-
Næringsliv

Disse sakene ble mest lest i 2019

Utadvendte ledere, Vy som får fy, visjoner som funker og tips til hvordan du fenger ditt publikum. Få med deg hvilke saker som engasjerte flest i året som gikk.

Før vi vender blikket mot et nytt år har vi i BI Business Review-redaksjonen sett på hvilket forskningsstoff som fenget flest og aller best i 2019.

Helt på topp av listen, med nesten 100.000 lesere, finner vi artikkelen til Ole I. Iversen om hva du ikke må finne på å gjøre i en intervjusituasjon med en potensiell arbeidsgiver:

1) Seks tabber du må unngå i jobbintervjuet  

«Ofte kan det være liten forskjell mellom kandidatene og små tabber kan kanskje være det som vipper avgjørelsen i din disfavør»

Årets nest mest leste sak kommer fra filosof Øyvind Kvalnes, som gir råd til frustrerte ansatte som har støtt på en porselens-, teflon- eller eksplosjonssjef:  

2) Snakk med sjefen!

«Sjefen kan nikke og smile når du legger frem budskapet. Det fraværende blikket forteller deg at det ikke kommer til å skje noen forandring denne gangen heller»

På bronseplass finner vi BIs superpedagog-duo Tor Haugnes og Nina Vogt, og deres råd til deg som blir nervøs før store og små presentasjoner:

3) 7 tips: Slik holder du gode presentasjoner

«For noen slår nervøsiteten inn umiddelbart etter å ha sagt ja til en presentasjon. Andre skal kanskje fortelle om noen tall som de vet ikke er veldig imponerende»

Linda Lai fenget leserne med en sak om hvordan mange ledere ikke nødvendigvis er så flinke til å dømme egne prestasjoner og ferdigheter:

4) Mange ledere overvurderer seg selv

«Ledere som overvurderer seg selv, er ofte lite åpne for læring og utvikling. De mener de er gode nok. De avviser ofte vurderingene fra andre og legger størst vekt på sine egne vurderinger eller de vurderingene som er mest positive»

På femteplass dukker Linda Lai opp igjen, med en sak om hvorfor arbeidslivet tilsynelatende verdsetter utadvendte ledere mer enn de innadvendte, til tross for at de nødvendigvis ikke er best kvalifisert:  

5) Må en leder være «utadvendt»?

«Når ser vi den første stillingsannonsen der det søkes etter en innadvendt leder?»

Anne-Brit Gran engasjerte leserne når hun stilte spørsmål ved skole-Norges valg om å prioritere skjerm foran papir:

6) iPad-eksperimentet

«Digitalt innfødte foretrekker å lese både fag- og skjønnlitteratur på papir. Skolen bør revurdere om skjerm alltid trumfer papir som teknologi for læring»

BI Business Review-leserne bryr seg om ledelse. Mange klikket seg inn på saken til Per-Magnus Thompson der han skriver om hvordan oppvekst påvirker sjefens forhold til kolleger:

7) Lederes oppdragelse kan ha mye å si for relasjonen de har til sine ansatte

«Veien mot å bli en varmere, mer støttende leder, handler ikke nødvendigvis om å sette seg mål og trene på en støttende lederstil, men heller jobbe med å komme i kontakt med savnet etter selv å ha blitt tatt vare på»

Syv av ti ledere i små og mellomstore bedrifter mangler lederkompetanse. Derfor satt mange pris på rådene Frode Solberg hadde å by på:

8) Syv råd til ledere i småbedrifter

«Ledere som er rekruttert først og fremst på grunn av sin fagkompetanse, lykkes ikke alltid som ledere»

Det ble bråk da NSB fortalte at de skulle endre navn til Vy. Lars Olsen fikk leserne til å klikke med sin artikkel om navnebytter:   

9) Hvorfor Vy blir møtt med fy

«Reaksjonene er forutsigbare ‒ endringer i merkenavn er en bitter pille å svelge»

Sist, men ikke minst, finner vi en BI Business Review-klassiker fra 2014; Jan Ketil Arnulf og hans artikkel om hvilke visjoner som fungerer best i arbeidslivet:

10) Fem kjennetegn på gode visjoner

«Det er ikke tilstrekkelig for ledere å tenke store, kloke og inspirerende tanker om fremtiden. De må også evne å kommunisere og fremføre budskapet på en overbevisende måte»

Publisert 19. desember 2019

Du kan også se alle nyheter her.