Sommerferie er digg! Men visste du at hva vi gjør før, under og etter ferien har utrolig mye å si?
Vi er mange som ser frem til en god ferie. Lade batteriene og hente oss inn etter tøffe måneder på jobb. Endelig tilbringe litt kvalitetstid, enten alene eller med folk vi er glad i.
Tidligere har forskningen imidlertid antydet at effekten av ferie er kortvarig. At batteriene som lades opp fort blir utladet når vi returnerer til kontorene våre.
Men en ny, større meta-analyse publisert i det anerkjente tidsskriftet Journal of Applied Psychology konkluderer med at vi trolig har undervurdert feriens effekt på velvære. Forskere undersøkte 32 ulike studier fra land som USA, Tyskland, Finland, Japan og Storbritannia.
– Det viser seg at vi faktisk opplever det som vi snakker om før ferien. At vi har det bedre og at vi kjenner på en økt følelse av velvære. Det kan innebære at vi er mer fornøyde med livene våre, at vi kjenner på mer glede eller sosial tilfredshet når vi har ferie, forteller Christina Nerstad, som er professor ved BIs Institutt for ledelse og organisasjon, og som gjennom årenes løp, ikke nødvendigvis helt tilsiktet, har blitt en slags ekspert på ferieforskning.
Velvære som varer
Nerstad forklarer at hvis man ser på de tradisjonelle definisjonene, kan man også argumentere for at vi kan oppleve en høyere grad av lykke når vi logger av jobb og går inn i feriemodus.
– Vi ser at det å oppleve en høy grad av velvære også varer lengre, selv etter ferien er over, enn det vi har trodd tidligere.
Men hva kan man gjøre for å maksimere dette positive utbyttet av ferien?
– Nøkkelordet er psykologisk avkobling, altså i hvilken grad vi klarer å koble helt av fra jobb når vi er på ferie. Det ser vi er svært viktig for oss mennesker.
Ifølge Nerstad handler psykologisk avkobling ikke bare om å frigjøre seg helt mentalt fra jobb, men også at du aktivt deltar i og kjenner på glede av aktivitetene man gjør. Kvalitetssamtaler med partner og stimulerende samvær med venner og familie er også viktig, forklarer eksperten.