Bachelorstudier og årsenheter
Her får du oversikt over alle opptakskrav til våre norskspråklige årsenhets- og bachelorstudier.
For å komme inn på et årsenhets- eller bachelorstudium på BI må du ha generell studiekompetanse (eller være kvalifisert på en annen måte), og ha et minimum antall konkurransepoeng. Noen studier har i tillegg krav til forkunnskaper. Er du usikker på om du fyller opptakskravene, oppfordrer vi deg til å sende inn en søknad for vurdering.
Opptakskrav
-
For å kvalifisere til opptak på BI må du ha generell studiekompetanse. Dette kan du oppnå på flere måter:
- 3-årig videregående: Du har fullført og bestått videregående opplæring som gir generell studiekompetanse. Når du har fullført og bestått alle fag og eksamener skal det stå “Har oppnådd generell studiekompetanse” på vitnemålet ditt.
- Yrkesfag med påbygging: Du har fullført og bestått et yrkesfaglig utdanningsprogram i videregående skole, og de seks studiekompetansefagene.*
- 23/5-regelen: Du fyller minst 23 år i opptaksåret, har bestått studiekompetansefagene* og har minst 5 års arbeidserfaring og/eller utdanning.
- Utenlandsk utdanning: Du har fullført en godkjent utenlandsk utdanning som gir generell studiekompetanse, herunder IB Diploma Programme.
- Fagskole: Du har fullført og bestått godkjent 2-årig fagskoleutdanning på fulltid, tilsvarende 120 fagskolepoeng / studiepoeng for fagskole. Utdanningen må ha vært akkreditert da du tok den.
- Høyere utdanning: Du er tidligere tatt opp til høyere utdanning på bakgrunn av realkompetanse, dispensasjon eller andre unntaksordninger, og du har fullført og bestått en avsluttende universitets- eller høyskolegrad på minimum 60 studiepoeng. Med avsluttet grad menes at du har fullført et studium, enten årsstudium eller bachelorgrad. Har du avbrutt et studium (f.eks. ikke fullført bachelorgrad) vil du ikke få generell studiekompetanse. Regelen om opptak på bakgrunn av høyere utdanning gjelder kun for søkere som ikke har generell studiekompetanse på annen måte, f.eks. på grunnlag av videregående skole eller 23/5-regelen.
*Hva er studiekompetansefagene?
Studiekompetansefagene er seks kjernefag tilsvarende ett år på videregående skole. Du kan ta fagene som privatist. Tabellen under viser de seks fagene med antall timetall du trenger. Har du videregående skole fra 2008 eller senere, gjelder timetallet fra Kunnskapsløftet. For videregående skole i perioden 1997-2007 gjelder timetallet fra Reform 94.Kunnskapsløftet
(timer per år)Reform 94
(timer per uke)Norsk** 393 14 Matematikk 224 5 Engelsk* 140 5 Naturfag 140 5 Historie 140 4 Samfunnsfag 84 2 **Norsk er hovedmål, sidemål og muntlig. Tar du engelsk som privatist, må du ta eksamen både i skriftlig og muntlig.
Tabellen viser timeantall for deg som har tatt videregående etter 1997. Det er også mulig å dekke kravet med fag du har tatt før 1997, med fag du har tatt på teknisk fagskole eller som forkurs på høyskolenivå.
-
På BI opererer vi med minimumskrav. Vær oppmerksom på at du ikke er garantert plass selv om du oppfyller minimumskravet, da dette avhenger av kapasitet og antall søkere per studium.
For noen linjer har vi også prioriterte poenggrenser. Det betyr at vi i første omgang prioriterer søkere med en høyere poengsum enn dette, men at du kan bli tilbudt studieplass nærmere studiestart dersom det er kapasitet. Oppfyller du minimumskravet, men har lavere poengsum enn den prioriterte grensen vil du bli satt på venteliste.
Vi anbefaler at du setter opp flere prioriteter i søknaden din. Da kan du, dersom du kvalifiserer, sikre deg en studieplass på en av dine lavere prioriteter samtidig som du står på venteliste til din 1. prioritet.
Minimumskrav og poenggrenser i studieåret 2025/2026:
-
Når du søker med ordinært vitnemål, er det konkurransepoeng som gjelder. Søker du med førstegangsvitnemål, gjelder skolepoeng.
Slik beregnes poengene:
- For deg som søker med førstegangsvitnemål (primærvitnemål): Karakterpoeng + Realfags- og språkpoeng (= «Skolepoeng»)
- For deg som søker med ordinært vitnemål: Skolepoeng + Alderspoeng + Tilleggspoeng («Konkurransepoeng»)
Forklaringer til de ulike kategoriene av poeng:Karakterpoeng (maks 60): Snittet av alle karakterene dine fra videregående skole, multiplisert med 10.
Kvalifiserer du på bakgrunn av 23/5-regelen, beregnes snittet ditt kun på grunnlag av karakterer fra de seks studiekompetansefagene. Har du bestått fag som gir språk- eller realfagspoeng, og du har generell studiekompetanse på bakgrunn av 23/5-regelen, regnes disse karakterene med kun dersom de gir deg en bedre poengsum. Karakteren i det aktuelle faget må regnes med for at du skal få språk- eller realfagspoeng.
Realfags- og språkpoeng (maks 4, totalt):
Du får poeng for realfag fra utdanningsprogram for studiespesialisering, og for programfag tatt i andre fremmedspråk enn engelsk og skandinaviske språk.
Alderspoeng (maks 8):
Hvis du har bestått videregående opplæring, får du alderspoeng fra og med det året du fyller 20 år. Det gis 2 poeng per år. Ved opptak på bakgrunn av 23/5-regelen får du alderspoeng fra og med året du fyller 24 år.Tilleggspoeng (maks 2, totalt):
- fullført 1 år på folkehøyskole – 2 poeng
- fullført militær eller sivil førstegangstjeneste – 2 poeng
- bestått fagskole – 2 poeng for ett års fulltidsstudier, 1 poeng for halvt års fulltidsstudier
- bestått universitet/høyskole – 2 poeng for 60 studiepoeng, 1 poeng for 30 studiepoeng
Særskilt vurdering: Du kan søke om særskilt vurdering dersom du ikke fyller poengkravet på grunn av f.eks. alvorlig sykdom, funksjonshemming, lærevansker, ulykke, eller du har et annet morsmål enn norsk og har fullført videregående skole i Norge innen 6 år etter at du flyttet til Norge.
-
Noen av våre studier har krav i tillegg til generell studiekompetanse og poengkrav:
- Bachelor i økonomi og ledelse (Siviløkonom): Matematikkunnskaper tilsvarende matematikk R1, eller S1 + S2.
- Bachelor of Business Administration, Bachelor of Data Science for Business og Bachelor of Digital Business: Se egne opptakskrav på våre engelske sider.
-
Det kan allikevel være mulig å kvalifisere for opptak.
Realkompetanse
For deg som ikke har generell studiekompetanse, er 25 år eller eldre, har bestått et minimum antall timer i norsk, engelsk og matematikk fra videregående skole, og kan dokumentere minst fem års relevant arbeidserfaring, utdanning eller praksis.
Dispensasjon
Kan være et alternativ i helt spesielle tilfeller, dersom du f.eks. på grunn av varig sykdom, funksjonshemming eller lignende ikke er i stand til å bestå et fag. Du må ha dokumentasjon fra sakkyndig på at du ikke klarer å oppnå generell studiekompetanse.
Betinget opptak
Kan gis i helt spesielle tilfeller dersom du, som avgangselev fra videregående, er blitt forhindret fra å ta en eksamen på grunn av omstendigheter, som sykdom. -
Følgende opptakskrav gjelder for søknad om direkte opptak til bachelorgradens 2. eller 3. studieår. Dette kommer i tillegg til de generelle kravene for å kvalifisere for opptak til årsenhets- og bachelorstudier på BI (se punkt 1 – 5).
Vær også oppmerksom på at emner og kurs i studieplanen på 2. og 3. år kan ha forkunnskapskrav som må være oppfylt før opptak direkte til 2. eller 3. år kan innvilges. BI forbeholder seg retten til å avslå søknad om opptak direkte til 2. eller 3. år dersom ikke forkunnskapskravene er tilfredsstilt.
Les mer om krav til dokumentasjon under punktet om Faglig godkjenning.
- Opptak direkte til 2. studieår krever minimum 37,5 relevante studiepoeng godkjent inn i graden du søker deg til. Dette tilsvarer i de fleste tilfeller minimum fem BI-kurs på 7,5 studiepoeng.
Minimum 30 av disse studiepoengene være godkjent fra 1. studieår i graden du søker deg til.
Dette gjelder også interne BI-studenter som ønsker å bytte studium.
NB! Se unntak nedenfor. - Opptak direkte til 3. studieår krever minimum 75 relevante studiepoeng godkjent inn i graden du søker deg til. Dette tilsvarer i de fleste tilfeller minimum ti BI-kurs på 7.5 studiepoeng.
Minimum 30 av disse studiepoengene være godkjent fra 1. studieår og minimum 30 av disse studiepoengene være godkjent fra 2. studieår i graden du søker deg til.
Dette gjelder også interne BI-studenter som ønsker å bytte studium.
NB! Se unntak nedenfor.
For interne søkere som ønsker å bytte studiested/campus, men som fortsetter på samme bachelorstudium, er kravet det samme som progresjonskravet beskrevet i din studiekontrakt:
- Til 2. år: 30 studiepoeng.
- Til 3. år: 60 studiepoeng. Unntak: Bachelor i International Management. Her er 105 studiepoeng.UNNTAK:
Bachelor i rettsvitenskap:
- Det er ikke mulig å søke direkte til 2. eller 3. studieår for dette studiet.
Bachelor i økonomi og ledelse (Siviløkonom):
- Opptak direkte til 2. studieår praktiseres unntaksvis, og krever minimum bestått en full årsenhet på 60 studiepoeng eller tilsvarende, hvorav minimum 45 studiepoeng må være godkjent fra studiets 1. år. Det kreves også at man møter kravene for opptak til bachelorgraden (krav til bestått matematikk og til minimum antall konkurransepoeng).
- Opptak direkte til 3. år innvilges svært sjelden, og vurderes etter grundig faglig gjennomgang. Det kreves også at man møter kravene for opptak til bachelorgraden (krav til bestått matematikk og til minimum antall konkurransepoeng).
Søknad om opptak til 2. eller 3. år Økonomi og ledelse skjer kun via lukket søkelenke med tilhørende PIN-kode som fås på forespørsel, og etter at det er gjort en foreløpig vurdering av om opptak er mulig.
Bachelor of International Management:
- Opptak direkte til 2. studieår krever minimum 45 relevante studiepoeng godkjent inn i graden, hvorav minimum 37,5 studiepoeng må være godkjent fra studiets 1. år. Det stilles også krav til et karaktersnitt på minimum C.
- Opptak direkte til 3. studieår (utvekslingsår) praktiseres i svært sjeldne tilfeller. Det kreves minimum 105 relevante studiepoeng godkjent inn i graden, samt et karaktersnitt på minimum C. Vær oppmerksom på at egne frister gjelder for søknad til utenlandsopphold.
Bachelor i Finans:
- Opptak direkte til 2. studieår krever minimum 37,5 relevante studiepoeng godkjent inn i graden, hvorav minimum 30 studiepoeng må være godkjent fra studiets 1. år. I tillegg stilles det krav om bestått kurs innen statistikk på minimum 7,5 studiepoeng fra høyere utdanning, tilsvarende MET 3431 Statistikk*, MET 2920 Statistikk for økonomer, eller MET 1190 Statistikk.
- Opptak direkte til 3. studieår krever minimum 75 relevante studiepoeng godkjent inn i graden, hvorav minimum 30 studiepoeng må være godkjent fra studiets 1. år og minimum 30 studiepoeng må være godkjent fra studiets 2. år. I tillegg stilles krav om bestått kurs innen statistikk*, matematikk og finans tilsvarende kursene i studieplanen til Bachelor i Finans (MET 2920 Statistikk for økonomer, MET 2910 Matematikk for økonomer, og BØK 3423 Finans).
*MET 3431 Statistikk kan dekke krav til bestått statistikk-kurs for direkte opptak til 2. eller 3. studieår, men godkjennes ikke for MET 2920 Statistikk for økonomer som inngår i Bachelor i Finans, da det førstnevnte regnes for å være på et lavere faglig nivå. Studenter som får opptak til 2. eller 3. studieår Finans blir pålagt å fullføre MET 2920 Statistikk for økonomer eller annet kurs på samme (eller høyere) faglige nivå hvis dette ikke allerede er bestått.
- Opptak direkte til 2. studieår krever minimum 37,5 relevante studiepoeng godkjent inn i graden du søker deg til. Dette tilsvarer i de fleste tilfeller minimum fem BI-kurs på 7,5 studiepoeng.
-
Dersom du søker om faglig godkjenning (innpass) av kurs bestått ved andre høyskoler/universiteter enn BI, må du laste opp følgende dokumentasjon:
- Vitnemål eller karakterutskrift som dokumenterer avlagte eksamener, karakterer og studiepoeng. Søker du om godkjenning av utdanning fra norske høyskoler eller universiteter laster du i tillegg opp lenke til Vitnemålsportalen slik at saksbehandler på BI selv kan logge seg inn via lenken og verifisere resultatene dine. Du kan lese mer om hvordan du gjør dette her. Vennligst sett gyldighet til 1. september i opptaksåret.
- Detaljerte kursbeskrivelser i samtlige kurs du ønsker å få vurdert for godkjenning. Disse må være attestert (stemplet/signert) av skolen dersom de er på papir, eller inneholde URL dersom du henter de fra skolens nettside. Kursbeskrivelsene må inneholde pensum / litteraturlister, og de må være fra det året du avla eksamen.
- Husk at du også må sende inn en formell og komplett søknad via vår søkeweb til det ønskede studiet.
Søker du om godkjenning av utenlandsk utdanning, må du i tillegg laste opp følgende:- Forklaring av karaktersystemet og studiepoeng/ECTS
- Forklaring av hva som regnes som full studieprogresjon pr. år
-
BI har løpende opptak så lenge det er kapasitet på våre linjer, men prioriterer søknader som er sendt inn innen 15. april. I perioden fra 15. april og frem til studiestart kan enkelte linjer eller hele campus stenge for nye søkere, dersom det blir nødvendig (avhenger av antall søkere og kapasitet).
- 15. april: Prioritert søknadsfrist for opptak til årsenhet- og bachelorgrad. Du må søke innen denne fristen for å være sikker på å få din søknad vurdert.
- 1. august: Endelig søknadsfrist til studier det fremdeles er mulig å søke til, innen følgende kategorier: (All obligatorisk dokumentasjon må være sendt inn innen denne fristen, slik at vi har alt vi trenger for å kunne vurdere søknaden din.)
- 23/5-regelen
- Realkompetanse
- Dispensasjon
- Betinget opptak
- Søknad om godkjenning av utdanning fra eksterne læresteder, dersom du først mottar resultatene dine i løpet av sommeren. Vær oppmerksom på at behandlingstiden for vurdering av ekstern utdanning kan være opp til 3 måneder. Vurdering av utdanning fra eksterne læresteder som du har tatt tidligere følger egne frister. Se hvilke frister som gjelder for faglig godkjenning her.
Årsenheter og bachelorgrader (til alle studieår) som ikke allerede er stengt, stenges for nye søknader ved studiestart.