Ukens alumni

Fra studentbedrift til millionomsetning

Christian Frost Røine


Gründer og CEO

FELL Marine

Bachelor i Finans

“Finans gir en dyp forståelse av hva som ligger bak verdidrivere i selskaper, prosjekter og teknologisk utvikling.”

Med sin trådløse dødmannsknapp startet de studentbedrift i 2012. Fem år senere har Fell Marine signert partneravtale med den verdensledende båtmotorprodusenten Mercury.

– Da vi startet Fell Marine hadde jeg aldri trodd at en trådløs dødmannsknapp skulle ta meg verden rundt, men det har den, sier Christian Frost Røine, gründer og daglig leder i Fell Marine.

 I 2012 startet han studentbedrift sammen med sin fetter Ove Henrik Røine og Fredrik Eriksen. Ove Henrik studerte også på BI, mens Fredrik tok kyberteknikk på OsloMet. Til sammen hadde de bredde nok til å skrive en businessplan som viste at gjennomføringsevnen var til stede. Ideen om den revolusjonerende dødmannsknappen kom fordi Røine mente at den tradisjonelle løsningen med snor er for lite brukervennlig.

 – Snoren vikler seg ofte fast i alt mulig og skaper irritasjon som gjør at folk ender opp med å ta den av. Dette medfører høy risiko for føreren selv og andre sjøfarere ved at motoren fortsetter å gå når man havner i vannet ved en eventuell ulykke, sier Christian.

Den trådløse dødmannsknappen består av en sensor som er festet på båten, i tillegg til en måler man kan feste på kroppen som korresponderer med sensoren.

– Det gir frihet til å kunne bevege seg om bord og nyte båtlivet.

Fell blir en stor del av den digitale og trådløse satsningen til Mercury. De skal sammen utvikle nye loT(Internet of Things)-løsninger for det maritime markedet basert på teknologien Fell har utviklet.

– For oss er det utrolig gøy å være partner med en aktør som Mercury. De omsetter for 20 milliarder årlig og er ekstremt dyktige på det de gjør, sier Christian.

Finansstudiet ble lønnsom gründerbedrift

– Jeg har alltid vært nysgjerrig og det er også grunnen til at jeg valgte å studere finans. Som barn tok jeg ofte fra hverandre ting for så å sette de sammen, for å finne ute av hvordan ting fungerer. Det har nok vært en skaperglede hos meg siden jeg var veldig ung.

Den unge gründeren forteller at bachelorstudiet la et godt grunnlag for å forstå hva som må til for å starte noe nytt med tanke på gjennomføring, finansiering og fokus på strategi og ledelse.

– Finans gir en dyp forståelse av hva som ligger bak verdidrivere i selskaper, prosjekter og teknologisk utvikling. Jeg følte at jeg kunne nå lenger med en økonomiutdanning enn å følge den opprinnelige drømmen som var å bli flyger.

I dag har det som startet som en god idé utviklet seg til å bli et produkt som selges over hele verden og et selskap med ni ansatte fordelt på Norge og USA. I løpet av 2018 skal Fell Marine utvide selskapet med ytterligere to personer og fortsette sin forskning og utvikling i en helt ny høyteknologisk lab.

29-åringen forteller at han har en spennende og variert arbeidshverdag med mye reising. Dagene er fylt av dialog med utenlandske kunder, leverandører og partnere. En typisk dag på kontoret er full av e-poster og administrativt arbeid, produktutvikling og Skype-møter med mennesker i USA, Europa, Asia og Australia.

– Det er ofte lange dager, men når man ser resultater av det som blir gjort er ikke mangel på arbeidslyst et problem. Jobben blir på mange måter en hobby. Vi har det veldig gøy og får treffe mange spennende mennesker fra ulike kulturer som hele tiden gjør arbeidet nytt og spennende, avslutter Christian.