-
Forskning

Institutt for Kommunikasjon og kultur

Gjennom forskning og undervisning jobber vårt institutt for å skape meningsfull kommunikasjon for bærekraftige organisasjoner og et stadig mer digitalisert samfunn. Dette gjør vi gjennom engasjement med våre studenter, aktiv dialog og samarbeid med partnere fra næringslivet, frivillige organisasjoner, fremragende forskningsinstitusjoner og finansieringsorganer.

2022

 • tirsdag 20. september 2022 - VG Gikk hardt ut mot skjønnhetsklinikken: − Massiv støtte

  Debatten om skjønnhetsklinikken har ført til mer oppmerksomhet rundt kvinnehelse. – Viktig at vi opprettholder det. Peggy Simcic Brønn er professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI, og en av Norges fremste forskere på omdømme. Hun er overrasket over at de tre kvinnene trekker seg som frontfigurer for klinikken.

 • mandag 19. september 2022 - Dagsavisen Ekspert: – Omdømmet deres står på spill her

  Problemet oppstod idet venninnetrioen begynte å snakke om kvinnehelse i stedet for skjønnhet, mener omdømmeprofessor. Peggy Simcic Brønn er professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI, og er en av Norges fremste forskere på omdømme.

 • tirsdag 19. juli 2022 - NRK Netflix-tall bedre enn ventet – aksjen stiger

  Tirsdag kveld melder Netflix om et tap på nesten en million kunder. Likevel stiger aksjen. – Det hele startet i april da Netflix for første gang på veldig lenge opplevde en nedgang i antall abonnentene. Det sier Terje Gaustad ved Handelshøyskolen BI.

 • tirsdag 21. juni 2022 - NRK St. Olavs Orden til Guri Hjeltnes

  Guri Hjeltnes, direktør ved HL-senteret og professor ved institutt for kommunikasjon ved Handelshøyskolen BI, utnevnes til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

 • onsdag 25. mai 2022 - Kom24 PR-eksperter inviterer Vedum til undervisningstime om hva PR-bransjen egentlig er

  De som utdanner framtidas PR-folk er ikke imponert over finansministerens siste utspill. Nå inviterer de han til å bli mer kjent med bransjen. Vedum selv sier han skjønner at PR-bransjen mobiliserer. På Handelshøyskolen BI er Peggy Simcic Brønn, Professor emerita ved Institutt for kommunikasjon og kultur. Hun legger ikke skjul på sin frustrasjon over Vedums uttalelser.

 • torsdag 12. mai 2022 - fremtidensnaringsliv.no Sosiale entreprenører og impact washing

  Sosiale entreprenører er bedrifter som forsøker å løse en sosial utfordring. I akseleratoren Ferd Impact Startup er målet å profesjonalisere de sosiale entreprenørene. Benedicte Brøgger er professor ved BI, og har forsket på, og skrevet flere bøker om, sosialt entreprenørskap. Hun mener det er noen aspekter ved dette som er ukjent. Benedicte var nylig gjest i UN Global Compact Norge sin podcast, Fremtidens næringsliv.

 • søndag 10. april 2022 - TV2.no – Historisk høyt tempo for politiske skandaler

  Statsviter og forfatter Kim Arne Hammerstad mener tilliten til statsråder kan gå kraftig ned hvis det fortsetter å komme saker der politikere viser manglende dømmekraft. – Dette må håndteres på en skikkelig måte. Denne typen saker går ikke over av seg selv. De det gjelder rammes personlig, men det skader også alle rundt og påvirker hele landet, sier Brønn.

 • søndag 3. april 2022 - NRK Prisen for popen

  Hvorfor står de største artistene i kø for å selge rettighetene til musikken de har laget? Audun Molde, som er førstelektor i musikk ved Høyskolen Kristiania og ved Handelshøyskolen BI sier det slik. -I gamle dager leverte hits avkastning på radio. Nå er det på Spotify, Meta og TikTok.

 • torsdag 3. mars 2022 - M24 Veien til historisk høye lesertall

  Lesertallene som på onsdag ble offentliggjort av MBL og Kantar, bekrefter nordmenns høye tillit til riksmediene og sine lokal- og regionaviser. Medienes redaksjonelle funksjon er nylig beskrevet i en forskningsartikkel som en del av MICC-prosjektet på BI.

 • onsdag 2. mars 2022 - Shifter Gratis retur koster klima. Likevel tvinges nettbutikkene til å fortsette.

  Professor i innovasjon, Peder Inge Furseth, mener myndigheter, netthandlere og ikke minst forbrukere nå må ta ansvar for å få ned fotavtrykket til vår tids elleville netthandel og dens påfølgende returer. Løsningen er ifølge ham enkel.

 • torsdag 3. februar 2022 - Fædrelandsvennen Klar for hybrid arbeidshverdag igjen? Alt gikk ikke helt på skinner sist.

  Etter at påbudet om hjemmekontor nå er borte, vil medarbeidere i mange bransjer nå kunne vende tilbake til hybridjobbing. Men ikke alt gikk helt knirkefritt sist gang, mener Professor Sut I Wong, leder av institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøgskolen BI.

 • torsdag 20. januar 2022 - Nettavisen Strømgalskapen: En enøyd og grisk politikk.

  Så langt har regjeringen forsøkt å ri av den folkelige stormen med almisser. Den virkelige årsaken til strømgalskapen unngås. Grunnen er at strømgalskapen er en villet politikk. Den er kort sagt en fiffig måte å få mer penger inn i statlige kasser, skriver Professor emerita Eli Moen.

 • torsdag 13. januar 2022 - Kom24 – Nedslående at byråer ikke er mer varsomme når de tar på seg kunder med tvilsomt rykte og oppførsel

  – Strategisk kommunikasjon har ikke innebygd etikk, og det ligger i sakens natur å representere kunden på best mulig måte når man jobber i PR-bransjen, sier Ketil Raknes til KOM24. Professor emerita Peggy Simcic Brønn ved Handelshøyskolen BI mener slike kundeforhold som GK har hatt med Kasakhstan og Gambit har i Saudi Arabia ikke bare skader byrået, men bransjen som helhet.

2021

 • torsdag 9. desember 2021 - kulturplot.no Kultursektoren har fått ny infrastruktur

  Det er viktig for kulturpolitikken fremover at den tar in over seg at internett er en ny infrastruktur for hele sektoren, sier professor Anne-Britt Gran. ved Handelshøyskolen BI.

 • fredag 3. desember 2021 - forskning.no Har forsket på samspillskvalitet på småbarnsavdelinger

  Sammen med forskerkolleger har Elisabet Solheim Buøen, førsteamaniensis II ved BI, undersøkt om Trygg før 3-prosjektet har hatt effekt på samspillskvaliteten på småbarnsavdelingene som har deltatt. Vi finner at intervensjonen har hatt positiv effekt, men også at det fortsatt er ganske stor variasjon i kvalitet, sier Buøen.

 • mandag 1. november 2021 - dn.no Innlegg: Tam plattform for verdiskaping

  Hva med litt om kreativitet, privat eierskap og gode gründere? Hurdalsplattformen har lysglimt om innovasjon og digitalisering, men kontroll, stat og annet som kveler innovasjon, dominerer. Dette skriver professor Peder Inge Furseth i dette innlegget.

 • torsdag 9. september 2021 - kulturplot.no Politisert kunst

  På KulturPlots kulturlederseminar nylig ble et intervju med professor i kulturpolitikk og kulturforståelse ved Handelshøyskolen BI, Anne-Berit Gran, diskutert. Gran hevdet at kunsten og kulturen er blitt som hoggestabbe for ytre høyre-siden i politikken. Dette ser vi både i Norge og andre land, påpekte hun.

 • onsdag 8. september 2021 - ntb.no Hva rører seg i kommunikasjonsbransjen i Norden?

  Rapporten gir et oversiktsbilde av bransjen i Norge, Sverige, Danmark og Finland i dag. Funnene gir oss en forståelse for videre utvikling og eventuelle utfordringer i bransjen, sier Alexander Buhmann, førsteamanuensis ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved BI som leder Nordic Alliance for Communication & Management (#NORA).

 • tirsdag 7. september 2021 - nrk.no Partiene har brukt 9 millioner på Facebook-reklame

  Arbeiderpartiet er Facebooks største annonsør i Norge. Tor Bang, førsteamanuensis på Handelshøgskolen BI, mener det er et tankekors at stadig flere annonsekroner har gått fra lokale og nasjonale medier til aktører som befinner seg utenfor norske lover og regler. Bang har PR og politikk som ekspertområde. Han mener partiene står mellom barken og veden når det gjelder annonsering i sosiale medier.

 • mandag 16. august 2021 - BI Business Review Bak musikkbransjens glamorøse fasade

  Digitalisering av musikkbransjen har gitt norske aktører grenseløs tilgang til et globalt marked. Men, det skjer i hard konkurranse med alle andre som har den samme tilgangen, skriver Audun Molde i en ny bok om kreativ næring. Hva blir konsekvensene?, spør førstelektor Audun Molde i denne artikkelen.

 • tirsdag 8. juni 2021 - mn24.no Refser hele Coop-systemet

  Ifølge kommunikasjonsekspert Peggy Simcic Brønn selger Coop inn et budskap som ikke står til hvordan matvaregiganten drives. Problemet er at Coop som samvirke sier én ting og gjør noe annet. Coop eies av vanlige folk. Man forventer at ledere av private bedrifter som Rema gjør det allright, men Coop snakker om fellesskap og å være medlem av et lag man eier, svarer Brønn. Coop må, ifølge Brønn, gjøre en vurdering av hvordan folk oppfatter dem, og agere deretter.

 • fredag 4. juni 2021 - kom24.no Enough commitment can get the business on the reputation list

  At the end of May, Apeland presented recent figures from their new reputation survey Traction, which provided a snapshot of the reputation of Norwegian companies. They have extensive experience with reputation surveys and carried out a survey in the autumn of 2020. In conversations with a large number of communications managers, they revealed a need for more adaptation to the individual business. Professor emerita at BI Norwegian Business School, Peggy Simcic Brønn, has been responsible for scientific testing and research of the method. Traction is newly developed for Norway, which is important because it will provide better and far more accurate measurements as it concentrates only on the Norwegian market, says Brønn.

 • fredag 4. juni 2021 - kom24.no Stort nok engasjement kan få virksomheten inn på omdømmeliste

  I slutten av mai presenterte Apeland ferske tall fra deres nye omdømmemåling Traction, som ga et øyeblikksbilde over omdømme til norske virksomheter. De har lang erfaring med omdømmemålinger og utførte en kartlegging høsten 2020. I samtaler med et stort antall kommunikasjonsansvarlige avdekket de blant annet et behov for mer tilpasning til den enkelte virksomhet. Professor emerita ved BI Peggy Simcic Brønn, har stått for vitenskapelig testing og forskning av metoden. Traction er nyutviklet for Norge, noe som er viktig fordi den vil gi bedre og langt mer presise målinger ettersom den konsentrerer seg kun om det norske markedet, sier Brønn.

 • onsdag 26. mai 2021 - aftenposten.no Eksperter om den betente vaksinedebatten

  Les mer

  Flere er kritiske til at regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter får tilbud om vaksine allerede denne uken. Peggy Simcic Brønn er professor emerita ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI. Hun stusser over utviklingen. Jeg forstår ikke hvorfor dette er så betent. Vi trenger at politikerne er ved god helse så de kan styre og ta beslutninger, sier Brønn.

 • tirsdag 25. mai 2021 - nrk.no FHI planlegger testkonserter

  Hvordan blir det; og hvem skal spille? Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvitsten og høyskolelektor II Audun Molde møttes i programmet Studio 2 møttes for å leke med tanken, og mange forslag ble lansert.

 • torsdag 20. mai 2021 - kom24.no Raymond Johansens koronataler

  Høyskolelektor Ratna Elisabet Kamsvåg ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI tror at talene fulle av følelser, som vi så i starten av krisen, ikke ville hatt like sterk effekt i dag. I starten av krisen var informasjonsbehovet veldig stort. Vi ville vite alt om viruset og fulgte nøye med på situasjonen også i andre land. For politikerne var det et helt annet landskap å operere i. Nå er befolkningen informasjonstrøtt. I det øyeblikket vi ikke lenger har tillit til myndighetene eller ikke orker å følge med på informasjon som dikterer hverdagen vår, er det så dramatisk at det bør bli betraktet som en krise i seg selv, tror hun.

 • torsdag 25. mars 2021 - tv2.no Flere statsråder skal på hytta

  Omdømmeekspert, Peggy Brønn ved Institutt for kommunikasjon og kultur, mener det gir et uheldig signal at statsråder drar på hytta i påskeferien selv om det er lov å dra til fritidseiendommer.

  Les mer

  Saken er også referert i ABC Nyheter.

 • tirsdag 23. mars 2021 - Nettavisen.no Coop har forandret seg

  Omdømmeeksperter mener lederlønningene i Coop er med på å undergrave fellesskapet slagordet «Litt ditt» skal representere. Det etterlater inntrykk av urettferdig praksis, og situasjonen blir selvfølgelig verre fordi Coop er et samvirkelag og annonserer med slagordet «Litt ditt», sier omdømmeekspert Peggy Brønn, professor emerita ved Institutt for kommunikasjon og kultur på BI.

 • fredag 19. mars 2021 - Dagsavisen Omdømmeekspert: – Dette er en dårlig tid å gjøre en dum ting på

  Tilliten til Erna Solberg blir påvirket av avsløringen om statsministerens vinterferie, mener omdømmeekspert Peggy Simcic Brønn ved BI. Folk leter etter noen å skylde på, sier hun.

 • mandag 15. mars 2021 - e24.no Ny satsing på langdistanse: – Ingen «walk in the park»

  Eksperter ser flere utfordringer, men også muligheter, for det nye selskapet i norsk luftfart. Norse Atlantic skal nemlig gjøre mye av det Norwegian droppet for å overleve. Professor emerita på BI, Eli Moen ble først klar over det nye selskapet da E24 ringte henne mandag ettermiddag. De har aldri fått lønnsomhet på disse langdistansesatsingene. Hun mener det er flere ukjente faktorer som avgjør hvor levedyktig en ny satsing på langdistanse kan bli. I Norwegians tilfelle var det nettopp de lengst rekkende flyvningene som ble kuttet i håp om å overleve.

 • mandag 15. mars 2021 - dn.no De fleste filmprosjektene overlevde koronaen

  Da koronaen traff for et år siden, ble de fleste film- og tv-dramaproduksjoner kastet inn i en kamp på liv og død av nesten episke dimensjoner. Undersøkelser av slagmarken viser en nesten oppsiktsvekkende overlevelsesevne. Forskningsprosjektet, som er gjennomført av BIs Centre for Creative Industries i samarbeid med Nordisk Film & tv Fond, viser at de aller fleste har møtt store utfordringer, men likevel er bare en svært liten andel av prosjektene, cirka to prosent, blitt kansellert da vi avsluttet vår datainnsamling i november, skriver førsteamanuensis Terje Gaustad, Institutt for kommunikasjon og kultur.

 • søndag 7. mars 2021 - e24.no XXL pumper inn 180 millioner i butikkene for å beholde coronaveksten

  Eksperter mener varehandelen må gjøre seg klar til tøffere tider etter pandemien. Nå tar sportskjeden XXL store grep i varehusene for ikke å gå tilbake til virkeligheten før coronakrisen. BI-professor Peder Inge Furseth mener investeringene XXL gjør er fornuftige. I løpet av høsten 2020 og våren 2021 har mange kunder blitt godt kjent med digitale kanaler, og vegrer seg eller har ikke anledning til å handle i butikkene, og de fysiske utsalgsstedene bør oppgraderes for å virke tiltrekkende, sier Furseth.

 • lørdag 27. februar 2021 - Dagsavisen For Kongsberg Jazzfestival blir dette kostbart uansett, tror ekspert på kultursponsing

  Det ser ut som om denne festivalen nærmer seg et brudd med sponsoren når det gjelder både assosiasjoner og verdier, kommenterer Anne-Britt Gran, professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøgskolen BI. Gran har forsket spesielt på kulturlivet og sponsorvirksomhet, og bl.a. gitt ut fagboken «Kultursponsing».

2020

 • lørdag 12. desember 2020 - tv2.no Bedrifter må ta en «rasistisk vårrengjøring»

  De siste årene har flere land fjernet både TV-serier, filmer og statuer etter hard kritikk mot hva de representerer – mange av dem etter rasismeanklager. Omdømmeekspert og Professor emerritus på BI, Peggy Simcic Brønn sier til TV 2 at hun er forundret over at konsepter som blackface fortsatt er å finne på norske TV-skjermer, og beskriver avgjørelsen til Discovery forrige uke som «fabelaktig». Det går ikke an. I USA har folk mistet både jobben og sjansen til å vinne valg med slikt. Blackface er en fornærmelse. Det er på tide at en tar en slik diskusjon i hele verden, også Norge, sier hun.

 • mandag 7. desember 2020 - nettavisen.no Idar Vollvik med nytt navn på nettbutikk

  Vollviks Ludo Store byttet navn til Love Norway, som fremstår som en helt annen nettbutikk - men som selger mange av de samme produktene. Peggy Simcic Brønn, professor emerita ved Handelshøyskolen BI, sier Vollvik er en type som folk elsker og hater. Det virker som om strategien hans er «all pr er god pr». Det er ikke en forretningsstrategi som jeg vil anbefale noen. Folk har ikke mye tillit til ham, sier Brønn.

 • fredag 4. desember 2020 - Dagbladet.no "Tause kilders tale" blant årets beste bøker

  Boken om Sigrid Undsets "skeive" livsoppfatning, skrevet av professor Christine Myrvang er på Dagbladets liste over årets beste bøker.

 • onsdag 2. desember 2020 - Klassekampen Feilslutning om historikere

  Bjørn Vassnes har i Klassekampen 26. november uttalt seg om humanistisk forskning, denne gangen historiefaget. I artikkelen tar han utgangspunktet i en sammensatt av de siste ukenes mediedebatter om slavehandel, den industrielle revolusjon, dramaserien Atlantic Crossing og Hjemmefrontens rolle under krigen. Ut fra det har han en belærende og bedrevitende gjennomgang av hvordan historikere bør arbeide. Dette føyer seg inn i rekka av Vassnes 'karikerte og feilaktige rammestillinger av historiefaget spesielt og humaniora generelt, og av hvordan historikere faktisk arbeider. Dette skriver professor Christine Myrvang sammen med flere andre historikere i dette innlegget.

 • fredag 27. november 2020 - forskning.no Spoilere ødelegger ikke for billett­inntektene

  Forskere har sett på sammenhengen mellom filmanmeldelser og billettinntekter i USA de siste fem årene. Det viser seg at å røpe litt av filmen faktisk kan ha en positiv effekt på billettsalget. Det er ikke nødvendigvis alle spoilere som har en negativ effekt i forhold til opplevelsen når du skal se filmen. Noen spoilere kan tvert imot ha en positiv effekt på den måten at det bidrar til at du kan lage deg et bedre mentalt bilde av hva filmen er før du går og ser den, sier Terje Gaustad.

 • tirsdag 13. oktober 2020 - Aftenposten Større mangfold i norske selskaper

  De største børsnoterte selskapene har doblet antallet utenlandske statsborgere i ledelsen. Selskapene er blitt mer internasjonale og trenger styremedlemmer som kan forstå virksomheten, sier professor Morten Huse ved Handelshøyskolen BI.

 • mandag 5. oktober 2020 - e24.no Antall utlendinger doblet i toppen på Oslo Børs

  I skyggen av debatten om kvinneandel i styrer og ledelse har antallet utlendinger i toppen av de største børsnoterte selskapene doblet seg dette tiåret. Selv om utlendingene har inntatt styrene og konsernledelsene i de største norske selskapene, så er det en posisjon de foreløpig ikke har nådd. I alle selskapene er konsernsjefen fortsatt norsk. Og slik vil det trolig forbli en god stund til. I alle fall i de store børsnoterte selskapene der den norske stat er en dominerende eier, spår professor Morten Huse ved Handelshøyskolen BI. Det spørs om de delvis statlige eide børsnoterte selskapene kan velge en utlending til konsernsjef. Dette fordi det er viktig for staten at selskapene velger noen som ivaretar de norske interessene, og som skjønner norske forhold, sier Huse.

 • fredag 18. september 2020 - kommunikasjon.no Improvisert datasikkerhet og kunnskapsmangel

  Nær halvparten av europeiske kommunikasjonsfolk er nå involvert i spørsmål om datasikkerhet, men bare en fjerdedel har fått opplæring. Det har gjort virksomhetene enda mer datasårbare, og datasikkerhet er på dagsordenen for så vel norske som internasjonale virksomheter. Dette skriver førsteamanuensis Alexander Buhmann ved Institutt for kommunikasjon og kultur, BI, og professor Øyvind Ihlen, Institutt for medier og kommunikasjon, UiO, i denne artikkelen.

 • lørdag 12. september 2020 - Klassekampen En politisk fallitterklæring

  Det er ikke mye bærekraft å spore i NHOs nye veikart, skriver professor emerita Eli Moen i dette innlegget.

 • fredag 11. september 2020 - Morgenbladet Robin Hood i bakvendtland

  Professor Christine Myrvang anmelder boken "Det norske hjem. Fra velferdsgode til spekulasjonsobjekt" av Hannah Gitmark. De unge burde gjøre oppgjør mot dagens slappe og urettferdige boligpolitikk. Hannah Gitmark, fagsjef i Tankesmien Agenda, har med boken Det norske hjem gitt kommende rebeller manifestet de trenger på barrikadene. Det skriver Myrvang i denne anmeldelsen.

 • fredag 4. september 2020 - dn.no Amazon-koden

  Norske handelsbedrifter må møte konkurransen fra Amazon ved å bruke bedriftens ressurser smartere – slik Amazon gjør selv. Det er tre forhold som løser kundenes behov på best måte: kundeerfaringer, forretningsmodeller og digital teknologi. Det er her evnen til å bruke ressursene smartere kommer inn. Å øke ressursene til innovasjon alene vil ikke gi noen verdi. Dette skriver professor Peder Inge Furseth i dette innlegget.

 • onsdag 19. august 2020 - Klassekampen En bærekraftig bløff

  Med finansverdenens brutale spilleregler vektlegges kortsiktig profitt framfor industriell utvikling. Dette skriver professor emerita, Eli Moen, om nedleggelsen av Elko og 85 peroner sendes ut i arbeidsledighet.

 • tirsdag 18. august 2020 - Klassekampen Elementær taushetslære

  Det er en tid for tale og en tid for taushet, skriver professor emerita Berit von der Lippe i denne kronikken om koronahåndteringen i Hurtigruten.

 • mandag 17. august 2020 - kampanje.com Tror ikke folk vil tilgi Northug

  Han kan gråte som Johaug, uten at det vil hjelpe. Ekspertene strides om Petter Northugs omdømme etter råkjøring og narkotikafunn. Professor emerita ved Institutt for kommunikasjon og kultur på Handelshøyskolen BI, Peggy Brønn, tror ikke Northug kommer til å tilgis av publikum denne gang, slik han ble i 2014, etter å ha promillekjørt og totalvraket bilen sin, for så forsøke å skjule at han var involvert. I 2014 var det stor diskusjon rundt det han hadde gjort. Denne gangen tror jeg folk vil være mindre tilgivende. Man sier at man bygger opp et omdømme på samme måte som en bankkonto, og at det er mulig å bruke for mye. Nå har han gått for langt, og overtrukket kontoen, seks år etter sin første blemme, sier Brønn.

 • søndag 16. august 2020 - nrk.no MS «Roald Amundsen» skulle bli Hurtigrutens store stolthet

  Nå ligner skipet mest av alt på et mareritt. – Stort ansvar å bruke navnene til våre felles nasjonalhelter. Tor Bang er førsteamanuensis ved Institutt for kommunikasjon og kultur på BI. Også han mener at aktører som benytter navn på historiske personer, bærer et ansvar for at navnene forblir plettfrie. Hurtigruteskandalen har fått stor oppmerksomhet også internasjonalt. Det er ingen tvil om at ekspedisjonsdivisjonen i Hurtigruten har fått en omdømmeknekk. Men jeg ville vært mer bekymret hvis jeg var aksjonær i Hurtigruten enn familien til Roald Amundsen, sier Bang.

 • mandag 10. august 2020 - dn.no Er Elkjøp det neste Kodak?

  Professor Peder Inge Furseth kommenterer et innlegg som sto i DN 5. august vedr. Amazons inntreden på det norske markedet.

 • lørdag 8. august 2020 - klassekampen.no Stormvær ved staffeliene

  Hvorfor er det kunststudenter som går i front i den nye identitetspolitiske bevegelsen? Sosiologene er ikke overrasket. Sigrid Røyseng, professor i sosiologi ved Norges musikkhøgskole og Handelshøyskolen BI, synes ikke det er så overraskende at kunststudentene retter søkelyset mot makt og avmakt i kunstlivet.

 • onsdag 5. august 2020 - nrk.no Frykter butikkdød etter Amazon-etablering

  Netthandelgiganten Amazon etablerer seg i Sverige, og Norge kan være neste stopp. – Vi vil se butikkdød i ganske stor grad, sier BI-professor Peder Inge Furseth. Amazon vil bruke de nærmeste månedene til å skaffe seg erfaring med svenske og nordiske forbrukere. Men om et halvt års tid vil de kanskje også være på plass i Norge, sier han.

  Les mer

  Saken er også referert i Dagens Næringsliv 4. august.

 • tirsdag 4. august 2020 - borsen.no Lærte de ingenting?

  Omdømmeekspert er overrasket over at Hurtigruten har havnet i coronatrøbbel - og viser til sykdomskrisen for 13 år siden. BI-professor Peggy Brønn, svarer kort og konsist når Børsen spør henne hvordan hun mener selskapet har håndtert situasjonen. Dårlig!

  Les mer

  Saken er også referert i NRK og P4 samme dag.

 • fredag 31. juli 2020 - klassekampen.no Kan havne i gratisfella?

  Én av to nordmenn er ikke villig til å betale for kulturarrangementer på nettet. – Vi må begynne å trene opp publikum til å betale, sier arrangør Torgeir Vierdal. Folk er lei av strømme­kon­ser­ter, sier Audun Molde, førstelektor ved Høyskolen Kristiania og BI. Han var fagekspert og medforfatter av rapporten «Hva nå: Digitaliseringens innvirkning på norsk musikkbransje», som ble publisert i januar 2019 på oppdrag fra Kulturdepartementet.

 • fredag 17. juli 2020 - Morgenbladet Bokanmeldelse: Finanskrisens manndomsprøve

  Et par pikeben senket banksjef Paulsen høsten 1921. Professor Christine Myrvang ser på boken "Bankchefens dagbok" fra 1921 skrevet anonymt av Wilhelm Keilhau, økonom og historiker. Økonomien har et sterkt kjønnslig spekt ved seg. Økonomi er kultur, skriver Myrvang.

 • mandag 29. juni 2020 - kulturplot.no Hardere konkurranse enn noensinne fra strømmegigantene

  Korona er ikke synonymt med krise for alle: Netflix har skaffet seg millioner av nye abonnenter. Det kan by på problemer for norske aktører, mener forsker og filmekspert Terje Gaustad.

 • mandag 29. juni 2020 - klassekampen.no Vil ha pensum på papir

  Flertallet av norske studenter mener at de lærer mindre når studiene er heldigitale, ifølge ny undersøkelse. BI-professor Anne-Britt Gran har forsket på nordmenns digitale leservaner, og hun er ikke overrasket over at norske studenter har en lunken holdning til det digitale formatet. Flertallet av unge voksne foretrekker fremdeles papirversjoner av bøker. Det viste også vår undersøkelse fra 2018. Tre måneder med koronapandemi endrer neppe lesevanene, sier hun.

 • torsdag 25. juni 2020 - BI Business Review The digital economy is more youthful than you think

  Historien er om Miray, Nick og Ash og tusen andre unge entreprenører, skriver Gemma Newlands og Christian Fieseler i denne artikkelen.

 • tirsdag 23. juni 2020 - BI Business Review Kommunikasjon som gir gode relasjoner og hindrer konflikt

  Å ta opp utfordrende problemstillinger med kolleger kan være vanskelig. Selv når vi får opplæring i å kommunisere, kan våre styrende verdier hindre oss i å utføre kommunikasjonen som gir varig forbedring, skriver førsteamanuensis Ide Katrine Birkeland i denne artikkelen.

 • mandag 22. juni 2020 - nrk.no Om gratiskonserter

  Audun Molde deltok i Dagsnytt 18 i en diskusjon om gratiskonserter.

  Les mer

 • fredag 12. juni 2020 - Aftenposten Dette er de største koronataperne i musikkbransjen

  Forbudet mot konserter har ført til store sår i musikkbransjen, viser ny BI-rapport. De har tjent veldig lite penger, sier forsker Audun Molde.

 • fredag 12. juni 2020 - tono.no Ny rapport om koronakrisens konsekvenser for musikkbransjen

  Musikkindustriens næringsråd lanserte 12. juni 2020 en ny rapport om koronapandemiens konsekvenser for den norske musikkbransjen. BI Center for Creative Industries (BI:CCI) har analysert omfanget av nedstengingen hos 3723 aktører i musikknæringen, 3057 enkeltpersoner og 666 selskaper. Undersøkelsen er et samarbeid med Musikkindustriens Næringsråd, de regionale Musikkontorene, Kulturrådet og Norsk Musikkråd. 88 prosent av konserter er avlyst ut 2020.

  Les mer

  Rapporten har fått navnet Krise og kreativitet i musikkbransjen, og kan leses her.
  Rapporten omtales også i Musikk-kultur, Norsk kulturåd, Aftenposten, Kulturplot, Jazz i Norge og Ballade.

 • onsdag 3. juni 2020 - BI Business Review Rich get richer, also in the platform economy

  Artikkel av Gemma Newlands og Christoph Lutz. Ansatte høster ikke fordelen av fleksibelt arbeid, skriver de.

 • mandag 25. mai 2020 - manifesttidsskrift.no Kræsjkurs i den norske modellen

  Den norske arbeidslivsmodellen har bred konsensus i offentligheten, men undervises knapt på landets ledelsesutdanninger. Her gir professor emerita ved Handelshøyskolen BI, Eli Moen, et kræsjkurs i modellen. Kjernen består i partssamarbeidet i forhandlinger om lønn og arbeidsforhold: Tarifforhandlingene på nasjonalt nivå, og lokale ‘klubber’ på bedriftsnivå. Grunnleggende sett er dette et forhandlingssystem, men over tid er det blitt supplert med et eget lovverk, Arbeidsmiljøloven.

 • torsdag 14. mai 2020 - kulturplot.no Mer enn 33 prosent av kultursektorens inntekter forsvinner med korona

  Det viser en ny rapport fra Menon Economics og BI:CCI som Kulturrådet har fått utarbeidet.

  Les mer

  Saken omtales også bl.a. i Aftenposten, VG, Dagsavisen, Bergens Tidende og nettstedene Musikk-kultur og Bok365.

 • tirsdag 5. mai 2020 - Klassekampen Kritisk til styrearbeidet

  Tidligere styremedlem i Nordnorsk kunstmuseum Martha Otte mener sparkingen av museumsdirektør Jérémie McGowan brøt med god styre-skikk. – Jeg opplevde det som en skjult agenda for å få ham sparket, sier Otte. Professor Morten Huse ved Handelshøyskolen BI regnes som en av landets fremste eksperter på styrearbeid. Etter å ha lest styreprotokollene og medieomtalen av oppsigelsessaken ved Nordnorsk kunstmuseum, er Huse kritisk til bruken av telefonmøter for å vurdere om direktøren skulle få sparken.

 • mandag 4. mai 2020 - Aftenposten Slutt med dugnaden!

  Når kunstnere "gir bort" innhold på nett. kan det bli vanskeligere å få publikum til å betale i fremtiden, mener BI-professor Anne-Britt Gran.

 • torsdag 30. april 2020 - BI Business Review Mesterskap i improvisasjon

  Hvordan lykkes med innovasjon når verden er preget av stor grad av usikkerhet? Evnen til improvisasjon vil avgjøre hvilke selskaper som kan delta i konkurransen om å utvikle fremtidens tjenester, skriver professor Peder Inge Furseth i denne artikkelen.

 • fredag 24. april 2020 - Dagens Perspektiv Styrearbeid under koronakrisen

  Morten Huse er professor ved Handelshøyskolen BI, har forsket på styrearbeid i en årrekke og er selv styremedlem i flere virksomheter. Han deler Brækkens oppfatning av at krisetider krever mer av styrer enn vanlig. Det er styret som vil bli holdt ansvarlig i etterkant for om de opptrådte aktsomt og raskt nok, sier Huse. Men selv om ulike styrer møter ulike utfordringer, mener Huse det er noe alle styrer bør følge med på. Styrene må sørge for å passe på de ansatte, være oppmerksom på den ekstra belastningen de er utsatt for nå og vise at de setter pris på den innsatsen de gjør, sier han.

 • onsdag 22. april 2020 - kulturplot.no Kulturlivet digitaliserer seg til fant

  Det er bare én vinner i denne koronadigitaliseringen, og det er publikum, skriver professor Anne-Britt Gran i dette innlegget. Videre skriver hun: Jeg liker dugnader, og jeg er ikke imot digitalisering av noen kulturformer (så lenge det gjøres smart og på alle måter bærekraftig), men jeg mener at kulturlivet nå risikerer å digitalisere seg til fant.

 • tirsdag 21. april 2020 - kulturplot.no Kulturen blir taper – utsett regionreformen

  20. april skrev Kulturplot om Creo-leder Hans Ole Rian som mener regionreformen må legges på is inntil det er klart hvordan koronakrisen vil påvirke kulturlivet. BI-professor Anne-Britt Gran stiller seg bak utspiller om at beslutningene rundt regionreformen bør skyves på så lenge koronakrisen herjer. Dette er historisk sett den største krisen norsk kulturliv har opplevd, og vi vet ikke hvordan situasjonen ser ut om ett år. Det vet vi heller ikke om norsk økonomi generelt. Alle andre saker drukner i denne krisen, så slike viktige beslutninger bør utsettes, sier hun.

 • mandag 20. april 2020 - kommunikasjon.no Krisekommunikasjon – samspillet mellom det enkle og det komplekse

  Nøkkelen til god krisekommunikasjon ligger i å kunne observere og håndtere samspillet mellom det enkle og det komplekse. Hvordan skal vi kommunisere om krisen? En god start er å vite hvordan vi mennesker er skrudd sammen. Vår måte å forstå verden på vil nemlig påvirke våre reaksjoner på krisen. Dette skriver professor Tore Bakken i denne artikkelen.

 • torsdag 16. april 2020 - ntb.no Kulturrådet skal analysere koronakonsekvenser

  Koronakrisen går svært hardt utover kultursektoren og vi har behov for å analysere situasjonen og identifisere nødvendige tiltak, sier Kristin Danielsen. Menon Economics skal bistå Kulturrådet med analyseprosjektet, som har oppstart i dag og varer fram til over sommerferien. Professor Anne Britt Gran ved BI:CCI har samarbeidet med Menon Economics om en rekke forsknings- og analyseprosjekter, deriblant en kartlegging av kreativ næring i Norge for perioden 2008-2014. Gran har lang erfaring med forskning på kultursektoren og skal bidra inn i prosjektet: - Dette blir en svært viktig, men krevende analyse, sier Gran. Selv om de endelige konsekvensene er uklare er det overveiende sannsynlig at koronakrisen vil prege kultursektoren i lang tid fremover. Førsteamanuensis Terje Gaustad (film, musikk og kulturpolitikk) og førsteamanuensis II Peter Booth (museum, kulturvern og sosiale medier) bidrar også inn i prosjektet fra BI:CCI.

 • søndag 5. april 2020 - nrk.no Difor samlar vi

  Kva skal vi med plater, bøker og CD-ar, når alt er tilgjengeleg på Internett? Anne-Britt Gran, professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI, peikar på at det er ein grunnleggjande forskjell på lytting og lesing. Lytting er ein multitask-aktivitet, noko du kan gjere medan du vaskar golv, køyrer bil eller er på sosiale medium, medan boklesing i alle variantar er ein monotask-aktivitet. Å lese ei bok krev full konsentrasjon, og papirboka kan vere ei fin avkopling frå skjermbruk, seier ho.

 • torsdag 2. april 2020 - Aftenposten Koronakrisen har tvunget frem et digitalt eksperiment

  Mens TV- og filmprodusentene ser millionene renne ut, kaster andre seg rundt og skaper nye kulturprodukter. Det er et paradoks at bransjen nå får store problemer. I en tid da de fleste har mer tid hjemme, ser vi mer på film og serier enn noen gang. Men om man ser på Netflix seks timer om dagen i stedet for en halvtime, så koster tjenesten det samme. Økt forbruk skaper ikke mer inntekter, sier Terje Gaustad, fagansvarlig for Creative Industries Management.

 • onsdag 25. mars 2020 - abelia.no Hjemmekontor - fem tips for bedre kommunikasjon

  BI-professor Sut I Wong, og instituttleder for kommunikasjon og kultur på BI, Gillian Warner-Søderholm, har utført en studie rundt effektene av hjemmekontor. Studien viser at hjemmekontor kan ha positive effekter i krisetider, for eksempel ved at det gir arbeidstaker en følelse av normalitet, og at virksomheten kan finne nye og kanskje bedre arbeidsformer.

 • tirsdag 24. mars 2020 - ballade.no Febermåling av bransjen etter pandemien

  Koronasituasjonen: Musikkindustriens næringsråd (MIR) vedtok i møte 20. mars å gjennomføre en kartlegging av konsekvensene for norsk musikkbransje som følge av den globale pandemien forårsaket av SARS-CoV-2. Kartleggingen vil gjennomføres av BI:CCI (BI Centre for Creative Industries) ved professor Anne-Britt Gran og førstelektor ved Høyskolen Kristiania, Audun Molde.

 • lørdag 21. mars 2020 - M24.no Lokalavisene trenger en betalings­dugnad blant leserne

  Samtidig som lokalavisene jobber på spreng med å dekke koronakrisen, renner annonsekronene ut i rekordfart, og vi ser konturene av en akutt lokal mediekrise. Forretningsmodellen deres, som legger vekt på brukerbetaling, settes på ekstrem prøve, skriver Ragnhild Kr. Olsen. Hun er førstelektor i journalistikk og mediefag ved OsloMet, tidligere stipendiat ved Digitization and Diversity-prosjektet ved Handelshøyskolen BI.

 • torsdag 12. mars 2020 - forfatterforeningen.no Uavhengig utvalg: Æresretten brøt med grunnleggende rettsstatsidealer

  Det uavhengige ekspertutvalgets leder har vært jusprofessor Geir Woxholth. Med seg i utvalget har han hatt historiker og direktør ved HL-senteret, Guri Hjeltnes, jurist og fagdirektør ved Norges institusjon for menneskerettigheter, Anine Kierulf, og jurist og professor i rettshistorie, Jørn Øyrehagen Sunde. Den hundre sider lange og grundige rapporten gjennomgår ikke bare æresrettens juridiske og historiske sider, men ser også på temaer som ytringsfrihet og æresrettenes særskilte posisjon i kunstnerorganisasjoner i kjølvannet av krigen.

  Les mer

  Pressemelding fra Den norske forfatterforening.

 • fredag 28. februar 2020 - Dagens Perspektiv Kulturlivet er avventende

  Vi trenger en ambassadør. Nå forventes det konkrete resultater på kulturområdet, sier lederen for Norges største kunstnerorganisasjon, Hans Ole Rian. Han mener det er en styrke at den nye statsråden ikke har hvit middelklassebakgrunn. Å bli bedre kjent med kultursektoren, er noe Abid Raja absolutt trenger, ifølge Anne-Britt Gran. Hun er professor ved institutt for kommunikasjon og kultur på Handelshøyskolen BI, og påpeker at kultursektoren er full av intern retorikk og posisjoneringskamper. Dette er interne forhold som ikke kan læres over natta. Raja vil møte en sektor med sterke personligheter og retorikere med sterke meninger på eget felts vegne, sier hun. Her må den nye kulturministeren lære seg å navigere, mener professoren. I det legger hun at Raja må forstå når han bør følge sektorens råd og innspill, og når han bør gjennomføre regjeringens politikk. Ifølge Gran er dette to hensyn som til stadighet vil være på kollisjonskurs. Rent kunnskapsmessig kjenner han også sektoren og dens kjennetegn veldig dårlig. På plussiden har han jo et departement som kan lære ham opp, sier Gran.

 • tirsdag 25. februar 2020 - Klassekampen Sprekker i teaterstrategien

  Det er ikke krise i norsk teater, fordi de fleste norske teatre har betydelig offentlig støtte som muliggjør teaterproduksjon og sterkt subsidierte billetter. Men det har vært publikumssvikt i perioden 1970–2000, og svikten er til stede også utover 2000-tallet. Dette skriver professor Anne-Britt Gran i denne kronikken.

 • lørdag 22. februar 2020 - Klassekampen.no Jakter lesere på "insta"

  Nesten én av to norske forfattere bruker sosiale medier til å fremme salget av sine egne bøker. Må dagens forfattere selv ta ansvar for markedsføringen? Nei, sier Kaja Kvernbakken, som likevel finner stor glede i å «pushe» debutboka på Instagram. BI-professor Anne-Britt Gran har ledet forskningsprosjektet som forfatterundersøkelsen er en del av. Hun synes det er overraskende at forfatterne ikke er enda mer aktive på sosiale medier. Sosiale medier handler mye om tekst, og sånn sett ville jo forfatterne vært på hjemmebane, poengterer hun.

 • fredag 21. februar 2020 - Dagens Perspektiv Omstridt todeling

  Ny ledelsesmodell i Akademia. Styreeksperter er ikke ubetinget positive til at alle universiteter med valgte rektorer skal ha eksterne styreledere. Professor Morten Huse ved Handelshøyskolen BI advarer mot å ta det for gitt at det bør være et skille mellom daglig leder-funksjonen og styreleder. Vi skyter fra hofta og sier at vi må ha et skille. Det må vi unngå å gjøre automatisk. Det er ikke i alle tilfeller det vil fungere best med en ekstern styreleder, sier han. Ifølge Huse er det viktigst at kontrollmekanismene fungerer. Man må ikke styre alt ut fra nøkkelindikatorer. Man kan også lett havne i situasjoner der en ekstern styreleder blir for avhengig av impulsene til daglig leder, forklarer Huse.

 • fredag 14. februar 2020 - kulturplot.no Norsk museumsledelse er splittet i synet på sosiale medier

  Et soleklart flertall av norske museumsledere er enige i at sosiale medier er en viktig del av museumsformidlingen, men mange mener sosiale medier er i konflikt med museets verdier og funksjoner. Det viser den ferske rapporten om digitalisering i kunst- og museumssektoren fra BI Centre for Creative Industries, som har stilt spørsmål til 82 av landets museumsledere. Hele 93 prosent av museumslederne er helt eller delvis enige i at sosiale medier er en viktig del av museumsformidlingen. Likevel er det like mange som er positive til sosiale medier, som er skeptiske. Denne gruppen mener at sosiale medier kan komme i konflikt med museets verdier og funksjoner, sier BI-professor og leder for forskningsprosjektet, Anne-Britt Gran.

 • fredag 14. februar 2020 - Dagsavisen Avslutter kontrakt med omstridt sponsor

  Astrup Fearnley Museet forlenger ikke sponsorkontrakten med Lundin Norway. Det er en norsk avdeling av et oljeselskap som har blitt etterforsket for medvirkning til folkemord i Sudan. Anne-Britt Gran er professor i kulturpolitikk og kulturforståelse ved Handelshøyskolen BI, og har forsket spesielt på kultursponsing. Hun tror ikke bruddet mellom Astrup Fearnley og Lundin Norway handler om folkemordkritikken. Det ser ut som om kontraktstiden er over, og med ny direktør er det naturlig at hun involveres i valg av nye sponsorer, sier Gran. Gran tror ting vil endre i kulturbransjen på sikt. Jeg tror vi i de kommende årene kommer til å se en mer klimabevisst kultursektor når det gjelder sponsing.

 • fredag 14. februar 2020 - klassekampen.no Pumpet opp seertall

  SSB presenterer misvisende besøkstall ved norske teatre, vedgår byrået selv. BI-professor Anne-Britt Gran sier at statistikken skjuler en betydelig markedssvikt. Anne-Britt Gran er svært kritisk til SSBs framstilling. Statistikken er direkte feil, og det er veldig graverende. Disse tallene brukes av forskere, politikere og det offentlige virkemiddelapparatet. Vi hører ofte at det går bra med teatrene, men det går mindre bra hvis man ikke teller med utleie, arrangementer og omvisninger, sier hun.

  Les mer

  Saken er også referert i Sunnmoringen.no

 • onsdag 5. februar 2020 - Fredrikstad Blad Det er lite nyskaping

  Mandag morgen kom nyheten om at Gresvig-konsernet, som eier G-sport og Intersport, er konkurs. Det er lite innovasjon og nyskaping i varehandelen. De driver stort sett og selger varer over disk, og gir ansatte for ofte lite utdanning og innsikt i varene de selger. Norske forbrukere reiser mye i utlandet, og ser og blir kjent med mange spennende konsepter, sier Peder Inge Furseth, professor ved Handelshøyskolen BI. Furseth mener norske konsepter stort sett har stått på stedet hvil de siste fem årene. Netthandel fra utlandet øker også mye, sier han.

 • tirsdag 4. februar 2020 - barnehage.no To minutter er ikke nok tid til å involvere seg i barns lek

  Manglende involvering fra de ansatte i barnas frilek i barnehagen gir dårligere læringsmuligheter og kvalitet, viser ny forskning fra Handelshøyskolen BI. Det var overraskende liten vokseninvolvering i frilek i barnehagene vi observerte. Noen ganger var ikke de voksne der med barna i det hele tatt. Og selv når de voksne snakket med barna, var det i liten grad i form av støtte gjennom fram- og tilbake-interaksjoner og oppmerksomhet, sier Lisa Karlsen på telefon fra Italia. Sammen med førsteamanuensis Ratib Lekhal ved Handelshøyskolen BI publiserte hun nylig artikkelen «Practioner involvement and support in children’s learning during free play in two Norwegian kindergartens», forskning basert på observasjon av to barnehager i Oslo.

 • fredag 31. januar 2020 - Morgenbladet De er flinke på markedsføring

  Red Bull er Operaens nye hovedsamarbeidspartner. Til sommeren skal energidrikkselskapet arrangere klippestupekonkurranse på operataket. Okselogo vs. arkitektur. Jeg ble overrasket da jeg ikke umiddelbart så hva som skulle være felles for de to aktørene, hverken av verdier eller image, sier professor Anne-Britt Gran. Hun er leder for Center for Creative Industries ved Handelshøyskolen BI, der de blant annet forsker på kultursponsing. Red Bull har jo tidligere vært kritisert som sponsor av både idretten og musikkaktører, så det er ikke noe åpenbart safe valg sånn sett, sier Gran.

 • fredag 24. januar 2020 - vl.no Barn som går glipp av kultur, er ikke del av samme reise

  Nyslått kulturminister Abid Raja tror egen bakgrunn blir nyttig i arbeidet med å tilgjengeliggjøre kultur for hele befolkningen. Han får en bratt læringskurve. Raja er et ubeskrevet blad for oss som holder på med kultur- og mediesektoren, jeg har aldri hørt han uttale seg om sektoren noen gang, sier Anne Britt-Gran, BI-professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur. Samtidig påpeker hun at siden likestillingsposten er en del av departementet, står Raja i en interessant posisjon. Han kan jo begynne i å likestille kultur- og mediesektoren, som på mange måter er en likestillingssinke både når det gjelder kvinner og folk med innvandrerbakgrunn., sier Gran.

 • mandag 13. januar 2020 - kommunikasjon.no Kunstig intelligens gir omdømmerisiko

  Slik håndterer du det. Vurderinger og avgjørelser delegeres i økende grad til algoritmer. Det gir omdømmerisiko fordi det ofte er uklart hvordan systemene fungerer. Nettopp derfor er ikke transparens nødvendigvis løsningen. Her er tre bedre råd for å håndtere omdømmerisikoen. Dette skriver professor Christian Fieseler og førsteamanuensis Alexander Buhmann, Institutt for kommunikasjon og kultur, om i denne artikkelen.

 • fredag 10. januar 2020 - ballade.no Tilgjengelighetens tiår i musikkbransjen

  Titallet var tilgjengelighetens tiår. Hvilke muligheter vil åpne seg på tjuetallet? Dette skriver Audun Molde, førstelektor II ved Institutt for kommunikasjon og kultur, om i dette innlegget.

 • torsdag 9. januar 2020 - klassekampen.no Hvor mye leser vi årlig?

  En ny undersøkelse fra Handelshøyskolen BI viser at nordmenn leser nær 40 prosent færre bøker enn det bransjens egne undersøkelser sier. Bokbransjen framstår som ubotelige optimister, sier professor Anne-Britt Gran.

  Les mer

  Saken refereres på forfatterforeningens sider også.
  Uenighet om lesing.

 • torsdag 2. januar 2020 - VG Så mye tjener sjefen din

  I snitt tjener sjefene tolv ganger så mye som andre nordmenn. VG har gått gjennom inntekten til topplederne hos mer enn 100 av Norges største arbeidsgivere. Men de har blitt mye høyere de siste årene, forklarer Tor Grenness, professor emeritus ved Handelshøyskolen BI og forsker på topplederlønn. Grenness trekker også frem hvordan rekrutteringen gjennomføres.

2019

 • tirsdag 17. desember 2019 - nrk.no Maria Carey topper Billboard

  En 25 år gammel låt med Mariah Carey topper denne uka for første gang Billboard. Audun Molde, førstelektor II ved Handelshøyskolen BI, forklarer hvorfor.

 • tirsdag 3. desember 2019 - nrk.no/radio Oppsummering av musikk-tiåret

  Hvordan var 10-tallet? NRK oppsummerer i programmet på P2, musikk-tiåret på en time, med Anja Nylund Hagen (UiO), Audun Molde (BI) og Robert Hoftun Gjestad (Aftenposten).

 • tirsdag 3. desember 2019 - borsen.no Henger ikke på greip

  Flere reagerer sterkt på Mette-Marits sosiale omgang med Jeffrey Epstein. Dette er en tapt sak for kongehuset. Det er ikke noe Slottet kan si som vil kunne overbevise folk om at hun ikke kjente til Epsteins fortid. Det er svært vanskelig for folk å tro på det, sier professor Peggy Brønn ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI.

 • tirsdag 3. desember 2019 - museumsnytt.no Dropper evaluering av museumsreformen

  Historiens største reform av norsk museumssektor skal ikke evalueres likevel. Sektoren og opposisjonen på Stortinget er overrasket og skuffet. En slik evaluering bør legges fram i forkant av Museumsmeldingen, mener Anette Trettebergstuen (AP) i kulturkomiteen på Stortinget. Hun får støtte av Anne-Britt Gran, professor i kulturpolitikk og kulturforståelse ved Handelshøyskolen BI. Museumsreformen var så stor og altomfattende at den burde vært evaluert, og en slik evaluering burde foreligget før ferdigstillelsen av Museumsmeldingen, sier Gran.

 • onsdag 27. november 2019 - klassekampen.no Skor seg på Aftenposten

  Kjøper Equinor seg troverdighet og seriøsitet i klimaspørsmålet med sitt annonsesamarbeid med Aftenposten? Aftenposten har nå beveget seg over til å tilby tjenester som et PR-byrå, sier Peggy Simcic Brønn, professor i kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI. Sett utenfra, for en alminnelig leser, er det ikke lenger noe skille mellom kommersielle deler og redaksjonelle delen av Aftenposten, sier Brønn.

 • mandag 25. november 2019 - nrk.no PST skaper forvirring på finn.no

  I en stillingsannonse på FINN.no søker Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etter en snikende alvebetjent på Svalbard. Selv om stillingen ikke finnes, kan annonsen likevel lede deg til en jobb i PST. Peggy Simcic Brønn er professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI. Hun er skeptisk til måten Politiets sikkerhetstjeneste opererer på. Når en så tung og stor aktør skal bli lekende, må de være veldig forsiktige. Jeg håper det blir godt tatt imot, for det kan fort gå feil, sier Brønn.

 • mandag 18. november 2019 - NRK Troms Innovasjon Norge: Endret rutinene etter klokkestuntet

  Peggy Simcic Brønn er professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI er ikke i tvil om at kampanjen fikk opp interessen for Sommarøy. Likevel peker hun på flere problemer ved kampanjen. At et PR-byrå velger å kjøre en falsk kampanje for å skape publisitet er galt og skader omdømmet til industrien. Hun mener Innovasjon Norge dro det for langt ved å lage en falsk historie.

 • onsdag 13. november 2019 - Klassekampen Forfattere fikk smake pisken

  Før jul i 1999 kunne leserne av tidsskriftet Vagant kose seg med en sjeldent spissformulert tekst. I artikkelen «Kulturradikalismens fjerde fase» forsøkte litteraturviteren Eivind Tjønneland, med fynd og klem, å revitalisere den kulturradikale tradisjonen i norsk kulturliv. Litteraturkritikeren Sindre Hovdenakk var blant dem som engasjerte seg i debatten den gang, blant annet med innlegg i Dagbladet og Morgenbladet. Det var en stund siden det hadde vært skikkelig idédebatt rundt litteratur i Norge, og så hjelper det jo å være såpass personrettet som Tjønneland var i sin tekst. Jeg tror rett og slett han traff noe i tidsånden, sier Hovdenakk. Det mener også Anne-Britt Gran, professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI, som selv var en av dem som grep pennen fatt. Jeg vil si det var en slags tidstypisk debatt på den tida, ført av en generasjon som opplevde backlashet med 1960- og 70-tallets kulturradikalisme, men uten å ha et nytt alternativ klart, sier hun.

 • mandag 4. november 2019 - Lindesnes Stadig flere setter vekk vedlikeholdsarbeidet

  Møll Bensinstasjon AS gjør butikk av å «passe på» robot-gressklippere gjennom vinteren. Stadig flere velger å benytte seg av tilbudet. Dette er ikke store «problemer», men de bidrar positivt til folks hverdag. Professor i innovasjon ved Handelshøyskolen BI, Peder Inge Furseth, er enig med Møll om at det handler om tidsbesparelse. Innovasjon dreier seg om å skape verdi basert på nye ideer eller ved å kombinere kjente ideer. Hensikten med innovasjon er å løse store og små problemer, forklarer Furseth.

 • torsdag 31. oktober 2019 - NRK, P2 Hva er et plagiat?

  Jusprofessor Olav Torvund og musikkviter Audun Molde, høyskolelektor II på Handelshøyskolen BI, snakket om plagiater og hva et plagiat egentlig er. Aktuell sak er Highasakite.

 • mandag 21. oktober 2019 - ABC Nyheter Hva er det med diktatorer og hester?

  Ja, hva slags assosiasjoner er det vi får når vi ser bildene? Det er noe Djengis Khan-sk over det, noe med Asia og ære, sier Maria Isaksson til ABC Nyheter. Isaksson er ekspert på politisk retorikk og førsteamanuensis ved Institutt for kommunikasjon og kultur på Handelshøyskolen BI. Hun mener presidenter og diktatorer til hest signaliserer noe veldig basalt, men effektivt. Det er helt klart noe veldig heroisk. Det er hesten og jeg. Ubeskyttet. Ikke noen panservogn. Mannen på hesten blir symbolsk utrykk for individuell og personlig makt. Ikke militær makt, sier Isaksson.

 • fredag 18. oktober 2019 - Dagens Perspektiv Kunstnerstipend for de få

  Kunstnerstipendene har utviklet seg til å bli et tilskudd for de få. Årsaken er andelen kunstnere som får stipend tildelt har falt kraftig siden ordningen ble innført, sier Trude Gomnæs Ugelstad, leder i Utvalget for Statens kunstnerstipend. Sigrid Røyseng, professor II ved Handelshøyskolen BI og professor ved Norges Musikkhøgskole er medlem av utvalget.

 • mandag 14. oktober 2019 - DN.no Nå kan Posten levere pakker inn i huset ditt – uten at du er hjemme

  Pakker fra nettbutikker kan nå leveres innenfor døren til kunder som ikke er hjemme. − Et tillitsspørsmål, sier professor. I en undersøkelse blant Postens pilotkunder sier 66 prosent at en slik tjeneste handler mest om tillit og at omdømmet til leverandøren er svært viktig. Men leveringspresisjonen er enda viktigere, mener professor i tjenesteinnovasjon ved Handelshøyskolen BI, Peder Inge Furseth.

 • mandag 14. oktober 2019 - vestviken24.no Enklere å ta den vanskelige samtalen

  Tillit og respekt skal bygges mens man håndterer vanskelige situasjoner, sier Ide Katrine Birkeland fra Nøtterøy. Hun har en doktorgrad i organisasjonspsykologi og ledelse og er førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI. Birkeland er en av foredragsholderne under konferansen «Nå er det hennes tur» som arrangeres i forbindelse med TV-aksjonen til inntekt for organisasjonen CARE.

 • lørdag 5. oktober 2019 - e24.no Det var verre før

  Tidligere aksjemegler Ole Hedenstad Aunaas mener tv-serien «Exit» har lite med finans å gjøre, men forteller om utbredt bruk av narkotika og prostituerte. BI-professor Peggy Brønn sier finansbransjen er omgitt av mystikk. Sett utenfra lurer nok folk på hva som egentlig skjer der. Hvordan tjener de så mye penger, hva gjør de egentlig? Det er folk med penger, dress og hvit skjorte, raske biler, penger er holy grail, de bruker språk vi ikke kjenner til, de gjør alt de kan for å tjene penger. Det kan være feil og det kan være sant, men det er oppfatningen, sier Brønn.

 • fredag 4. oktober 2019 - Morgenbladet Muus og hennes menn

  Historiker og forsker 2 Christine Myrvang ved Institutt for kommunikasjon og kultur har skrevet anmeldelse av boken "Fru Muus' klage" av Bodil Stenseth. Myrvang skriver det er en begivenhet når Bodil Stenseth gir ut bok. Stenseth tar for seg et glemt ekteskapsdrama blant 1800-tallets kristenkonservative nordmenn i Minnesota.

 • onsdag 25. september 2019 - Aftenposten Retorikkeksperter er overrasket over Greta Thunbergs emosjonelle fremtoning under talen i FN

  Mandag 23. september holdt klimaaktivist Greta Thunberg et rasende innlegg på FNs klimatoppmøte i New York. I talen hudflettet hun verdenslederne fordi de ikke gjør mer for å stanse global oppvarming. Maria Isaksson, førsteamanuensis ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI, lot seg også imponere av Thunberg. Hun har en tydelig, dønn ærlig, direkte, alvorlig og faktaorientert talestil, som er imponerende for en 16-åring. Hun skiller seg ut i en ellers polarisert klimadebatt. Hun ber verdens mektigste politikere om å skamme seg og det appellerer, sier Isaksson.

 • mandag 23. september 2019 - dinside.no Pakkereisene er døde slik vi kjenner dem

  Thomas Cook, som eier norske Ving, er konkurs. Peder Inge Furseth, professor i innovasjon ved Handelshøyskolen BI, sier til Dinside at han tror den tradisjonelle pakkereisens tid er over. Pakkereisene er døde slik vi kjenner dem – tiden har gått fra dem. Flere og flere kunder ønsker ikke å kjøpe ferdigpakkede reiser – de ønsker noe som er autentisk, eller de vil ha aktive opplevelser, og de vil ha fleksibilitet mens de er på reise til å endre den, sier Furseth.

  Les mer

  Pakkereisen er ikke død. 
  Reaksjoner 25. september etter uttalelser om det motsatte.

 • torsdag 19. september 2019 - Klassekampen Stanger i taket

  Opplaget til Aftenposten og andre abonnementsaviser i Schibsted går tilbake. Medieforskere mener prisøkning kan være forklaringen. Medieforsker Mona Kristin Solvoll ved Handelshøyskolen BI mener strømmetjenester som Spotify og Netflix har bidratt til å øke betalingsviljen for digitale medietjenester blant nordmenn flest, men at de samlede kostnadene etter hvert er blitt betydelige.

 • onsdag 18. september 2019 - Dagbladet Barna blir "digitale prøvekaniner"

  De siste årene har nettbrett og PC-er blitt en stadig vanligere del av den norske skolehverdagen, med mange barn som får Ipad allerede i første klasse. Men nå roper flere foreldre og fagfolk varsko. Anne-Britt Gran er professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI. Hun er svært kritisk til at barn helt ned til første klasse får nettbrett, og mener også at digitaliseringen er et eksperiment.

 • onsdag 18. september 2019 - Dagens Næringsliv Vil komme før Amazon

  Schibsted lanserer ei abonnementsbasert pakketjeneste kalt Svosj. Nettbutikker kan abonnere, brukeren betaler 29 kroner i måneden og 90 prosent av husstandene i Norge er dekket. Professor ved Handelshøyskolen BI Peder Inge Furseth mener at det kan bli en suksess. Amazon har siden 2005 hatt en lignende abonnementstjeneste i USA.

 • lørdag 14. september 2019 - VG Dårlige sjefer og latsabber på jobb

  Thomas Erikson mener selv han var en arrogantn oppblåst og ustrukturert sjef - som tok konsekvensen og sa opp lederstillingen. Stort bedre er det ikke med slappe ansatte som sløser bort tiden på andre ting enn arbeidet. Er du i lederposisjon og vil ha bukt med problemet, skal du likevel ikke sette i gang overvåkning av dem du mener er underytere. Gjør du det, skaper du ineffektivitet, sier førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, Susann Gjerde.

 • lørdag 31. august 2019 - Romsdals Budstikke Gårsdagens løsninger for morgendagens problemer

  Vårt velferdsnivå kan om bare 20-30 år være betydelig lavere enn det vi har i dag. Men på Vestlandet vil mange politikere bruke flere titalls milliarder kroner for å bygge ulønnsomme tunneler og broer. I nord vil mange bygge ut togkapasiteten for en enda høyere prislapp. Ingen av disse prosjektene burde få støtte på Stortinget eller fylkespolitikerne. Dette skriver professor Peder Inge Furseth, Handelshøyskolen BI, i denne kronikken.

 • tirsdag 27. august 2019 - Aftenposten Boikott-krav i kampanje mot Trump

  USAs største kjede av italienske restauranter er under angrep fra aktivister. Bakgrunnen er en saus av rykter. Den knallharde polariseringen i amerikansk politikk fører til et ras av oppfordringer til boikotter. Professor Peggy Brønn ved Handelshøyskolen BI påpeker overfor Aftenposten at boikotten mot treningssentrene får enda en dimensjon av dobbeltkommunikasjon siden Ross også eier fotballaget Miami Dolphins og driver en stiftelse for likestilling innen idrett. Brønn påpeker at et spørsmål som kan avgjøre om en boikott får konsekvenser, er om selskapet er personlig eid eller børsnotert.

 • lørdag 17. august 2019 - klassekampen,no Kunstdonorer i hardt vær

  Det internasjonale kunstfeltet er i ferd med å kutte sine bånd til rike filantroper. Det nye begrepet er «giftige donasjoner». Anne-Britt Gran er professor ved handelshøyskolen BI og har blant annet forsket på private bedrifters sponsing av kulturbransjen. Hun påpeker at USA og Norge er to helt forskjellige verdener når det kommer til filantropisk virksomhet. I USA forventer man at milliardærene gir noe tilbake til samfunnet, og mange av de store kulturinstitusjonene i landet er helt avhengige av bidrag fra private velgjørere. I Norge er det som kjent offentlige penger som holder liv i kulturen. Derfor mener Gran det er lite trolig at donorkritikken, som nå er utbredt i USA og England, vil spre seg til Norge.

 • torsdag 15. august 2019 - Kapital Norske toppledere i Cæsars klasserom

  Det eksisterer tilsynelatende en fortelling i vår tids styrerom - en fortelling om perfekt ledelse. Satt på spissen er denne gjerne formularbasert og illustrert med fire rubrikker på et ark etterfulgt av en oppskrift. Psykolog og forfatter Steinar Bjartveit i konsulentselskapet Keiron tror ikke på denne fortellingen. Han er også høyskolelektor II ved Handelshøyskolen Bi og har bygget opp programmene Consulting og Ledelse, makt mening sammen med førsteamanuensis Maria Isaksson og høyskolelektor II Kjetil Eikeset.

 • tirsdag 13. august 2019 - utdanningsnytt.no Senter for innovasjon i utdanning på Arendalsuka

  Førsteamanuensis Ratib Lekhal fra Handelshøyskolen BI har forsket på barnehager og var leder av debatten om kvalitet i norske barnehager. Jeg vet at det ikke er lik kvalitet på alle barnehager, det kan til og med være forskjell på kvaliteten mellom de enkelte avdelingene i en barnehage. Det er i dag et lotteri om barnet ditt kommer i en god barnehage, sier Lekhal. Han viste til at antallet barn som går i barnehage, har økt betydelig de siste ti årene.

  Les mer

  Saken er også referert på nettsiden barnehage.no

 • mandag 12. august 2019 - nrk.no Hvordan nye dingser og musikkformater har forandret vår bruk og opplevelse av musikk

  Høyskolelektor II Audun Molde ved Institutt for kommunikasjon og kultur, er gjest fem ettermiddager uke 33 i NRK Studio 2. Sendes på NRK P2 ca kl. 1630 hver dag mandag-fredag. Eller i app/nettspiller. Vinylplater, CD, kassetter, nedlasting, streaming – musikkformatene er i stadig forandring. Hva er de store vendepunktene, og hvordan har det påvirket hvordan vi opplever og hører på musikk? Visste du at det både er et 20-, et 40- og et 70-årsjubileum for tre viktige innovasjoner akkurat i år? Fem episoder / temaer: Mandag: vinyl-singler (1949 = 70 år siden) Tirsdag: walkman (1979 = 40 år siden) Onsdag: Napster / mp3 (1999 = 20 år siden) Torsdag: iPod og iTunes Fredag: streaming

 • tirsdag 6. august 2019 - hegnar.no Partienes valgkamp-«merch»: – Stort sett billig søppel

  Professor Peggy Brønn tror få velgere vil la seg overbevise av produktene: Spørsmålet er om de har noen som helst påvirkning på hva velgerne stemmer. Jeg mener valgkampmateriellet har liten effekt, fordi til sjuende og sist er det overbevisningsevnen i partienes budskap og hvordan det blir levert av partilederne som gir det største gjennomslaget, sier Brønn.

  Les mer

  Saken er ogspå referert i Klassekampen 7. august.
  Samme dag også i Bergensavisen, Tidens Krav, Sunnmøringen og Sarsborg Arbeiderblad.

 • lørdag 3. august 2019 - e24.no Disney har dratt inn over 60 milliarder kroner på nyinnspillinger

  Disney sine nye versjoner av klassiske historier har spilt inn over 7 milliarder dollar, i overkant av 60 milliarder kroner, siden 2010, skriver CNBC. Terje Gaustad, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, sier det er en god grunn til at Disney ønsker å lage nye versjoner av filmene sine. De bygger videre på selskapets allerede eksisterende merkevare-katalog.

 • lørdag 27. juli 2019 - e24.no Marvel-filmene har spilt inn 18 milliarder dollar

  I 2008 hadde «Iron Man» premiere. Filmen var den første i rekken superheltfilmer fra Marvel som har preget de siste om lag ti årene. Terje Gaustad, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, forklarer filmene sin popularitet med at de tar for seg universelle temaer, men plasserer de inn i et fiktivt univers. Dette gjør at de passer enda bedre inn i et stadig mer globalt marked, sier han.

 • mandag 15. juli 2019 - nrk.no Minst femten Disney-klassikere kommer i ny drakt

  En ny versjon av «Løvenes konge» har premiere på 17. juli. Det er den sjette av Disneys klassikere som nå blir laget på nytt. Totalt skal det produseres femten nye versjoner av Disney-konsernets animasjonsfilmer. Alle disse filmene blir tilgjengelig på Disneys nye strømmetjeneste, Disney+, som lanseres i USA i november. Tjenesten blir etter planen tilgjengelig i Europa neste år. Førsteamanuensis Terje Gaustad ved Handelshøyskolen BI, mener at de nye filmene passer godt inn i Disneys strategi.

 • torsdag 11. juli 2019 - kampanje.com BI-professor gir Kjos karakteren B+

  Professor Peggy Brønn mener Kjos er et typisk eksempel på «the right man, at the right place, at the right time». Han har betydd enormt mye, spesielt i starten av hele Norwegian-eventyret, men det har gått litt opp og ned, det var en tid hvor han ikke var den beste reklamen for selskapet, sier Brønn, som er professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI. Hun understreker at hun har vært kritisk til Kjos som Norwegians frontfigur ved flere anledninger, men mener han i sum har bidratt positivt til merkevaren.

 • lørdag 6. juli 2019 - lofotposten.no Feirer 15 år med festivalsuksess i Lofoten

  8. juli åpnet dronning Sonja Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest 2019. Knut Kirkesæther og Christian Winther Farstad, Handelshøyskolen BI, gleder seg til å arrangere en hel uke med alt fra pianister i verdenseliten til kveldskonserter du kan få sovne til.

 • torsdag 27. juni 2019 - nrk.no Sommarøy-bløffen gikk verden rundt, nå kommer avsløringene

  21. juni sendte Innovasjon Norge ute en pressemelding som avslørte at Sommarøy sitt tiltak om å avskaffe tiden faktisk var et publisitetsstunt.Peggy Simcic Brønn, professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved BI, sier til NRK at denne saken ikke er bra. Du skal ikke lyve, punktum. Hun legger til at ideen om å samle et samfunn og finne på «gimmick» som å kaste klokken er god. Men her har det gått for langt, sier Brønn.

  Les mer

  Saken er også referert i Framtidajunior.

 • onsdag 26. juni 2019 - Aftenposten PR er et forargelsens fag

  Det hårete målet er endring - av mening, holdning og til sist adferd. I de store samtalene i samfunnet ser det ut til at det er lite som forarger så mange så mye som tanken på at aktører søker og mottar «PR-hjelp». Vi er glade for debatt. Det gir oss mulighet til å fortelle hva public relations er. Det hører hjemme i humaniora, med teoritilfang fra psykologi og kommunikasjonsfag og fra fagtradisjoner som PR utøves i. Yrket rekrutterer derfor bredt, fra politikk og økonomi, jus og offentlig sektor, fra pedagogikk og ­kulturfelt og fra overtallige i pressen. Dette skriver førsteamanuensis Tor Bang og professor Peggy Brønn, Handelshøyskolen BI og høyskolelektor Kristian Fuglseth, Høgskulen i Volda, i denne kronikken.

 • fredag 21. juni 2019 - Dagens Perspektiv Krever høyere styrehonorarer i statsbedriftene

  Styrerollen er i endring. I dag forventes det at styremedlemmene jobber for styrehonoraret, men sammenlignet med toppsjefene har godtgjørelsen stagnert. Morten Huse ved Handelshøyskolen BI er mer opptatt av forholdet mellom daglig leders samlede godtgjørelse og godtgjørelsen til styret. Honorarer til styret samlet bør være på samme nivå som daglig leders godtgjørelse, sier han.

 • lørdag 15. juni 2019 - Budstikka Youtube-film skal promotere kirkene i Bærum

  Peggy Brønn, professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI, mener prosjektet er innovativt. Spørsmålet er hva som er målet. Hvis det handler om å få flere mennesker til kirken, tror jeg ikke en reklamefilm er løsningen, sier Brønn. Professoren mener likevel PR-stuntet kan bidra til at flere blir nysgjerrige på hva kirkene i Bærum kan tilby. De kan like det, og la seg underholde, men på lang sikt vil det ikke være det som gir kirken flere besøkende. Da handler det om et helt annet innhold, sier Brønn.

 • torsdag 13. juni 2019 - barnehage.no Forsker på hvordan barnehagekvaliteten kan bli bedre for de aller yngste

  Det handler om å bli enda bedre på det vi allerede er gode på, og sørge for at det er god kvalitet i alle ledd og at alle ansatte i barnehagen fremmer barns læring og utvikling, sier styrer i Lommedalen barnehage avd. Bærums Verk, som deltar i prosjektet Trygg før 3. Prosjektet, som startet opp i 2017, er et samarbeid mellom RBUP Øst og Sør, RKBU-Midt og Handelshøyskolen BI. Med seg på laget har Buøen professor May Britt Drugli i RKBU-Midt og førsteamanuensis Ratib Lekhal ved BI.

 • onsdag 5. juni 2019 - Dagens Næringsliv Kunstig intelligens og pr

  Selv om det ikke er sannsynlig at kunstig intelligens vil erstatte pr., tror mange innen pr at denne teknologien vil føre til store endringer i profesjonen. Dette skriver Peggy Brønn, Alexander Buhmann, begge Handelshøyskolen BI, og Øivind Ihlen i denne kronikken

 • mandag 3. juni 2019 - kommunikasjon.no Ny forskning: Tingenes internett - ikke bare solskinn

  Smarthus slik de fremstår i reklamene, viser tingenes internett i en ufarlig kjøkkenkontekst. Tyske forskere har kartlagt de mørkere sidene ved tingenes internett. Dette skriver førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, Tor Bang i denne kronikken,

 • fredag 31. mai 2019 - Dagens Perspektiv Gi meg en praktiker!

  Vi forføres av karismatiske ledere med hårete mål og glansede visjoner, og undervurderer ledere som faktisk får ting gjort. Høyskolelektor og lederutvikler Steinar Bjartveit mener vi har noe å lære av Napoleon, hærføreren som vant slag etter slag. Historien om Napoleons lederskap er mer en hyllest til Erna Solberg og Angela Merkel enn til Barack Obama, sier Steinar Bjartveit, høyskolelektor II ved Handelshøyskolen BI og lederutvikler i konsulentselskapet Keiron.

 • tirsdag 28. mai 2019 - sportbransjen.no Fullt hus på sportsbransjedagen

  Årets sportsbransjedag gikk av stabelen 27. mai og de nærmere 100 fremmøtte fikk med seg seks inspirerende og nyttige foredrag med superaktuelt innhold. Peder Inge Furseth, Professor ved Handelshøyskolen BI ga en innføring i hvordan vi best legger til rette for innovasjon i sportsbransjen. Han forklarte hvorfor innovasjonskapasitet alene ikke er nok, vi trenger innovasjonsevne. Så ga han en rask innføring i ulike strategier som kan være smarte verktøy på veien videre.

 • mandag 13. mai 2019 - aftenposten.no Oslo kan oversvømmes av el-sparkesykler

  Hvem som helst kan leie ut syklene. Minst 11 aktører har meldt interesse for å leie ut elsparkesykler i Oslo. BI-professor Peder Inge Furseth tror markedet for utleie av el-sparkesykler blir krevende for de minste aktørene.

  Les mer

  Saken var først omtalt 4. mai i dn.no

 • søndag 5. mai 2019 - DN.no Uber, Ruter og Vy kan kuppe sparkesykkelmarkedet

  Store selskaper som Uber, Ruter og Vy snuser på markedet for utleie av el-sparkesykler. I så fall kan dagens små aktører få det vanskelig, mener BI-professor Peder Inge Furseth.

 • fredag 26. april 2019 - Klassekampen De store avisene taper mot NRK

  De kommersielle mediehusene med Aftenposten og Dagbladet i spissen har i flere år hevdet at lisensfinansierte NRK undergraver deres forretningsmodell på nett. Da de kommersielle mediehusene innførte brukerbetaling, så var det naturlig at brukerne begynte å orientere seg mot andre gratisalternativer, sier medieforsker Ragnhild K. Olsen ved Handelshøyskolen BI.

 • tirsdag 23. april 2019 - nitr.no Trondheim må levere

  Å være en teknologihovedstad på internasjonalt nivå krever voldsomme ressurser og kontinuerlig utvikling, sier omdømmeekspert og BI-professor Peggy Simcic Brønn.

 • mandag 8. april 2019 - nrk.no Rekordsuksessen «The Book of Mormon» går i millionunderskudd

  «The Book of Mormon» har vært tidenes største suksess for Det Norske Teatret. Likevel viser teaterets egne beregninger at forestillingen går 4,8 millioner i underskudd. Professor Anne-Britt Gran ved Institutt for kommunikasjon og kultur på BI setter likevel spørsmålstegn ved at en publikumssuksess som «The Book of Mormon» ikke går i pluss. Er det da en god idé at institusjonsteatre setter opp så dyre forestillinger, når man med sikkerhet kan si at en så stor suksess ville gått med overskudd på et privat teater, sier Gran.

  Les mer

  Direktør Erik Ulfsby ved Det norske teatret kommer her med et tilsvar.

 • onsdag 3. april 2019 - DN.no Lærepenge fra Flåklypa

  Caprino Filmcenter bidro til å gjøre Flåklypa til en av de mest verdifulle merkevarene i norsk underholdningsbransje. De som forsøker å gjøre noe tilsvarende i dag, bør være forsiktige. Dette skriver førsteamanuensis Terje Gaustad i dette innlegget.

 • torsdag 28. mars 2019 - ballade.no Musikkbransjen har blitt digitalisert - hva nå?

  Og hvordan oppleves det i folks arbeidshverdag? Musikkviter og høyskolelektor II ved Handelshøyskolen BI, Audun Molde gir oss et innblikk i dette innlegget.

 • fredag 22. mars 2019 - kristiansand-chamber.no Utfordret ledere på egne mål

  Da Steinar Bjartveit, foreleser ved Handelshøyskolen BI, møtte over 100 personer fra businessnettverket Nordic Arena denne uka var det blant annet for å utfordre på den enkeltes mål som leder.

 • mandag 18. mars 2019 - hegnar.no Ny Hydro-sjef etterlyser flere kvinner i industrien

  Hilde Merete Aasheim håper å være en rollemodell for andre når hun overtar etter Svein Richard Brandtzæg og blir Hydros første kvinnelige konsernsjef. Professor Peggy Simcic Brønn ved Handelshøyskolen BI mener ansettelsen er strålende nyheter. Hydro kan med dette oppleve økt mediedekning, ettersom jeg ser på dette som store nyheter – at en kvinne skal lede et konsern som er blant Norges historiske, industrielle flaggskip, sier hun.

 • fredag 8. mars 2019 - dn.no Hva ledere kan lære av Cæsar

  Alle ledere bør studere Julius Cæsar, mente Napoleon, 1800 år etter at Cæsar levde. Holder påstanden fremdeles, 200 år senere? Det kan fort bli lettvint å trekke paralleller gjennom historien. Noen psykologiske og relasjonelle faktorer er likevel tidløse. De viser seg bare i andre former. Innlegget er skrevet av Steinar Bjartveit, høyskolelektor II ved Institutt for kommunikasjon og kultur.

 • mandag 4. mars 2019 - fagpressenytt.no 4 faktorer som fremmer barns livsmestring

  I Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver brukes begrepet livsmestring under beskrivelsen av barnehagens verdigrunnlag. Begrepet har fått stor oppmerksomhet og det diskuteres hvordan det skal omsettes til praksis. Denne artikkelen tar utgangspunkt i boken «Livsmestring og psykisk helse», skrevet i 2018 av førsteamanuensis Ratib Lekhal, Handelshøyskolen BI og May-Britt Drugli. De belyser noen sentrale tema i barnehagens arbeid med livsmestring. Mye glede og positive opplevelser bidrar til å hindre psykiske vansker hos barn. Barn trenger også gode relasjoner og hjelp til å takle følelser.

 • fredag 22. februar 2019 - utdanningsnytt.no Fant ingen sammenheng mellom pedagogikken i barnehagen og senere skoleferdigheter

  Både barnas psykiske helse og skoleferdigheter hang imidlertid sammen med forholdet til lærerne, ifølge ny forskning. Ratib Lekhal er førsteamanuensis ved BI og barnehageforsker og var en av dem som fagfellevurderte rapporten fra Folkehelseinstituttet. Når det gjelder sammenhengen mellom barnas relasjoner med voksne og barnas psykiske helse, er det vanskelig å vite retningen på funnet. Om det er dårlige relasjoner som fører til dårligere psykisk helse, eller om det er motsatt. Mest sannsynlig påvirker dette i begge retninger, sier Lekhal. Han påpeker imidlertid at konsekvensen uansett er den samme for praksis. Nemlig at det er viktig å jobbe med relasjoner i barnehagen. Med hvordan man møter barn og håndterer ulike barn. Dette er også kjent fra tidligere forskning, så det er ikke et spesielt overraskende funn, sier Lekhal.

 • torsdag 21. februar 2019 - Dagsavisen Må krangle for å få minstesats

  Færre på toppen får mer av pengene, konstaterer Susanna Wallumrød, som gir ut sin 14. plate og ser tilbake på 15 år i musikkbransjen. Samtidig har BI nylig levert sin rapport til kulturdepartementet om digitaliseringens innvirkning på norsk musikkbransje. Den viser at det store flertallet av artister i dag tjener mindre på innspilt musikk, samtidig som de ikke får sin del av veksten i konsertmarkedet.

 • mandag 18. februar 2019 - Adresseavisen Digital ensretting i musikken

  Aldri har så mange hatt tilgang til så mye forskjellig musikk, og aldri har flere av oss hørt på akkurat det samme. På oppdrag fra Kulturdepartementet har Center for Creative Industries ved Handelshøyskolen BI og Menon Economics sett på de økonomiske konsekvensene av digitaliseringen i norsk musikkliv i rapporten «Hva nå - digitaliseringens innvirkning på norsk musikkbransje». Hovedkonklusjonene i rapporten er lite lystig lesning for dem som tror digitalisering fører til mer mangfold.

 • tirsdag 12. februar 2019 - dn.no Lyden av livet og livet av lyden

  Norsk musikk er bred, mangfoldig og i stadig utvikling, men BI og Menons ferske rapport om digitaliseringens konsekvenser for musikkbransjen i Norge peker også på store utfordringer. Digitale plattformer gir norske opphavere, musikere og artister tilgang til et globalt publikum. Rapporten fra BI og Menon viser også at det har vært en positiv utvikling i den norske musikkbransjen. Dette skriver kultur- og likestillingsminister, Trine Skei Grande, i dette innlegget.

 • lørdag 9. februar 2019 - Klassekampen.no Kjønn og musikk: Musikermenn drar ifra

  En ny BI-rapport hevder at kjønnsforskjellene snarere styrkes enn svekkes med digitaliseringen av musikkbransjen. BI-professor Anne-Britt Gran ber kulturminister Trine Skei Grande (V) ta grep, og ønsker kvotering av kvinner til støtteordninger.

 • fredag 8. februar 2019 - Morgenbladet Spotifys likestillingstiltak kommer til Norge

  Forrige uke ble rapporten «HVA NÅ – digitaliseringens innvirkning på norsk musikkbransje» lagt frem, og blant mange dystre funn slo forskerne fra BI:CCI fast at forskjellen i inntekt mellom kvinnelige og mannlige musikere og opphavspersoner øker. Blant foreslåtte tiltak var å «styrke kompetanseutviklende områder». Da passer det jo utmerket at Spotifys «Equalizer Project» lanseres i Oslo denne måneden.

 • onsdag 6. februar 2019 - Nrk.no Folk likar best å lese på papir

  Norske skular investerer hundrevis av millionar i nettbrett – men vil ha papirbøker i tillegg. Stadig fleire skular vel å erstatte både blyant, skrivebok og lesebok med eit nettbrett. Etter ei tid syner det seg likevel at lesebøkene på papir er så populære at dei kjem tilbake. Forskar Anne-Britt Gran ved Handelshøyskolen BI er ikkje overraska over at elevane ved Florø ungdomsskule likar betre å lese i papirbøker enn på nettbrett. Det vi ser ifrå forskinga som vi har utført, er at folk i alle aldersgrupper likar betre å lese på papir enn på skjerm. Det gjeld ikkje berre dei eldre, også i aldersgruppa 15–19 er det til dømes slik at dei aller fleste helst vil lese på papir, seier Gran. Gran er oppteken av at ny teknologi ikkje må takast i bruk berre fordi det er nytt, og lurer på om ein del skular har undervurdert papir når dei har ivra etter å ta i bruk nettbrett. Papir er også ein teknologi, og det er ein veldig god teknologi. Det er veldig mange teknologioptimistar i samfunnet vårt i dag, og nokre av dei kan kanskje bli litt overivrige i å ta i bruk ny teknologi, seier Gran.

 • mandag 4. februar 2019 - uniforum.uio.no UiO sett utenfra

  Jan Fridthjof Bernt ønsker et flertall av eksterne representanter i universitetstyrene. Morten Huse, professor i organisasjon og ledelse ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved BI, er enig i hvor viktig det er at de eksterne forstår egenarten til universitetet. Universitetet er et sted der kunnskap utvikles. Derfor er meningene og tankene til de akademisk ansatte svært viktig, og det faglige må vektlegges i styringen. Noe av det viktigste med de eksterne er at de forstår universitetets egenart, og ikke ser på det som hvilken som helst annen organisasjon. Og at de bringer inn kunnskap som kan hjelpe til å utvikle universitetet. Saken er også referert i forskning.no 5. februar.

 • lørdag 2. februar 2019 - Klassekampen Ipad-eksperimentet

  Jeg er også teknologioptimist, og akkurat nå er jeg veldig optimistisk på papirteknologiens vegne når det gjelder formålene langlesing, konsentrasjonstrening og dybdelæring. Teknologibyttet er ikke godt forankret i forskning, mener professor Anne-Britt Gran, i denne kronikken.

 • fredag 1. februar 2019 - Ballade.no The winner takes it all

  Torsdag 31. januar vart rapporten “Hva nå – digitialiseringens innvirkning på norsk musikkbransje” lagt fram. Omsetninga aukar både på strømmemarknaden og konsertmarknaden – men utøvarar og opphavarar får mindre. Det er Center for Creative Industries BI i samarbeid med Menon Economics som står bak rapporten, på oppdrag frå Kulturdepartementet. Utvalet er sett saman av musikkvitarar, økonomar og humanistar med førsteamanuensis ved BI, Irina Eidsvold-Tøien, som leiar. Saka er og referert i Radionytt.no den 31. januar.

 • fredag 1. februar 2019 - Morgenbladet Kulturministeren har fått seg Spotify

  Norske musikere er blitt fattigere, mer kjønnsdelte og lyttes mindre til, ifølge ny rapport. Torsdag ble rapporten «HVA NÅ - Digitaliseringens innvirkning på norsk musikkbransje» lagt frem og overrakt kulturminister Trine Skei Grande på BI i Oslo. Rapporten, som er laget av Center for Creative Industries ved BI, kartlegger digitaliseringens økonomiske innvirkning på norsk musikkbransje.

 • torsdag 31. januar 2019 - Aftenposten.no Vil tvinge radiokanalene til å spille mer norsk musikk

  Ny BI-rapport vil gjeninnføre krav om norskandel hos P4 og Radio Norge. Digitaliseringen av musikkmarkedet har gitt mange norske artister og opphavere tøffere økonomiske kår det siste tiåret. Det viser BI-rapporten "Hva nå – digitaliseringens innvirkning på norsk musikkbransje", som lanseres og overrekkes kulturminister Trine Skei Grande i dag, torsdag. Rapporten viser at selv om det totale musikkmarkedet i Norge har vokst betydelig, fra fem milliarder kroner i 2011 til nesten 7,6 milliarder kroner i 2017, så har rettighetshavernes andel av potten blitt mindre.

 • fredag 18. januar 2019 - Ukeavisen Ledelse Forskningsrådets styre kan ha brutt med egne vedtekter

  Styret lot administrasjonen stå som avsender av kontroversielle forslag. Styreekspert: Forskningsrådets hovedstyre brøt med sine egne vedtekter da det valgte å ikke ta stilling til en synteserapport med flere kontroversielle anbefalinger til ny sektorpolitikk. Det er konklusjonen til ekspert på styrearbeid, Frode Solberg, høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI. Kollega, professor Morten Huse, og styreekspert, peker på at Forskningsrådet er blant de organisasjonene han kjenner til som er aller tøffest på habilitet. Medlemmer i Forskningsrådets styrer må undertegne habilitetserkæringer jevnlig og det gjør det vanskelig å sette sammen ulike råd og paneler, sier han. Saken er også grundig omtalt på khrono.no 24. januar.

 • fredag 18. januar 2019 - Ukeavisen Ledelse Ansatte ulike steder i landet foretrekker ulik lederstil hva angår kommunikasjon

  I Norge er det vanlig at ansatte foretrekker ledere som kommuniserer for å understreke viktigheten av samarbeid, gode prosesser og velferd, samt relasjoner og relasjonsbygging. I tillegg foretrekker norske ansatte ledere som tar tak i konflikter tidlig og kommuniserer på en måte som demonstrerer en vilje til å ta tak i og løse opp i problemer. Det viser en undersøkelse Gillian Warner-Søderholm, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI.

 • fredag 18. januar 2019 - aftenposten.no Norge har mange penger, men mangler prestisje

  I Norge deles det ut så mange priser at det ikke er nok kandidater. Til gjengjeld er alle prisene prestisjetunge. Peggy Brønn, professor på Handelshøyskolen BI, har fascinert fulgt med på det voksende prismarkedet. Ikke minst konkurransen prisene imellom om å være viktige og å ha mest prestisje. Og hvordan selv Nobelprisen i Litteratur kan bli dratt ned i sølen med de rette svenskene på laget. Uansett, for mange priser reduserer verdien av priser generelt, sier hun, og lurer på om det etter hvert finnes nok gode kandidater i Norge til alle prisene.

 • mandag 14. januar 2019 - kampanje.com Ny bok om Dagbladets nyere historie

  Dagbladet sto på kanten av stupet - ny bok avslører medietoppenes hemmelige kafémøter. I forbindelse med Dagbladets 150-årsjubileum utgis boken «Alltid foran skjermen», som er tettpakket med historier om internt lurveleven, maktkamp, intriger, suksesser og fadeser. Et sentralt kapittel i boken, som er skrevet av Martin Eide, UiB, og Christine Myrvang, forsker II ved Handelshøyskolen BI, er dramaet som utspilte seg da Dagbladet var i spill i 2012 og 2013.

 • mandag 14. januar 2019 - innherred.no Ingen god sommer for kjøpesentrene

  Der er innfallsvinkelen at kjøpesentrene taper terreng. Bakgrunnen er at veksten i omsetning blant de 60 største kjøpesentrene var den laveste på tjue år. Totalt hadde de en omsetningsvekst på én prosent. Veksten i privat konsum er på 2,5 til 3 prosent, og da taper kjøpesentrene terreng, konkluderer professor i innovasjon ved Handelshøyskolen BI, Peder Inge Furseth. Saken var publisert på Hegnar online 13. januar og i Finansavisen 11. januar.

 • fredag 4. januar 2019 - Dag og Tid Eit lenge varsla mord på Dagbladet

  Andreas Hompland skriver om boken "Alltid foran skjermen" om Dagbladets nyere historie, skrevet av Martin Eide, UiB, og Christine Myrvang, forsker II ved Handelshøyskolen BI.

 • tirsdag 1. januar 2019 - kampanje.com Mest leste medie- og reklamesaker i 2018

  PR-tabber, tv-kriser og et reklameslagord preget fjorårets andrekvartal. Kronprinsparet synes Se og Hørs fremstilling av Marius Borg Høibys kjæreste Juliane Snekkestad var beklagelig og vurderte å klage kjendisbladet inn for Pressens Faglige Utvalg noe BI-professor Peggy Brønn mente «grenset til det latterlige». Saken ble den mest leste og delte i april.

2018

 • fredag 21. desember 2018 - Dagsavisen Politiske stunt baller på seg

  I 2018 har Erna Solberg spilt veldig mye fotball. Antallet politiske stunt øker, men kan også være risikable, mener professor Peggy Simcic Brønn, Handelshøyskolen BI. Hvis stuntet ikke passer med politikernes identitet, må de si nei. Et gap mellom hvem du virkelig er og måten du framstiller deg selv på, er den raskeste måten å tape tillit på, sier Brønn. Det er utrolig dumt av en politiker å være med på eller delta i arrangementer som står i motsetning til hvem de er, bare for å få publisitet, fortsetter hun.

 • torsdag 20. desember 2018 - frifagbevegelse.no Fortsatt "kjosifisering" av arbeidslivet

  Selskaper kan nå legalt opptre på en slik måte at det undergraver grunnpilaren i vårt samfunn, den norske samarbeidsmodellen, skriver BI-professor Eli Moen etter at Norwegian-ansatte tapte i Høyesterett. Begrepet kjosifisering, nå forstått som en utvikling mot et løsarbeidersamfunnet, oppsto i forbindelse med en konflikt mellom ledelsen og ansatte i flyselskapet Norwegian. Striden dreide seg om utflytting av ansatte – piloter og kabinpersonale – til datterselskaper av et datterselskap.

 • mandag 3. desember 2018 - budstikka.no Asker i grått, hvitt og svart

  Slik nettsiden til Asker kommune ser ut i dag, er den hverken med på å bygge samhold eller symbolisere attraktivitet. Forskning gjennomført av Maria Isaksson fra Handelshøyskolen BI og Poul Erik Flyvholm Jørgensen fra Universitetet i Århus viser at publikum vil være mer positivt innstilt til det en kommune gjør og sier, hvis de kan identifisere seg med den, og hvis nettsiden gir dem positive tanker om kommunen.

 • fredag 30. november 2018 - Klassekampen Et optimistisk forbrukerperspektiv

  Kulturmeldingen hopper bukk over hvor kompleks og utfordrende den digitale revolusjonen er i kultursektoren; her er bare muntre muligheter og grenseløs optimisme. Dette skriver professor Anne-Britt Gran i denne kronikken.

 • onsdag 28. november 2018 - Dagens Næringsliv Åpent Facebook-møte slaktes av professor

  Facebook inviterer til et to dager langt folkemøte i Oslo sentrum. Folk blir skeptiske når skandalene er så tett på, sier professor Peggy Brønn, Handelshøyskolen BI.

 • tirsdag 27. november 2018 - Dagsavisen Kulturministerens teknologioptimisme

  Den nye kulturmeldingen forsøker å gjøre kulturpolitikken viktig. Men den har en naiv tiltro til teknologien. Det er grunn til å stille spørsmål om kulturmeldingens teknologioptimisme. Her trenger vi teknologirealisme. Kunstnernes svekkede inntekter henger sammen med forretningsmodellene til selskaper som Facebook, Google og Spotify, skriver professor Sigrid Røyseng, Handelshøyskolen BI og professor II ved Norges Musikkhøgskole.

 • tirsdag 27. november 2018 - utrop.no Savner fokus på nyere minoriteter

  Det står ingenting om hvordan vi skal inkludere det mangfoldet som kommer av nyere migrasjon, sier lederen for Transcultural Arts Production (TrAP) i en kritisk kommentar til kulturmeldingen som ble lansert før helgen. Sigrid Røyseng er professor i kultur og ledelse ved Handelshøgskolen BI. Hun mener det er bra at kulturmeldingen påpeker at kulturlivet ikke har vært godt nok på mangfold. Røyseng mener at årsakene til at kulturlivet ikke speiler befolkningen burde blitt omtalt mer i meldingen. En årsak, mener hun, er at kulturlivet har operert med et kvalitetsbegrep som har vært lite åpent for ulike tilnærminger.

 • tirsdag 27. november 2018 - kommunikasjon.no Krisekommunikasjonskrise i metoo-tider

  Kommunikasjonsforskere har lenge holdt seg unna analyser av feltet seksuelle overgrep. Men nå er noen av Norges metoo-saker analysert i et kommunikasjonsperspektiv. Psykologer og organisasjonsvitere, sosialmedisinere og kjønnsforskere har i mange år samlet data, analysert, diskutert og presentert forskning om seksuelle overgrep i krig, i fred, på arbeidsplasser, i forsvaret og i relasjoner med asymmetriske maktforhold. Dette skriver førsteamanuensis Tor Bang om i dette innlegget.

 • søndag 25. november 2018 - E24.no Nordisk netthandel vokser mest i verden

  Den globale omsetningen i verdens netthandel økte med 17 prosent i årets tredje kvartal, viser en ny undersøkelse fra systemleverandøren Salesforce. Veksten er aller størst i Norden, der forbrukerne økte handelen på nett med 48 prosent. Peder Inge Furseth, professor i innovasjon ved Handelshøyskolen BI, mener tallene et varselsignal for norsk detaljhandel. Han mener vi trolig vil se flere konkurser i norsk handelsnæring fremover.

 • fredag 23. november 2018 - minervanett.no Den nye kulturmeldingen: Makt til regionene

  Fredag 23. november er dagen norsk kulturliv har ventet på lenge: for første gang på femten år lanseres en ny stortingsmelding for kultur. Professor Anne-Britt Gran, Handelshøyskolen BI mener at visjoner og mål for sektoren blir viktig. Dette er retorikken sektoren skal bruke i de kommende 10-20 årene, sir hun. Hun oppfatter ikke regionreformen som så sentral som det mange av aktørene i feltet gjør. Gran er i stedet opptatt av hvordan kulturmeldingen vil forholde seg til digitalisering.

 • torsdag 22. november 2018 - Dagbladet.no Dagbladet fyller 150 år. Jubileumsbok om avisa

  Jubileumsbok om avisa det er umulig å forholde seg likegyldig til. Ny bok om Dagbladet og det digitale skiftet i avismarkedet. Boka er skrevet av historiker Christine Myrvang, Handelshøyskolen BI og medieforsker Martin Eide, UiB.

 • onsdag 21. november 2018 - Dagsavisen Venter på Trines framtidsvisjoner

  For første gang på 15 år legges det fram en ny kulturmelding. Meldingen kan bli det viktigste Trine Skei Grande får gjort i hele sin periode som kulturminister. Det er mye i en slik melding som er viktig for mange aktører, men dette er jo en melding som skal vare en del år framover. I dette perspektivet er digitaliseringen den største utfordringen, mener Anne-Britt Gran, professor i kulturpolitikk ved Handelshøyskolen BI. Jeg håper kulturministeren i meldingen tar høyde for de digitale utfordringene vi står overfor, og digitaliseringens betydning for økonomien i kulturbransjen, sier Gran.

 • lørdag 10. november 2018 - E24.no Skyter seg selv i foten

  Den enorme kinesiske shoppe-dagen Singles Day blir tatt inn av stadig flere aktører i Norge. Virke-topp frykter at den også vil ta en del av omsetningen fra julehandelen. – Det virker ulogisk å legge inn flere salgsdager når varehandelen sliter, men på grunn av at den sliter, har den bygd seg opp et overskudd av varer. Salgsdagene gir muligheter til å få solgt unna disse, sier Peder Inge Furseth, professor i innovasjon ved Handelshøyskolen BI.

 • torsdag 8. november 2018 - Budstikka Slekters gang i skattelistene

  Der familier står for store verdier er det vanlig å se overgang fra familiebedrifter til bedriftsfamilier. Familien og familiemedlemmer blir da gjerne investorer etter at midlene i bedriften er tatt ut gjennom salg, sier professor Morten Huse ved Handelshøyskolen BI.

 • lørdag 3. november 2018 - Ledernytt.no Game of Thrones og ledelse

  TV-serien Game of Thrones viser hva som kjennetegner god ledelse og understreker hvor viktig det er for ledere å reflektere over egen lederstil og lederrolle. Dette er noe av budskapet til høyskolelektor Trond Kjærstad ved Handelshøyskolen BI. Game of Thrones handler om kampen om ledelse og viser en rekke ledere som kjemper om sine posisjoner, sier han. Kjærstad mener dilemmaene som heltene og skurkene i denne storslåtte serien møter, er svært gjenkjennelige for mange ledere.

 • tirsdag 30. oktober 2018 - nrk.no Vil skremme med Trump. Putin og Kim

  Masker av statslederne i USA, Russland og Nord-Korea rives vekk fra hyllene og skremmer mer enn blod og gørr under halloween. Peggy Brønn, som er professor i virksomhetskommunikasjon ved BI, mener salget av politiske masker er et tegn på et dyptgripende fenomen i samfunnet. Det er jo mange skremte mennesker – og disse tre er de tre mest skremmende på jorda akkurat nå. Å bruke dem som masker, er en klar måte å ta kraft ut av disse tre på, sier Brønn.

 • fredag 26. oktober 2018 - A-magasinet Østkantbølgen

  Zeshan Shakar var lei av at hjemstedet hans alltid ble kritisert utenfra. Nå står suksessforfatteren i spissen for en bølge av personlige historier fra Oslos drabantbyer. Peggy S Brønn, som er professor på Handelshøyskolen BI, mener personlige historier har stor betydning. De gir oss et ansikt på en situasjon som folk bare kjenner fra medieoppslag. Hvis det i tillegg stimulerer folk til å stille spørsmål ved sine egne fordommer, kan det også gjøre noe med omdømmet, mener hun.

 • fredag 26. oktober 2018 - Budstikka Generasjonsskifte i familiebedriften Storms på Vøyenenga

  Femte generasjon trer inn i bedriften i Bærum som trolig dufter aller best. Annette Storm (40) skal, som første kvinne, lede den 121-årige aroma- og smaksprodusenten Storms på Vøyenenga. Slik slektsovertagelse er ikke lenger nødvendigvis vanlig, mener BI-professor Morten Huse. I noen tilfeller, som denne, vil bedriften fortsette med slekten i eierskap og ledelse. Men det er ikke så vanlig som før. Eksempelvis der bedrifter står for store verdier, ser vi også oftere overganger fra familiebedrifter til bedriftsfamilier. Familien og familiemedlemmer blir da gjerne investorer etter at midlene i bedriften er tatt ut gjennom salg, sier Huse.

 • fredag 19. oktober 2018 - De største oppfinnelsene ligger foran oss

  I Aftenposten 15. oktober utfordrer økonomen Robert J. Gordon betydningen av den digitale revolusjonen. Han konkluderer med at de store oppfinnelsenes tid er forbi. Jeg ser minst tre problemer med professor Gordons konklusjon, skriver professor Peder Inge Furseth i dette innlegget. Betydningen av hvordan den teknologiske utviklingen bedrer livskvaliteten for milliarder av mennesker er omfattende, og kan ikke tallfestes fullt ut, skriver Furseth bl.a.

 • torsdag 18. oktober 2018 - Bergens Tidende Det startet med rap på soverommet

  Selskap i musikk­bransjen i Bergen økte omsetningen med over 50 millioner fra 2016 til 2017. Audun Molde, musikkviter og førstelektor II på Handelshøyskolen BI og Høyskolen Kristiania, mener det flere ting som er særegent for musikkbransjen i Bergen. Byen har noen særdeles dyktige enkeltaktører, som har til felles at de jobber målbevisst internasjonalt. De ser ikke bare mot resten av Norge, men mot verden. Det gir resultater, sier Molde, som for tiden er med på et forskningsprosjekt i regi av Kulturdepartementet som ser på hvordan digitaliseringen av musikkfeltet har påvirket bransjens økonomi og markeds­strukturer.

 • torsdag 18. oktober 2018 - utdanningsnytt.no 300 småbarn skal stresstestes

  Et forsøk med å stressteste 300 ett- og toåringer er i gang, og om tre år håper forskerne at de kan si om kvaliteten i barnehagen virker inn på stressnivået hos barna som er med i forsøket. Forskningsprosjektet Trygg før 3 er et samarbeid mellom RBUP, Handelshøyskolen BI ved førsteamanuensis Ratib Lekhal på Institutt for kommunikasjon og kultur og Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, Midt-Norge, NTNU ved professor May Britt Drugli.

 • onsdag 17. oktober 2018 - dn.no Stargate selger låtkatalog

  De norske hitmakerne Mikkel S. Eriksen og Tor Erik Hermansen selger sin rettighetskatalog til Shamrock Capital. Audun Molde er førstelektor II på Handelshøyskolen BI, underviser på populærmusikkstudiet på Høyskolen Kristiania og forfatter av boken «Pop. En historie». Det å bli et internasjonalt investeringsobjekt som låtskrivere er en veldig stor anerkjennelse av det de har gjort. Det er all grunn til å gratulere, mener Molde. Saken er også omtalt i DN.

 • tirsdag 16. oktober 2018 - e24.no Ekspert støtter Coca Cola

  Ekspertene er uenige om Coca-Colas behandling av den vesle konkurrenten Jallasprite. Advokatfirma støtter brusgiganten, mens professor kaller selskapets oppførsel smålig. Forfatter og professor i selskapskommunikasjon ved Handelshøyskolen BI, Peggy Simcic Brønn, mener Coca-Cola er nødt til å beskytte merkevaren sin, men at de i dette tilfellet burde unngått rettslige grep.

 • fredag 12. oktober 2018 - Ukeavisen Ledelse Kommunikasjon handler ikke om å overtale andre

  Professor i Kommunikasjon og ledelse ved Handelshøyskolen BI, Sut I Wong mener at det er lederens oppgave å tilrettelegge for god flyt av kommunikasjon.

 • fredag 12. oktober 2018 - forsvaretsforum.no Bakke-Jensen kan bli pensum

  Forsvarsministeren får kritikk for personangrep. Retorikkekspert og førsteamanuensis Maria Isaksson ved Handelshøyskolen BI vurderer å bruke intervju med Frank Bakke-Jensen til skrekk og advarsel i undervisningen. Forsvarsministeren beklager formuleringene. Isaksson sier at TV-innslaget er så ille fra forsvarsministerens side at det ligger henne nært å bruke det til fremtidig læring om retorikk blant studenter på kommunikasjonslinjen.

 • torsdag 11. oktober 2018 - utdanningsforbundet.no Ny undersøkelse om lokale lønnstillegg i barnehage og skole

  Bård Kuvaas og Ide Katrine Birkeland ved Handelshøyskolen BI har på oppdrag fra Utdanningsforbundet utarbeidet rapporten «Undersøkelse om lokale lønnstillegg i barnehage og skole». Hovedkonklusjonen er at det er svært lite sannsynlig at lokale individuelle tillegg påvirker læreres og barnehagelæreres motivasjon og arbeidsmiljø på en positiv måte. Det kan i stedet gi negative konsekvenser fordi de kriteriene og prosedyrene som ligger til grunn for de lokale lønnstilleggene ikke oppleves som rettferdige.

 • torsdag 11. oktober 2018 - Klassekampen Agenter på risikofylt eventyr

  Norske agenturer ruster opp til bokmessa i Frankfurt neste år. Men ikke alle vil overleve festen, tror BI-forsker, Anitra Figenschou, høyskolelektor ved Institutt for kommunikasjon og kultur. Hun sier at fra et business-perspektiv er det vanskelig å overleve i bokbransjen generelt, og spesielt for en agent. Hun tror imidlertid norske agenturer har større sjanse nå enn noen gang til å gjøre det bra, med tanke på det unike bokåret Norge går i møte. Men om det er nok til å klare seg, er Figenschou usikker på.

 • fredag 28. september 2018 - Dagens Næringsliv Skattesnakk gir riktig skatt

  Skatteetaten i Norge har fått til et samspill med storbedriftene som er helt unikt i europeisk sammenheng. Dette skriver professor Benedicte Brøgger og høyskolelektor Kiran Aziz, Handelshøyskolen BI, i dette innlegget.

 • tirsdag 25. september 2018 - Forskerforum.no Krise for Forskerforbundet

  At et styremedlem går til media om Steinnes-saken før den er ferdig behandlet er et slag i ansiktet for Forskerforbundet, mener Peggy S Brønn. Hun er professor i kommunikasjon ved Handelshøyskolen BI og leder av BI Centre for Corporate Communication. Dette er litt av en krise for Forskerforbundet når lokallaget underminerer den sentrale organisasjonen på denne måten, sier Peggy Brønn.

 • tirsdag 25. september 2018 - TV2.no Reagerer på Flybuss-reklame

  En reklamekampanje for Flybussen Bergen har skapt kraftige reaksjoner. En plakat viser en kvinne som må rekke hjem for å legge barna. En annen viser en mann som må rekke hjem til kampstart. Professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur, og ekspert på PR og kommunikasjon ved Handelshøyskolen BI, Peggy Simcic Brønn uttaler at det er utrolig at de fortsatt lager slik reklame i 2018. Det er så lettvint og stereotypt, sier hun. Kvinner har jo kjempet mot denne stereotypen i årevis. Den er som dratt ut av 50-tallet. Det er en helt hjernedød reklame, det er ingen tegn på kreativitet, sier Brønn.

 • mandag 17. september 2018 - Ballade.no Hvordan få de lønnsomme kultur-turistene til Norge?

  Vi må begynne å snakke om det å investere i kunsten, skriver programsjefen i NOSO. Jeg kan ikke se at regjeringens nye plan skal kunne utgjøre noen særlig forskjell for de kulturbaserte næringene, sier BI-professor Anne-Britt Gran.

 • lørdag 15. september 2018 - DN.no Apple melker kundene så lenge den kan

  Professor Peder Inge Furseth ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI mener Apples prisstrategi er mulig på grunn av den amerikanske elektronikkgigantens unike posisjon.

 • fredag 14. september 2018 - Drammens Tidende Skal hente 400 investor-millioner

  Målet er å få inn minst 400 millioner kroner i private midler til satsing på gründere i drammensregionen. Allerede er det gitt tilsagn på over 80 millioner. Dette høres spennende og gjennomtenkt ut, ikke minst den internasjonale satsingen, sier Benedicte Brøgger, professor ved Handelshøyskolen BI, og jobber med entreprenørskap og gründere ved Institutt for kommunikasjon og kultur. Jeg er for tiden i Kina, og her er det flere indre børser for nettopp små tech-selskaper. Noe slikt kunne også vært nyttig i Norge når det gjelder kapital til gründerbedrifter, sier Brøgger.

 • fredag 14. september 2018 - Bergensavisen Fremtiden kan gi kjøpesenterdød

  Sletter med varehus utenfor byene kan bli historie. Samtidig blir sentrumsbutikkene antakelig færre og mindre, og netthandelen øker. Mye gjenstår også før netthandelen oppleves som god nok - og enkel nok. Professor Peder Inge Furseth ved Institutt for kommunikasjon og kultur på Handelshøyskolen BI mener logistikken er blant hovedutfordringene for nettbutikkene. Treffsikkerheten i leveringen er en annen.

 • fredag 14. september 2018 - Ukeavisen Ledelse Vi har mye å lære av Silicon Valley

  BI-professor Peder Inge Furseth ser ingen grunn til at vi ikke skal lære av innovasjonsarbeidet i USA. Det gjelder også ting som ikke fungerer.

 • tirsdag 11. september 2018 - E24.no Ingen revolu7sjon i netthandelen

  Jeg ser ingen revolusjon i netthandelen, sier professor Peder Inge Furseth som ikke tror at såkalte talestyrte assistenter vil påvirke netthandelen dramatisk. Han mener mange har overdrevne forventninger til talestyrte assistenter.

 • onsdag 5. september 2018 - Dagbladet.no Svendsen går av som sjef i Telenor

  Professor Peggy S. Brønn ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI, sier til Dagbladet at det ikke kom som noen stor overraskelse på henne at Svendsen nå går av. Min første reaksjon var at noen måtte gå - og at det måtte bli henne, sier Brønn. Hun kunne aldri vinne mot Brekke, som har styrets støtte, fortsetter Brønn. Morten Huse, som er professor ved samme institutt ved BI, understreker at han ikke kjenner detaljene i bakgrunnen for Svendsens avgang, men sier at det er viktig at det er gode samarbeidsforhold i en ledelse. Det er en leders ansvar å sørge for at et team jobber godt sammen, sier han. Som leder kan man ikke godta at ting ikke fungerer. Det kan være fullstendig ødeleggende om det er store konflikter innad i en bedrift. Han tror det heller ikke bare vil bli enkelt for Brekke i tida som nå kommer. Han kommer helt sikkert til å bli gått etter i sømmene, sier Huse.

 • onsdag 5. september 2018 - Dagsavisen Avviser utskvising

  Berit Svendsen er ferdig som toppsjef i Telenor Norge. Telenorsjef Sigve Brekke avviser at han har skvist ut Svendsen. Svendsen selv er taus om årsaken. Professor Peggy Simcic Brønn ved Handelshøyskolen BI tolker avgangen slik: Ifølge en temmelig troverdig styreleder og konsernsjef gikk Svendsen av fordi kontrakten hennes nærmet seg slutten. De gjorde sitt beste for å skaffe henne andre stillinger som ville sette henne i en bedre posisjon til å bli en mulig konsernsjef, men hun var ikke interessert, sier hun til NTB. Brønn minner om at det bare er fire år mellom Svendsen og konsernsjef Brekke. Han kan sitte i stillingen i ytterligere åtte år, ettersom han ikke rammes av Telenors nye policy med tidsbegrensede kontrakter, noe Svendsen gjør. Hvem vil vente i åtte år for å få en mulighet til å nå toppen, når du selv bare kan sitte der i to-tre år? spør Brønn. Saken er også referert i Bergens Tidene 5. september.

 • fredag 31. august 2018 - Ukeavisen Ledelse Vi kan med nokså enkle grep bli mer nytenkende

  Mens arbeidslivet teamorganiseres med pauker og basuner, viser forskningen at grupper systematisk underpresterer, særlig når det handler om nytenkning, konstaterer psykolog og høyskolelektor II ved Handelshøyskolen BI, Trond Kjærstad, i sin nye bok om kreativitet, "Gunstig intelligens".

 • onsdag 22. august 2018 - NRK.no Om twitring på Stortinget

  Hvor opptatt er våre folkevalgte av sosiale medier? NRK har sett dem i kortene på bruken av Donald Trumps favorittmedium. En ting er hvor ofte en politiker skriver meldinger på Twitter eller Facebook. Noe annet er hvor god teksten er, sier høyskolelektor i retorikk ved Handelshøyskolen BI, Ratna Elisabet Kamsvåg. Evnen til å skrive en melding på Twitter som vekker interesse er viktigere enn å legge ut mange meldinger, sier hun.

 • fredag 17. august 2018 - siste.no Det offentlige svir av millioner på Arendalsuka

  Over 100 offentlige institusjoner, selskaper og foretak har brukt millioner på å være synlige under politikk-festivalen Arendalsuka. Professor i PR og kommunikasjon ved Handelshøyskolen BI, Peggy Brønn, er blant annet ekspert på omdømme i offentlig sektor. Hun mener at det kan være vel anvendte penger for offentlige etater og institusjoner å være tilstede i Arendal. Arendalsuka er et sted der du blir sett og hørt. I stedet for å spre et kommunikasjonsbudsjett tynt utover hele året kan du her få til mye på et sted. Dessuten er du ikke avhengig av media for å få en beskjed ut. Det er mange folk å snakke med der, sier Brønn.

 • fredag 10. august 2018 - Dagens Perspektiv Makt - hva ledere kan lære av Machiavelli

  Steinar Bjartveit, konsulent og foreleser i ledelse ved Institutt for kommunikasjon og kultur, Handelshøyskolen BI, bruker tidløse klassikere – som Sokrates, Machiavelli, Marcus Aurelius og Shakespeare – når han snakker om ledelse. Klassikere som består, uavhengig av de motebølgene som preger ledelsesfaget.

 • tirsdag 24. juli 2018 - Adresseavisen Klesbutikk seksdoblet størrelsen på nettbutikklokalet

  Netthandelen har skutt fart i Norge, og øker med en tosifret prosentandel hvert år. Adresseavisen har tidligere skrevet om at omsetningen i Midtbyen har vært stillestående siden 2014, og at kjøpesentrene på nasjonal basis har økt omsetningen med to prosent så langt i år. I Trondheim øker kjøpesentrene i øst omsetningen, mens resten opplever en nedgang i handelen. Professor Peder Inge Furseth er innovasjonsforsker ved Handelshøgskolen BI, og mener den norske handelsnæringen har sovet i timen. Det har gått så bra med norsk handel at de ikke har fornyet seg. Netthandelen har skutt fart i Norge nå, og det vil få store konsekvenser for de fysiske butikkene. Omsetningen deres vil gå ned, antallet butikker går ned, og vi vil kjøpe mer og mer på nett, sier han.

 • mandag 16. juli 2018 - Dagens Næringsliv NRK rapporterte for mye om grottesaken i Thailand

  Anne-Britt Gran, som er professor i kulturforståelse samt kulturpolitikk ved Handelshøyskolen BI, har skrevet et innlegg hvor hun stiller spørsmålstegn ved hvorvidt det er NRKs ansvar som rikskringkaster å komme med kontinuerlige oppdateringer om situasjonen ved grottesaken i Thailand. Gran mener ikke det dreier seg om NRK skal komme med en dekning av saken i det hele tatt, men snarere om hvor stor dekningen skal være.

 • mandag 9. juli 2018 - VG Må øke vår evne til innovasjon

  Innovasjon Norge har en direktør som primært evner å skape offentlig debatt om sin lederstil og sine ansettelser. Det er synd. Debatten burde heller dreie seg om Norges lave innovasjonsevne. Dette skriver professor Peder Inge Furseth i dette innlegget.

 • mandag 9. juli 2018 - nettavisen.no Zalando-sjefene fikk lønnsreduksjon med ny modell

  Zalando-sjefene fikk kuttet lønnen med to tredjedeler og øker bonusen kraftig. Tor Grenness er professor emeritus ved Handelshøyskolen BI og ekspert på lederlønninger.Han mener strategien med lav fastlønn og høy bonus kan være risikabel strategi. Ulempen med så store bonuser knyttet opp til et spesifikt mål er at du som leder kan bli kanskje litt for fokusert på det som gir deg en personlig gevinst, sier Grenness. Han mener at det er en fare for at lederne vil prioritere det som gir dem lønn på bekostning av alt annet.

 • torsdag 28. juni 2018 - Vårt Land Reagerer på Pride-stunt

  Sosialt engasjement har blitt en viktig del av bedrifters merkevarebygging. Pride mener DNB henger seg på regnbuebølgen, uten å være genuint opptatt av homofiles rettigheter. Bedrifter som støtter bevegelser har ofte blitt kritisert for først å gjøre dette når bevegelsen har vunnet kampen om bred, offentlig anerkjennelse. Det bør bedrifter passe seg for, mener Peggy Simcic Brønn ved Handelshøyskolen BI. Saken er også referert til i avisen Dagen 2.7. og Vårt Land 3.7.

 • onsdag 27. juni 2018 - Aftenposten Savner nyanser i #metoo-debatten

  Debatten om seksuell trakassering er blitt overfladisk. De virkelige problemene blir ikke tatt tak i, mener forskere. Skuespillere jobber på en måte der de bruker sin egen kropp, følelser, sensualitet og erotikk. Gråsonene står derfor i kø, og det er noe vi bør ta på alvor i debatten, sier professor Sigrid Røyseng ved Handelshøyskolen BI.

 • lørdag 9. juni 2018 - Budstikka Selger legehjelp uten kø

  Nye legetjenester popper opp i Asker og Bærum. ■ Dr. Dropin. ■ Dersom man har booket en time til klokken 1400 en dag, og legen ser det blir forsinkelser, sender hun eller han en sms som forteller pasienten om dette. ■ Hjemmelegene.no: Pasientene kan søke og bestille en lege i sitt område ved å taste inn sitt postnummer. Peder Inge Furseth, professor ved BI, tror folk er mer enn klare for denne typen innovasjoner. Som forbrukere og kunder ønsker vi å spare tid der vi kan og få en mer bekvem hverdag. Dette er bare begynnelsen når det gjelder slike konsepter, mener han.

 • fredag 8. juni 2018 - Ukeavisen Ledelse Konkurransesituasjonen endevendt på 90-tallet

  Flymarkedet gjennomgikk store endringer fra midten av 90-tallet. Innføringen av den frie etableringsretten endret fullstendig konkurransesituasjonen i luftfarten, sier professor ved Handelshøyskolen BI, Eli Moen.

 • søndag 3. juni 2018 - Dagbladet Langer ut mot DN

  Strømmeselskapet Tidal angriper igjen Dagens Næringsliv etter kritisk reportasje. Det kan være en farlig strategi, mener BI-professor, Peggy S Brønn. Hun sier at Tidal fremstiller det som om DN tar feil, og Tidal har rett. Dette er en farlig strategi, for da bør selskapet absolutt ha rett, ellers vil ryktet til selskapet bli alvorlig skadet. De fleste organisasjoner nøler med å gå etter media på en slik måte, ved å være så aggressive, fordi hele håndteringen deres da også blir en sak, sier Brønn.

 • onsdag 16. mai 2018 - ballade.no Ikke vær pyse, Tidal!

  Hvor effektivt og arrogant er det mulig å undergrave sin egen merkevare, spør Audun Molde i dette innlegget, høyskolelektor II ved Institutt for kommunikasjon og kultur.

 • tirsdag 15. mai 2018 - E24 Mener netthandel er unødvendig

  Den svenske billigbutikken Rusta har utvidet kraftig i Norge. Toppsjefen mener kjeden ikke trenger netthandel – i motsetning til konkurrentene. BI-forsker Peder Inge Furseth er imidlertid krystallklar: De norske handelskjedene som ikke har netthandel innen 3–4 år, vil trolig gå dukken.

 • onsdag 9. mai 2018 - insidetelecom.no Kan miste en halv milliard

  Nordmenn bruker stadig mer penger på strømmetjenester, men de får ikke servert nordisk innhold for pengene. Nye reklameregler kan gjøre at det i framtida blir enda mindre norsk innhold enn i dag. Førsteamanuensis II Terje Gaustad deltok i debatten om TV-strømming under Inside Telecom-konferansen i Strømstad 8. mai og sier at 30 prosent av pengene nordmenn bruker på TV, går til strømmetjenester.

 • onsdag 9. mai 2018 - Vårt Land Skeptisk til Facebook sin giverknapp

  Folkefinansiering er en god tjeneste for Facebook å ha, men den skaper ikke et bedre omdømme for samfunnsansvar. «It's business», sier Peggy Simcic Brønn, professor ved Handelshøyskolen BI.

 • tirsdag 8. mai 2018 - E24 Spansk avis: IAG-aksjonærer vil by på Norwegian med Ryanair

  London-fond med eierandeler i flykjempen IAG mener selskapet burde samarbeide med Ryanair for å få Norwegian-handelen i boks, ifølge spansk avis. Professor Eli Moen ved Handelshøyskolen BI sier generelt at når slike ting er på gang, er det typisk at det er utrolig mye spekulasjoner. Om de er satt ut bevisst eller bare er spekulasjoner for å ha noe å skrive om, det er umulig å vite, sier hun. De foreslår en splitting av Norwegian, hva skal vi tro om det? Det var for så vidt dette man gjorde med Air Berlin. Da tok Lufthansa sin bit, og EasyJet resten. Så den måten å dele opp selskaper på har vært gjort før, sier Moen. Saken refererer seg til E24.

 • onsdag 2. mai 2018 - minervanett.no Operaen i Bjørvika har mange ganger lavere priser enn andre store operahus i Europa

  I desember 2015 konkluderte et utvalg ledet av professor Sigrid Røyseng ved BI med at det er et stort potensial for å øke egeninntektene ved DNO&B. Billettprisene hadde økt langt mindre enn lønns- og prisveksten, sier Røyseng til Minerva i dag. Men i denne sammenhengen er det selvsagt en problemstilling hvorvidt operaen bør jobbe for å tiltrekke seg nye publikumsgrupper eller flere innenfor de publikumsgruppene de allerede har. For selv om operaen er blitt mer tilgjengelig etter at den flyttet fra Folketeatret til Bjørvika for ti år siden, er barrieren for å gå på en forestilling fortsatt stor hos mange, sier Røyseng.

 • mandag 30. april 2018 - utrop.no Vil kutte støtten til teatre som ikke når innvandrere

  Transnational Arts Production (TrAP) foreslår å kutte i støtten til teatre, orkestre og andre publikumsrettede kulturinstitusjoner som ikke når et flerkulturelt publikum. Sigrid Røyseng er professor og faglig leder for bachelorstudiet Creative Industries Management ved Handelshøyskolen BI, Oslo. Utrop spør om økonomiske sanksjoner overfor kulturinstitusjoner er veien å gå: Isolert sett vil økonomiske sanksjoner absolutt kunne bidra til å gjøre kulturinstitusjoner mer offensive i sitt mangfoldsarbeid, svarer hun. Men Røyseng er skeptisk når det gjelder langsiktig effekt: I et større perspektiv vil det være vanskelig, da det vil bli sett på som et brudd på prinsippet om at kunstlivet ikke skal styres politisk, altså det vi kaller armlengdesprinsippet, sier hun.

 • tirsdag 24. april 2018 - Klassekampen Har ikke sett slike skjevheter før

  Slik bokmarkedet er i dag, kontrollerer noen få forlagskonsern alle salgskanalene for bøker, sier Anitra Figenschou, forlegger og høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI. Når ingenting av det som det forhandles om, er gjennomsiktig og åpent, må vi bare ha tillit til at aktørene ikke bruker makten sin til å tvinge konkurrenter ut av markedet, sier Figenschou.

 • torsdag 19. april 2018 - NRK.no NRK + lokalaviser = sant?

  I debatten om NRK og lokalavisene har viktig informasjon blitt borte på veien. Da har vi forskere et ansvar for å rette opp feilene, skriver Anne-Britt Gran, Mona K Solvoll og Ragnhild K Olsen i denne ytringen.

 • onsdag 18. april 2018 - Nationen En ny form for aktivisme

  Dyrevernorganisasjonen Animas kampanje mot Coop og buregg er en form for «lik og del»-kampanje som vi ikke har sett tidligere. Omdømmeforsker Peggy Simcic Brønn ved Handelshøyskolen BI mener Coop har en dårlig sak når det gjelder å overbevise den norske forbruker om hvorfor de skal fortsette å handle buregg. Dette er et interessant tilfelle, men jeg er overrasket over at Coop fortsatt selger egg fra burhøns når alle andre dagligvareaktører i Norge har - eller skal - slutte å selge det. Brønn mener Coop har en dårlig sak for å vinne denne debatten mot dyrevernerne.

 • tirsdag 17. april 2018 - Vårt Land Popens kirkelige opphav

  Gullstandarden for dagens mest utbredte popmusikk, hiphop og R&B, har dype historiske røtter i amerikanske kirkelige musikkstiler og utøvere, sier forfatteren av den nye boka POP - En historie, Audun Molde er musikkviter og foreleser om musikkbransjen på Westerdals Oslo ACT og Handelshøyskolen BI. I sin nye bok utforsker han popmusikkens og musikkbransjens historie gjennom 200 år.

 • mandag 16. april 2018 - medier24.no Det gis inntrykk av at 40 prosent av befolkningen bruker NRK på nett ...

  Det gis inntrykk av at 40 prosent av befolkningen bruker NRK på nett mer etter et betalings­murene kom. Men det er ikke riktig. Her har viktig informasjon blitt borte på veien. Og det er beklagelig når tallet brukes til å så tvil om forskningsgrunnlaget som Medietilsynet bygger sin rapport på, skriver Mona K. Solvoll, Ragnhild Kr. Olsen og Anne-Britt Gran ved Institutt for kommunikasjon og kultur. I forbindelse med fremleggelsen av Medietilsynets rapport om NRK og mediemangfold har det blitt referert til funn fra vårt Forskningsråds-finansierte prosjekt (KulMedia-programmet) som vi gjør på BI om befolkningens bruk av lokale medier. Dette er et selvstendig forskningsprosjekt om digitalisering av lokale medier, og flere kulturbransjer. Det er ikke er bestilt av Medietilsynet, ei heller med i grunnlagsmaterialet som Medietilsynet bruker, skriver Solvoll, Olsen og Gran.

 • mandag 16. april 2018 - E24.no Tror Norwegian-navnet vil overleve mulig salg

  Heller ikke BI-professor Eli Moen tror norske forbrukere vil merke altfor mye av et eventuelt oppkjøp av Norwegian. At Norwegian med alle sine fly og ruter forsvinner ut av markedet ved et oppkjøp, det kan jeg ikke se for meg, sier hun.

 • lørdag 14. april 2018 - Dagsavisen Norwegian-kjøp vil følge luftfartstrend

  Et mulig Norwegian-oppkjøp bekrefter en utvikling som har pågått de siste 20 årene, fastslår professor Eli Moen ved Handelshøyskolen BI. Det blir en økt konsentrasjon og færre aktører innen luftfarten. Før hadde man flaggskipene British Airways og Lufthansa. Med liberaliseringen av luftfarten fikk man lavkostselskaper som økte konkurransepresset. De siste årene har flaggskipene gått inn i lavkostmarkedet, sier Moen og påpeker at det ikke er lenge siden et lignende oppkjøp, da Lufthansa kjøpte opp lavprisselskapet Air Berlin.

 • torsdag 12. april 2018 - kampanje.no Slakter Slottets PR-håndtering av Se og Hørs Marius-oppslag

  Amerikanske Peggy Brønn er professor ved Handelshøyskolen BI. Dette er en interessant sak hvor reaksjonene til mediedekningen blir nyheten selv, noe som er typisk for «high profile cases», sier hun.

 • mandag 9. april 2018 - Dagens Perspektiv Video: Kvinner i styrer

  BI-professor Morten Huse forsker på styrer og har selv hatt ulike styreverv og stillinger i norsk næringsliv. I denne videoen forteller han om kvinnenes rolle i styrene.

 • fredag 6. april 2018 - gaffa.no Tar pop på alvor

  Førstelektor II på Handelshøyskolen BI, Audun Molde har skrevet bok om popmusikkens historie gjennom 200 år – og får takk av popmusikere for å ta sjangeren på alvor. Klok, grundig, pedagogisk og respektfull, sier Knut «Euroboy» Schreiner om Moldes bok «POP - En Historie», mens Silje «Bendik» Halstensen synes det er «interessant å forstå mer om hvordan popmusikken har blitt til det den er i dag». Popprinsen Sondre Lerche roser på sin side den nyutkomne boken for å vise vei gjennom flere lag av kulturelle, teknologiske og kommersielle fenomener.

 • fredag 6. april 2018 - Dagens Perspektiv Prosesen mot Anita Krohn Traaseth

  Verken næringsminister Torbjørn Røe Isaksen eller fylkeskommunene var kjent med at styret i Innovasjon Norge hadde satt i gang en prosess for eventuelt å kaste Anita Krohn Traaseth som administrerende direktør. Styreekspert og professor ved BI, Morten Huse, mener at næringsministeren må ha vært under press i denne saken. Det er ikke alltid lett å være helt klar på forhånd. Tidligere næringsminister Monica Mæland og statsminister Erna Solberg har sikkert gitt ham noen klare tanker om hva som har vært viktig her. De føler en stor forpliktelse for at kvinnene som er rekruttert inn i topposisjoner skal få en grundig og skikkelig behandling. Da gjelder det for dem å trå mer varsomt enn det Dyb la opp til, sier Huse. Dette avviser Torbjørn Røe Isaksen.

 • tirsdag 27. mars 2018 - Dagsavisen Farvel til kinomonopolet

  Både filmbransjen og publikum over hele landet har grunn til å glede seg over at Odeon bryter kinomonopolet i Oslo. Lokalt kinomonopol i kombinasjon med relativt stive eiendomspriser kan sannsynligvis forklare at det har bygd seg opp en underkapasitet i takt med befolkningsveksten i Oslo, skriver førsteamanuensis Terje Gaustad, Handelshøyskolen BI, i dette innlegget.

 • torsdag 22. mars 2018 - Morgenbladet.no Den gode sakprosaen

  Sakprosaen har den siste tiden vært i sentrum for litteraturdebatten. Avdekkingen av at Henrik Langeland i sin bok om Aker-konsernet hadde klippet og limt fra andre kilder uten tilstrekkelig henvisning åpnet en diskusjon om forholdet mellom faglighet og fortelling, etterrettelighet og kreativitet i den virkelighetsforpliktede litteraturen. Dette svekker sakprosaen og dens kobling til virkeligheten, mener Christine Myrvang, næringslivshistoriker ved Handelshøyskolen BI. I vår tid med «fake news» og fakta under press er det viktigere enn noensinne at tekst og kildereferanser løper sammen, sier hun.

 • onsdag 21. mars 2018 - abcnyheter.no Retorikkeksperter bekymret for debattklimaet post Listhaug

  Retorikkeksperter mener Listhaug-saken har hardnet ordskiftet i norsk politisk debatt og advarer mot en ytterligere tilspissing. Dette er noe av den hardeste ordbruken vi har sett mellom norske politikere, fastslår retorikkekspert og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, Maria Isaksson.

 • tirsdag 20. mars 2018 - Dagens Næringsliv NRK truer ikke lokale medier

  Lokalaviser tror at lokalt stoff som ligger gratis ute på NRKs nettsted kan gjøre forbrukerne mindre interesserte i det de tilbyr mot betaling, men ifølge våre undersøkelser benytter 85 prosent av lokalmedieforbrukere NRK som et tillegg til lokale medier. Det er altså begrenset hvor mye NRK utkonkurrerer lokale medier. Dette skriver professor Anne-Britt, førsteamanuensis Mona K Solvoll og doktorgradsstipendiat Ragnhild K. Olsen ved Handelshøyskolen BI i denne kronikken.

 • tirsdag 20. mars 2018 - Aftenposten.no Det vellykkede Bokhylla-prosjektet viser vei

  Vi trenger et digitalt kulturløft for å sikre formidling av norsk innhold. Hvis ikke vinner globale aktører som Amazon, Google og Netflix. Kulturkonsumet blir mer og mer digitalt. Det må reflekteres også i den kommende kulturmeldingen. Nasjonalbibliotekets vellykkede Bokhylla-prosjekt kan vise vei for hvordan offentlig digital infrastruktur kan bygges, også på andre kulturområder. Dette skriver professor Anne-Britt Gran, doktorgradsstipendiat Linn-Birgit Kampen Kristensen, Institutt for kommunikasjon og kultur, BI, og Eivind Røssaak, førsteamanuensis Nasjonalbiblioteket.

 • fredag 16. mars 2018 - Dagens Næringsliv Bedre ledelse med matematiske modeller?

  Tor Grennes, professor emeritus i internasjonal ledelse ved Handelshøyskolen BI, mener samfunnsøkonomiske modeller ikke er det som trengs for å bedre ledelsesforskere.

 • fredag 16. mars 2018 - Dagens Næringsliv Arbeidsgiverne bør drive yrkesfagene

  Johan From og Hans Bonesrønning, begge professorer ved Handelshøyskolen BI og tilknyttet Senter for innovasjon i utdannelse, mener at det trengs store strukturelle endringer av yrkesutdannelsen. Næringslivet bør ta hovedansvaret og legger føringer for opplæringen, mens skolene supplerer og følger opp med opplæring etter bedriftenes behov. Dette skriver de i en kronikk i dagens avis. I tillegg har avisen to helsider om saken. Regjeringen meldte nylig at det fra 2020 blir større endringer i yrkesfagutdannelsen. Blant annet skal de få spesialisering første året.

 • fredag 16. mars 2018 - Morgenbladet Gamle unoter igjen

  Med plagiatskandalen rundt Henrik Langelands bok om Aker er sakprosaens etterrettelighet igjen på dagsordenen. Innad i det historiske fagmiljøet blir i hvert fall avvikende kildeløsninger raskt påpekt. I januar lot Christine Myrvang, næringslivshistoriker ved Handelshøyskolen BI, et hjertesukk falle på Facebook over at Aschehoug forlag ikke har inkludert kildelisten til Asbjørn Bakkes biografi Erik Bye (2017) bakerst i boken, slik som er vanlig, men lagt den på en egen nettside. Myrvang synes ikke løsningen med å skille bok og kilder er en praksis til etterfølgelse: Kildereferansene i en bok, hvordan det nå enn gjøres, gir teksten autoritet ved å synliggjøre kunnskapsinnhentingen som ligger bak, de opplyser teksten, sier hun.

 • torsdag 15. mars 2018 - Kommunal Rapport Vil endre spesialundervisningen

  Det brukes mye spesialundervisning i skolen, men den har INGEN EFFEKT, viser studier. Nå vil ekspertgruppe ha omfattende endringer. Ratib Lekhal, førsteamanuensis og fagansvarlig ved nasjonal lederutdanning for styrere i barnehager ved Handelshøyskolen BI, har utført de ene studien. Han målte effekten av spesialundervisning via matematikk og norskprøver. Konklusjonen er at elevene som mottok spesialundervisning i norsk skåret litt lavere enn den tilsvarende gruppa som fikk ordinær undervisning. Matematikkelevene skåret likt. Vi har undersøkt om spesialundervisning har noen effekt slik det blir gitt i dag. Men vi har ikke sett på innholdet av undervisningen, og må passe oss for å si at spesialundervisning under gitte forutsetninger ikke vil fungere. Det finnes for eksempel mange gode eksempler på god, intensiv leseopplæring, sier Lekhal.

 • fredag 9. mars 2018 - Morgenbladet Dette svekker sakprosaen

  Det er ikke noe klart skille mellom fortelling og vitenskapelig verk, sier næringslivshistoriker ved Handelshøyskolen BI, Christine Myrvang. Fredag kveld ble det klart at forlaget trekker den nye boken om Akers historie. For oss historikere som skriver denne typen bøker, eksisterer det ikke et klart skille mellom vitenskapelig verk og fortelling. Vi skriver forskningsbaserte, kildebelagte fortellinger, sier Myrvang, Hvis Langeland «bare» ville skrive en fortelling fra virkeligheten, hvor det ikke er så nøye med referansene, burde Aker satt ham til å skrive en roman. Og gitt ham kunstnerisk frihet til å gjøre nettopp det, sier Myrvang.

 • torsdag 8. mars 2018 - Dagbladet Tajik har Obama-kvaliteter

  Dagbladet kårer Norges tolv beste kvinnelige talere. Hadia Tajik er blant dem som imponerer mest. Juryen har bestått av Knut Olav Åmås, Fritt Ord, Ratna E. Kamsvåg, Institutt for kommunikasjon og kultur ved BI, Mina Gerhardsen, kommunikasjonsdirektør i Norad og Martine Aurdal, Dagbladet. Kamsvåg er retorikk-ekspert på BI, og mener folks forestilling om talere ofte er av en posisjonert mann på talerstolen med en dominerende stemme og et selvsikkert kroppsspråk. Denne kåringen er med på å nyansere dette bildet, sier hun.

 • mandag 5. mars 2018 - Aftenposten.no Innovasjon Norges styreleder trekker seg

  Aftenposten meldte mandag at styrelederen i Innovasjon Norge trekker seg etter at næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) skal ha stanset styrebehandlingen av Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseths stilling. Jeg synes det er relevant å spørre her: Hva ville Trygve Hegnar, Elisabeth Grieg eller en annen privat dominerende eier i et selskap ha gjort i en tilsvarende situasjon, kommenterer professor Morten Huse ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI, som er på reise i Australia og understreker at han ikke har hatt mulighet til å sette seg inn i den konkrete saken. Det er tradisjon for at staten som eier skal være passiv i en slik situasjon, og det blir gjerne bråk dersom en minister ikke føyer seg etter dette, påpeker Huse. Staten som aksjeeier representerer i prinsippet alle oss vanlige nordmenn. Hvordan en minister velger å agere i en sak som dette, avhenger av ideologisk ståsted. En minister må i slike sammenhenger vente å få kritikk for sin handlemåte, uansett, mener professor Morten Huse.

 • lørdag 3. mars 2018 - Budstikka Satser på etikken

  Dressmann tar sats og blir verdens største moteaktør innen Fairtrade-bomull. Uten at kundene må betale mer for produktene. Professor og omdømme-ekspert Peggy Simcic Brønn ved BI mener forbrukere i dag forventer at bedrifter jobber for en god sak. Man kan nesten si at bedrifters omdømme svekkes om de ikke gjør det, mener Brønn.

 • onsdag 28. februar 2018 - VG.no Frykt i forlagsbransjen

  Først sikret Petter Stordalen seg Norges nest mestselgende forfatter, Jørn Lier Horst. Så snappet han Aschehoug-bestselgeren Tom Egeland. Nå håper lederen i Den norske forfatterforeningen at Stordalen ikke fortsetter å loppe forlagene for bestselgerne. Professor Anne-Britt Gran og leder for Center for Creative Industries ved Handelshøyskolen BI har fulgt nyheten om Stordalens inntreden i bokbransjen med interesse.Stordalen kan jo le herfra til banken. Et så rendyrket kommersielt konsept vil fort kunne lønne seg. Personalkostnadene synes å være holdt på et minimumsnivå i alle de tre forlagene Pilar, Capitana og Gloria. Jeg stusser over at den tunge forlagskompetansen fra Kagge og Cappelen Damm skal brukes som rådgivere på tvers av forlagene, som de ikke har eierinteresser i. Det høres ut som en dårlig deal for dem, og en god deal for hovedeier Pilar, sier Gran.

 • tirsdag 27. februar 2018 - Dagens Næringsliv Filmnøtten

  Førsteamanuensis II Terje Gaustad ved Handelshøyskolen BI har skrevet et innlegg om at det økende elektroniske forbruket av filmer og serier har medført at det koster mindre for nordmenn å se nye filmer og serier. Politikerne kan bli nødt til å velge mellom inntjening og tilgjengelighet for seerne, skriver Gaustad.

 • fredag 16. februar 2018 - Klassekampen Roper varsko om kinoen

  Kinobesøket gikk ned i både Norge og EU i fjor. Hvis trenden fortsetter, er det stor grunn til bekymring, ifølge eksperter. Siden 2007 har dvd-markedet stupt, og publikum har beveget seg over til abonnementsbaserte strømmetjenester som Netflix og HBO. Et annet faretegn er å finne i den dalende interessen blant de unge for storskjerm og popkorn. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at unge mellom 16 og 24 år går stadig sjeldnere på kino: fra i gjennomsnitt ti årlige besøk i år 2000 til 4,3 besøk i 2016. Denne gruppa har utgjort hovedtyngden av dem som går på kino. Når man ser at det å gå på kino ikke lenger er like attraktivt, har bransjen en stor utfordring, sier førsteamanuensis II Terje Gaustad. Saken er også omtalt i Avisa Møre og DN.

 • fredag 9. februar 2018 - DN.no Et litterært jordskjelv

  Norske forfattere heier på Petter Stordalens inntog i forlagsbransjen og krimforfatter Jørn Lier Horsts brudd med Gyldendal. Men få ønsker å gjøre det samme selv. Anitra Figenschou, høyskolelektor ved BI, sier at umiddelbart så synes hun det høres kjempelurt ut. De sitter med eierandeler i sine egne forlag, men er del av en sammenslutning. I denne bransjen er det vanskelig å være mellomstor, sier Figenschou. En ting det nye forlaget mangler, er eierskap vertikalt i bokmarkedets verdikjede, som bokhandler, distribusjonsnettverk og bokklubber.

 • fredag 9. februar 2018 - Ukeavisen Ledelse Ujevn kvinneandel i tyske styrer

  Tyske bedrifter har to typer styrer. I tilsynsstyrene øker kvinneandelen. I ledelsesstyrene står kvinneandelen nesten stille. Kjønnskvotering i tyske tilsynsstyrer har gitt en ganske god økning i kvinneandelen i tilsynsstyrene. BI-professor Morten Huse har forsket mye på styrer både i Norge og ellers i verden, og kjenner godt til trenden. Man øker kvinneandelen i styrene med håp om flere ringvirkninger - en av dem er økt kvinnerepresentasjon i toppledergrupper. Men ting tar tid.

 • torsdag 8. februar 2018 - Kunstkritikk.no Finansens estetiske muligheter

  I den nylig avleverte doktorgradsavhandlingen til Peter Booth, Art and Finance: Morals, Pictures, Money, and Something More. Avhandlingen illustrerer hvordan kreativ innovasjon i finans kan være frikoblet fra nyttehensyn. Booth har bakgrunn som finansanalytiker og billedkunstner, og hatt anledning til å observere både kunst- og finansfeltet fra innsiden. Tesen hans er at finans har et potensial til å fylle kunstens rolle. Det har blitt et sted for spekulasjon, i den forstand at man må handle hinsides det man allerede vet. Booth er i dag postdoktor ved Institutt for kommunikasjon og kultur på BI.

 • onsdag 7. februar 2018 - Klassekampen Truer norske avtaler

  Systemet i Norge, der forvaltningen av rettighetene til en produksjon deles mellom produsenten og kollektive rettighetsorganisasjoner som For, oppleves som et hinder for strømmetjenester og andre som er interessert i å kjøpe norske filmer og serier. Det hevder en ny rapport fra Menon Economics og BI om pengestrømmer i norsk film. Noe vi stadig har fått høre fra aktørene i visningssektoren, er at det er vanskeligere å kjøpe norsk innhold enn utenlandsk. Det er litt skummelt om dette blir en hemsko for norske filmer og serier, sier Terje Gaustad, prosjektleder for utredningen og førsteamanuensis II ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved BI.

 • mandag 5. februar 2018 - Kulturdepartementet.no Rapport om verdikjeden for norske filmar og seriar

  På oppdrag av Kulturdepartementet har Menon Economics i samarbeid med Handelshøyskolen BI Centre for Creative Industries (BI:CCI) kartlagt korleis overgangen frå analog til digital distribusjon av filmar og seriar har endra marknaden og verdikjedene for sal av filmer og serier i Noreg. Prosjektleiar har vore Terje Gaustad, Institutt for kommunikasjon og kultur. Rapporten er også omtala i kampanje.com 6.2.

 • fredag 2. februar 2018 - Ukeavisen Ledelse Lederutfordringen: Trine Skei Grande

  Skal regjerings-prosjektet til Venstre og Trine Skei Grande bli en suksess må de lære av Frp. De må våge å fronte saker som får sosialliberale hjerter til å banke selv om regjeringspartnerne er uenig. Hvis ikke, vil Venstre miste både partisjel og enda flere velgere. Hun kan hun få mye mer ut av dette enn den opprinnelig politiske makten skulle tilsi, sier Steinar Bjartveit, psykolog, konsulent og høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI. Bjartveit underviser ved BI-kurset «Ledelse, makt og mening».

 • onsdag 31. januar 2018 - Ballade.no Prisen for Årets talentutvikler går til:

  Uten musikkutdanning hadde vi neppe sett eksplosjonen av norsk musikkeksport som vi ser nå, skriver Audun Molde, ved Institutt for kommunikasjon og kultur, i denne artikkelen, som oppfordrer Spellemann til å anerkjenne talentutviklerne.

 • onsdag 31. januar 2018 - Finansavisen Ensartede norske styreledere

  De fleste styreledere har både generell erfaring som bedriftsleder, og de har erfaring fra det styret det dreier seg om, som styremedlem, sier Morten Huse, professor i organisasjon og ledelse ved Handelshøyskolen BI. Dermed er det ofte styrelederen som har lengst erfaring fra virksomheten. Den erfaringen er det ikke så veldig mange kvinner som har ennå. Et annet rekrutteringsgrunnlag for styreledere er at de representerer hovedeierne, og også blant eierne er det desidert flest menn. Og da hjelper det ikke at kvinnene er med i et nettverk, sier Huse.

 • tirsdag 30. januar 2018 - VG Kjeder vil dø uten nettbutikk

  Netthandelen tar stadig markedsandeler fra de fysiske butikkene. Tiden er i ferd med å renne ut for kjedene som ennå ikke har kommet seg på nett, mener Peder Inge Furseth, forsker ved BI. Saken er også omtalt i E24.

 • tirsdag 30. januar 2018 - Aftenposten Facebook satser på lokale nyheter

  Dette kan være en positiv mulighet for lokalavisene. Vi ser jo at folk engasjerer seg sterkt i lokale nyheter, for eksempel i debatten rundt NRKs nye distriktssendinger, sier Mona Kristin Solvoll ved Institutt for kommunikasjon og kultur på BI.

 • mandag 29. januar 2018 - Nrk.no Oppsummering av Grammy-utdelingene

  Audun Molde deltok i Nyhetsmorgen på P2 med oppsummering av Grammy-utdelingene.

 • fredag 26. januar 2018 - Klassekampen NRK taper unge nettbrukere

  Mens stadig flere unge leser lokalaviser på nett, sliter NRK med å nå yngre ­brukere med sine distriktssendinger, viser en ny undersøkelse fra Handels­høyskolen BI. Undersøkelsen bekrefter at både NRK og lokalavisene har en stor utfordring i å nå fram til ungdom. Men problemet er størst for NRK, sier Ragnhild Olsen, medieforsker ved BI. Saken er også omtalt i VG og Altaposten.

 • tirsdag 23. januar 2018 - Udir.no Barnehager+gode ledere=sant

  Utviklingen mot større og mer komplekse organisasjoner skaper nye utfordringer for styrere i barnehager. For å kunne sikre likeverdig og høy kvalitet for barna i barnehagen krever det derfor god ledelse.Det mener Ratib Lekhal, førsteamanuensis og fagansvarlig for nasjonal lederutdanning for styrere i barnehager ved Handelshøyskolen BI.

 • søndag 21. januar 2018 - VG.no Northug går glipp av millioner

  Som sponsorobjekt blir han mindre attraktiv, også for Coop. Jeg skal ikke forskuttere noe, men han vil jo ha dårligere kort i nyere forhandlinger. Kommer han ikke til OL, leverer han ikke merkevaren Petter Northug. Merkevaren Petter Northug er å vinne, sier førsteamanuensis Tor Bang til VG.

 • torsdag 18. januar 2018 - Vårt Land Store forventninger til ny kulturminister

  Kulturlivet heier på Venstre-lederen som erstatter Høyres Linda Hofstad Helleland som kulturminister. Anne-Britt Gran, professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved BI, synes ikke det. Hun peker på at den nye regjeringsplattformen, Jeløya-erklæringen, skisserer en kulturpolitikk som er svært lik den som allerede praktiseres av Høyre og Frp. Venstres kulturpolitikk skiller seg ikke radikalt fra Høyres på noe punkt, mener Gran.

 • tirsdag 16. januar 2018 - DN.no Ber Trigger-toppen om Oslo-befolkningens hjelp til å løse fremtidens utfordringer

  Preben Carlsen vil ha Oslos innbyggere med på idédugnad. BI-professor Eli Moen mener suksess avhenger av å få interessenter fra næringslivet med på laget. Hun mener «Folks» eventuelle suksess betinger på hvilken kompetanse medlemmene har på å løse ulike problemer. Det som gjør slike samarbeid til vellykkede, interessante initiativer, springer ut ifra den konkrete kompetansen på det de skal løse. Man kan ikke sette sammen et team bare i histen og pisten, man må etterlyse at de har konkret kompetanse på de problemene man skal løse. Det tar tid å utvikle slik konkret kompetanse, og å utvikle løsninger som er gode nok, sier hun.

 • mandag 15. januar 2018 - Nordlys.no Vi ser film og serier for milliarder

  Stykkprisen er blitt lavere. Publikum er vinnerne, fastslår Terje Gaustad fra BI og Anne Espelien fra Menon Economics.

 • tirsdag 9. januar 2018 - Nrk.no Øker presidentspekulasjonene

  Ratna Elisabeth Kamsvåg, retoriker ved Handelshøyskolen BI, mener Oprah Winfreys Golden Globe-tale var velskrevet, men forutsigbar, gitt spekulasjonene om at Winfrey kan tenke seg en politisk karriere.

 • tirsdag 9. januar 2018 - P4 Må være til stede på sosiale medier

  Det er alvorlig for norske bedrifter at de er lite til stede og lite aktive på sosiale medier, sier innovasjonsforsker ved BI, Peder Inge Furseth.

 • søndag 7. januar 2018 - Nrk.no Kallar skulens nettundervisning for galskap

  Mor og professor Anne-Britt Gran meiner at undervisninga i digital kompetanse er for dårleg og uklar i norsk skule. Ho etterlyser meir kritiske haldningar til selskap som Google og Facebook.

 • torsdag 4. januar 2018 - VG.no Spotify kjemper for sitt omdømme

  Gigantsøksmålet mot strømmegiganten har lite å si økonomisk, kampen står om omdømmet før selskapet håper å gå på børs, mener førstelektor Audun Molde ved Handelshøyskolen BI og Westerdals Oslo ACT, Han mener søksmålet først og fremst dreier seg om å justere lovverket, som ikke har vært endret på 20 år. Det er ikke nødvendigvis Spotify som har gjort noe galt, men saken viser at jussen er fra en tid før musikkindustrien ble digitalisert, sier han. De går med underskudd uansett. Men det er viktig for tilliten og omdømmet til Spotify; de planlegger å gå på børs og de skal forsøke seg på nye markeder. Det er viktig for dem at omdømmet deres er godt, sier Molde.

 • torsdag 4. januar 2018 - Dagbladet Operaen kan feire 10 år uten musikksjef

  Det er ingen ansettelse av ny musikksjef nært forestående. Professor Sigrid Røyseng ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved BI poengterer at selv om operasjef, ballettsjef og musikksjef formelt sett er likestilte, har det ikke alltid fungert slik i praksis. Musikksjefen har gjerne ikke vært til stede på heltid. Organisasjonsmodellen er skjør og kulturledere er ofte sterke personligheter, sier hun.

2017

 • onsdag 27. desember 2017 - Klassekampen Tar pennen i egen hånd

  62 prosent av befolkningen bruker kommunenes nett­sider som informasjonskilde. Skedsmo kommune har en egen nyhets­redaksjon. Kommunikasjonsrådgiver Stig Ervland forteller at politikerne i Skedsmo for to år siden vedtok å starte avisa. Ervland viser til at Asker kommune allerede har en slik innbyggeravis. Det kan altså se ut som om norsk lokalpresse har fått en ny konkurrent inn fra sidelinja. Det rimer også med en fersk undersøkelse om nordmenns lokale medievaner. Det er medieforsker Ragnhild Kr. Olsen ved Handelshøyskolen BI, som står bak undersøkelsen sammen med kolleger. Hun mener den viser at kommunenes egen kommunikasjon med innbyggerne har fått en sentral plass i det digitale medielandskapet. Når en kommune drifter sin egen nettavis med både nyhetssaker, kunngjøringer og praktisk informasjon, betyr det at den tar over flere av oppgavene som lokal­avisene tidligere var alene om, sier Olsen.

 • torsdag 14. desember 2017 - NRK P2 Hør Audun Molde i Studio 2

  Førstelektor Audun Molde deltok i programmet Studio 2 og snakket om John Travolta og at det er 40 år siden filmen "Saturday Night Fever" hadde premiere i New York.

 • fredag 8. desember 2017 - NRK P2 #metoo, tullinger på TV-serier, og rampenisser

  Førstelektor Audun Molde deltok i Fredagspanelet på NRK P2, et uhøytidelig innslag som tar for seg "ukens viktigste saker" om #metoo, tullinger på TV-serier, og rampenisser.

 • fredag 8. desember 2017 - Morgenbladet Næringslivshistoriens håndverkere

  Hvem «eier» egentlig historien om en bedrift? Historikerblikket gir stor definisjonsmakt når det gjelder hvilken type arbeid som blir sett og verdsatt. Topptunge historier om menn med makt kan innebære at annet arbeid usynliggjøres. Etter min mening har selv kontordamer rett til en fortid. Dette skriver næringslivshistoriker Christine Myrvang i denne kronikken.

 • torsdag 7. desember 2017 - Dagens Næringsliv HIstorien som maskulint basketak

  Næringslivshistorie kan med fordel handle litt mindre om "gutta boys", skriver næringslivshistoriker Christine Myrvang i dette innlegget. Næringslivshistoriske bokverk speiler ofte bedriftens makthierarki. Kanskje bøkene bør handle litt mindre om ledende menn og litt mer om damene ved skrivemaskinene? spør Myrvang.

 • lørdag 25. november 2017 - ABC Nyheter Superledere er androgyne

  Fremtidens supersjefer må kunne veksle mellom en maskulin og feminin lederstil. Det behersker topper som Rune Bjerke, Kristin Skogen Lund, Erna Solberg og Jens Stoltenberg. Spørsmålet er hvor mye Rune Bjerke har brukt opp av tilliten, hos styret og eierne, altså staten, sier professor Peggy Simcic Brønn, professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved BI

 • fredag 24. november 2017 - Morgenbladet Advarte mot Røkke-kontrakt

  Man bør ikke inngå kontrakter hvor forfatteren kan sensureres slik Henrik Langeland har blitt, sier næringslivshistoriker Christine Myrvang ved Institutt for kommunikasjon og kultur på BI. Hun har blant annet vært med på å skrive historien til Storebrand og Kongsberg våpenfabrikk. Hun får støtte av sin kollega Lars Thue, professor emeritus på Institutt for rettsvitenskap og styring. Han har skrevet historieverk for blant annet Posten, Statkraft og Telenor. Forfattere skal lytte til innspill fra en bokkomité hvor normalt representanter for bedriften også er med. Men det er forfatteren som i siste instans bestemmer hva som står i boken, sier han.

 • torsdag 23. november 2017 - Universitas Rasismesaken på UiO

  Likestillings- og diskrimineringsombudet har konkludert med at UiO har brutt loven. Flere eksperter mener at det kan være grunnlag for oppsigelser. Hvis det er noe som har vært oversett i flere år, er det ikke bra. Jeg regner med at universitetet ser på det som en alvorlig krise som går ut over organisasjonen, mener Peggy Brønn, professor i kommunikasjon og kultur ved BI.

 • mandag 20. november 2017 - psykologisk.no Ledere og psykologer bør lære av Odyssevs

  Det er i spenningen mellom det som ikke går opp, at vi utvikler oss, sier psykolog og lederutvikler Steinar Bjartveit. Han har skrevet bok om den antikke helten Odyssevs. Bjartveit er foreleser på Handelshøyskolen BI.

 • onsdag 15. november 2017 - Dagbladet Lukter feighet og frykt

  TV2-topp visste om grov sextrakassering, men grep ikke inn på over ett år. Professor Peggy Brønn ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved handelshøyskolen BI, mener Jansen Hagen bør vurdere å trekke seg. Dette var en hard sak å ta tak i, og at han ikke gjorde det, viser klare svakhetstrekk ved ham som leder. Som leder må han kunne stoles på, og hans viktige personlige omdømme er nå skadd, sier Brønn.

 • onsdag 15. november 2017 - NRK Sapmi Kjøpte hjelp fra PR-gigant for å utøve press mot DNB og omstridt oljerørutbygging

  Sametinget har kjøpt rådgivning fra Burson-Marsteller blant annet for å få hjelp til å få Oljefondet og banker til å trekke seg ut av Dakota Access Pipeline. Professor Peggy Simcic Brønn ved BIs Institutt for kommunikasjon og kultur er selv opprinnelig fra Florida i sørlige del av USA. Hun understreker at Sametinget langt ifra er den eneste som ønsker å påvirke store organisasjoner til å endre deres holdninger og atferd. Hun sier hun ikke kjenner til saken i detalj, men mener Sametingets kjøp av rådgivning fra Burson-Marsteller er akseptabel.

 • mandag 13. november 2017 - Adresseavisen Forretningsmannen Richard Chen fra Taiwan sponser guttekoret med millioner

  Han sprang for livet fra tsunamien i Thailand, med sin fire år gamle sønn i armene. Det endret livet til Richard Chen. Etter nestenulykken i 2004 følte han at han måtte gjøre mer for å hjelpe andre, forteller han. Det er bakgrunnen for at han i oktober inviterte Nidarosdomens guttekor (NGK) til Singapore for å fremføre to konserter i en av verdens beste konsertsaler, Esplanade Concert Hall. Anne-Britt Gran, professor og leder for Centre for Creative Industries ved Handelshøyskolen BI sier at dette høres ut som noe som gjøres av veldedige grunner, ikke for å styrke sin egen merkevare. I så måte er det unntaket fra regelen, sier Gran.

 • torsdag 2. november 2017 - Aure Avis Har du haurt?

  Hvem gidder å lese lokalavisa - når vi har Facebook, der vi alle er journalister og holder hverandre oppdatert døgnet rundt? Kanskje flere enn man skulle tro. Medieforskeren Ragnhild Kr. Olsen ved Handelshøyskolen BI har studert forholdet mellom lokalavisene og Facebook i forskningsprosjektet «Digitization and Diversity», som er finansiert av Norges forskningsråd. Det er tilsynelatende dystre funn hun kommer med, her er noen av dem: 74 prosent av de spurte bruker Facebook for å hente lokal informasjon. Lokalavisenes papirutgaver oppnår til sammenligning 67 prosent. 77 prosent svarer at de henter informasjon fra lokalavisenes nettsider, men Facebook blir foretrukket i den daglige vedvarende nyhetsoppdateringen.

 • tirsdag 31. oktober 2017 - Dagens Perspektiv Kan bli problematisk

  Ledere som holder på makten, selv om de formelt sett har gått av, finnes i de fleste typer bedrifter - enten de er store eller små. Også i familiebedrifter kan dette være et problem, mener Professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved BI, Morten Huse,som er ekspert på familiebedrifter, generasjonsskifter og styrearbeid.

 • mandag 30. oktober 2017 - P4 Tre av ti uten nettbutikk

  Tall fra handelens hovedorganisasjon Virke viser at 35,3 prosent av norske butikker er uten nettbutikk. En tredel har altså ingen salg på internett. Den prosenten er ganske høy, sier Peder Inge Furseth. Han sier at det er mye bra å si om norsk varehandel. Men de er trege med å ta i bruk ny teknologi som har vært tilgjengelig i en årrekke. De satser for lite på innovasjon og nå er kundene i ferd med å endre sine handlevaner og handler mye mer på nett enn før. Da er ikke norske nettbutikker klare i tide, sier han.

 • fredag 27. oktober 2017 - Adresseavisen Vi får et enda større klasseskille

  Anne-Britt Gran, professor og leder for Centre for Creative Industries ved Handelshøyskolen BI, mener det er et stort paradoks at vi i en tid med store omstillinger og innovasjon ikke vektlegger kreativitet i langt større grad. Vi vil ikke være i stand til å takle disse endringene vi står foran hvis vi bare lærer norsk og matte. Vi kan google alt, men refleksjon og selvstendig tenkning blir det langt mindre av når vi ikke stimulerer våre kreative evner gjennom estetiske fag i skolen, sier Gran.

 • fredag 27. oktober 2017 - Nrk.no Butikkar som ikkje kjem seg nett, er eit synkande skip

  Dette seier Peder Inge Furseth ved Handelshøyskolen BI. Mange lokale forretningar har lenge frykta at nettbutikkar skal ta frå dei kundegrunnlaget sitt. Ein kan bruke internett som ein kommunikasjonskanal, informere om varene ein har i butikken, du kan også bruke internett til å forme relasjonar med kundar, seier han.

 • fredag 27. oktober 2017 - Morgenbladet Hvem er historiens mest effektive kulturminister?

  Kulturforsker Sigrid Røyseng ved BI trekker frem en «mindre beslutning» gjort av en «mindre profilert kulturminister». Ellen Horn og hennes beslutning om å gjøre Den kulturelle skolesekken (DKS) til en nasjonal ordning. Beslutningen, som ble tatt på starten av 2000-tallet, har siden den gang bidratt til en relativt omfattende formidling av kunst og kultur til norske skolebarn i alle deler av landet, mener Røyseng.

 • onsdag 25. oktober 2017 - Klassekampen Stiftelser gir mest i gaver

  Professor Anne-Britt Gran ved Handelshøyskolen BI har blant annet forsket på privat finansiering av kulturlivet i form av gaver og sponsorater. Mitt inntrykk var at gaveforsterkningsordningen skulle få flere private bedrifter og rike privatpersoner på banen enn de stiftelsene som allerede gir mest penger til sivilsamfunnet, sier Gran. Hun mener det er problematisk at store kunst- og kulturinstitusjoner som allerede får mest i offentlig støtte, også er de største mottakerne i gave­forsterkningsordningen. Når ordningen skal evalueres, må man også se nærmere på om den har ført til noen utilsiktede og uheldige konsekvenser. Blant annet kan det være at den bidrar til at stiftelsene flytter penger fra sivilsamfunnet til de mer profesjonelle aktørene.

 • fredag 20. oktober 2017 - Klassekampen Tok ikke tak i trakassering

  Ingen av de største teatrene i Norge kjenner til at seksuell trakassering er et problem på arbeidsplassen. Gitt at det er så vanskelig å si fra, tror jeg at det kan finnes problemer uten at de nødvendigvis kommer til overflaten. Man må bygge en tillit og en kultur for at det er greit å si fra, og at man ikke blir straffet for det i form av for eksempel dårligere eller fravær av roller, sier professor Sigrid Røyseng.

 • torsdag 19. oktober 2017 - Aftenposten Norske skuespillere forteller om omfattende seksuell trakassering

  En arbeidskultur med mye intimitet gjør at grensene for hva som er greit og ikke, blir mindre tydelige enn i andre deler av arbeidslivet, sier professor Sigrid Røyseng ved BI, som sto bak undersøkelsen "Beføling og overgrep" sammen med Bård Kleppe, Telemarksforskning. For at en endring skal skje, må temaet diskuteres og håndteres tydeligere av dem som er ansvarlige for arbeidsmiljøet på teatrene og i filmbransjen. La oss håpe medieoppslagene bidrar til det, sier Røyseng. Saken er også omtalt i P4, Dagbladet og Stavanger Aftenblad.

 • mandag 16. oktober 2017 - Journalen.hioa.no Kutt for kultur

  Regjeringens nye forslag til høyere moms og strammere kulturbudsjett kan gjøre kulturtiltak utilgjengelig. Dette kan bety tøffere tider i kulturlivet i de kommende årene, mener Professor Anne-Britt Gran ved Handelshøyskolen BI.

 • fredag 13. oktober 2017 - viover60.no Trygg handel på nett

  Peder Inge Furseth, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, spesialist på e-handel og innovasjon gir råd og tisp til trygg handel på nett.

 • fredag 13. oktober 2017 - Computerworld Avtaler må være bra for begge parter

  Offentlig sektor kan ha mye å hente på å begynne å inngå avtaler som gjør at både leverandør og kunde er fornøyde med vilkårene. Professor Peggy Brønn har i sin doktorgradsavhandling fra BI vist at en god relasjon mellom kunde og leverandør kan oppsummeres i fire indikatorer: Tillit, gjensidighet, forpliktelse og økonomisk tilfredsstillelse.

 • onsdag 11. oktober 2017 - Universitas UiO brukte 153000 kr på hodejegere - ansatte ingen

  Universitetet i Oslo hyret rekrutteringsselskapet Amrop Delphi til å ansette en ny kommunikasjonsdirektør. 153.000 kroner og et drøyt halvår senere avlyser universitetet jakten uten ansettelse. Omdømmeekspert og BI-professor Peggy Simcic Brønn synes det er merkelig at UiO ikke klarte å finne en kandidat til stillingen.

 • onsdag 11. oktober 2017 - Dagens Næringsliv Dette er merkelig oppførsel

  Professor i politisk økonomi Nick Sitter ved Handelshøyskolen BI er overrasket over hvor dårlig situasjonen i Spania er blitt håndtert av begge sider. Statsminister Mariano Rajoy i Spania har truet med å overta styringen i Catalonia. Myndighetene har hele tiden vært tydelige på at de ikke under noen omstendighet vil komme katalanerne i møte. Spørsmålet nå er hva Rajoy gjør; om han vil gå inn i forhandlinger eller holde hardt mot hardt. Alt som har skjedd de siste dagene tyder på at dette vil bli ytterligere polarisert, sier Sitter.

 • fredag 6. oktober 2017 - Morgenbladet Renessansen og privat kulturfinansiering

  Renessansen brukes ofte som eksempel på hvorfor privat kulturfinansiering er bedre enn statlig. Det er en banal kortslutning, sier Unn Falkeid, professor i idéhistorie ved Universitetet i Oslo, med renessansen som spesialområde. Det er et veldig vanskelig spørsmål. Du kan ikke sammenligne situasjonen i Firenze med i dag, sier Lasse Hodne, professor i kunsthistorie ved NTNU. Det jeg sikter til med referansen til renessansen, er de strukturelle likhetene og forskjellene, for å sette vår egen tid i perspektiv. Grunnen til at renessansen er spesielt interessant nå, er den teknologiske og vitenskapelige overgangstiden som epoken var, siden vi selv lever midt i den digitale revolusjonen, sier professor Anne-Britt Gran.

 • onsdag 4. oktober 2017 - Innomag.no Slik fungerer delingsøkonomien i Kina

  Folk i Kina er oppslukt av mobilene sine. På T-banen står de og taster, i butikken har de mobilen oppe, på kafeer og restauranter yrer det av telefoner. Hva gjør de? De henger med venner og kolleger, de spiller spill, gjør avtaler, betaler regninger, tar kurs, bestiller mat, sender ting. Nesten alt kan skaffes via mobil i Kina i dag, sier professor Benedicte Brøgger.

 • søndag 1. oktober 2017 - Dagbladet Spår ringvirkninger av Ryanair-krise

  Eli Moen, professor i internasjonal ledelse ved Handelshøyskolen BI, mener Ryanair har seg selv å takke. Ryanair har selv satt seg i denne situasjonen, som de nå vil måtte betale for, sier hun til Dagbladet. Moen synes det er interessant at arbeidsmarkedet for piloter nå «tipper i pilotenes retning» ved at pilotmangel skaper press for bedre arbeidsvilkår.

 • fredag 22. september 2017 - NRK P2 Fredagspanel

  Førstelektor II Audun Molde deltok i dagens uhøytidelige fredagspanel på NRK P2 kulturnytt.

 • torsdag 21. september 2017 - Ballade.no Spellemann lyttet til kritikken

  Styreleder Marte Thorsby i Spellemann forteller at endringen fra fagjuryer som vurderte flere kategorier til separate fagjuryer per kategori kommer etter en helhetsvurdering. Førstelektor Audun Molde har sittet i storjuryen de to siste årene. Han mener at det neppe er noe problem at denne blir avviklet.

 • tirsdag 19. september 2017 - Dagsavisen Det smale filmmangfoldet

  Digitalisering har gitt oss flere filmer på kino, men samtidig forsterket vinneren-tar-alt-effekten. Idealene om mangfold og tilgjengelighet har lenge stått sterkt i norsk kinopolitikk. Folk skal ha et mangfoldig filmtilbud på en kino i nærheten av der de bor. Vi har fått et mer mangfoldig kinotilbud i form av det totale antall titler som blir satt opp for visning. Men publikum flokker seg rundt de mest populære titlene som også får det meste av visningskapasiteten. Filmene som representerer bredden i tilbudet, har et svært smalt publikum. Digitaliseringen av kinoene har gitt oss et smalt mangfold. Dette skriver førsteamanuensis II Terje Gaustad og forsker Øyvind Torp i denne kronikken.

 • søndag 17. september 2017 - Hegnar Online Ti tips til kommunikasjon på tvers av kulturer

  Ledelse handler om å våge og å finne løsninger på situasjoner. Men det handler også om å kunne kommunisere på tvers av kulturer, mener førsteamanuensis Gillian Warner-Søderholm.

 • fredag 15. september 2017 - Bondebladet Vi er en sinke i bioøkonomien

  Skyldes det oljefella? Når man har store ressurser, påvirker det hva man satser på, og hvordan staten tenker, sier professor Eli Moen.

 • onsdag 13. september 2017 - Aftenposten Lav temperatur i kulturpolitikken

  Kulturpolitikken har i årets valgkamp nærmest vært fraværende. Dette skyldes blant annet at partiene, med unntak av Frp, stort sett er enige om kulturpolitikken, mener Sigrid Røyseng, professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur på BI. Venstresiden hadde nok skrudd opp den offentlige finansieringen noe gjennom Kulturløftet, men det er mer snakk om en gradsforskjell enn en vesensforskjell, sier Røyseng.

 • tirsdag 12. september 2017 - VG Skeptisk til heldigitaliserte skoler

  Glem boktrekk og tunge skolesekker. Mange av høstens førsteklassinger har det meste av det de skal lære på en iPad. Anne-Britt Gran er professor på Handelshøyskolen BI der hun er leder for forskningssenteret BI Centre for Creative Industries. Det største pågående forskningsprosjektet i senteret er Digitization and Diversity som omhandler digitaliseringen av kultur- og mediesektoren. Men skoler som blir heldigitaliserte med iPad fra første skoledag, er hun kritisk til. Vi vet ikke nok om hva iPad-læring på sikt gjør med hukommelse og konsentrasjon og avhengighet, ja med selve hjernen. Jeg ville ikke utsatt eget barn for det eksperimentet.

 • mandag 11. september 2017 - Klassekampem Vil definere det norske

  Står regjerings­alternativene for ulike veivalg i kultur­politikken? Ideologisk ja, i praksis nei, svarer forskere. Rent økonomisk blir kulturpolitikken ganske forutsigbar, sier professor Anne Britt Gran ved BI. Hun er én av tre kulturpolitikkforskere Klassekampen har bedt om å vurdere regjeringsalternativene ut fra politikken til de to Stoltenberg-regjeringene og Solberg-regjeringen.

 • søndag 10. september 2017 - Sendte ut valg-sms til en halv million nordmenn

  Det er innspurt i valgkampen og de fleste knep blir tatt i bruk. Arbeiderpartiet sendte søndag formiddag (10/9) ut SMS til 500.000 nordmenn. Det har skapt reaksjoner. Dette er nytt i en norsk valgkamp, sier Tor Bang, førsteamanuensis ved institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI. AP har jo ikke lyktes så godt i denne valgkampen, men valget er jo ikke over ennå. De har nok slitt med å nå frem til sine velgere, så denne SMSen er vel en oppsummering av det de ønsker at valgkampen skal dreie seg om, men som de kanskje ikke har lyktes med å få alle til å fokusere på. Saken er også referert i avisen Firda, Nettavisen, ABC Nyheter og nærnett.no (lokalt nytt for Søre Sunnmøre).

 • torsdag 7. september 2017 - Insidetelecom.no Skal undersøke norsk medieøkonomi

  Utredningen om mediemangfold er i sin spede begynnelse. I Danmark diskuterer man allerede bredbåndsskatt og smarttelefonavgift. Tidligere i år lyste Kulturdepartementet ut et mandat til å utrede pengestrømmene for norske filmer og serier. Mandatet ble fordelt i juni, og nå er førsteamanuensis Terje Gaustad ved Handelshøyskolen BIs Centre for Creative Industries sammen Menon Economics så vidt i gang med utredningsarbeidet.

 • onsdag 6. september 2017 - Bergens Tidende Pengegåvene til Høgre sit laust på Vestlandet

  Når valkampbidraga sprikjer så mykje som dei gjer, er det to openberre konsekvensar, seier Tor Bang ved Handelshøyskolen BI. Han har spesialisert seg på PR og kommunikasjon. Det eine er at dei som får veldig mykje, og dermed tek meir plass, får eit heilt anna valkampapparat. Det andre er at politikken kan bli til sals, og at partia låser seg til givarens premiss for politikk. Og det er verre, seier Bang.

 • tirsdag 5. september 2017 - Nrk.no Kritikk mot Norwegian

  I forbindelse med innspillingen av en ny reklamefilm, søkte flyselskapet Norwegian etter kvinner med et typisk skandinavisk utseende. Gammeldags, mener BI-professor Peggy Brønn som sier alle selskaper bør la være å dyrke stereotypier.

 • mandag 4. september 2017 - Ballade.no Verdier og forskjeller

  Det var pr-schwung over Music Norways lansering av rapporten om den kommersielle utviklingen i norsk musikkbransje fra 2011-2015 i forrige uke. Forskere ved BIs senter for kreativ næring (BI:CCI), har skåret gjennom bransjen på langs og tvers og funnet ut at det går så det griner, særlig i toppen. Rapportens hovedpoenger er at det går oppsiktsvekkende godt med de beste, og at bransjen er i endring til fordel for låtskrivere, management og bookingagenturer.

 • søndag 3. september 2017 - Aftenposten Støre snakker sant

  Trenden i tiden viser at det nå er populært med faktasjekker. Resultatene som presenteres, bekrefter også behovet for at politikerne ettergås. Det er imidlertid ikke alt arbeidsmodellene faktasjekkerne bruker, kan si noe om; politiske utspill trenger retorikkfaglig tilsyn i tillegg, skriver høyskolelektor II Ratna Elisabeth Kamsvåg.

 • lørdag 2. september 2017 - Dagsavisen Svinn på skogen

  De siste tiårene har vi hatt én dominerende næringsvei som heter olje. Vi har hatt inntekter nok, derfor har det blitt vurdert som greit nok at annen industri forsvinner, sier Eli Moen, professor ved BI.

 • fredag 1. september 2017 - Musikkultur.no Musikkbransjen blir mer verdifull

  Musikkbransjen skaper stadig større verdier for norsk økonomi. Det går fram av rapporten Norsk Musikkbransje 2011-2015, som Center for Creative Industries ved BI (BI CCI) har gjort på oppdrag fra Music Norway. De har målt økonomien i musikkbransjen i perioden fra 2011 til 2015, ved å se på omsetning, sysselsetting og lønnsomhet i bransjen.

 • fredag 1. september 2017 - Trønderavisa Brenner for opera, steinkirker og kulturskoler

  Hva er din lokale, kulturelle kampsak? Professor Sigrid Røyseng leser et kultursyn i svarene.

 • fredag 1. september 2017 - Bergensavisen Eksportsuksessen

  Rapporten Musikkbransjen i Norge 2011-2015, laget av BI Centre for Creative Industries og Menon Economics på oppdrag fra eksportorganet Music Norway viser at musikkbransjen samlet opplevde en økt verdiskapning på 28 prosent i disse fem årene, fra 1,7 til 2,2 milliarder kroner. Går vi åtte-ti år tilbake i tid, var det på alle måter bekmørkt i den norske musikkbransjen. Dette snudde med strømming og blant annet Spotifys vekst rundt 2011, og rapporten bekrefter optimismen som nå råder i bransjen. Verdiskapningen fra konserter og festivaler har også økt med 46 prosent.

 • torsdag 31. august 2017 - Ballade.no 10 selskap står for nesten halvparten av verdiskapningen i musikkbransjen

  Torsdag ble rapporten «Musikkbransjen i Norge 2011 – 2015 – økonomisk analyse av fem delbransjer og 11 undergrupper» lagt frem. Den er laget av Centre for Creative Industries ved BI (BI:CCI) i samarbeid med Menon Economics på oppdrag fra Music Norway. Hovedfunnene i rapporten er blant annet: ▪ Verdiskapingen har økt med 28 prosent fra 2011 til 2015. Halvparten av veksten kom i 2015. Da hadde bransjen en samlet verdiskaping på 2,2 mrd. kroner. Omsetningen var på 10 mrd. kroner i 2015. Omsetningen har økt med 22 prosent fra 2011.

 • torsdag 31. august 2017 - Nrk.no Musikkbransjen dobbelt så stor som oppdrettsnæringen

  En ny rapport fra Music Norway viser at det er gode tider i musikkbransjen i Norge. Rapporten presenteres av Music Norway i samarbeid med BI:CCI torsdag 31. august Ikke bare har bransjen blitt mer lønnsom, men lønnsomheten vokser raskere enn resten av fastlandsøkonomien og mye raskere enn andre kreative næringer.

 • torsdag 31. august 2017 - Aftenposten Kraftig vekst i musikkbransjen

  Torsdag 31. august lanseres rapporten "Musikkbransjen i Norge 2011–2015" laget av BI Centre for Creative Industries og Menon Economics på oppdrag fra eksportorganet Music Norway. Rapporten viser at musikkbransjen samlet opplevde en økt verdiskapning på 28 prosent i disse fem årene, fra 1,7 til 2,2 milliarder kroner. Halvparten av økningen kom i 2015. Saken omtales også i Bergens Tidende.

 • tirsdag 29. august 2017 - Nrk.no Etter statsministerduellen

  Retoriker ved BI, Ratna Elisabeth Kamsvåg, mener Støre kom best ut av duellen. Konseptet med å legge opp debatten som et jobbintervju med personfokus, passet Støre godt. Ifølge retorikeren var tidspunktet veldig bra i en tid der Ap sliter med meningsmålingene. Kamsvåg understreker at både Solberg og Støre er rutinerte debattanter, men Støre gjorde det hakket bedre enn Solberg, mener hun.

 • mandag 28. august 2017 - Dagsavisen Resett på nett

  På tampen av valgkampen lanseres i dag det nye nettstedet Resett, som vil være et alternativ til den etablerte pressen. Men blir dette et norsk Breitbart? Ut fra det Resetts redaktør Helge Lurås har sagt på forhånd, ser det ut til at dette nye nettstedet vil legge seg til høyre i medielandskapet, og at de vil være et alternativ til de etablerte mediene. Men før vi har sett hva Resett kommer med, er det selvsagt altfor tidlig å si noe om dette blir et nytt Breitbart, sier medieforsker Tor Bang ved Handelshøyskolen BI.

 • fredag 25. august 2017 - Tidens Krav Kultur definerer byer og gir omdømme

  Bedrifter som i en omstillingsperiode ønsker mentalitetsendring, bør ansette en kunstner. Eller en filosof. Anne-Britt Gran er professor i kulturforståelse og kulturpolitikk ved Handelshøyskolen BI. Under Verdiskaperkonferansen i Kristiansund torsdag serverte hun tanker og fakta rundt kreative næringer og kulturlivet som forhåpentligvis synker ned også hos lokale og regionale næringslivsledere.

 • mandag 21. august 2017 - Kinomagasinet.no Kinofilmene når bredere ut

  Men de har kortere visningsperiode. Mens det i 2008 var i snitt 60 norske kinoer som lanserte filmene på premieredatoen, var tallet i 2013 nærmere 100 kinoer. Det viser en undersøkelse utført av førsteamanuensis II Terje Gaustad og forsker Øyvind Torp ved Handelshøyskolen BI, med bakgrunn i datagrunnlag hentet fra Rapportserveren, gitt av Film & Kino.

 • mandag 21. august 2017 - Journalisten.no Facebook er førstevalget

  74 prosent av de spurte i en nasjonal spørreundersøkelse bruker Facebook til å hente ut lokal informasjon. Langt flere enn lokalavisenes papirutgaver som blir foretrukket av 67 prosent. Det er medieforsker Ragnhild Kr. Olsen ved Handelshøyskolen BI som står bak undersøkelsen som ser nærmere på mediebruk og lokalaviser.

 • mandag 21. august 2017 - Klassekampen Facebook og norske lokalaviser

  Stadig flere bruker Facebook til å oppdatere seg på det som skjer i lokalmiljøet. Det kan føre til dårligere informasjonskvalitet, mener Ragnhild Kr. Olsen, medieforsker ved Handelshøyskolen BI. Facebook har de siste årene blitt en stadig sterkere konkurrent til norske mediehus. Den amerikanske nettgiganten stikker av med en stadig større bit av det norske reklamemarkedet. Nå merker også norske lokalaviser, som Lindenes Avis i sør og avisa Finnmarken i nord, at Facebook har beveget seg inn på det som har vært deres tradisjonelle enemerker. Facebook har nå blitt en supermakt blant norske lokalaviser, sier hun. Olsen står bak en omfattende nasjonal spørreundersøkelse om mediebruk og lokalaviser.

 • lørdag 19. august 2017 - Nationen Industrien betaler for finansgalskap

  Norske Skogs gjeldssituasjon er et godt eksempel på den galskapen som har fått utvikle seg i finanssektoren, sier BI-professor Eli Moen. Sektoren har operert på måter som er omtalt som «kasinokapitalisme», kort sagt gambling med spekulative prosjekter. Det gjelder også dem som har gitt lån til Norske Skog, sier hun.

 • fredag 18. august 2017 - Kinomagasinet.no Førte digitaliseringen av kinoene til et større mangfold i filmutvalget?

  Dette har Terje Gaustad, førsteamanuensis II ved Institutt for kommunikasjon og kultur og Handelshøyskolen BI satt seg i fôre å finne ut. Han fastslår at svaret er både ja og nei. Vi har fått langt flere titler på kino, men samlet tar ikke markedets lange hale en større andel av det totale markedet slik teorien ville tilsi, sier han.

 • fredag 18. august 2017 - Nationen Har papir på at det går bra

  På Norske Skogs papir-fabrikk i Halden har de liten tro på politikerløfter om å «se på saken» om konsernet slås konkurs. Eli Moen, professor ved BI, sier at politikerne har anledning til å endre rammevilkårene. Infrastruktur er det området hvor staten vanligvis spiller en viktig, næringsnøytral rolle. Men det har det ikke vært sterkt politisk satset på generelt i Norge, sier hun. Heller ikke Moen kan se at politikernes valgkampløfter har løftet skogindustrien noe særlig.

 • tirsdag 15. august 2017 - Stavanger Aftenblad Tåketale om innovasjon

  Dersom Innovasjon Norge skal gi relevante råd til regjeringen, må organisasjonen ha bedre forståelse av både tjenesteinnovasjon og digitalisering. I Aftenbladet skrev førsteamanuensis Peder Inge Furseth om hvordan skape mer innovasjon i Norge (31. juli). Utgangspunktet er at Innovasjon Norge (IN) mener Norge må skape radikal/banebrytende innovasjon i offentlig sektor. En skulle tro denne oppgaven tilhørte Storting og regjering. INs visjon er å gi lokale ideer globalt muligheter - det er en visjon om vekst i private bedrifter.

 • tirsdag 15. august 2017 - Aftenposten Retorikk og politikk

  Begrepene «retorikk» og «politikk» omtales nærmest som motsetninger, men i realiteten er politikken helt og holdent knyttet til retorikken. Dette skriver høyskolelektor II Ratna Elisabeth Kamsvåg i dette innlegget.

 • tirsdag 8. august 2017 - Nationen Fredag er D-dag for Norske Skog

  Rent finansielle eiere er et kjempeproblem for Norske Skog og norsk skogindustri, sier professor Eli Moen. Hele den kapitalistiske utviklingen de siste 30 årene, hvor finanssektoren har satt spillereglene for hva som er god business, er et problem for skogindustrien. Når finansnæringen styrer, er det kortsiktighet og høyest mulig profitt som gjelder. Det er ikke slik man bygger opp en ny og sterk industri, sier hun.

 • mandag 7. august 2017 - NRK.no Slagordkonkurrane blant norske politikarar

  Høyskolelektor Ratna Elisabeth Kvamsvåg var med å kåra vinnaren i denne uhøgtidelege sommarkonkurransen.

 • tirsdag 1. august 2017 - Nrk.no Slik beholder du jobben mer enn ti dager

  Professor Gillian Warner-Söderholm sier at en leder bør ikke tråkke på tærne til andre. Det er viktig å huske at man kommer langt med folkeskikk, sier hun. Warner-Søderholm mener det er viktig å være nysgjerrig og vise engasjement på en ny arbeidsplass. Vær en leder som har meningsfulle samtaler med alle i ditt team, hver uke. Ledelse er god kommunikasjon, og god kommunikasjon gir god ledelse, sier hun.

 • mandag 31. juli 2017 - Stavanger Aftenblad Innovasjon Norge peker i feil retning

  Innovasjon i offentlig sektor og i offentlig/privat samarbeid må være av liten eller moderat størrelse for å lykkes. Politikk-tiltak for radikal offentlig innovasjon vil trolig mislykkes. Skattepenger vil bli kastet bort. Dette skriver førsteamanuensis Peder Inge Furseth.

 • fredag 21. juli 2017 - Vårt Land Vil ha sunnere reklame

  Britiske myndigheter vil tvinge reklamebransjen bort fra etablerte kjønnsroller og skadelige skjønnhetsideal. Et forbud mot stereotypier er vanskelig å håndheve, når så mange av dem er helt reelle i folks hverdag, sier Christine Myrvang, forsker ved Institutt for kommunikasjon og kultur.

 • fredag 21. juli 2017 - Klassekampen Skal se strømmetjenester i kortene

  I juni ble det klart at Menon Economics og BI Centre for Creative Industries får oppdraget. Førsteamanuensis Terje Gaustad ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved BI er prosjektleder. Vi skal prøve å kartlegge pengestrømmen i filmbransjen og blant annet finne ut av hvilken andel av inntektene som kommer fra de forskjellige visningskanalene, forteller han. Gaustad sier at det er et problem at det er svært ulike virkelighetsoppfatninger i bransjen om hvordan markedet ser ut. Det gjør det vanskeligere å ha en konstruktiv debatt om hvordan det bør innordnes. Derfor er målet vårt en best mulig kartlegging, sier han.

 • tirsdag 11. juli 2017 - Dagens Perspektiv Stoler ikke på ledere

  Tiltroen til ledere, både i næringsliv og politikk, er i fritt fall, skriver professor Peggy Simcic Brønn.

 • lørdag 1. juli 2017 - Aftenposten Høyre ut for å selge Erna

  Solberg er Høyres fremste varemerke akkurat nå. Det er ingen tvil om at Solberg er det Høyre markedsfører i denne valgkampen. Det er ingen over, ingen ved siden, sier Tor Bang, førsteamanuensis ved i ved Handelshøyskolen BI og ekspert på PR og politisk kommunikasjon. Men Høyre kan ikke satse på at hun skal klare dette alene, da blir organisasjonen sårbar, sier han.

 • torsdag 29. juni 2017 - Aftenposten Offentlige innovasjoner må være små eller moderate for å lykkes

  Politikk-tiltak for radikal offentlig innovasjon vil trolig mislykkes. Dette fordi det er stor strukturell og kulturell treghet i et byråkrati. Dette skriver førsteamanuensis Peder Inge Furseth i dagens kortinnlegg.

 • tirsdag 27. juni 2017 - Kinomagasinet Status for Kino-Norge før og etter digitaliseringen

  Førsteamanuensis Terje Gaustad forteller at han vil presentere foreløpige resultater i et pågående forskningsprosjekt kalt «Kul media». Minst to års forskning gjenstår. – Det handler om digitaliseringen av kinoene og hvordan dette påvirket mangfoldet på kinoene og forbruket av film. Derfor ser vi på situasjonen før og etter, hhv. år 2008 og 2013, forteller Gaustad.

 • lørdag 24. juni 2017 - Romsdals Budstikke Innovasjon Norge bryter med sin visjon

  Innovasjon Norges visjon er å gi lokale ideer globale muligheter. Det er en visjon om vekst. Men i årets innovasjonstale er det sentrale poenget å redusere utgiftene for offentlig sektor i Norge. Dermed bryter organisasjonen med sin egen visjon, skriver førsteamanuensis Peder Inge Furseth i denne kronikken.

 • fredag 23. juni 2017 - Dag og Tid Kampen om kunstsponsorar

  Norske kunstmuseum er mellom dei dårlegaste i Europa på å skaffe midlar frå private sponsorar. Det lovar ikkje godt dersom det kjem kutt i statsbudsjettet. Kvifor sviktar det norske næringslivet kunsten? Anne-Britt Gran, professor og leiar ved BI Centre for Creative industries, svarar: Noreg er ein ung nasjon, og vi har ikkje hatt same lange tradisjonane med mesenar som andre europeiske land, der fyrstar og kunstinteresserte aristokratar og kapitalistar har finansiert kunstnarar. I tillegg har staten stått for den store gjenoppbygginga av landet etter krigen, og då også på kulturens og kunstens område. Gran meiner det sistnemnde ikkje berre har hatt heldige fylgjer; norske kunstnarar og kunstinstitusjonar har i for høg grad gjort seg avhengige av staten.

 • torsdag 22. juni 2017 - Klassekampen Får for lite betalt

  For første gang synker annonseinntektene til norske aviser på nett. Nå sår en ny undersøkelse tvil om digitale brukerinntekter kan redde mediebransjen. Det siste året har Amedia, Schibsted og andre mediekonsern meldt om solid vekst i rene digitale abonnement eller brukerinntekter. Men medieforsker Ragnhild Kr. Olsen ved Handelshøyskolen BI heller kaldt vann i årene på dem som tror de digitale brukerinntektene vil vokse eksponentielt i årene som kommer og dermed komme en kriserammet avisbransje til unnsetning. – Det er selvsagt flott at mediehusene klarer å skape nye betalingsvaner på nett. Men det er litt for tidlig å konkludere med at dette er en suksesshistorie. En sammenliknende studie vi har gjennomført viser at det er noen underliggende utviklingstrekk som gir god grunn til bekymring, sier Olsen. Stig Finslo, direktør for utgiverspørsmål og samfunnskontakt i mediekonsernet Amedia, er urolig over tallene Medietilsynet presenterte mandag, men er likevel mer optimistisk enn Olsen. Saken er også referert i Radio Folgefonn 23. juni 2017.

 • onsdag 21. juni 2017 - NRK Auka netthandel truar dei fysiske butikkane

  Norske butikkar har ikkje vore så flinke til å ta i bruk ny teknologi, difor vil utanlandske nettbutikkar reise ein trussel mot tradisjonell norsk varehandel, seier førsteamanuensis Peder Inge Furseth.

 • onsdag 21. juni 2017 - Aftenposten Fem råd til Innovasjon Norge

  Innovasjon Norge (IN) bør ta andre grep enn å fokusere på organisatorisk innovasjon og mer radikal innovasjon i offentlig sektor, skriver førsteamanuensis Peder Inge Furseth i dette innlegget.

 • tirsdag 20. juni 2017 - Dagens Næringsliv Alarm eller bare som ventet?

  Alarmerende om norske lederes teknologikompetanse - eller ga rett og slett undersøkelsen svarene man kunne vente seg? Resultatene fra en spørreundersøkelse der norske ledere (og medarbeidere) ble spurt om sin kompetanse i forhold til å møte «den teknologiske revolusjonen», har fått mange, næringsministeren medregnet, til å uttrykke sin bekymring. Men er dette overraskende, spør professor emeritus Tor Grenness i dette innlegget.

 • mandag 19. juni 2017 - Kultur- og næringsdepartementet Regjeringen mottok innspill om kulturell og kreativ næringsutvikling

  Næringspolitisk råd for kulturell og kreativ næring ble oppnevnt av regjeringen i 2015 for å gi innspill om hvordan myndighetene kan legge til rette for næringsutvikling, vekst og verdiskaping i de kulturelle og kreative bransjene i Norge. Vi er i gang, men er ikke i mål enda. Regjeringen vil fortsette arbeidet og ser frem til Rådets siste innspill, sier kulturministeren som takket rådsmedlemmene og sekretær for rådet, Anne-Britt Gran, leder for BI Centre for Creative Industries, for innsatsen og innspillene.

 • søndag 18. juni 2017 - Aftenposten Offentlig-privat innovasjo

  "Det e fali, det". Peder Inge Furseth uttrykker i Aftenposten og Dagsnytt 18 at det trolig er umulig å få til banebrytende innovasjon i offentlig sektor. Furseths manglende tro og ambisjoner beviser hvor viktig denne diskusjonen er. Om noe land kan lykkes med banebrytende nyskaping i offentlig sektor, er det Norge. Vi har de beste forutsetningene, folkene og en samarbeidskultur som gjør det mulig, skriver Anita Krohn Traaseth i dette innlegget.

 • søndag 18. juni 2017 - Dagbladet Ulovlig nedlasting

  Film- og tv-gigantene jakter på bevis. Førsteamanuensis II Terje Gaustad ser foreløpig ingen grunn til grunn til at film- og tv-konsumerende nordmenn skal bekymre seg. Tiltaket ACE illustrerer godt hvordan ulovlig nedlasting påfører tap i alle hjørner av innholdsbransjen. De må jobbe sammen for å få effekt. Gaustad har tidligere forsket på nordmenns nedlastingsvaner, og holder i skrivende stund på med en fersk rapport. - Resultatene er ikke klare, men vi kan ganske sikkert si at det er en nedgang i piratvirksomhet på nett, men vi vet at det er fortsatt et betydelig konsum. Vi ser også at det er en forflytning av aldersgrupper. De unge flytter seg fra ulovlig nedlasting til strømming fra ulovlige kilder, sier eksperten.

 • torsdag 15. juni 2017 - Aftenposten Hvor i all verden er det innovative?

  Innovasjon Norges visjon er å gi lokale ideer globale muligheter. Det er en visjon om vekst. Men i årets innovasjonstale er det sentrale poenget å redusere utgiftene for offentlig sektor Norge. Dermed bryter organisasjonen med sin egen visjon, skriver førsteamanuensis Peder Inge Furseth i dette innlegget. Saken er også referert i avisen Nationen 16. juni.

 • lørdag 10. juni 2017 - Vårt Land Tiden har stått stille i 30 år i kulturpolitikken

  Kulturpolitikken­ lever i en boble for seg selv. Parti­programmene ser ut som om de kunne­ vært skrevet på 1970-tallet, mener Anne-Britt Gran. Etter å ha lest de kulturpolitiske programmene foran årets Stortingsvalg, er dette reaksjonen hennes, professor og forsker innen kreativ ­næring ved Handelshøyskolen BI, samt leder av Centre for Creative Industries.

 • torsdag 8. juni 2017 - Bondebladet Norge er en bio-sinke

  Professor Eli Moen Eli Moen refser norsk skog- og bioøkonomisatsing, og at Oljefondet i stedet investerer milliarder i svensk og finsk skogindustri. Vi er en sinke i bioøkonomien. Skyldes det oljefella? Når man har store ressurser, påvirker det hva man satser på, og hvordan staten tenker. Hva er det som hindrer oss i å utnytte våre egne ressurser? Moen var en av mange deltakere på årets store tre- og skogkonferanse.

 • onsdag 7. juni 2017 - Dagens Næringsliv Billigere på nett enn taxfree

  Inntrykket er at det er billigere med taxfree for kosmetikk, parfyme og lignende ser ikke ut til å stemme. Taxfreebutikkene sier jo at de ligger 25 prosent under markedspris, men tallene viser noe helt annet, sier førsteamanuensis Peder Inge Furseth.

 • mandag 5. juni 2017 - VG Folket vil ha Johaug til OL

  Hun har fremstilt seg selv som et offer, og blir langt på vei akseptert som det. Det er en god posisjon å være i for Johaug, for hun trenger bare å være trist og lei seg. Folk synes synd på henne, og det er en ideell posisjon å være i når du befinner deg i en krise, sier Professor Peggy S Brønn. - Er du overrasket over at hun har kommet så godt ut av denne saken omdømmemessig? - Nei, ikke i Norge, ler BI-professoren.

 • fredag 2. juni 2017 - NRK Mener kulturministeren bør skifte ut hele styret i Operaen

  Styret har vært for passiv. Styret har ansvar for organisasjonen, og det er styreleder som er ansvarlig for at den fungerer, sier Professor Morten Huse.

 • fredag 2. juni 2017 - Vårt Land Med talent for mer enn å spille

  Kulturøkonomi: Tendensen i musikklivet er færre ­faste jobber, og flere frilansere. Morgendagens kunstnere kan ikke bare være gode i faget sitt. De må også ha en gründer i seg. Kulturentreprenørskap er blitt selve buzz-wordet i sektoren, og at det har dukket opp, handler om større­ samfunnsendringer, ifølge ­Anne-Britt Gran, professor ved Handelshøyskolen BI og leder av Centre for Creative Industries.

 • torsdag 1. juni 2017 - skog.no Langsiktig ferd i soloppgangen

  Vi forstår at politikerne i en valgkamp må fokusere på hva de er uenige om, men som industrimann ønsker jeg å vite hva vi med rimelig sikkerhet kan vite at blir videreført. Altså hva de er enige om, sa styreleder i Moelven, Olav Fjell på konferansen Skog og Tre. Eli Moen, professor i international and cross-cultural management ved BI, ga også noen klare råd. ‐ Vær med i industriutviklingen fra begynnelsen, hevdet hun. ‐ Det blir fort tungt å ta igjen etterslepet hvis andre har posisjonert seg. Ennå har norsk industri store muligheter.

 • onsdag 31. mai 2017 - Næringsforeningen Rosenkilden 10 tips for god ledelse

  Hvordan bør ledere kommunisere når man ønsker gjennomslag på tvers av kulturer? Professor Gillian Warner-Søderholm gir ti gode råd og tips. Studerer man kjønnsstatistikken for ledere i Norge, er det fortsatt nedslående lesning.

 • tirsdag 30. mai 2017 - Utdanningsforbundet.no Mener dialogbasert metode gir bedre ledelse

  En ny metode utviklet ved University of Auckland har til hensikt å skape bedre dialog mellom ledere og medarbeidere i barnehage- og skolesektoren. Ifølge Postdoktor Ide Katrine Birkeland handler den nye metoden i store trekk om å bygge tillit og løse problemer på en mer offensiv måte. Et eksempel er som følger: Ledere møter ofte problemstillinger der de må gjennomføre en endring eller løse et problem samtidig som de ønsker å bevare relasjonen til medarbeiderne.

 • tirsdag 30. mai 2017 - Kommunikasjonsforeningen Etterlyser standarder og kunnskap

  Norske kommunikatører trenger mer kunnskap om hvordan de måler effekten av eget arbeid. De bør også begynne å forholde seg til internasjonale standarder. Det mener Alexander Buhmann ved Handelshøyskolen BI som forsker på effektmåling. Han har i samarbeid med kollega Peggy Brønn og Kommunikasjonsforeningen sett på hvilke hindre som ligger til grunn når deler av bransjen i liten grad måler effekten av kommunikasjon, altså den innvirkningen kommunikasjonen har på publikum, og i hvilken grad man er i stand til å oppnå atferdsendringer.

 • onsdag 24. mai 2017 - VG Dømt for skattejuks

  Selv om Lionel Messis (29) anke er avvist, slipper fotballstjernen å tilbringe tid i fengsel. Dommen kan imidlertid ha noe å si for sponsorinntektene hans, mener omdømmeekspert. Mitt førsteinntrykk er at dette ikke kommer til å skade omdømmet hans, sier Professor Peggy S Brønn.

 • fredag 19. mai 2017 - botrend.no Norsk møbelprodusent møblerer Times Square

  Den norske utemøbelprodusenten Vestre lanserer i disse dager nye benker, bord og stoler på Times Square i New York. Man kan oppnå verdifull nettverksbygging og kompetansedeling, sier professor Anne-Britt Gran, leder for BI Centre for Creative Industries.

 • fredag 19. mai 2017 - P4 Uenig om blokadeaksjon var en suksess

  Omdømmeeksperter er uenig om bøndenes protestaksjon var en suksess. Omdømmeekspert ved BI, Peggy S Brønn, tror aksjonen kun skapte frustrasjon.

 • lørdag 13. mai 2017 - VG Tilliten i fritt fall

  Det er ingen tvil om at den interne kritikken svekker Olaf Thommessens posisjon som leder i Bedriftsforbundet. Syretesten er hvis ansatte begynner å slutte. Da må styret reagere og da er trolig Thommessens dager talte. Problemet er at det er veldig vanskelig å bygge opp igjen tillit. Det er nesten umulig, sier professor Peggy S. Brønn. Saken er også omtalt i Dagens Perspektiv 16. mai og på lederplass i Ukeavisen Ledelse 19. mai.

 • fredag 12. mai 2017 - Periskop.no Små forlag kan ikke konkurrere mot de større

  Barnebøker fra små forlag lider under kvalitetssvikt, ifølge utvalgslederen for innkjøpsordningen i Kulturrådet. – Det kan også ligge i hodet på utvalgsmedlemmene, sier forlegger Svein Sandnes. Det er helt naturlig at avslagsprosenten til innkjøpsordningen er mye høyere for de små forlagene enn de store, sier høyskolelektor II Anitra Figenschou. Hun driver selv eget forlag.

 • tirsdag 9. mai 2017 - Kampanje.no Design - hva er det godt for?

  Professor Anne Britt Grans forskning viser at bedrifter utnytter ikke mulighetene i kreative bransjer godt nok.

 • fredag 5. mai 2017 - Minerva Kulturlivet bør krangle

  Og vi må innse at det blir mindre penger til kultur i fremtiden. Hvis ikke blir den nye kulturmeldingen irrelevant. Provosere gjorde også BI-professor Anne-Britt Gran. I samme åndedrag som hun poengterte at vi går inn i en fremtid med mindre penger, lanserte hun nærmest kreative næringer som den nye oljen. I det ligger en klokkertro på kultur som verdiskapning som nok både venstresiden og en del på borgerlig side har vanskelig for å svelge.

 • fredag 5. mai 2017 - Klassekampen Tror kulturlivet må kutte

  Kulturlivet må forberede seg på betydelige kutt i pengestøtte i årene som ­kommer, advarer kulturforsker Anne-Britt Gran.

 • fredag 5. mai 2017 - Morgenbladet Kulturen sett fra BI

  BI-professor Anne-Britt Gran, som har utdannet en generasjon med kulturadministratorer gjennom studieprogrammet kultur og ledelse, har også taklet sin dose meningsbrytning. Argumentet om at vi skal ha kultur for kulturens skyld, er veldig vanskelig å selge når man skal kutte i statsbudsjettet, sier hun. Intervju i Morgenbladet.

 • fredag 5. mai 2017 - Ukeavisen Ledelse Mener dialogbasert metode gir bedre skoleledelse

  En ny metode utviklet ved University of Auckland har til hensikt å skape bedre dialog mellom ledere og medarbeidere i skolesektoren. Viviane Robinson, professor og skoleforsker ved University of Auckland, har utviklet en metode der ledere i skoler og barnehager skal lære å bygge tillit samtidig som de driver forbedringsarbeid og praktisk organisasjonsutvikling. Metoden, som kalles «Open-to-learning Leadership», er basert på en metaanalyse Robinson har gjennomført av hva slags skoleledelse det er som gjør at elevene lærer mest. Handelshøyskolen BI samarbeider med Robinson og kurser ledere i skole- og barnehagesektoren i metodikken. Postdoktor Ide Katrine Birkeland er fagansvarlig for kursene. Hun sier at bakgrunnen for metoden er problemet med å omsette god ledelsesteori i praksis. Hun forteller at skoleledere ofte erfarer at de, etter å ha gjennomgått tilpassede studieprogrammer, ofte sliter med å gjennomføre det de har lært. - Problemet med mange lederkurs er at det sjelden skjer noe etter kurset, hevder Ide Katrine Birkeland. Ifølge Birkeland handler den nye metoden i store trekk om å bygge tillit og løse problemer på en mer offensiv måte. Et eksempel er som følger: Ledere møter ofte problemstillinger der de må gjennomføre en endring eller løse et problem samtidig som de ønsker å bevare relasjonen til medarbeiderne.

 • torsdag 4. mai 2017 - Bergens Tidende Oppskrift på uro

  Professor Anne-Britt Gran ved BI er en dyktig scenariemaker, og har kommet til at staten ikke kan øke sitt kulturengasjement inn i evigheten. Norge skal ikke alltid være en oljefyrt økonomi, og det demrer kanskje for kulturlivet at det ikke bare kan leve på offentlige bevilgninger i årene som kommer.

 • onsdag 3. mai 2017 - Dagbladet Ja visst gjør det vondt når knopper brister

  Hellelands husprofessor, Anne-Britt Gran ved BI, skisserte i kjent stil opp et framtidsscenario mange kulturarbeidere antakelig ser på som en dommedagsdystopi: Et kulturliv der aktørene i økende grad må finne finansiering utenfor statlige støtteordninger.

 • fredag 28. april 2017 - Ukeavisen Ledelse Kan brukes til langt mer enn pynt og estetikk

  Bedriftsledere bruker helst kreative næringer i markedsføring, omdømmebygging og underholdning, viser ny undersøkelse. Bedriftene utnytter ikke mulighetene i kreative bransjer godt nok, mener BI-professor Anne-Britt Gran. En undersøkelse gjort av professor Anne-Britt Gran, leder for forskningssenteret for kreative næringer ved Handelshøyskolen BI, viser imidlertid at det er et godt stykke igjen før denne typen kompetanse kommer inn i varmen og blir utnyttet for det den er verdt i næringslivet.

 • fredag 28. april 2017 - NRK Hollywood ruster seg til streik

  Amerikanske manusforfattere vil ha bedre vilkår og truer med streik. Terje Gaustad er førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI. Han har også bred erfaring fra den internasjonale filmbransjen, som produsent. – Forfatterne har en god sak, men økonomien er presset fra produsentsiden. Så det er også forståelig at de ikke er villige til å gi all verden, sier han.

 • torsdag 27. april 2017 - NRK Eksperter bekymret for Norwegian-underskudd

  Norwegian skal vokse kraftig i år og neste år, men det koster penger. Da bekymrer det med større underskudd enn ventet i første kvartal. Sterk passasjervekst til tross, Norwegian la i dag fram det største underskuddet siden oppstarten. Professor i internasjonal ledelse ved Handelshøyskolen BI, Eli Moen, deler bekymringen, spesielt i lys av at selskapet taper penger selv når det er betydelig vekst i antall passasjerer.

 • torsdag 20. april 2017 - VG TV Støre kan virke identitetsløs

  Ratna Elisabet Kamsvåg, retorikkekspert ved BI, sier at Jonas Gahr Støre gjorde en bedre figur i landsmøtetalen enn man kunne forvente, men at han fortsatt sliter med å sette preg over talene sine.

 • onsdag 19. april 2017 - VG Er norske medier for negative til Trump?

  Ingen saker eller personer er mer omtalt av norske medier i 2017 enn Donald Trump. Kritiske røster hevder dekningen har vært ensidig og tendensiøs. Bør norske medier gå i seg selv? Hva Trump angår, har jo hans prosjekt vært å fortelle verden at han representerer de ansiktsløse, noe valget viste at han lyktes med, bemerker førsteamanuensis Tor Bang.

 • tirsdag 18. april 2017 - Dagens Næringsliv 68 av 88 styremedlemmer er menn

  Professor Morten Huse har forsket på effekten av kvinners deltagelse i norske styrer. Han mener reklamebyråene bør ha et bevisst forhold til hvorfor kjønnsfordelingen er skjev. - I utgangspunktet mener han enhver bedrift bør være opptatt av hva som skaper lønnsomhet og bærekraftighet i bedriften.

 • søndag 16. april 2017 - Budstikka Lærer om bedriften ved frokosten

  Barn i familiebedrifter lærer seg om bedriften ved frokostbordet. Og brødre og søstre lærer seg gjerne å dele på oppgavene. Det sier Professor Morten Huse.

 • torsdag 6. april 2017 - NRK P2 Universal Music Group og Spotify har inngått avtale

  Førstelektor II Audun Molde uttalte seg i Kulturnytt om at musikkselskapet Universal Music Group og strømmetjenesten Spotify har inngått en mangeårig lisensavtale som gir betalende kunder større tilgang. Strømmetjenesten har lenge basert seg på å være gratis og reklamefinansiert for dem som ønsker det, og reklamefritt med enkelte tilleggstjenester for brukere som ønsker å betale en viss sum i måneden. Den nye avtalen ser ut til å endre prinsippet om at alle Spotify-brukere skal ha like godt musikkutvalg.

 • torsdag 6. april 2017 - Klassekampen Er ikke bekymret

  I utgangspunktet må NRK være der brukerne er. Og når brukerne flytter seg over til digitale plattformer er det naturlig at NRK flytter ressursene etter, sier medieforsker og PhD-stipendiat Ragnhild Olsen.

 • tirsdag 4. april 2017 - kampanje.com Betalingsmur bra for lokalaviser

  Rapporten «Annonse+ - Annonsepotensiale for digitale lokalaviser med brukerbetalinger» som er støttet av Rådet for anvendt medieforskning, viser at lokale nettavisers annonsemuligheter har forbedret seg etter at brukerbetaling ble innført. Dersom lokalavisene ikke makter å gjøre seg mer interessante for yngre lesere, vil de også kunne bli mindre attraktive for annonsørene, skriver førsteamanuensis Mona K Solvoll.

 • fredag 31. mars 2017 - Ukeavisen Ledelse "Sannheten" om ledelse

  Forskere ved BI har avdekket 'hemmeligheten' som gjør at ansatte yter sitt aller beste: «Utøv ledelse som lar medarbeiderne få bestemme selv». Det er en sannhet med modifikasjoner. Professor Sut-I Wong har funnet at selv om ledere mener at de utøver myndiggjørende ledelse, kan det oppleves av de ansatte som 'la-det-skure-ledelse,' dvs. fraskrivelse av ansvar, dersom medarbeiderne forventer en mer aktiv form for ledelse.

 • fredag 31. mars 2017 - Ukeavisen Ledelse Næringspolitisk innspill for omstilling

  Minstefradrag for enkeltpersonsforetak, bedre sykeforsikring og bedre opsjonsordninger er noe av respten Næringspolitisk råd for kulturell og kreativ næring fpreskriver for å få økt fart i utviklingen av kreative næringer, skriver Professor Anne-Britt Gran.

 • fredag 31. mars 2017 - nrk.no kultur Marcus og Martinus skal erobre Tyskland

  Tyskland er verdens tredje største musikkmarked, så det er klart at det er et meget lukrativt marked å komme inn i. I tillegg er det så stort, det er jo 80 millioner mennesker som bor der, sier musikkekspert og førstelektor ved BI, Audun Molde.

 • tirsdag 28. mars 2017 - medietilsynet.no Betalingsmur positivt for lokalavisene

  Førsteamanuensis Mona K Solvoll står bak rapporten, som viser at verken leserne eller annonsørene forsvant etter at lokalavisene innførte brukerbetaling. Ny forskning viser at brukerbetaling ikke skremmer bort annonsørene - snarere tvert i mot. Det kommer frem i en rapport som Handelshøyskolen BI har laget med støtte fra Medietilsynet (Rådet for anvendt medieforskning - RAM). Saken er også referert i avisene "Fjordingen" og "Altaposten 29. mars, samt "Dølen" 30. mars.

 • tirsdag 28. mars 2017 - Dagens Perspektiv Næringspolitisk innspill for omstilling

  Næringspolitisk råd for kulturell og kreativ næring har nylig levert sitt andre innspillnotat til regjeringen, ved statsrådene Monica Mæland (NFD) og Linda H. Helleland (KuD). Professor Anne-Britt Gran er sekretær for rådet.

 • mandag 27. mars 2017 - Sponsor- og eventforeningen Om kultur og kreativitet

  Professor Anne-Britt Gran mener, ifølge Klassekampen, at norske kunststudenter bør lære å selge kompetansen sin til næringslivet. BI Centre for Creative Industries har undersøkt betydningen av kreative næringer og profesjoner i næringslivet, blant 500 norske bedriftsledere.

 • fredag 24. mars 2017 - NRK P2 Kulturnytt Fredagspanel

  Høyskolelektor Audun Molde deltok i Fredagspanelet for å diskutere "ukens viktigste saker". I dag debuterte han som radio-poet - med ekte rim, ikke nødrim!

 • fredag 24. mars 2017 - BI Business Review Kvinner i krig- ble de verdsatt?

  Professor Guri Hjeltnes skriver regelmessig under vignetten "Historisk" i Dagbladet. Denne artikkelen har tittelen: "Jeg tenkte bare: Skyt, skyt!" og ble første gang publisert 18. mars.

 • fredag 24. mars 2017 - Melk og honning Nå kan du shoppe på Instagram

  Selv om det florerer av ting man kan kjøpe både i det virkelige liv og på nett virker det som verken forbrukere eller butikker har blitt mettet. Nå vil Instagram også gi deg mulighet til å kjøpe det du ser på bildene. Innovasjonsforsker Peder Inge Furseth har uttalt tidligere i år at nettbutikker tar over mer og mer for fysiske butikker.

 • torsdag 23. mars 2017 - Aftenposten Ber bransjen åpne opp

  Forlegger og bransjeekspert Anitra Guddal Figenschou mener altfor mye foregår bak lukkede dører i norsk bokbransje. Norge er fantastisk godt rigget for boksalg, med støtteordninger som gavner både forlag, forfattere og lesere, sier høyskolelektor II Anitra Guddal Figenschou. Hun driver eget forlag, i tillegg til å undervise og forske på bokbransjen.

 • tirsdag 21. mars 2017 - arkitektnytt.no Eksportprogram for norsk arkitektur

  10 millioner kroner skal brukes for å hjelpe norske arkitekter med å få fotfeste i utlandet. Eksportsatsingen ledes av Design og arkitektur Norge (Doga) og Innovasjon Norge. Professor Anne-Britt Gran deltok på Doga, på pressekonferansen 20. mars, og i sin presentasjon poengterte hun at det bor et betydelig eksportpotensial i norsk arkitektur.

 • mandag 20. mars 2017 - NRK P2 Norske artister på utenlandske selskaper

  Førstelektor Audun Molde snakket på NRK Kulturnytt 20. mars om norske artister, låtskrivere og produsenter som er på utenlandske selskaper i stedet for på norske. Det var knyttet til en kronikk på NRK Ytring i dag om finansiering av norske selskaper, og med kommentarer fra direktør i Music Norway og fra Finans Norge, før Audun Molde slapp til med studio-kommentar etterpå.

 • mandag 20. mars 2017 - Aftenposten Slik skal Regjeringen få norsk arkitektur ut i verden

  10 millioner kroner skal brukes for å hjelpe norske arkitekter å få fotfeste i utlandet. Professor Anne-Britt Gran, leder for BI Centre for Creative Industries, mener det bor et betydelig eksportpotensial i norsk arkitektur. Saken er også omtalt i Stavanger Aftenblad, Kreativt Forum og på nettsidene til Nærings- og Fiskeridepartementet.

 • mandag 20. mars 2017 - Dn.no Pluss Betalingsmur bra for lokalaviser

  Lokalavisene har styrket mulighetene til å få annonseinntekter fra nettet etter at de innførte brukerbetaling. Nettavisenes annonsemuligheter har forbedret seg etter brukerbetaling ble innført. De fleste avisene mistet ikke trafikk som følge av brukerbetaling, skriver førsteamanuensis Mona K Solvoll.

 • torsdag 16. mars 2017 - BYAS Bruk av Tinder

  Dr. Christoph Lutz har forsket på flere aspekter ved sosiale medier, og gitt ut en omfattende artikkel om Tinder som heter «Love at first swipe?» Lutz er ikke overrasket over at noen bruker datingappen Tinder til kjøp og salg av sex. − Det er mange falske profiler på Tinder, og enkelte brukere - oftest menn - sender seksuelle, ofte offensive bilder og meldinger.

 • mandag 13. mars 2017 - NTB Samarbeid kan gi økt innovasjon

  Ifølge en ny undersøkelse fra BI:CCI er sammenhengen mellom innovasjonsgrad og bruken av kreative bransjer tydelig. Kreativ næring kan bidra til økt innovasjon i andre næringer og gi fart på omstillingen av Norge. 9. mars arrangerte Innovasjon Norge frokostmøte om hvilken rolle kreativ næring kan spille i omstillingen av Norge. Kulturminister Linda Hofstad Helleland åpnet møtet og professor Anne-Britt Gran deltok også.

 • fredag 10. mars 2017 - Dagbladet Kongehuset: Hoffet ringte kilder i kritiske artikler

  Kongens hoff refses for å bruke hersketeknikk. Gir inntrykk av panikk, sier professor Peggy Simic Brønn. Brønn sammenligner hoffets taktikk med store bedrifter som havner i skandaler. Saken er også omtalt i ABC Nyheter 10.4.2017. Videre er saken omtalt i Klassekampe, VG og Dagsavisen 11. mars, samt fulgt opp i egen sak i Dagbladet også 11. mars.

 • torsdag 9. mars 2017 - Klassekampen Kultur i næringslivet

  Professor Anne-Britt Gran skriver om at BI Centre for Creative Industries har undersøkt betydningen av kreativ næring i det øvrige næringslivet. 500 norske bedriftsledere har svart på spørsmål om hvordan de benytter seg av og samarbeider med kreative bransjer og profesjoner.

 • torsdag 9. mars 2017 - Klassekampen Ingeniører bruker rollespill

  Ingeniørfirmaet NGI er blant selskapene som benytter seg av kompetanse fra kulturlivet. De siste tre årene har NGI fått hjelp av skuespillere fra bedriften Splint til å kurse prosjektledere. Professor Anne-Britt Gran ved BI har fulgt ett av disse kursene som del av undersøkelsen om bedriftenes forhold til kreative næringer.

 • torsdag 9. mars 2017 - Dagens Næringsliv Tillitsbasert ledelse - uproblematisk?

  Diskusjonen etter at Bård Kuvaas med flere gikk til angrep på «new public management» (NPM) og målstyring i DN 28. februar har først og fremst handlet om hvorvidt mål- og resultatstyring fungerer så dysfunksjonelt som artikkelforfatterne vil ha det til. Professor emeritus Tor Grennes mener botemiddelet - tillitsbasert ledelse - derimot ikke har blitt problematisert.

 • torsdag 9. mars 2017 - Klassekampen Ser ikke nytten av kultur

  Professor Anne-Britt Gran mener norske kunststudenter bør lære å selge kompetansen sin til næringslivet. Norske bedrifts­ledere bruker stort sett kulturbransjen til reklame og eventer, viser nye tall. De er heller ikke særlig optimistiske på de kreative næringenes vegne.

 • fredag 3. mars 2017 - NRK Ytring Filmbransjens problemer med loven

  En arbeidsmiljølov bedre tilpasset filmbransjens prosjektbaserte arbeidsform vil gi ryddigere forhold for norske filmarbeidere, skriver førsteamanuensis Terje Gaustad.

 • fredag 3. mars 2017 - forskning.no Mannlige journalister blir oftest drept, men det er kvinnene som advares

  Det blir stadig farligere å være journalist i krig og væpnete konflikter. Men selv om flest mannlige journalister blir drept, er man oftere bekymret for sikkerheten til deres kvinnelige kollegaer. Dette går fram av boken "Some Insights - Some Missing Links". Berit von der Lippe, professor i retorikk er redaktør, sammen med Rune Ottosen, professor HiOA.

 • lørdag 25. februar 2017 - Klassekampen Minner om kampen om sport

  Førsteamanuensis Terje Gaustad synes ikke det er overraskende at strømmetjenestene vil tilby mer nordisk innhold.

 • torsdag 23. februar 2017 - Kapital Bør nærme seg 2 mill

  Hvis man skal gå bredt ut og få tak i en som er dynamisk og som kommer utenfra, tror jeg at man må opp i rundt to millioner kroner, sier ekspert på lederlønninger, professor emeritus Tor Grenness. Han kommenterer lønnsnivået vedr. ansettelse av ny rektor på NHH.

 • lørdag 18. februar 2017 - Budstikka App-bølge som skal gi «løsning på alt»

  Vi har en app-bølge der tusenvis av apper utvikles hver dag, sier førsteamanuensis Peder Inge Furseth. Det gjelder å skape verdier for brukerne som de ser nytten av og vil betale for.

 • fredag 17. februar 2017 - NRK P2 Vil myke opp arbeids­miljø­loven for film­produsenter

  «Snømannen»-ansatte jobbet langt mer enn det loven tillater. Arbeids­miljø­loven må få unntaks­bestemmelser for film, mener førsteamanuensis Terje Gaustad.

 • tirsdag 14. februar 2017 - Kilden. forskning.no Farlig å være kvinne, farlig å være mann

  Det blir stadig farligere å være journalist i krig og væpnete konflikter. Men selv om flest mannlige journalister blir drept, er man oftere bekymret for sikkerheten til deres kvinnelige kollegaer. dette kommer fram i nylig utgitt antologi "Gendering War And Peace Reporting. Some Insights – Some Missing Links". Professor emerita Berit von der Lippe er redaktør, sammen med Rune Ottosen, professor HiOA.

 • mandag 13. februar 2017 - NRK P2 Om Grammy-utdelingene

  Førstelektor II Audun Molde intervjuet på Kulturnytt.

 • mandag 13. februar 2017 - NRK 1 Om Grammy-utdelingene

  Førstelektor II Audun Molde intervjuet på TV-nyhetene ca. 0730.

 • mandag 13. februar 2017 - NRK P2 Om Grammy-utdelingene

  Førstelektor II Audun Molde intervjuet på Nyhetsmorgen.

 • fredag 10. februar 2017 - NRK P2 Kulturnytt, Fredagspanelet

  Førstelektor II Audun Molde var en av de tre paneldeltakere for å diskutere "ukas viktigste saker".

 • onsdag 8. februar 2017 - Universitas Høyskolen Kristiania beskyldes for seksualisert reklame

  Førsteamanuensis Tor Bang er ikke veldig imponert over høyskolens reklamekampanje. – Den ser litt hjemmelaget ut, hvis det er lov å si det, sier han.

 • torsdag 2. februar 2017 - VG Derfor blir det bråk om Trumps dommervalg

  Det er klart at demokratene tørster etter hevn etter at republikanerne trenerte president Barack Obamas valg av kandidat til høyesterettsdommer, sier førstelektor Charles Cooper.

 • torsdag 2. februar 2017 - Budstikka Innovasjon med utgangspunkt i tidsklemme

  En personlig shopper-tjeneste er et eksempel på enkel tjenesteinnovasjon. Det sier førsteamanuensis Peder Inge Furseth. Innovasjon er å kombinere nye ideer for å løse et problem og derigjennom skape verdi, sier han.

 • onsdag 1. februar 2017 - Dagsavisen Kinesisk gigant fester kinogrepet

  Nå er også SF Kino solgt til verdens største kinokjede, Dalian Wanda Group (DWG). Førsteamanuensis Terje Gaustad er ikke overrasket og kanskje blir det enda tøffere for de smale filmene og enda mer vektlegging av de brede populærfilmene, sier han.

 • onsdag 1. februar 2017 - Dagens Næringsliv Dårlig datasikkerhet gir bedrifter store tap

  Et selskap som har måttet tåle negativ omtale på grunn av et sikkerhetsbrudd risikerer også et omdømmetap, sier førsteamanuensis Tor Bang.

 • tirsdag 24. januar 2017 - Budstikka Styrelederen erkjente Ruter-tabber

  Styrelederen tar på vegne av Ruter selvkritikk for ruteendringene i Bærum. Selskapets direktør er henvist til tilhørerplass. Det hadde ikke vært unaturlig om også Ruter-direktør Reitan Jenssen hadde medvirket, mener Professor Benedicte Brøgger.

 • søndag 22. januar 2017 - Melk og honning Slik blir fremtiden for netthandel

  Førsteamanuensis Peder Inge Furseth sier at veksten i netthandel er to til tre ganger så stor som veksten i tradisjonell handel i en rekke bransjer. Fysiske butikker legges ned og flytter inn på nettet, og vi benytter oss også stadig mer av nye kanaler for handel, slik som å kjøpe ting via mobilen.

 • lørdag 21. januar 2017 - Dagbladet Hvordan hedre de glemte helter?

  Professor Guri Hjeltnes skriver under vignetten Historisk: Hvem fortjener en medalje? Hvem skal ikke få? Er det mulig å dekorere krigshelter 72 år etter 2. verdenskrigs slutt? Selvsagt er det mulig, dersom man ønsker det. Men det blir fort konfliktfylt. Og historiefaget og politikk er ingen en god kombinasjon.

 • fredag 20. januar 2017 - Aftenposten Retorikkens grøss

  Det er ikke bare medienes skyld at Donald Trump fikk mye oppmerksomhet i valgkampen. Høyskolelektor Ratna Elisabet Kamsvåg skriver i spalten "Bare retorikk" ca. hver tredje uke.

 • fredag 20. januar 2017 - NRK P2 Hvorfor vil ikke amerikanske artister stille opp for Trump?

  Førstelektor II Audun Molde deltok i radiodebatt på Dagsnytt 18.

 • onsdag 11. januar 2017 - Budstikka Advarer mot kopiering av nett-mat

  Førsteamanuensis Peder I. Furseth mener nye dagligvareaktører på nett må være originale dersom de skal klare å vinne frem.

 • lørdag 7. januar 2017 - Dagens Næringsliv "Tweeter-in-chief»

  Førsteamanuensis Tor Bang viser til det enkelte kommunikasjonsforskere i USA mener kan være retoriske mønstre i meldingene til USAs nye president. De moderate meldingene, mener noen, er skrevet av rådgivere. De overdrevne er Trumps egne. To Trump-personer går igjen: «Sinna-Trump» som går til angrep, og «Ego-Trump» som skal vise hvor rett han har, sier Bang.

Tidligere mediesaker

For å se tidligere mediesaker, klikk her