Den positive effekten av tilbakemeldinger på lønnsomheten forsvant når butikksjefene også kunne motta bonus.
Randomiserte kontrollstudier er i vinden etter at regjering ønsker å gjennomføre et såkalt felteksperiment hvor man tilfeldig trekker ut 100.000 unge arbeidstagere som skal motta en betydelig skattelette over flere år. Gjennomført på riktig måte, kan slike felteksperimenter være svært nyttige for å undersøke effekter av tiltak med adskillig færre deltagere og med betydelig lavere kostnader enn regjerings forslag.
Jeg har tidligere skrevet om et felteksperiment som undersøkte effekten av å motta bonus for nærvær. I dette fant man at bonus for ikke å melde seg syk, økte sykefraværet med nesten 53 prosent, tilsvarende en økning på mer enn fem sykedager.
Når organisasjoner innfører slike tiltak for alle medarbeiderne, kan man ikke utelukke at andre forhold enn innføring av bonus kan forklare en økning i sykefravær. Det kan være andre samtidige tiltak som for eksempel bedre tilrettelegging for medarbeidere som kan jobbe noe selv med sykdom eller eksterne forhold som et influensautbrudd.
Det er vanligere å benytte bonusordninger for å øke prestasjoner eller resultater enn for å redusere sykefravær. I et svært interessant felteksperiment sammenlignet man effektene av bonus og prestasjonssamtaler på butikkers lønnsomhet i en tysk supermarkedkjede. Til sammen deltok 224 butikksjefer fra like mange butikker hvorav 51 kunne motta bonus for økt lønnsomhet, 50 deltok i korte prestasjonssamtaler med sine distriktssjefer, 63 kunne motta bonus samtidig som de deltok i prestasjonssamtaler, mens 60 fungerte som kontrollgruppe.