Forskning

Institutt for retts­vitenskap og styring

Institutt for rettsvitenskap og styring har et av Norges største akademiske fagmiljøer innen forretningsjus, skatterett, arbeidsrett, eiendomsmegling og økonomisk historie, samt et sterkt fagmiljø innen bedriftenes samfunnsansvar, klimastrategier og politisk økonomi.

Våre studenter får tilgang til den nyeste forskningen og fagutviklingen innenfor disse fagområdene. Vi har en målsetning om å levere førsteklasses forskningsbasert undervisning, formidlet på en læringseffektiv måte i alle våre programmer.

Morten Kinander

Instituttleder Institutt for rettsvitenskap og styring +4797166641

Kontakt

Anne C. Thestrup
Administrasjonssjef

E-post: anne.c.thestrup@bi.no

Handelshøyskolen BI
Nydalsveien 37
0484 Oslo

Sentralbord: 46 41 00 00

 • Mandag 28. September 2020 - www.dn.no

  Nå vil BI utdanne advokater

  Hvis BI får det som de vil, kan privatskolen utdanne 30 til 50 fullverdige jurister i året innen kort tid. I dag er det kun universitetene i Oslo, Bergen og Tromsø som tilbyr mastergrader i…

 • Mandag 21. September 2020 - nrk.no

  Professor hardt ut mot formuesskatten – mener den skader Norge

  Den omstridte formuesskatten er skadelig for Norge og gjør det utenkelig at vi kan få et norsk forretningseventyr som Spotify eller Tesla her hjemme. Det mener professor i skatterett Ole…

 • Mandag 21. September 2020 - dagbadet.no

  Vekst er umulig – gi oss vekst!

  Vekstparadokset oppstår fordi samfunnet trenger mer økonomisk vekst, samtidig som jordkloden er full og klimaet på tippepunktet. Kan dette løses? Per Espen Stoknes, førsteamanuensis BI, Senter for…

 • Fredag 4. September 2020 - agendamagasin.no

  Arbeidsrett er en sosial idé

  Når arbeidsmarkedet endres, må også arbeidsretten forandres. Da trengs en forståelse av makt- og avhengighetsstrukturene i arbeidslivet. Alexander Næss Skjønberg førsteamanuensis ved Institutt for…

Forskning og formidling

Forskningen omfatter blant annet stiftelser, selskaps- og bedriftshistorier, selskapsrett, skatte- og avgiftsrett, arbeidsrett, regnskapsrett, immaterialrett, GDPR og personvern, finansregulering, eiendomsmegling, europeisk politikk, energipolitikk og klimastrategier.

Instituttet arrangerer hvert år en rekke forskningsseminarer innenfor blant annet selskapsrett, skatterett, arbeidsrett, finansregulering, eiendomsmegling, stiftelsesforskning og klimastrategier. Instituttets forskning presenteres på vitenskapelige konferanser og forskningsseminarer.

Til «Åpent Forum» med Gudmund Hernes inviteres ledende samfunnsaktører til samtaler om ledelseserfaringer. Gjester i Åpent Forum har vært Jonas Gahr Støre, Kåre Willoch, Gro Harlem Brundtland, Jens Ulltveit-Moe, Sylvia Brustad, Harald Norvik, Jørgen Randers, Sigve Brekke, Thorleif Enger, Kristin Skogen Lund, Åse Kleveland, Fabian Stang, Julie Brodtkorb, Christian Ringnes, Åse Aulie Michelet.

Undervisning

Masterstudiet i forretningsjus og økonomi er Norges første masterprogram som kombinerer forretningsjus og økonomi og startet opp i august 2019. Programmet tar for seg økonomiske teorier og modeller for organisering, finansiering og regulering av virksomheter. Dette innebærer bl.a. avansert kunnskap om finans- og arbeidslivsregulering, økonomi- og regnskapsanalyse, samt prosjekt- og virksomhetsstyring.

Instituttets mål er å bidra med akademiske studieprogrammer av høy kvalitet på alle nivåer. Instituttet har en stor kursportefølje med ansvar for bachelorstudier i forretningsjus og økonomi og eiendomsmegling, jus og økonomi. Instituttet er også sterkt involvert i bachelor i økonomi og administrasjon med regnskapsførerutdanning. Undervisning innen økonomisk historie, samfunnsansvar, energi, grønn vekst, forsikring, shipping og politisk økonomi hører også under instituttet. Instituttet er ansvarlig for BIs største obligatoriske kurs på bachelor, "Bedriften".

I tillegg til det nye masterstudiet i forretningsjus og økonomi samarbeider vi om masterstudiet i regnskap og revisjon med Institutt for regnskap, revisjon og foretaksøkonomi. Instituttet tilbyr også bl.a. kurs i politisk økonomi, kursene «Doing business in Norway» og «Doing sustainable business in Africa» på masternivå.

Executive-nivå har instituttet ansvar for Executive Master of Management i skatt- og avgiftsrett og er sterkt involvert i Executive Master of Management i sikkerhetsledelse og kulturforståelse, Executive Master of Management i skoleledelse samt Executive Master of Management in Energy. Instituttet leverer også Master of Management-programmene Arbeidsrett og arbeidsliv og Grønn vekst og konkurransekraft.

Aktiviteter

Kalender

Hva skjer på Institutt for rettsvitenskap og styring?

Vi har foreløpig ingen planlagte aktiviteter.