Toppstudentenes beste eksamenstips

28. mai 2014

For studentene er våren synonymt med eksamensperiode. Hegnar Kvinner har listet opp 10 eksamenstips fra tre BI-studenter som har mestret eksamenskabalen.

 

Resultatene for årets toppstudenter ved Handelshøyskolen BI er klare. Én gang i semesteret sender skolen ut en utmerkelse til de aller beste studentene på hvert kull. Nina Friis Stensland, Benedicte Skjerve Jørgensen og Hannah Møller Endresen er tre av studentene som fikk gleden av å motta den hyggelige e-posten. Utmerkelsen er ment som en ekstra motivasjon inn i eksamensperioden, og studentene får i tillegg muligheten til å bli en del av skolens veilederteam som hjelper nye studenter med studieteknikk.

– Eksamensperioden kan ofte føles litt uoverkommelig. Man kunne alltids lest mer i løpet av semesteret, og det er lett å bli litt irritert på seg selv. Da gjelder det først og fremst å gjøre en helomvending i innstillingen og aktivere eksamensmodus. For meg er en strukturert dagsplan avgjørende for å oppnå de resultatene jeg har satt meg, sier PR-student, Hannah Møller Endresen.

Selvtillit er nøkkelen

Doktorgradsstudent ved BI Ide Katrine Birkeland, forsker på prestasjonsangst og stressmestring. Hun peker på sammenhengen mellom selvtillit og gode karakterer.
 
– Den viktigste årsaken til at en student opplever eksamensangst er at man bruker unødig tid på å sammenligne seg med andre studenter. Vi ser at studentene som har tro på egen mestring og har forventninger om en god opplevelse også takler stress på en bedre måte, sier Birkeland.

10 trinn til bedre karakterer

Lønner det seg å danne en kollokviegruppe eller burde du lese alene? Og hvilken eksamen skal du prioritere først? Dette er noen av spørsmålene som går igjen i studentmiljøet. Nedenfor er toppstudentenes beste eksamenstips:

  1. Prioriter riktig. Sett deg godt inn i læringsmålene og hva som faktisk er pensum. På den måten unngår du å bruke verdifull tid på lesestoff som ikke er relevant.
  2. Delta på siste forelesning. De siste forelesningene på hvert kurs inneholder gjerne oppsummeringer av det viktigste stoffet. Det er heller ikke sjeldent at foreleser for kurset antyder hva som bør, og ikke bør, vektlegges i særlig stor grad.
  3. Gjør gamle eksamensoppgaver. Det er få oppgaver som er mer relevante enn tidligere eksamensoppgaver. Det er god øving og du får et bedre bilde av hva du kan forvente deg på eksamen.
  4. Lag en tidsplan for eksamensperioden. Planen bør inneholde hvilke dager du skal lese på hvilke fag. I tillegg kan det være lurt å inkludere hvor stor del av pensum du skal ta for deg hver enkelt dag.
  5. Sett realistiske mål. Ingen er best i alt. I noen fag er det kanskje greit med en karakter eller to lavere enn toppkarakteren. Har du realistiske mål reduseres fallgruvene, og du vil lettere kunne holde motet oppe.
  6. Søk hjelp. Ikke vær redd for å spørre om hjelp. Bruk klassekameratene dine for det de er verdt – sannsynligheten er stor for at det er mye de lurer på også.
  7. Bruk kollokviegrupper. Det sies at man kan ikke en teori godt før man evner å forklare den på en enkel måte til andre. Felles pensumgjennomgang, diskusjoner og muntlige høringer lærer man mye av på kort tid.
  8. Ta pauser i lesingen. Det er begrenset hvor lenge du klarer å holde deg konsentrert. Gå en kort tur rundt skolen eller ta en kaffe med en venn.  
  9. Stress ned. Ta deg tid til å gå ordentlig gjennom hver del av pensum. Det vil antageligvis føre til at du lærer mer og raskere enn om du raser gjennom i ekspressfart.
  10. Ta deg tid til avkobling. Leser du fra tidlig morgen til sen kveld hver dag, vil du til slutt bli både sliten og lei. Dra på kino, gå ut og spis eller ta deg en treningsøkt. Ved å gjøre litt andre ting innimellom lesingen vil både motivasjonen og energinivået øke. 
Du kan også se alle nyheter her.