Forskning

Institutt for retts­vitenskap og styring

Institutt for rettsvitenskap og styring har et av Norges største akademiske fagmiljøer innen forretningsjus, skatterett, arbeidsrett, eiendomsmegling og økonomisk historie, samt et sterkt fagmiljø innen bedriftenes samfunnsansvar, klimastrategier og politisk økonomi.

Våre studenter får tilgang til den nyeste forskningen og fagutviklingen innenfor disse fagområdene. Vi har en målsetning om å levere førsteklasses forskningsbasert undervisning, formidlet på en læringseffektiv måte i alle våre programmer.

Monica Viken

Instituttleder Institutt for rettsvitenskap og styring +4746410444

Kontakt

Anne C. Thestrup
Administrasjonssjef

E-post: anne.c.thestrup@bi.no

Handelshøyskolen BI
Nydalsveien 37
0484 Oslo

Sentralbord: 46 41 00 00

 • Mandag 16. September 2019 - Eiendomsmegleren

  Paul Henning Fjeldheim er første dosent i eiendomsmeglingsfag i Norge

  Paul Henning Fjeldheim ble den 18.juni 2019 gitt opprykk til dosent i eiendomsmeglingsfag.Dette er første gang noen gis opprykk til dosent innen fagområdet eiendomsmegling i Norge.

 • Fredag 13. September 2019 - morgenbladet.no

  Det nye må være mer av det gamle

  Hva er verst: at dine motstandere har håpløse oppfatninger, eller at dine meningsfeller låser deg fast til standpunkter du fornemmer bør endres? Gudmund Hernes, forsker ved Fafo og professor II ved…

 • Tirsdag 3. September 2019 - dn.no

  Schwencke- rapporten: Erna Solberg og Siv Jensen mener at små selskaper kan spare en halv milliard kroner

  Professor Hans R Schwencke foreslo i samarbeid med førsteamanuensis Eivind Furuseth i en rapport til Finansdepartementet å samordne regnskaps-og skatteregler for små aksjeselskaper. Nå…

 • Mandag 5. August 2019 - FriFagbevegelse.no

  Norge kan bli blant de hardest rammede av brexit, ifølge tysk studie

  Den tyske studien anslår at Norge vil tape 220 euro per person i året ved en «hard brexit». Ved en «myk brexit» blir tapet 122 euro. Dette tilsvarer henholdsvis 2.156 og 1.196 norske kroner. Dette…

Studier og kurs

Finn studiet som passer for deg

Forskning og formidling

Forskningen omfatter blant annet stiftelser, selskaps- og bedriftshistorier, selskapsrett, skatte- og avgiftsrett, arbeidsrett, regnskapsrett, immaterialrett, GDPR og personvern, finansregulering, eiendomsmegling, europeisk politikk, energipolitikk og klimastrategier.

Instituttet arrangerer hvert år en rekke forskningsseminarer innenfor blant annet selskapsrett, skatterett, arbeidsrett, finansregulering, eiendomsmegling, stiftelsesforskning og klimastrategier. Instituttets forskning presenteres på vitenskapelige konferanser og forskningsseminarer.

Til «Åpent Forum» med Gudmund Hernes inviteres ledende samfunnsaktører til samtaler om ledelseserfaringer. Gjester i Åpent Forum har vært Jonas Gahr Støre, Kåre Willoch, Gro Harlem Brundtland, Jens Ulltveit-Moe, Sylvia Brustad, Harald Norvik, Jørgen Randers, Sigve Brekke, Thorleif Enger, Kristin Skogen Lund, Åse Kleveland, Fabian Stang, Julie Brodtkorb, Christian Ringnes, Åse Aulie Michelet.

Undervisning

Masterstudiet i forretningsjus og økonomi er Norges første masterprogram som kombinerer forretningsjus og økonomi og startet opp i august 2019. Programmet tar for seg økonomiske teorier og modeller for organisering, finansiering og regulering av virksomheter. Dette innebærer bl.a. avansert kunnskap om finans- og arbeidslivsregulering, økonomi- og regnskapsanalyse, samt prosjekt- og virksomhetsstyring.

Instituttets mål er å bidra med akademiske studieprogrammer av høy kvalitet på alle nivåer. Instituttet har en stor kursportefølje med ansvar for bachelorstudier i forretningsjus og økonomi og eiendomsmegling, jus og økonomi. Instituttet er også sterkt involvert i bachelor i økonomi og administrasjon med regnskapsførerutdanning. Undervisning innen økonomisk historie, samfunnsansvar, energi, grønn vekst, forsikring, shipping og politisk økonomi hører også under instituttet. Instituttet er ansvarlig for BIs største obligatoriske kurs på bachelor, "Bedriften".

I tillegg til det nye masterstudiet i forretningsjus og økonomi samarbeider vi om masterstudiet i regnskap og revisjon med Institutt for regnskap, revisjon og foretaksøkonomi. Instituttet tilbyr også bl.a. kurs i politisk økonomi, kursene «Doing business in Norway» og «Doing sustainable business in Africa» på masternivå.

Executive-nivå har instituttet ansvar for Executive Master of Management i skatt- og avgiftsrett og er sterkt involvert i Executive Master of Management i sikkerhetsledelse og kulturforståelse, Executive Master of Management i skoleledelse samt Executive Master of Management in Energy. Instituttet leverer også Master of Management-programmene Arbeidsrett og arbeidsliv og Grønn vekst og konkurransekraft.

Aktiviteter

Kalender

Hva skjer på Institutt for rettsvitenskap og styring?

Vi har foreløpig ingen planlagte aktiviteter.

Tilknyttede forskningssentre