Studier og kurs Norsk English
-
Kurs masternivå

Global økonomi

Bli med på en spennende reise gjennom økonomiens verden, og styrk din forståelse av fundamentale sammenhenger som former vårt samfunn.

Dette lærer du:

  • Innsikt i grunnleggende begreper innen samfunnsøkonomi og moderne økonomisk historie.
  • Metoder for å anvende økonomisk teori og modeller til å forstå både nasjonale og internasjonale økonomiske fenomen.
  • Å analysere dagsaktuelle økonomiske hendelser med et historisk perspektiv, en ferdighet som stadig blir viktigere i en tid preget av usikkerhet.
  • Forståelse av hvilke virkemidler og målkonflikter som former økonomisk politikk, og hvordan dette påvirker din hverdag og forretningsverdenen.
  • Konkrete strategier for å forbedre dine skriftlige og muntlige formidlingsevner, slik at du kan dele innsiktene dine på en klar og engasjerende måte.

Vi er opptatt av at du skal utnytte dine erfaringer i et stimulerende læringsmiljø som fremmer mestring. Kurset gir deg tett oppfølging med skriftlig og muntlig tilbakemelding, slik at du kontinuerlig kan utvikle deg. Tidligere deltakere har omtalt kurset som lærerikt, morsomt, engasjerende og interessant.

Etter endt kurs vil du være i stand til å kritisk analysere og diskutere dagsaktuelle økonomiske problemstillinger, og formidle disse på en enkel og forståelig måte til kolleger og beslutningstakere.

Mens dette kurset tilbys på høsten, tilbys kurset Anvendt Økonomi på våren. Til sammen dekker disse to kursene et bredt spekter innen økonomi. Pensum er hentet fra samfunnsøkonomi, bedriftsøkonom, finans og økonomisk historie.  

Hvem passer kurset for?

Kurset passer for deg som ønsker å utvide din forståelse av økonomiske mekanismer og historisk utvikling. Uansett hvilken bransje du jobber i, vil kunnskapen du tilegner deg ikke bare være relevant - den vil også gi deg en betydelig fordel i møte med de utfordringene vi står overfor i dag.

Portrett av Denis Sapozhnikov

"Dette kurset ga meg kunnskap om hvordan nasjonal og internasjonal økonomi påvirker en organisasjon, noe jeg definitivt får bruk for på veien videre. Spennende forelesere, sylskarpt pensum med historisk perspektiv og nyttige diskusjoner holdt meg engasjert hele veien til mål. Anbefales!"

Denis Sapozhnikov

Manufacturing Quality Manager hos Remarkable

Opptakskrav

For å ta dette kurset må du

  • ha fylt 25 år
  • ha fullført en bachelorgrad  
  • ha fire års arbeidserfaring i full stilling (tre år dersom du har en fullført mastergrad fra før) 

Les mer om opptakskravene på masternivå

Ta kurset alene eller som del av en grad

Dette kurset kan inngå som en del av en Executive Master of Management.

Hvis du vil, kan du derfor ta flere kurs senere og bygge en hel mastergrad.  
Dette kurset gir 15 studiepoeng, en executive master består av 90 studiepoeng. Sammensetningen av kurs bestemmer du selv, basert på hva du vil lære og hva du skal bruke kunnskapen til. 

Samlinger og kursinnhold

Kursets samlinger foregår fysisk på campus Oslo, men kan også følges digitalt.

Når kurset åpner får du tilgang til en innholdsrik, digital læringsplattform. Der vil du finne videoer hvor vi oppsummerer pensum med tilhørende oppgaver som gjør at du kan teste din forståelse. Dermed får du tilgang til et fleksibelt undervisningsopplegg som gjør at du kan tilpasse kurset til din livssituasjon.  

Som start på kurset har vi et digitalt informasjonsmøte hvor vi forklarer hvordan kurset er bygget opp. En viktig del av kurset er de fysiske samlingene. Vi har to samlinger som hver går over to dager hvor vi møtes på campus Oslo. Å møtes fysisk har mange positive sider. Vi blir bedre kjent, og du får mulighet til nettverksbygging. Andre studenter er en viktig ressurs. Alle får samme oppgaver så selv om du tenker å levere alene, vil diskusjoner med andre være nyttig. Dersom du ikke har mulighet til å delta fysisk, vil det være mulig å delta digitalt på seminarene. 

Pensum blir tilgjengelig så snart man er tatt opp til kurset.  

Eksamen består av en prosjektoppgave (teller 60% av totalkarakteren) som kan skrives individuelt eller i grupper på opptil tre personer, og en individuell eksamen (40%). Eksamensoppgavene blir lagt ut tidlig i semesteret, slik at du får en klar oversikt over hva du skal lære i kurset. Deretter følger en prosess hvor du kontinuerlig øver. Vi tilbyr et veiledningsopplegg der du kan sende inn utkast og få tilbakemeldinger underveis. På den måten kan du forbedre arbeidet ditt gjennom hele kurset. Den endelige innleveringen, som blir karaktersatt, skjer først på slutten av kurset.

Samlinger høst 2025

Digitalt informasjonsmøte (22. august)

Vi møtes til et digitalt informasjonsmøte hvor vi introduserer kursets innhold og struktur. Du vil få en oversikt over hva du kan forvente i løpet av semesteret, hvilke ressurser som er tilgjengelige, og hvordan du best kan forberede deg. Informasjonsmøtet vil også bli tatt opp og distribuert i ettertid via læringsplattformen.

1. samling (3. - 4. september)

I dette seminaret introduseres faget gjennom tre angrepsvinkler. Først fokuserer vi på økonomiske begrep og indikatorer. Disse skal gi deg verktøy til å beskrive et lands økonomi på en klar og forståelig måte.

Andre del tar for seg økonomisk analyse. Her bruker vi teorier, modeller og historiske perspektiver for å forstå hvordan økonomier fungerer - og hvordan den har utviklet seg historisk.

I siste del av seminaret diskuterer vi økonomisk politikk. Tema er da hvilke virkemidler og målkonflikter som former økonomisk politikk og hvordan dette påvirker din hverdag. 

Digitalt veiledningsseminar (24. september)

På seminaret blir det først noen generelle kommentarer knyttet til prosjektoppgavens del 1. Deretter retter vi blikket mot neste arbeid - multimediaoppgaven. Veiledningen vil også bli tatt opp og distribuert i ettertid via læringsplattformen.

2. samling (22. - 23. oktober)

I dette seminaret bygger vi videre på kunnskapen fra første seminar. Først er tema internasjonal handel og finans. Hvem drar fordel av importavgifter, og hvem taper på drastiske valutakursendringer? Hvordan har det internasjonale handelssystemet vokst fram historisk? I analysedelen av seminaret ser vi på disse spørsmålene fra et bredere perspektiv. Hva har framveksten av den globale økonomien betydd for vår levestandard. Er global handel en drivkraft for vekst eller ulikhet - eller kanskje begge deler?

Vi avslutter seminaret med en diskusjon knyttet til geopolitiske spenninger. Hvordan kan vi bedre forstå situasjoner der toll, sanksjoner og teknologi brukes som strategiske verktøy i kampen om global innflytelse?

Q & A session (19. november)

Siste veiledning for å oppklare eventuelle uklarheter. Spørsmålene vil typisk være i tilknytning til eksamensoppgavene som skal leveres inn. Veiledningen vil også bli tatt opp og distribuert i ettertid via læringsplattformen.

Forelesere

Tveit forsker på blant gamification og bruk av rollespill i undervisningen. Han har også bred erfaring som pedagogisk veileder av faglig ansatte. 

Ekberg har også publisert flere internasjonale fagartikler og utgitt flere bøker, blant annet om historien til Storebrand og forsikringsbransjen. 

Forventet tidsbruk

Alle våre kurs er fleksible og kan kombineres med jobb og familie. Fleksibiliteten i kursopplegget lar deg i stor grad planlegge læringen når det passer deg best. I tillegg til kursets fysiske og digitale samlinger bør du sette av tid til å lese pensum, utvikling av prosjektoppgave og eksamen.

Kursets to fysiske samlinger som hver går over to dager, foregår på campus Oslo. Disse kan også følges digitalt. I tillegg vil de andre digitale møtene bli tatt opp og publisert på læringsplattformen.  

Les mer om hvordan det er å kombinere deltidsstudier med jobb, familie og fritid. 

Studieavgift

Studieavgift for Global økonomi: 54 000 kr.

Kvalifiserer til støtte fra Lånekassen.

Studieavgiften faktureres per semester og justeres årlig i takt med prisutviklingen. Den dekker deltakelse i forelesninger og ordinær eksamensavgift.

Utgifter til pensum, undervisningsmateriell, studieturer og reise/opphold ved samlinger kommer i tillegg.

Les mer om studieavgiften.

Vil du vite mer?

Vi arrangerer jevnlig informasjonswebinarer du kan delta på. Der møter du en veileder, og du får mulighet til å stille spørsmål.

Se lignende kurs

Ikke helt kurset for deg? Vi har flere kurs innen samme fagområde - 
alt fra korte kurs til deltidsstudier på masternivå.

Se lignende kurs