Kan man si nei til en gjennomsnittlig omsetningsøkning per ansatt på 41.667 dollar?
Flere forskningsoppsummeringer viser en sterk positiv sammenheng mellom hvordan selskaper organiserer sine hr-aktiviteter og deres produktivitet og lønnsomhet. Et sentralt premiss i denne forskningen er at selskaper vil oppnå bedre resultater når de ulike hr-aktivitetene gjensidig forsterker hverandre i et internt konsistent hr-system. Et slikt system bør sende et tydelig og samlet signal til medarbeiderne om gjensidig forpliktelse og tillit mellom ledelse og medarbeidere, såkalt forpliktelsesbasert hr.
Hvis for eksempel samarbeid i og mellom team er viktig, bør hr-aktivitetene også organiseres på en måte som støtter under og belønner samarbeid. Da bør en kombinasjon av en konkurransedyktig fastlønn og kollektive bonuser som overskuddsdeling og aksjeordninger velges fremfor store individuelle lønnsforskjeller og betydelig bonuser til de beste individene.
Selv om eksempelet over fremstår som intuitivt riktig er det ikke slik at de fleste selskaper praktisere internt konsistent hr. En studie viser at kun en tredjedel av selskaper kan kategoriseres i et hr-system (Verburg et al, 2007). I tillegg viser en studie fra nesten 1100 tyske selskaper at kun cirka 20 prosent praktiserer tilnærmet internt konsistent forpliktelsesbasert hr, mens over 60 prosent praktiserer mer eller mindre rendyrket kontrollbasert hr (Hauff et al., 2014). Kontrollbasert hr er motsatsen til forpliktelsesbasert hr og innebærer for eksempel detaljerte jobbeskrivelser med lite jobbautonomi, lav grad av jobbsikkerhet og individuelt orienterte belønnings- og prestasjonsledelsessystemer.
Til tross for en imponerende sterk sammenheng mellom forpliktelsesbasert hr og selskapers resultater er sammenhengen underestimert. Det skyldes at forskningen kun har undersøkt en gjennomsnittlig skår på internt konsistent forpliktelsesbasert hr uten å direkte teste hvordan de enkelte hr-aktivitetene samvirker. To organisasjoner kan ha den samme gjennomsnittlige skåren på forpliktelsesbasert hr-system, hvor en av dem kan score høyt på individuelle bonuser og lavt på kollektive bonuser, men score høyere på andre forpliktelsesbaserte hr-aktiviteter som for eksempel trening og utviklingsaktiviteter.