobber i, men det er en fordel om du har noen års arbeidserfaring for å få et best mulig læringsutbytte.
Ta utdanningen alene eller som del av en grad
Grunnutdanning i ledelse kan inngå i graden Bachelor of Management, og dekker de 30 studiepoengene som utgjør kjernefagene.
Den kan også benyttes som halvparten av Årsenhet i ledelse, dersom du kombinerer den med en fordypning på 30 studiepoeng.
Opptakskrav
Som hovedregel må du ha generell studiekompetanse.
Er du 25 år eller eldre i opptaksåret, kan du også søke på bakgrunn av realkompetanse.
Les mer om opptakskravene på kurs på bachelornivå.
Det stilles ingen krav til forkunnskaper ut over opptakskravene, men det er en fordel om du har noen års arbeidserfaring. Det spiller ingen rolle hvilken bransje du jobber i.
Velg mellom nettstudium eller fysiske samlinger
Vi tilbyr både samlingsbasert og nettbasert Grunnutdanning i ledelse.
Samlingsbasert innebærer to fysiske samlinger på campus per semester, kombinert med noe digitale aktiviteter. Den passer for deg som ønsker å møte foreleser og medstudenter på campus for forelesninger, diskusjon og erfaringsutveksling. I den nettbaserte gjennomføringen skjer all undervisning og læringsaktiviteter via webinarer og en digitale læringsplattformen.
De to variantene har også delvis ulikt kursinnhold.
Samlingsbasert
Du gjennomfører to kurs i høstsemesteret, og to i vårsemesteret. Det betyr fire todagers samlinger pr. semester. Unntaket er i Oslo, der man har lagt samlingene etter hverandre slik at man er på to firedager på samlinger pr semester.
På samlingene treffer du foreleser og medstudenter til en blanding av forelesninger, diskusjon og erfaringsutveksling. I tillegg blir det webinarer, øvingsoppgaver og aktiviteter via BIs læringsplattform.
Du må også beregne tid til selvstudium av pensum og arbeid med eksamen på hvert kurs.
Eksamen består på høstsemesteret av en tre-dagers individuell hjemmeeksamen og en tre-timers individuell skriftlig skoleeksamen. I vårsemesteret er det to tre-timers individuelle skriftlige skoleeksamener.
Pensum blir tilgjengelig i studentportalen etter at du er tatt opp på kurset.
Språk - kurset foregår på norsk, men noe pensumlitteratur på engelsk kan forekomme.
Prisen er 62 400,-. Grunnutdanning i ledelse er en kurspakke som består av fire kurs, som gir deg en pakkerabatt på 21 200,- sammenlignet med å kjøpe kursene enkeltvis.
Kursinnhold - samlingsbasert gjennomføring
-
Mange kjenner til påstanden «Ansatte er vår viktigste ressurs», men hva betyr dette i praksis? Og hvordan synliggjøres og tilrettelegges det for dette i organisasjonen? Dette kurset gir deg oversikt over viktige prinsipper og oppgaver innen moderne personalledelse, i tillegg til kunnskap om ledelsesverktøy. Du vil også få innsikt i relevante lover og avtaleverk.
Målet med kurset er at du skal lære å se potensialet for videreutvikling av deg selv som leder, organisasjonen din, og dine medarbeidere. Du blir også bevisst din egen lederstil og i stand til å ta i bruk ledelsesverktøyene fra kurset fra første dag.
Dette kurset kan også gjennomføres uavhengig av Grunnutdanning i ledelse, mer informasjon her.
-
Formålet med kurset er å gi deg grunnleggende basiskunnskaper og ferdigheter, slik at du kan delta i diskusjoner om bedriftsøkonomiske problemstillinger, gjennomføre enkle bedriftsøkonomiske analyser, fatte bedriftsøkonomisk sett riktige beslutninger og kommunisere resultatet av analysene på en forståelig måte.
Etter endt kurs skal du sitte med de ferdighetene som trengs for å kunne forklare sentrale begreper, og redegjøre for viktige verktøy som brukes i analyser av bedriftsøkonomiske problemstillinger. Deltakerne skal også kunne anvende tilegnede kunnskaper i analyser og diskusjoner av bedriftsøkonomiske problemstillinger, samt skille mellom relevant og irrelevant informasjon.
Emneoversikt
Delemne 1: Finansregnskap m/introduksjon til regnskapsanalyse
Delemne 2: Kostnads- og inntektsanalyse
Delemne 3: Introduksjon til investering og finansieringDette kurset kan også gjennomføres uavhengig av Grunnutdanning i ledelse, mer informasjon her.
-
God og dårlig ledelse er et viktig tema som berører de fleste av oss enten vi har erfaring med å ta på oss lederoppgaver eller om vi har blitt ledet av andre. Dette kurset tar for seg ledelse både i et historisk perspektiv og i moderne perspektiv som gir innsikt i hvordan administrasjon og ledelse brukes i dag.
Gjennom ulike teorier som tar hensyn til forskjellige syn på ledelse, gir kurset innsikt i komplekse aspekter ved lederrollen. Du vil få kunnskap om ulike utfordringer og dilemmaer som oppstår i praksis, og hvordan du kan håndtere disse som leder.
Kurset avsluttes med diskusjoner om konkrete utfordringer knyttet til lederrollen, som for eksempel digital ledelse, endringer i ansettelsesvilkår og om det finnes en spesifikk norsk ledelsesmodell. Dette vil gi deg et bredere perspektiv og forståelse for de aktuelle problemstillingene innen ledelse i dagens arbeidsliv.
Emneoversikt
- Ledelse - et historisk perspektiv
- Perspektiver på ledelse: Teoretiske plattformer, tradisjonelle og nyere definisjoner, situasjonsbestemt ledelse og transformasjonsledelse
- Organisatoriske betingelser for ledelse
- Ledelse som person og funksjon: God og dårlig ledelse, og de ansattes syn på ledelse
- Ledelsesutfordringer: Digital ledelse, ny som leder og en norsk ledelsesmodell
Dette kurset kan også gjennomføres uavhengig av Grunnutdanning i ledelse, mer informasjon her.
-
Gjennom kurset vil du få kunnskap om hvordan du kan identifisere og analysere viktige elementer i en virksomhet som er nødvendige for å skape verdi over tid, samtidig som man tar hensyn til samfunnsansvar og bærekraft.
Du vil lære hvordan du strategisk kan analysere en virksomhet og dens omgivelser og konkurransesituasjon. Samtidig hvordan disse analysene kan brukes som hjelpemidler for å ta strategiske beslutninger som påvirker virksomhetens overlevelse og vekst.
I tillegg vil du få innsikt i hvordan en strategi integrerer markedsføring, og hvordan du kan utvikle en markedsplan basert på analysene og strategien. Denne markedsplanen vil vise hvilke utfordringer og muligheter virksomheten står overfor, samt konkrete tiltak som kan iverksettes for å møte disse.
Emneoversikt
- Verdiskapning, ressursanalyse og konkurransefortrinn
- Hvor ønsker vi å komme? Strategiske beslutninger og valg
- Strategi og bærekraft, samfunnsansvar og etikk
- Markedsplan og markedsplanlegging
- Verdiskapning og ledelse av kundeportefølje, produktportefølje og merkevarer
- Kunder og segmentering
- Markedsføringens effektivitet og lønnsomhet
Dette kurset kan også gjennomføres uavhengig av Grunnutdanning i ledelse, mer informasjon her.
Nettbasert
I den nettbaserte versjonen gjennomføres all undervisning som en kombinasjon av webinarer, temabaserte videoer og andre digitale aktiviteter. Her deltar du sammen med studenter som tar kurset som del av andre nettbaserte studieløp i BI.
I tillegg til de digitale aktivitetene må du beregne å bruke tid på både lesing av pensum og arbeid med eksamen i de ulike kursene.
Eksamen består i høstsemesteret av to tretimers individuelle skriftlige skoleeksamener. I vårsemesteret er det en individuell skriftlig skoleeksamen, en individuell flervalgseksamen (multiple choice) og en prosjektoppgave.
Pensum blir tilgjengelig i studentportalen etter at du er tatt opp på kurset.
Språk - kurset foregår på norsk, men noe pensumlitteratur på engelsk kan forekomme.
Pris: 54 600,-
Kursinnhold – nettbasert gjennomføring
-
Dette kurset har som mål å forbedre din forståelse av effektiv ledelse ved å gi grunnleggende innsikt i kommunikasjon og hvordan man kan skape lønnsomme organisasjoner.
Kurset tar for seg kommunikasjon både som mellommenneskelig samhandling på individnivå, inkludert konflikthåndtering, felles forståelse og effektive relasjoner, samt som strukturelle mekanismer på organisasjonsnivå, inkludert organisatoriske nettverk, makt og kommunikasjonskanaler.
Emneoversikt
- Grunnleggende kommunikasjon: Organisasjonsteori og kommunikasjon.
- Makroområder - Strukturer og prosesser: Teknologi og kommunikasjon i organisasjoner, kommunikasjon som fremmer læring og kommunikasjon i endringsprosesser.
- Mikroområder - Tilnærminger og ferdigheter: Mellommenneskelig kommunikasjon, kommunikasjon i grupper og konflikthåndtering.
Dette kurset kan også gjennomføres uavhengig av Grunnutdanning i ledelse, mer informasjon her.
-
Formålet med kurset er å gi deg grunnleggende basiskunnskaper og ferdigheter, slik at du kan delta i diskusjoner om bedriftsøkonomiske problemstillinger, gjennomføre enkle bedriftsøkonomiske analyser, fatte bedriftsøkonomisk sett riktige beslutninger og kommunisere resultatet av analysene på en forståelig måte.
Etter endt kurs skal du sitte med de ferdighetene som trengs for å kunne forklare sentrale begreper, og redegjøre for viktige verktøy som brukes i analyser av bedriftsøkonomiske problemstillinger. Deltakerne skal også kunne anvende tilegnede kunnskaper i analyser og diskusjoner av bedriftsøkonomiske problemstillinger, samt skille mellom relevant og irrelevant informasjon.
Emneoversikt
- Delemne 1: Finansregnskap m/introduksjon til regnskapsanalyse
- Delemne 2: Kostnads- og inntektsanalyse
- Delemne 3: Introduksjon til investering og finansiering
Dette kurset kan også gjennomføres uavhengig av Grunnutdanning i ledelse, mer informasjon her.
-
Organisasjoners effektivitet, lønnsomhet og verdi, i vid forstand, er avhengig av menneskers kompetanse, samspill, innsats og ledelse. Dette kurset skal derfor dekke de mest sentrale og forskningsbaserte kunnskapene om menneskelige egenskaper, prosesser og samhandling i et komplekst arbeidsliv.
Kurset gir også en innføring i organisasjonsteoretiske emner som organisasjonskultur og organisasjonsdesign. Organisasjonen er både en kontekst og et verktøy hvor mennesker med forskjellige egenskaper samspiller for å skape verdier. Kurset skal i tråd med dette dekke temaer som læring, hva som motiverer mennesker, persepsjon, hvordan menneskelige egenskaper kan karakteriseres og hvordan slike egenskaper og prosesser kan knyttes til trivsel, innsats og produktivitet.
Videre skal kurset gi kunnskaper om grupper og team, hva som kjennetegner kreativitet, problemløsning og beslutningstaking.
Emneoversikt
Ledelsesfaglige emner
- Hva er ledelse?
- Lederegenskaper, lederadferd og leder-medarbeider-relasjoner
- Mangfold i ledelse
- Ledelse og teknologi
- Destruktiv ledelse
Organisasjonsteoretiske emner
- Hvorfor har vi organisasjoner?
- Økonomisk organisasjonsteori
- Organisasjonsstruktur
- Organisasjonskultur
- Organisasjonsendring
Individer i grupper og organisasjoner- Motivasjon, holdninger og prestasjoner
- Tenkning på jobben: læring, problemløsning, beslutninger og kreativitet
- Arbeid i grupper og samhandling.
- Kommunikasjon, informasjon, makt og påvirkning
- Mangfold i arbeidslivet
Dette kurset kan også gjennomføres uavhengig Grunnutdanning i ledelse, mer informasjon her.
-
Gjennom kurset vil du få kunnskap om hvordan du kan identifisere og analysere viktige elementer i en virksomhet som er nødvendige for å skape verdi over tid. Samtidig som man tar hensyn til samfunnsansvar og bærekraft.
Du vil lære hvordan du strategisk kan analysere en virksomhet og dens omgivelser og konkurransesituasjon. Og hvordan disse analysene kan brukes som hjelpemidler for å ta strategiske beslutninger som påvirker virksomhetens overlevelse og vekst.
I tillegg vil du få innsikt i hvordan en strategi integrerer markedsføring, og hvordan du kan utvikle en markedsplan basert på analysene og strategien. Denne markedsplanen vil vise hvilke utfordringer og muligheter virksomheten står overfor, samt konkrete tiltak som kan iverksettes for å møte disse.
Emneoversikt
- Verdiskapning, ressursanalyse og konkurransefortrinn
- Hvor ønsker vi å komme? Strategiske beslutninger og valg
- Strategi og bærekraft, samfunnsansvar og etikk
- Markedsplan og markedsplanlegging
- Verdiskapning og ledelse av kundeportefølje, produktportefølje og merkevarer
- Kunder og segmentering
- Markedsføringens effektivitet og lønnsomhet
Dette kurset kan også gjennomføres uavhengig av Grunnutdanning i ledelse, mer informasjon her.
– Det er mange år siden sist vi studerte noe!
Da Anette Harholt og Monica Klokkernes følte behov for ny kunnskap i jobben, valgte de å starte med Grunnutdanning i ledelse.
Fakturering og finansiering
Studiet er godkjent for støtte fra Statens lånekasse. Studieavgiften for kurs faktureres som regel rett etter studiestart. Når kurset går over to semester, faktureres det som regel i to rater.
Vil du vite mer?
Vi arrangerer jevnlig informasjonswebinarer du kan delta på. Der møter du en veileder, og du kan stille spørsmål om det du måtte lure på.
Ikke helt kurset for deg?
Vi har flere kurs innen samme fagområde - alt fra korte kurs og nettbaserte kurs til deltidsstudier på bachelornivå.
Timeplan og Søknad
Oslo - samlingsbasert gjennomføring
Vår 2025
HR og personalledelse
1. samling: 29. - 30. januar
2. samling: 4. - 5. april
Innføring i bedriftsøkonomi og finans
1. samling: 31. januar - 1. februar
2. samling: 2. - 3. april
Bergen - samlingsbasert gjennomføring
Vår 2025
HR og personalledelse
1. samling: 17. - 18. februar
2. samling: 28. - 29. april
Innføring i bedriftsøkonomi og finans
1. samling: 6. - 7. februar
2. samling: 10. - 11. april
Stavanger - samlingsbasert gjennomføring
Vår 2025
HR og personalledelse
1. samling: 21. - 22. januar
2. samling: 24. - 25. mars
Innføring i bedriftsøkonomi og finans
1. samling: 6. - 7. februar
2. samling: 10. - 11. april
Trondheim - samlingsbasert gjennomføring
Vår 2025
HR og personalledelse
1. samling: 20. - 21. februar
2. samling: 10. - 11. april
Innføring i bedriftsøkonomi og finans
1. samling: 4. - 5. februar
2. samling: 18. - 19. mars
Webinar: 22. - 23. april
Detaljert timeplan finner du i studentportalen.
Nettbasert gjennomføring
Vår 2025
Kommunikasjon for ledere og organisasjoner: oppstart 20. januar
Innføring i bedriftsøkonomi og finans: oppstart 20. januar
Detaljert timeplan finner du i studentportalen.