Prosjektledelse
I kurset vil du lære hvordan du kan etablere og gjennomføre verdiskapende prosjekter. Du får verktøy til å håndtere prosjektprosesser og interessenter og skape prestasjonssterke team. Vi jobber med smidige og klassiske prosjektgjennomføringsmodeller.
Dette lærer du:
- Planlegging, organisering, gjennomføring og oppfølging av komplekse prosjekter.
- Hvordan utvikle og lede høytpresterende prosjektteam.
- Håndtering av usikkerhet, risiko og interessenter.
- Gevinstrealisering, nytte- og kostvurderinger, verdiskaping og bærekraft i prosjekter.
I dette kurset møter du et fagmiljø som er eksperter på prosjektledelse. Kurset er for deg som vil forstå prosjektledelse i alle ledd: Du lærer å vurdere nytte og kost i prosjekter, og du lærer å identifisere usikkerheter og risiko - og hvordan håndtere det. Du lærer også hvordan du skal identifisere, analysere, og jobbe strategisk med ulike interessenter.
Du får innsikt i de sentrale premissene for effektiv prosjektgjennomføring, og du lærer om gjennomføringsmodeller som beslutningsport-modeller og smidige metoder (scrum og lean).
Prosjekter blir ikke bedre enn de menneskelige ressursene i dem. Derfor er det å sette sammen gode team og å legge til rette for godt og effektivt samarbeid en viktig del av kurset. Du lærer hvordan du som prosjektleder kan støtte og lede medarbeiderne, og hvordan du kan integrere alles kunnskap for å skape de beste løsningene.
Kurset er relevant for alle som er, eller vil bli, involvert i prosjekter. Det passer for både nåværende og fremtidige prosjektledere og -deltakere, fra både privat og offentlig sektor. Enten du vil jobbe med små prosjekter, store kompliserte prosjekter eller du har ansvar for en hel prosjektportefølje, vil dette kurset gi deg nyttig kunnskap og en dypere forståelse for prosjektledelse som fag.
"Kurset har drivende dyktige forelesere og ressurssterke deltakere som inspirerer og motiverer. Foruten dyp innsikt i fagets teoretiske aspekter, lærer man også hvordan disse kan anvendes i praksis. I et stadig mer prosjektorientert arbeidsliv, gir kurset kompetanse til å lede komplekse prosjekter."
Opptakskrav
For å ta dette kurset må du
- ha fylt 25 år
- ha fullført en bachelorgrad
- ha fire års arbeidserfaring i full stilling (tre år dersom du har en fullført mastergrad fra før)
Ta kurset alene eller som del av en grad
Dette kurset kan inngå som en del av en Executive Master of Management.
Hvis du vil, kan du derfor ta flere kurs senere og bygge en hel mastergrad.
Dette kurset gir 30 studiepoeng, en executive master består av 90 studiepoeng. Sammensetningen av kurs bestemmer du selv, basert på hva du vil lære og hva du skal bruke kunnskapen til.
Samlinger og kursinnhold
Kurset består av fem fysiske samlinger på campus i Oslo med varighet tre dager over to semestre.
Pensum blir tilgjengelig så snart man er tatt opp til kurset.
Eksamen består av en prosjektoppgave (60% av totalkarakteren) og en individuell 72 timers hjemmeeksamen (40% av totalkarakteren). Prosjektoppgaven kan skrives individuelt eller i grupper på inntil tre personer.
Vi tar forbehold om endringer i timeplanen.
Samlinger vår/høst 2025
-
Denne samlingen gjennomgår forskjellige perspektiver på prosjektledelse og ulike prosjektmodeller. Du vil lære å evaluere prosjektforslag, utarbeide prosjektstrategier, samt gjøre gevinstvurderinger.
-
Samlingen gjennomgår planleggingsprinsipper i moderne prosjektarbeid, håndtering av prosjektets risiko og muligheter, samt ulike interessenter. Du vil lære å kunne tilrettelegge for god prosjektoppstart og gjennomføring ved å etablere et godt fundament for prosjektet.
-
Denne samlingen tar for seg hvordan moderne prosjektarbeid kan organiseres og styres. Du vil lære å legge til rette for situasjonstilpasset organisering av prosjektet, samt fordeling av roller ansvar og myndighet. Samlingen vil også se på organisatoriske utfordringer ved prosjektarbeidsformen.
-
Ulike typer lederskap og prosjektet som teamarbeid. Vi ser på hvordan organisasjonen kan lære av prosjekter gjennom evaluering og kunnskapsoverføring.
-
Den siste samlingen gjennomgår porteføljestyring av prosjekter og profesjonaliseringen av prosjektfaget. Vi vil også se på etiske dilemmaer og morgendagens prosjektledelse.
Fagansvarlig
Anne Live Vaagaaser er pådriver for prosjektfagets utvikling - både den praktiske og akademiske delen av det. Hun samarbeider bredt med næringslivet om fagets utvikling gjennom praksisnær forskning, og har deltatt i ulike nasjonale råd for prosjektfaglig utvikling i ledelsen av Prosjekt Norge. Anne Live har skrevet en rekke norske og internasjonale bøker om prosjektledelse.
Forventet tidsbruk
Alle våre kurs er lagt opp slik at de skal kunne kombineres med jobb og familie, men noe tid må du regne med å sette av.
Du kommer til å bruke totalt 15 arbeidsdager på samlinger, i tillegg kommer 72 timer til hjemmeeksamen.
Du må også sette av tid til å lese pensum og skrive prosjektoppgave. Hvor mye tid studentene bruker på dette er veldig individuelt, og dette er noe du i stor grad kan tilpasse livet ellers.
"Kurset har gitt meg kompetanse og verktøy til å gjennomføre forbedringer i organisasjonen. Samtidig har jeg oppnådd større forståelse for viktigheten av kommunikasjon og samhandling, god planlegging og det å se på usikkerhet som en mulighet. "
"Kurset har gitt meg bredere forståelse for hva som skal til for å lykkes som prosjektleder. Jeg har også fått forståelse av at prosjektledelse først og fremst handler om å skape verdier gjennom ledelse av mennesker."
Finansiering og fakturering
Studiet er godkjent for støtte fra Statens lånekasse. Studieavgiften faktureres i to rater. Første faktura kommer normalt 1. mars, og andre faktura 1. september.
Vil du vite mer?
Vi arrangerer jevnlig informasjonswebinarer du kan delta på. Der møter du en veileder, og du får mulighet til å stille spørsmål.
Se lignende kurs
Ikke helt kurset for deg? Vi har flere kurs innen samme fagområde -
alt fra korte kurs til deltidsstudier på masternivå.