Finans og økonomi
Få kunnskapen og verktøyene du trenger for å kunne fatte gode investeringsbeslutninger.
Dette lærer du:
- Finansiell analyse og verdsettelse.
- Risikovurdering.
- Finansregnskap og regnskapsanalyse.
- Prestasjonsstyring, mål- og indikatorstyring.
- Budsjettering og driftsrapportering.
- Utarbeidelse og anvendelse av årsregnskapet.
Denne fordypningen består av fire forskjellige kurs som til sammen gir deg kunnskapen du trenger for å ta gode investeringsbeslutninger. Du lærer å navigere i komplekse økonomiske landskap, og vurdere ulike investeringsmuligheter på en grundig måte. Du får også kompetanse om regnskap, med særlig vekt på regnskapet som informasjonskilde.
Fordypningen gir deg solid innsikt og praktiske ferdigheter i emner som virksomhetsstyring, forskjellige typer analyser og hvordan disse kan brukes for å ta gode beslutninger. Du lærer også hvordan du kan identifisere suksessfaktorer og sikre at virksomheten beveger seg mot sine mål.
Opptakskrav
Som hovedregel må du ha generell studiekompetanse. Er du 25 år eller eldre i opptaksåret, kan du også søke på bakgrunn av realkompetanse.
Ta kurset alene eller som en del av en grad
Denne fordypningen gir verdifull kunnskap i seg selv, men den kan også inngå i en Bachelor of Management-grad.
For å fullføre graden trenger du to slike fordypninger på 30 studiepoeng, i tillegg til obligatoriske kurs og frie studiepoeng.
Gjennomføring og kursinnhold
Undervisningsformen i denne fordypningen er 100 prosent nettbasert, og består av en variert blanding av direktesendte webinarer og andre læringsaktiviteter.
I undervisningen kobler vi teorien med praktiske eksempler, caser erfaringsutveksling. På den måten blir både du og medstudentene dine en viktig del av læringen.
For å fullføre fordypningen, kreves det at du består eksamen i hvert av de fire enkeltkursene som utgjør fordypningen. Hvert kurs har sin egen eksamensform som må bestås individuelt.
Pensum blir tilgjengelig i studentportalen etter at du er tatt opp på kurset.
Språk - kurset foregår på norsk, men noe pensum kan være på engelsk.
Gjennomføring vår 2025
- Finans
- Prestasjonsstyring
Studiestart nettstudier: mandag 20. januar.
Kurs som inngår i fordypningen
-
Emneoversikt
- Årsrapporten - innhold og relevans
- Regnskapsstandarder
- Sentrale regnskapsspørsmål knyttet til analyse av regnskaper
- Analyse av regnskaps- og resultatkvalitet
- Analyse av historisk økonomisk utvikling
- Utarbeidelse av prognoser for økonomisk utvikling
- Verdsettelse
Kurset Finansiell analyse og verdsettelse gir deg forståelse for den finansielle informasjonen som et selskap avgir i en årsrapport. Dette gjør at du på best mulig måte kan ta stilling til periodens verdiskapning og den finansielle stillingen ved regnskapsårets slutt (kontrollformålet), og sannsynlige fremtidige kontantstrømmer (verdsettelses- og kredittvurderingsformålet).
Kurset gir deg også muligheten til å opparbeide deg kunnskap om hva som driver selskapets utvikling, samt få en bedre forståelse for regnskap i et brukerperspektiv.
Dette kurset kan også gjennomføres som enkeltkurs uavhengig av fordypningen Finans og økonomi, mer informasjon om finansiell analyse og versettelse.
-
Emneoversikt
- Hva er regnskap og bokføring?
- Transaksjoner og balanselikningen
- Transaksjoner og regnskapssystemet (det dobbelte bokholderi prinsipp)
- Avslutning av regnskapet: fra saldobalansen til resultatregnskapet og balansen
- Grunnleggende regnskapsprinsipper
- Måling av eiendeler og gjeld
- Kontantstrømoppstillingen
- Sammenhengen mellom regnskap og skatt
- Regnskapet som informasjonskilde
- Tidsserieanalyser og tverrsnittsanalyser av lønnsomhet, likviditet, soliditet og finansiering.
Dette kurset gir kunnskap om hvordan årsregnskap blir til og hvordan det kan brukes.
Første del av kurset er viet til teknikker og metoder som brukes for at en virksomhet skal få registrert alle transaksjoner den foretar i løpet av et år. Når året er slutt må den økonomiske statusen gjøres opp, dvs. at virksomheten må kartlegge hva den har av eiendeler og gjeld og beregne hvor mye den har tjent eller tap.
Den andre delen av kurset er viet denne prosessen, og denne delen tar for seg hva årsregnskapet skal inneholde av informasjon og reglene som skal brukes når eiendeler og gjeld skal verdsettes og overskuddet måles.
Kursets tredje del tar for seg hvordan årsregnskapet kan brukes.
Dette kurset kan også gjennomføres som enkeltkurs uavhengig av fordypningen Finans og økonomi, mer informasjon om finansregnskap og regnskapsanalyse her.
-
Emneoversikt
- Introduksjon - Plassering av kursets innhold i finansfaget
- Kontantstrømmer
- Renteregning/Finansmatematikk
- Beslutningskriterier (Nettonåverdi, Internrente, Payback m.m)
- Kapitalrasjonering
- Verdsetting av obligasjoner
- Verdsetting av aksjer
- Risikobegrepet
- Kapitalverdimodellen
- Gjennomsnittlig kapitalkostnad
Kurset er et introduksjonskurs som fokuserer primært på investeringssiden av finansfaget. Gjennom kurset tilegner du deg nødvendig kunnskap om begreper og metoder som benyttes for å fatte gode investeringsbeslutninger.
Metodene som benyttes i kurset er anvendbare på finansielle investeringer som aksjer og obligasjoner, så vel som på realinvesteringer som blant annet omfatter utbygginger.
Dette kurset kan også gjennomføres som enkeltkurs uavhengig av fordypningen Finans og økonomi, mer informasjon mer informasjon om finans her.
-
Emneoversikt
- Perspektiver på prestasjonsstyring
- Mål- og indikatorstyring i praksis
- Budsjettering og driftsrapportering
Kurset vil gi en forståelse av ulike former for prestasjonsstyring, fra tradisjonell til dynamisk virksomhetsstyring. Dagens organisasjoner innfører dynamiske styringssystemer for å raskere endre retning når omgivelsene endres.
Du vil utvikle praktiske ferdigheter innen bruk av styringssystemer. Gjennom teori og caser vil du få et nært forhold til hvordan de beste prestasjonene i organisasjoner krever en orientering mot satte mål. Det forutsetter å kunne identifisere vesentlige suksessfaktorer og måleparametere i organisasjonen.
Kurset tar for seg budsjettets rolle i virksomhetsstyring og hvordan fremtidige hendelser påvirker ulike budsjetter. Du vil opparbeide deg relevante ferdigheter innenfor budsjettering, og få kunnskap om å lage budsjetter for inntekter, resultater og likviditet.
Dette kurset kan også gjennomføres som enkeltkurs uavhengig av fordypningen Finans og økonomi, mer informasjon mer informasjon om prestasjonsstyring her.
Fagansvarlige
Forventet tidsbruk
Alle våre kurs er lagt opp slik at de skal kunne kombineres med jobb og familie, men noe tid må du regne med å sette av.
Hvor mye tid studenter bruker på kurset er veldig individuelt. Du må sette av fulle arbeidsdager til samlingene. Lesing av pensum og skriving av tre prosjektoppgaver krever også tid, men dette arbeidet styrer du selv og du kan organisere det slik at det passer hverdagen og livet ellers.
Finansiering og fakturering
Studiet er godkjent for støtte fra Statens lånekasse. Studieavgiften for kurs faktureres som regel rett etter studiestart.
Vil du vite mer?
Vi arrangerer jevnlig informasjonswebinarer du kan delta på. Der møter du en veileder, og du får mulighet til å stille spørsmål.
Se lignende kurs
Ikke helt kurset for deg? Vi har flere kurs innen samme fagområde.