-
Executive Master of Management in Energy

Nettverket som gir lederne et forsprang

Marta Zlotkowska ønsket å jobbe i krysningen mellom teknologi og business. For å kvalifisere til lederstillinger gikk hun tilbake til skolebenken.

Ingeniør Marta Zlotkowska tar energibransjen med storm. Med en skreddersydd mastergrad i næringsliv, ledelse og energi, kaprer hun ettertraktede lederstillinger i dagens og morgendagens energisektor.

– Etter flere år som ingeniør, følte jeg behovet for å utvide horisonten og åpne opp for flere muligheter innenfor næringslivet. Dette motiverte meg til å ta det dristige steget tilbake til skolebenken, deler Marta Zlotkowska.

Målet var å jobbe i krysningen mellom business, ledelse og teknologi. For å lykkes med dette, trengte hun mer faglig tyngde innen blant annet ledelse og strategi. 

Zlotkowska bestemte seg derfor for å starte på det halvannet år lange programmet Executive Master of Management in Energy på BI i 2019.

35-åringen er pent kledd i en svart dress med lys brun skinnveske når vi møter henne utenfor Hydros hovedkontor på Vækerø, rett utenfor Oslo. Høstens fargenyanser setter sitt preg på den enorme campusen som huser 400 Hydro-ansatte.

– Jeg ønsket denne graden for å utvide mulighetene utenfor det å bare være ingeniør, og jeg ville kvalifisere meg til kommersielle roller. Samtidig er det energi og bærekraft jeg brenner for, så det ble naturlig å velge et studie og en grad hvor jeg fikk det beste av to verdener, sier Zlotkowska.

 På hjemmebane hadde hun to sønner på ett og tre år.

 – Det er et intensivt og morsomt program. Det ble mange sene kvelder og helger, men man kommer så styrket ut av det, og for meg var det virkelig verdt investeringen og prioriteringene jeg måtte gjøre underveis. Jeg ville aldri vært her jeg er i dag uten utdannelsen, sier hun.

 

Meld deg på webinar!

– Etter flere år som ingeniør, følte jeg behovet for å utvide horisonten og åpne opp for flere muligheter innenfor næringslivet. Dette motiverte meg til å ta det dristige steget tilbake til skolebenken, deler Marta Zlotkowska.

God balanse

­Medstudent Marco Gouveia begynte også på BIs energimaster i 2019. Han ønsket å lære mer om energi, samt bli en bedre leder.

I likhet med Zlotkowska hadde han familie og måtte tenke nøye gjennom valget. Før han bestemte seg, tok Gouveia kontakt med en tidligere alumnus av programmet for å sondere terrenget.

 – Jeg kontaktet noen som hadde gått der tidligere, og snakket med rådgiverne på programmet. Alle var tydelige på at det krever mye, men at programmet er fleksibelt nok til å kunne kombineres med jobb og familie. Det tar mye tid, men man får til gjengjeld unik innsikt og kunnskap om både energi og ledelse. Jeg tør påstå at man ikke får dette på samme måte andre steder, sier han.

Portugisiske Marco Gouveias mener de nordiske landene, inkludert Norge, har knekt koden for god balanse mellom arbeid og fritid. Han forteller at lederstilen hans er sterkt preget av flere år i Norge.

Marco som står ved Akerselva

- Det er også mindre hierarkisk med flatere kultur. Dette tror jeg gir en psykologisk trygghet som gjør det mye enklere å samarbeide og få til store endringer. Man er ikke redd for å si hva man mener, og man kan snakke åpent og ærlig om muligheter og utfordringer. Her tror jeg mange andre land har mye å lære, også hjemlandet mitt, Portugal, sier han.

Rakettkarriere

Begge de tidligere BI-studentene har jobbet både i og utenfor Norge. Zlotkowska, som opprinnelig kommer fra Polen, har bodd i Norge siden 2010, men karrieren startet med et smell i Malaysia. 25 år gammel reiste den ferske ingeniøren til Kuala Lumpur for å jobbe for Aker Solutions. Flere hevet øyenbrynene da hun ankom den mannsdominerte arbeidsplassen første dag.

 – Kunden forventet kanskje ikke en ung, blond kvinne på 25 år, og som samtidig skulle løse tekniske utfordringer. De var veldig overrasket og lurte nok på hva jeg gjorde der, mimrer hun med en mild latter.

De første ukene ble brukt til å bygge relasjoner og tillit. Det tok heldigvis ikke lang tid før hun var godt i gang.

 – Jeg var eneste kvinne på et team bestående av ganske erfarne ingeniører fra Aker og Equinor. Malaysia er også et mer konservativt land enn Norge. Det gikk heldigvis fint til slutt og oppholdet var en stor suksess, forteller hun.

Executive Master of Management in Energy

Tidligere deltakeres fem viktigste grunner for å velge energimasteren:

  • Et klasserom fullt av eksperter: Programmet samler professorer, industriledere og studenter fra hele verden i et unikt læringsmiljø
  • Kombinere tekniske ferdigheter med lederkompetanse for energibransjen
  • Karriereutvikling: Kvalifisere seg for nye ansvarsområder innen energi
  • En bransje i endring: Tilegne seg dyp innsikt om energi og forretningsmuligheter for å kunne gjøre suksess
  • Mestre morgendagens energiutfordringer i dag

Søknadsfrist for Executive Master of Management in Energy er 15. januar 2024.

 

Søk her

Marta som står ved vannet

Zlotkowska kommer opprinnelig fra Polen. Første møte med Norge var gjennom en sommerjobb på en kaffebar under studiene. Godt over ti år senere, er hun etablert med familie og kaller Oslo sitt hjem.

- Jeg har alltid visst at det er energi jeg vil jobbe med. Det er et stort fagfelt som egentlig ikke legger noen begrensninger på hvor du kan jobbe, sier Zlotkowska.

Ingen begrensninger

– Energi, bærekraft og omstilling foregår i alle bransjer. Mange tenker at Hydro kun lager aluminium, men her legges det mye ressurser i hvordan man produserer karbonnøytrale produkter, forteller Zlotkowska, som i dag jobber som operasjonsleder i Hydro Rein, et datterselskap av Hydro som utvikler fornybare energiløsninger for industrien.

Formet av Norden

I motsetning til Zlotkowska, som alltid har visst at hun ville jobbe med energi, ble Gouveias interesse for faget vekket til live da han flyttet til Island i 2007. Landet har en unik energimiks, som blant annet inkluderer geotermisk energi. Han ankom sagaøyen i januar 2007, noe han opplevde som en stor overgang fra solfylte Funchal på Madeira, hans opprinnelige hjemby.

 – Island var mørkt og kaldt og fikk meg til å sette ting i perspektiv, for å si det mildt. Alle jeg møtte og jobbet med var veldig hyggelige og imøtekommende og jeg kom raskt på plass og i gang, sier han.

Litt etter litt begynte han å sette pris på arbeidsmiljøet og kulturen i Norden.

Oppholdet på Island ble imidlertid kortere enn planlagt. Finanskrisen i 2008 sendte landet inn i en bratt økonomisk nedtur. Gouveia reiste tilbake til Portugal, men etter noen år vendte han tilbake til Norden. Denne gangen til Norge og Aker Solutions, hvor han ble i hele ni år.

I dag jobber han som prosjektleder med energi som fagfelt i store prosjekter i Equinor. Ifølge Gouveia er målet å være et netto nullutslippsselskap innen 2050, som skaper verdier gjennom mulighetene energiomstillingen gir.

– Min lederstil er nok sterkt formet av så mange år i Norge. Jeg liker de nordiske landene veldig godt. Dessuten er jeg nå etablert med familie her, og barna snakker norsk. Med en master fra BI har jeg faglig tyngde og et unikt nettverk som har åpnet mange dører, sier Gouveia.

– Naturen gir en fin ramme for avslapping og refleksjon, men også familietid, forteller Gouveias. De tre små sønnene han har på hjemmebane, prøver han å ta med ut i norsk natur så ofte som mulig. Litt også for at de ikke skal rive huset. 

En unik dynamikk hvor man kan lære av hverandre

Profilbilde av Lars Huemer

Lars Huemer er professor i strategi ved institutt for strategi og entreprenørskap på BI. Som Associate Dean ved Executive Master of Management in Energy har han det overordnede ansvaret for helheten av programmet, og jobber tett med samarbeidspartner IFP School i Paris.

– Dette er BIs mest internasjonale program. Alle kontinenter er representert og det er et bredt spekter av økosystemer de forskjellige studentene kommer fra. Det gir en unik dynamikk hvor man kan lære av hverandre på tvers. Energi er til syvende og sist relevant for alle, og energiomstilling er noe de fleste må ta stilling til, sier Huemer.

Han forteller at graden har som mål å hjelpe ledere med å utvikle kvalifikasjonene de trenger for å lede og forberede deg som student på de mest attraktive lederstillingene innen energibransjen, i dag og i morgen.

Mastergraden møter energibegrepet i vid forstand. Det er lenge siden olje- og gass var det det eneste man fikk assosiasjoner til når man snakket om energi. Executive Master of Management in Energy handler om så mye mer.

Denne mastergraden er relevant for nesten alle ledere. Det er høyt utdannet og erfarne ledere fra tradisjonelle energivirksomheter innen olje, gass og fornybarenergi og teknologi, men også økonomer, jurister og ledere innen shipping.

– Folk kommer sammen fra hele verden og alle slags sektorer med et og samme mål: Jobbe mot hvordan man kan produsere og bruke energi på en bedre, smartere og mer bærekraftig måte, sier Huemer.