Stjerneskudd i New York
Bare et halvt år etter at Fredrik Våland Fusdahl ble ferdig med masteren på BI, jobber han som analytiker på Manhatten i et team som forvalter svimlende summer for Oljefondet.
Bare et halvt år etter at Fredrik Våland Fusdahl ble ferdig med masteren på BI, jobber han som analytiker på Manhatten i et team som forvalter svimlende summer for Oljefondet.
Stilling: Analytiker, Norges Bank Investment Management
Bosted: New York
Utdannelse: BI – Master of Science in Quantitative Finance
Høye skyskrapere, Brooklyn Bridge, Central Park – og milliarder av norske oljekroner. Det ble brått arbeidshverdagen for den 24 år gamle rogalendingen som for bare et drøyt år siden leverte masteroppgaven i kvantitativ finans på BI.
Nærmest rett fra skolebenken fikk Fredrik Våland Fusdahl fast stilling i Norges Bank Investment Management (NBIM) høsten 2021. Tre måneder senere ble han satt på flyet med kurs for oljefondets kontor i New York, der han som analytiker er én av fem personer som jobber med en av verdens største obligasjonsporteføljer.
– Hva skjedde, egentlig?
– Det har vært en nærmest absurd overgang fra studielivet. Og jeg skjønte nok ikke at dette var virkelig før jeg faktisk satt i flysetet på vei over til New York.
Hva skal til for å få slike muligheter så tidlig i karrieren? For Fredrik begynte det med et internship rett etter at masteren var levert. Da fikk han jobb som «summer intern» i NBIM med kontor på Bankplassen i Oslo. Etter internshipet var det egentlig en stilling i Sentralbankens forskningsavdeling som stod for tur. Det skulle imidlertid vise seg at dørene til arbeidslivet sto på vidt gap, og han fikk i stedet stillingen i New York.
– Hvordan føles det å ha ny jobb?
– Veldig gøy! Overgangen har vært travel, med en bratt læringskurve, men det er motiverende. Hvis du ønsker å jobbe med finansielle markeder og forvaltning, og med de flinkeste folkene i verden, så er bare en plass, og det er her.
– Hva slags oppgaver har du i New York-teamet?
– Alt dreier seg om porteføljen. Det er en kontinuerlig prosess der vi skal ha oversikt over markedet, konstant gjøre vurderinger og analyser for å bygge en portefølje rundt vårt syn på hvordan det kommer til å gå i markedet.
– De sender deg så og si rett fra skolebenken til New York, hva slags kvaliteter tror du at de så i deg?
– Jeg tror jeg visste at jeg duger til noe i løpet av det internshipet. Jeg bød også på meg selv, og det tror jeg er det viktigste. Du må så klart levere, men du må også vise at du virkelig er motivert og har lyst til å lære så mye du kan.
Pågangsmotet har han med hjemmefra. Fredrik var aktiv i fotball og har flere ganger stått på Rogaland Teaters scene som skuespiller. Moren hans har ennå ikke gitt opp drømmen om at sønnen en dag vil se lyset og velge en teaterkarriere. Skoleinnsatsen på ungdomsskolen og videregående beskriver han selv som ganske gjennomsnittlig.
– Jeg var veldig vanlig, og gjorde egentlig bare det som interesserte meg. Så hadde du fortalt meg at jeg skulle ta en master i kvantitativ finans, så hadde jeg bare ledd av deg og sagt, «det tror jeg ikke noe på».
– Men jeg har blitt pushet, sånn er filosofien hjemme, smiler han. Tvunget til ting jeg kanskje ikke hadde lyst til først, men som har vist seg å være en fin opplevelse etterpå. Særlig teater, der ble jeg pushet av min mor til å gjøre masse ting jeg egentlig ikke hadde lyst til, men som jeg setter veldig pris på i dag.
– Den filosofien sitter igjen. At jeg prøver å pushe meg selv, og prøver å ha det litt ubehagelig. Jeg pleier å si at jeg trives best når jeg har det litt ubehagelig.
"Du må så klart levere, men du må også vise at du virkelig er motivert og har lyst til å lære så mye du kan."
Etter videregående var planen at Fredrik skulle ta et friår, men i frykt for å kjede seg, startet han på en bachelor i finans på BI. Valget av finans kom etter inspirasjon fra far samt interessen for risikoen i gambling og poker.
– Man kan se på finansmarkedet som et svært kasino, mange sammenligner jo finans med det. Jeg leste også om alle disse skikkelsene i finans, de store guruene. Jeg ble nysgjerrig på hva som ligger i det og synes det var spennende med risiko. Fikk en fascinasjon for «spillet» i det. Da jeg først fant interessen skjønte jeg at jeg også ville jobbe med finansielle markeder og forvaltning.
– Du må ha vært målrettet for å ende opp der du er nå?
– Ja, det ble jeg straks jeg fikk øynene opp for dette fagområdet. Det er også mye større i USA enn det er hjemme i Norge. Jeg mener at jeg ikke kan jobbe på et bedre sted enn jeg gjør nå. Det er en annen type dynamikk som jeg setter pris på, og jeg sitter helt perfekt for å lære mer om det jeg driver med.
– Hva tenker du om veien videre?
– Nå må jeg komme i gang her først, så får vi se hva som skjer senere. Jeg har lyst til å være i denne jobben en god stund og gjøre det bra.
– Mor må være glad for at hun har pushet deg, da?
– Altså, hun håper fremdeles at jeg skal bli skuespiller. Hun drømmer enda, ler Fredrik.
– Hvert år sender hun meg link til søknad for teaterhøgskolen og sier «du må bare søke, det er aldri for sent!».