-

Slik holder du gode presentasjoner

Nervøs før store og små presentasjoner? Her er syv praktiske råd til deg som vil mestre kunsten å formidle, enten det er på scenen eller i møterommet.

Hvorfor presentasjoner gjør noen av oss mer utrygge enn andre, har ofte vidt forskjellige forklaringer. Vi kan være redde for å ikke bli likt, å ikke bli oppfattet som kompetente nok eller at ingen skal forstå budskapet vi prøver å formidle.

For noen slår nervøsiteten inn umiddelbart etter å ha sagt ja til en presentasjon. Andre skal kanskje fortelle om noen tall som de vet ikke er veldig imponerende. Så har du ledere som har fått det tunge ansvaret med å levere dårlige nyheter.

Hva kan ledere og medarbeidere gjøre for å snu nervøsiteten til noe positivt? Bor det egentlig en brilliant Powerpoint-mester i oss alle?

Bilde av to studenter

Har du også behov for å friske opp kunnskapen?
Les mer om vårt videreutdanningstilbud. Vi har alt fra små nettkurs til program og hele grader. Tilpasset for deg som vil lære mens du jobber.

PLANLEGG - GJENNOMFØR - EVALUER!

Et godt utgangspunkt er å tenke på at en presentasjon kan deles inn tre ulike faser:

 • Planleggingsfasen handler om tiden du bruker på å forberede deg. Her er det viktig å huske på hvem du skal snakke til og hvilket inntrykk du ønsker at andre skal sitte igjen med i ettertid. Du skal ikke tenke så mye på deg selv, men fokusere på de du ønsker å treffe.
 • I gjennomføringsfasen vil flere møte på frykten for å mislykkes, å glemme ting, føle at man ikke er god nok, at man skal tråkke på noen eller at du skal dumme deg ut. I denne fasen får du betalt for å øve ordentlig. Her burde du ikke undervurdere det å filme deg selv eller stå foran speilet når du går gjennom manuset ditt.
 • I den avsluttende evalueringsfasen noterer du ned dine betraktninger etter en fullført presentasjon. Hva funket bra og hva funket dårlig? Hva kan jeg blir bedre på til neste gang? Hvis ønsket er å bli bedre, er du helt avhengig av å evaluere det du har gjort.

Noen av oss går også gjennom en fjerde fase, hjelp-fasen, der man gruer seg og blir ekstra nervøs. For enkelte kan denne fasen vare i flere uker. Men fortvil ikke ‒ det finnes håp, også for deg som står fast i denne fjerde fasen!

SYV TIPS TIL BEDRE PRESENTASJONER

Her har vi samlet syv enkle råd du kan bruke til neste gang du skal stå foran mennesker med et ønske om å bevege, motivere eller informere:

 1. JOBB MED STEMMEN DIN:
  Tonefallet ditt er viktig når du skal presentere noe. Er du nervøs, hjelper det ikke hvis du begynner å skrike eller hviske ut budskapet ditt. 80 % av det etterlatte inntrykket hos de du snakker til handler ikke om hva du har presentert, men hvordan du gjorde det. Jo dypere du får gjort stemmen din i starten av presentasjonen din, jo roligere og mer naturlig blir du oppfattet av andre.
 2. FINN ENERGIEN:
  Bruk musikk, syng høyt for deg selv eller gjør det som sørger for at du klarer å få ut energi, slik at du kan bruke den i presentasjonen din. Så er det også greit å huske på at ekstroverte personer henter energi fra publikummet sitt, mens den introverte er mer avhengig av å snakke innenfor sitt fagområde for å føle seg trygg.
 3. BRUK TID PÅ INNLEDNINGEN:
  Så hva hvis du har klart å hente frem energien, men likevel kjenner nervøsiteten komme krypende? I tillegg til å ha øvd ordentlig på innholdet du skal presentere, kan du pugge de to første setningene dine skikkelig. Å terpe på åpningen kan hjelpe med å omdanne usikkerheten om til den energien du egentlig er ute etter.
 4. FINN «VENNER» I PUBLIKUM:
  For noen oppstår problemene først når man står midt i situasjonen og kjenner angsten bygge seg opp foran forsamlingen man skal snakke til. Her kan det være nyttig å finne noen du klarer å få øyekontakt med, og eventuelt til og med kan gå bort å ta på. Da blir du mye mindre alene i øyeblikket ‒ det er ikke lenger deg mot alle andre. Når du klarer å skape den dialogen med noen, vil du slappe mye bedre av.
 5. TENK PÅ SCENEATFERDEN DIN:
  Bruk rommet for det det er verdt! Enten du er i et lite møterom eller en stor sal, tenk på hvordan du opptrer, beveger deg og bruker stemmen. Ta pauser og varier hvordan du legger frem budskapet ditt. Når man bruker kroppen riktig og i ett med seg selv, blir det også oppfattet som mer naturlig av publikum.
 6. KJENN DINE BLINDSONER:
  Blindsoner er de ubevisste tingene vi gjør med kroppen under en presentasjon. Når vi snakker for fort, beveger oss meningsløst og usammenhengende, eller lager tenkelyder (øh, ehm osv.) Allier deg med en kollega eller venn, så lenge vedkommende vil deg vel, og be om tilbakemeldinger på hva du kan bli bedre på. Det å øve på sitt eget kroppsspråk og tilstedeværelse handler om å være interessert i at de som hører på skal anse deg som troverdig.
 7. VÆR TRYGG, VÆR AUTENTISK:
  Det siste og viktigste rådet handler om noe så banalt enkelt som å være seg selv. Det er når du og budskapet ditt oppleves som ekte at du virkelig klarer å bevege andre. Det autentiske handler om hva du tror på og evner å overlevere til andre mennesker. Dette kan bare gjøres på den måten som passer best for deg, og den er ikke lik for alle. Derfor kan også hvem som helst bli flinke til å presentere!
   

Er du interessert i en grad?

 • Bachelor of Management


  Bachelor of Management er en fleksibel lederutdanning på deltid - utviklet for deg som har noen års arbeidserfaring. Du bygger opp graden selv basert på hvilke områder du interesserer deg for. Tidligere utdanning kan inngå som en del av graden.
  Les mer om Bachelor of Management

 • Bachelorgrad på nett


  Gjennom 20 år med nettstudier har BI opparbeidet kompetanse og erfaring på hva som skal til for å skape førsteklasses nettundervisning. Du kan velge mellom årsenheter, hele studier eller frittstående kurs som inngår i studiene.

  Les mer Bachelorgrad på nett

 • Executive Master of Management

  Executive Master of Management består av enkeltstående programmer, som du selv setter sammen etter hva som passer dine behov og interesser. Du tar programmene enkeltvis, og får kursbevis på hvert enkelt program.

  Les mer Executive Master of Management

 • Internasjonale mastergrader

  Vår Executive MBA er rangert blant verdens beste lederutdanninger, og gjør deg kvalifisert for lederposisjoner nasjonalt og internasjonalt. Les mer Executive MBA
  Executive Master of Management in Energy forbereder deg for de mest ettertraktede lederstillingene i dagens og fremtidens energisektor. Les mer Executive Master of Management in Energy