Studier og kurs Norsk English
-
Clap and praise emoji
Ledelse

Derfor er ros bedre enn ris

Karoline M. Hofslett Kopperud

Forskning viser at vi utvikler oss best når vi fokuserer på det vi er gode i.

Selvinnsikt. Utvikling. Forbedring. Tenk litt på de ordene. Sjansen er stor for at tankene dine vandrer i retning av alt du ikke mestrer og ikke er særlig god på. Kanskje ting du mener du burde vært god på. Mange forbinder utvikling med å rette opp i svakheter.

Interessant nok, tyder forskning på at det motsatte kan være vel så effektivt: Vi utvikler oss bedre når vi fokuserer på styrkene våre. Selv om vi har en naturlig tendens til å legge merke til kritikk, responderer vi faktisk langt bedre på ros, anerkjennelse og bekreftelse.

Individers styrker kan beskrives som egenskaper og ferdigheter som gir oss energi og glede når vi bruker dem, og som hjelper oss med å prestere bedre. En rekke studier viser at når du bruker styrkene dine så er dette knyttet til positive opplevelser og resultater for deg selv, for andre og for arbeidsplassen din: ansatte som får bruke styrkene sine i jobben er mer engasjerte, trives bedre, oppnår bedre resultater og har lavere sykefravær.

Styrkebasert ledelse handler om å identifisere, anerkjenne og utvikle medarbeideres naturlige talenter og ferdigheter. Når ledere også legger til rette for samarbeid der kolleger utfyller hverandre med ulike styrker, skaper det et arbeidsmiljø preget av motivasjon, produktivitet og trivsel.

Vår egen forskning viser at denne måten å lede på er særlig viktig for medarbeidere som jobber mye hjemmefra. Når den daglige kontakten blir mindre, blir lederens evne til å se, støtte og bekrefte styrker enda viktigere for å opprettholde motivasjon og driv. Ledere som aktivt fokuserer på medarbeidernes styrker, øker deres følelse av kompetanse og mestring. Denne økte selvtilliten gjør medarbeidere på hjemmekontor mer initiativrike og proaktive – noe som er avgjørende i et arbeidsliv preget av kontinuerlige endringer.

Arbeidsglede og livskvalitet

Dette nye masterkurset gir en grundig innføring i hvordan arbeidsglede og livskvalitet påvirker individet, organisasjonen og samfunnet vi lever i.

Les mer

Hvordan følge opp i praksis?

Så hva kan du som leder gjøre for at medarbeiderne dine får brukt styrkene sine på jobb? Det første steget er alltid å identifisere styrker. Reflekter sammen med medarbeideren din om hvilke styrker hen har. Dette kan være vanskelig og du kan hjelpe ved å fortelle om situasjoner der du har tenkt at denne personen virkelig har hatt et bidrag. Forsøk å beskrive situasjonen så detaljert som mulig, ha noen hypoteser om hvilke styrker personen kanskje har. Si noe om konsekvensene av situasjonen og hva du har latt deg inspirere av. Så kan dere sammen diskutere hvilke muligheter dette gir. Noen enkle og konkrete råd for videre praksis kan være:

  1. Ha korte, jevnlige samtaler der medarbeiderne dine reflekterer over hvordan de bruker styrkene sine i arbeidet.
  2. La medarbeiderne dine få muligheten til å forme jobbene sine slik at de bedre passer med deres styrker.
  3. Oppmuntre medarbeiderne dine til å identifisere og bruke styrkene sine mer bevisst.
  4. Gi mer positiv enn negativ tilbakemelding – og knytt den til konkrete styrker, situasjoner og læringsutbytte.
  5. Snakk med medarbeidere om mål knyttet til styrkebruk, ikke bare manglende prestasjoner.

Å jobbe med styrkebasert utvikling handler likevel ikke bare om hva du som leder velger å fokusere på. Like viktig er hvordan arbeidsplassen din generelt sett jobber med utvikling. Det kan være nyttig å ta diskusjonen internt for å skape en felles plattform for styrkebasert utvikling. Så kan man jo også løfte spørsmålet om hvem vi er når vi er på vårt beste. 

Arbeidsglede i praksis

Hva kan jeg gjøre for å skape arbeidsglede på arbeidsplassen? Nytt kurs ser på hva forskningen viser og hva som fungerer i praksis. 

Les mer

Kilde

Kilde: Kopperud, K. H., & Kost, D. (2025). You cannot start a fire without a spark: Strengths-based leadership and personal initiative. Journal of General Management.

Publisert 27. mai 2025

Du kan også se alle nyheter her .