Jonas Gahr Støre foreleste på BI

2. mai 2013

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre delte egne erfaringer om retorikk og kommunikasjon, da han torsdag 25. april holdt foredraget kunsten å holde taler, ved Handelshøyskolen BI.

 Invitasjonen til BI kom på initiativ fra førsteamanuensis Maria Isaksson ved Institutt for kommunikasjon, kultur og språk, som har forsket på og publisert en rekke artikler om statsrådens retoriske evner. En fullsatt forelesningssal fikk høre helseministeren reflektere over sin tid som politisk taler og som taleskriver for Gro Harlem Brundtland ved Statsministerens kontor. Les saken på Aftenposten.no her.

-De klassiske begrepene etos og patos er ikke nok. Talen må først og fremst være genuin. Den må være deg. Hvis du leverer masse følelser, uten å være den personen, blir resultatet bløtt ikke troverdig, sa Støre.

 

Jonas G. Støre

Foto: Aftenposten

 Det enkle er ofte det beste

– Det mest avanserte er å gjøre det enkelt, sa Støre til sitt publikum.

Publikum fikk også høre om hvordan hans utdannelse ved Sciences Po (Institutt for politiske studier) i Paris hadde formet han som taler. Blant annet trakk Støre frem skolens mantra: Si hva du vil si, si det, og si at du har sagt det.

-Du kan alltid mer enn du har tid til å si. Talen må forenkles, forenkles, til disposisjonen får plass på en metrobillett. Da har du det du trenger. Disposisjon ikke manus, er nesten alltid best, fastslo Støre.

Du kan også se alle nyheter her.