-

Syv tips til deg som skal på jobbintervju

Stadig flere jobbintervjuer gjennomføres digitalt. Her gir vi deg 7 tips til hvordan du kan unngå å tabbe deg ut på ditt neste digitale intervju!

Både søkere og rekruttere har tradisjonelt foretrukket å møtes ansikt til ansikt, til tross for at muligheten for digitale intervjuer har eksistert lenge. 

Tekst: Ole Iversen, Førsteamanuensis II

Mange har blitt overrasket over hvor godt og effektivt digitale intervjuer fungerer. Samtidig vet rekruttere mindre om hvordan dette påvirker vurderingene deres, og hvordan det oppleves for søkeren.

Vanskeligere å vurdere personlig egnethet

Det er foretatt studier som viser at jobbsøkere opplever intervjuerne som mindre vennlige når møtet gjennomføres digitalt, og at slike intervjuer gir kandidatene en følelse av en mindre rettferdig vurdering.

Dette er i og for seg naturlig da samtalen blir av en annen karakter enn ved fysiske møter, noe du som søker bør være oppmerksom på. Flere har uttrykt bekymring for den ikke-verbale kommunikasjonen som blir borte når vi ikke møtes fysisk.

Siden vi vet at det er en sammenheng mellom en jobbsøkers personlighet og kroppsspråket deres i en intervjusetting, så innebærer dette at de som intervjuer også får mindre informasjon om kandidaten. Digitale intervjuer gjør det rett og slett vanskeligere å vurdere personlig egnethet.

Bilde av to studenter

Vinn kampen om de attraktive jobbene
Les mer om vårt videreutdanningstilbud. Hele 9 av 10 som tar videreutdanning på BI sier de fikk flere og bedre karrieremuligheter.

Syv tips til den digitale jobbsøkeren


Det er noen ting det er spesielt viktig å tenke på når du skal i et digitalt jobbintervju:

1.       Førsteinntrykket er viktig

Bilder og film tatt nedenfra ser sjelden bra ut. Unngå bruk av mobiltelefon. Benytt PC eller nettbrett. Plasser PC/nettbrett slik at kameraet er i høyde med hodet ditt. Legg for eksempel noen bøker under PC-en. Pass på at ansiktet ditt er passe opplyst. Kle deg som om du skulle på et tradisjonelt jobbintervju.

2.       Bruk en nøytral bakgrunn

Tenk på hva du viser intervjuerne. Rotete stuer og kjøkken tar seg ikke bra ut på skjermen. Bruk gjerne en nøytral bakgrunnseffekt.

3.       Godt nettverk

Hakkete lyd eller bilde gjør det vanskeligere for intervjuerne å vurdere deg. Dårlig forbindelse/nett ødelegger mange jobbintervju. Vær et sted der du vet at nettet er godt. Unngå bruk av mobilt bredbånd. Skulle uhellet først være ute, så husk at lyd er viktigere enn bilde. Foreslå i så fall å skru av bildet.

4.       Husk øyekontakt

Øyekontakt er viktig. Unngå å se ned eller til siden når du snakker. Møt intervjuerens blikk. Husk at kameraet på PC/nettbrett ikke er midt på skjermen, men gjerne over eller på siden.

5.       Ha hendene på bordet

Unngå unødvendige bevegelser med hender, armer og kropp. Sitt rett opp og ned, men vær avslappet. Smil gjerne og by på deg selv.

6.       Trening gjør mester

Øv deg på forhånd! Gjennomfør et digitalt intervju med en venn. Sjekk hva som fungerer bra og hva du bør endre på.

7.       Gode forberedelser

Som på alle intervjuer er det viktig å forberede seg godt på forhånd. Tenk igjennom situasjoner der du har benyttet deg av de ferdighetene som etterspørres i stillingsannonsen og hvorfor du ønsker akkurat denne jobben.

PS! Om du som mange andre er introvert, så har forskning vist at introverte jobbsøkere ser ut til å være tryggere og mer avslappet under digitale jobbintervjuer enn i de tradisjonelle fysiske møtene.

Lykke til på intervju!

Er du interessert i en grad?

 • Bachelor of Management


  Bachelor of Management er en fleksibel lederutdanning på deltid - utviklet for deg som har noen års arbeidserfaring. Du bygger opp graden selv basert på hvilke områder du interesserer deg for. Tidligere utdanning kan inngå som en del av graden.
  Les mer Bachelor of Management

 • Bachelorgrad på nett


  Gjennom 20 år med nettstudier har BI opparbeidet kompetanse og erfaring på hva som skal til for å skape førsteklasses nettundervisning. Du kan velge mellom årsenheter, hele studier eller frittstående kurs som inngår i studiene.

  Les mer Bachelorgrad på nett

 • Executive Master of Management

  Executive Master of Management består av enkeltstående programmer, som du selv setter sammen etter hva som passer dine behov og interesser. Du tar programmene enkeltvis, og får kursbevis på hvert enkelt program.

  Les mer Executive Master of Management

 • Internasjonale mastergrader

  Vår Executive MBA er rangert blant verdens beste lederutdanninger, og gjør deg kvalifisert for lederposisjoner nasjonalt og internasjonalt. Les mer Executive MBA
  Executive Master of Management in Energy forbereder deg for de mest ettertraktede lederstillingene i dagens og fremtidens energisektor. Les mer Executive Master of Management in Energy