-
Alumni

Gløder for ren energi

Han var en del av problemet, men nå vil Tor Arnesen være en del av løsningen. Den tidligere administrerende direktøren i Norske Shell tror det grønne skiftet kommer raskere med BI med på laget.

Tor Arnesen

Stilling: Partner og styreleder, PeoplewithE

Bosted: Stavanger

Utdannelse: BI – Executive Master of Management,

Organizational Leadership

Vi må jo redde planeten vår. Så enkelt er det.

Den tidligere Shell-sjefen lener seg engasjert over kantinebordet på BIs campus i Stavanger.

Utenfor skinner sola fra blå himmel over Nordsjøen. Langt der ute ligger oljeriggene som pumper olje opp fra dypet. Etter 37 år i oljeindustrien vet Tor Arnesen det meste om hva som rører seg i energibransjen. Nå gjør han alt han kan for å koble BI tett på det grønne skiftet. Derfor har han engasjert seg i BI Alumni Advisory Board, styret som sørger for at BIs utdanningstilbud svarer til behovene som finnes i næringslivet.

– Jeg hadde lyst til å bidra med de behovene jeg så, og spesielt fordi jeg etter tiden min innen olje og gass engasjerte meg innen fornybar energi. For å få fart på det grønne skiftet, må vi få så mange utdanningsinstitusjoner som mulig med på å bidra til endringene.

GIR TILBAKE TIL BI

Omkring han rusler studenter som deltar på Næringslivsdagene. Tor Arnesen har hatt et tett forhold til BI i mange år. Ved siden av jobben i Norske Shell har han selv studert ved BI i flere omganger. Nylig fullførte han Executive Master of Management-graden.

– Det er en del av den kontinuerlige læringen som jeg har forsøkt å opprettholde. BI har matnyttig læring som egner seg for de tidene vi lever i.

– BI har gitt meg mye, og jeg ønsker at flest mulig skal ha et godt møte med BI som institusjon, at BI skal være relevant og engasjert i mer enn seg selv, at de også skal være med på å utvikle et bedre samfunn, sier Tor Arnesen.

Denne formiddagen, på Næringslivsdagene til BI, har han, i tospann med sin samarbeidspartner, organisasjonspsykologen Endre Lima Løvås, nettopp holdt et foredrag om hvordan smarte bedrifter tiltrekker seg og beholder gode folk. For det var HR han arbeidet med i store deler av karrieren, før han ble toppsjef. Nå deler Arnesen raust med BI-studentene.

REN MAGI

– De tre verdiene er like viktige. Dere er enige i det? Læring, engasjement og respekt, oppsummerer han for studentene.

Og der står næringslivslederen plutselig og tryller. For hvert poeng trekker han på magisk vis en taustump ut av ermet.

– Men det er ikke nok. Det må henge sammen. Dere vil være en del av en kultur der disse verdiene skaper en helhet, slik at det blir verdens beste organisasjon sammen med dere, sier han.

Og vips, foran måpende studenter er de tre korte taustumpene blitt til et langt sammenhengende tau.

Tor Arnesen er en erfaren tryllekunstner, som ofte brukte magiske triks for å bryte isen med medarbeiderne i oljebransjen.

– Det er jo folkene som skaper verdier. Man må gå rundt og snakke med folk og vise omsorg, sier han til en student som ber om råd etter foredraget. Tor Arnesen tar seg god tid i samtalen.

LYTTER TIL DE UNGE

Det var slik han tidlig forsto hvilke verdier som fantes blant unge mennesker, potensielle arbeidstakere i Shell. Med ansvar for HR-strategi var oppgaven hans på 80-tallet å gjøre Shell til en attraktiv arbeidsplass, også 15 til 20 år fram i tid. Han lyttet til de unge.

– Da skjønte jeg at vi måtte få Shell i gang med den grønne omstillingen. Vi måtte vise folk at vi mente alvor og at det ikke bare var ord. Vi startet selvfølgelig med å gjøre alt vi kunne for å redusere utslippene, og så fortsatte det med: Kan vi også tjene penger på ren energi?

Her startet altså miljøengasjementet til han som skulle bli sjefen for Norske Shell. Men er folk fra oljebransjen virkelig de rette til å skape et miljøvennlig samfunn?

– Ja, det tror jeg. Mange av oss som har jobbet innen olje og gass lenge har etter hvert skjønt at det ikke lenger er mulig å utsette planeten vår for store klimagassutslipp. Forskningen og internasjonale rapporter viser at vi ikke kan leve med dette. Jeg var ikke klar over det da jeg begynte å jobbe innen olje og gass.

I dag er Tor Arnesen overbevist om at BI-studentene deler målet hans.

– De unge har over lang tid etterlyst «Hva er det vi skal leve av etter oljen?». Derfor er det viktig at beslutningstakere prøver å tilrettelegge for at de får oppfylt sine ønsker og behov, og at vi klarer å kombinere det samfunnet trenger med det folk er interessert i å jobbe med, sier han.

 

"Vi trenger å få fart på energiomstillingen. Og vi klarer ikke det uten å få industrialisert, for eksempel havvindmøller."

Tor Arnesen, partner og styreleder

GRØNNE MÅL


Som tidlig pensjonist bruker den tidligere oljesjefen nå tiden på å få fortgang på det grønne skiftet.

– Vi trenger å få fart på energiomstillingen. Og vi klarer ikke det uten å få industrialisert, for eksempel havvindmøller, sier Arnesen, som bruker nettverket sitt for alt det er verdt.

Han har en rekke styreverv i organisasjoner som driver med industriomstilling og innovasjon. Blant annet er han styreformann i energiklyngen Norwegian Energy Solutions i Stavanger, med 120 medlemsbedrifter, blant andre BI.

– Alle de store energigigantene som ønsker å redusere utslippene sine og være bedre på fornybar energi er med. I klyngen kobler vi dem opp mot akademia og mot småbedrifter som er gründere med alle de gode idéene, forklarer Arnesen.

Investorer bidrar også, til at gode idéer blir gjennomført. Teamarbeid er helt nødvendig for å få til det grønne skiftet, forklarer Arnesen. Han henter inspirasjon fra oppfinneren av lyspæren, Thomas Alva Edison. Alle hans oppfinnelser ble skapt i store, tverrfaglige team. Og for 150 år siden forutså han at framtidens energikilder er sola, bølgene og vinden.

– Tidligere var det ikke mulig å tjene penger på alternativ energi. Men i dag har kostnadene for dette gått ned, både når det gjelder solenergi og havvind. Og vi ser på mulighetene for å gjøre det lønnsomt.

Også hydrogen kan bli en verdifull energikilde, og kombinasjoner av flere teknologier kan gjøre det lønnsomt. Da blir det lettere å tro på omstillingen, sier Arnesen.

Han oppfordrer BI til å ruste studentene til å bidra til endringene som må til.

– Mitt innspill til BI er at næringslivet trenger de som er innovative, kreative, de som blir entreprenører og som er omstillingsdyktige, sier Tor Arnesen.

– Næringslivet er i en veldig stor omstilling, men endringene går for sakte.