-
Ildikó Hadnagy

– Kursene har gjort meg til en bedre leder

Hun kom til Norge for å være postbud i et sommervikariat, og endte opp med lynkarriere i Posten. På BI har Ildikó Hadnagy fått faglig påfyll, og kunnskap hun kan relatere til i arbeidshverdagen.

Livet har ikke blitt helt slik Ildikó, opprinnelig fra Ungarn, hadde sett det for seg da hun vokste opp i Romania. Planen var å studere, og kanskje bli politi eller økonom. At hun skulle ende opp som transportleder i Posten sto i alle fall ikke på listen. Men da faren hennes ble alvorlig syk da hun gikk siste året på videregående, måtte kortene stokkes om og nye planer legges.

– Jeg har elleve søsken. Moren min har vært hjemme med oss barna, og har aldri jobbet. Så da faren min ble syk, visste jeg at jeg måtte forsørge meg selv fremover.

Ildikó hadde fortsatt en drøm om å studere, og hun siktet seg derfor inn mot en sommerjobb for å legge seg opp nok penger til å finansiere dette selv.

– Planen var å reise til Norge, jobbe her i tre måneder og tjene nok penger til å studere i Romania. Jeg har en søster som jobbet i Posten, og hun tipset meg om at de trengte sommervikarer som postbud. Jeg kom på en torsdag, hadde jobbintervju på fredagen, og startet i jobben på mandag.

Bilde av en smilende mann

Har du også behov for å friske opp kunnskapen?
Les mer om vårt videreutdanningstilbud. Vi har alt fra små nettkurs til program og hele grader. Tilpasset for deg som vil lære mens du jobber.

Fra postbud til leder 

Det viste seg at hun skulle bli værende i Posten lenge etter at sommerjobben skulle vært avsluttet. Nye muligheter dukket opp internt og Ildikó gjorde seg raskt bemerket.

– Jeg rykket opp til å bli nestleder for distribusjonsenheten min etter fire år. Noen år etter det ble jeg førstelinjeleder i distribusjon, før jeg startet i min nåværende stilling i transportavdelingen i 2020.

Også familien fikk oppleve på nært hold at Ildikó jobbet seg opp i systemet.

– Søsteren min jobber ikke i Posten lenger, men jeg rakk faktisk å være lederen hennes en stund før hun sluttet. Heldigvis synes hun bare det var morsomt å ha meg som sjef, ler hun.

Det første møtet med høyere utdanning 

At hun i sin tid la drømmen om å studere på hyllen til fordel for å jobbe har vært et litt sårt punkt hos Ildikó.

– Jeg har alltid vært flink på skolen. Derfor har det plaget meg at jeg ikke har studert og har papirer på det jeg kan, selv om jeg har en veldig bra jobb. Så da jeg fikk mulighet til å søke studiestipend hos arbeidsgiveren min, tenkte jeg at «nå tar jeg sjansen». Jeg er leder, så det var naturlig å søke seg til Grunnutdanning i ledelse på BI.

Hverdagen som transportleder og student på samme tid var utfordrende av flere grunner, forteller Ildikó.

– Det var tøft å jobbe fulltid og studere samtidig, og jeg måtte å prioritere tiden min hardt. Jeg har aldri gått på høyskole eller universitet, så jeg måtte også lære meg å studere på et høyere nivå enn jeg gjorde på videregående. I tillegg hadde jeg jo aldri studert på norsk før.

Kunnskapstørsten har imidlertid ikke blitt slukket av å ha hatt slitsomme dager som fulltidsarbeidende student.

– Jeg merket at jeg hadde savnet å bruke hodet og å lære nye ting. Jeg vil gjerne studere mer, for kurset har gitt mersmak.

Har fått ny og relevant kunnskap 

For Ildikó har ikke kurset på BI bare resultert i et eksamenspapir og noen støvete notater i en skuff. Hun fikk mye kunnskap som var lett å omsette til praksis.

– Jeg hadde allerede med meg erfaring som leder, som jeg kunne relatere til fagene, og samtidig benytte kunnskapen fra kurset i jobben med en gang. Mye av det jeg har lært var ting jeg visste litt om fra før, men at det blir satt i en forskningsbasert kontekst, gir en annen dybde, sier smiler hun.

– Jeg deler kunnskapen min aktivt med kolleger, og jeg har blitt en bedre leder etter å ha tatt kurset på BI.

Familien til Ildikó Hadnagy gleder seg over alt hun har oppnådd etter at hun pakket kofferten for «noen måneders sommerjobb» i Norge. Det betyr mye for henne.

– Mamma sier alltid at min far ville vært veldig stolt av meg. Og jeg tror alle søsknene mine er imponert over hva jeg har fått til.